Африка - найспекотніший материк на Землі.

Про матеріал
Презентація на тему "Африка - найспекотніший материк на Землі". Підготувала вчитель початкових класів Краснослобідського навчльно-виховного комплексу "Загальноосвітня школа I-III ступенів-дитячий садок". У презентації міститься матеріал для повторення попередньої теми та цікава інформація про Африку: її розміщення на планеті, природні зони, розміщення екватора, інформація про тварин та рослин Африки.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Омивається всіма океанами. Цей материк –« безлюдний континент»Знаходиться найглибше озеро світу. Найбільший материк на ЗемліЗнаходиться у Південній півкуліЗнаходиться найдовша річка світу. Найбільшу частину Євразії займає країна Росія. Знаходиться наймілкіше море. Знаходиться найменше море світу

Номер слайду 2

Азіяг. ЕверестЄвропар. Янцзио. Байкал. Мармурове море. Каспійське море. Аравійський півострів. Західносибірська Східноєвропейська Азовське море

Номер слайду 3

Що є характерним для пустель Євразії?

Номер слайду 4

Що є характерним для тундри Євразії?

Номер слайду 5

Що є характерним для вологих тропічних лісів Євразії?

Номер слайду 6

Африка. Підготувала: Вчитель початкових класів. Краснослобідського НВККачай Антоніна Сергіївна

Номер слайду 7

Африка має своєрідне розташування. Вона – єдиний материк, що майже посередині перетинається екватором. Отже Африка лежить в обох півкулях Землі. Африка — другий за розміром материк на Землі. Назва материка походить від латинської «африкус» — безморозний, той, який не знає холоду. Африка — найспекотніший материк на Землі. Тут є пекучі пустелі, густі тропічні ліси і вкриті травою рівнини. В Африці немає звичних для нас холодних зим, на більшій її частині розподіл на зиму і літо є умовним. Материк омивається двома океанами – Атлантичним та Індійським. Екватор

Номер слайду 8

На півночі Африки знаходиться найжаркіше місце на Землі — пустеля Сахара, яку перетинає найдовша річка на планеті — Ніл. Пісок у Сахарі нагрівається так, що в ньому можна пекти яйця. Верблюди, які мешкають у цій пустелі, можуть обходитися без води більше двох тижнів. Часто саме на верблюдах люди мандрують пустелями. В окремих африканських країнах роками не випадає жодної краплі дощу, а в інших щодня бувають зливи. Також біля самого екватора найповноводнішою річкою Африки є річка Конго. Більшість річок Африки дуже рясніють водоспадами та швидкі. Найбільшим прісним озером в Африці є – Вікторія.р. Нілр. Конгоо. Вікторія. Значну частину території пустелі Калахарі покриває характерна для савани рослинність, а по закінченні сезону дощів, як за помахом чарівної палички, з’являються зелені пасовища і квітучі луки. Рівень опадів тут досить високий через що ця пустеля багата на рослин і тварин. Пустеля Наміб у Намібії вважається найдавнішою пустелею в світі. Вона є найменшою пустелею в Африці.

Номер слайду 9

Так, як і Євразія, Африка міститься у західній і східній півкулях. Через ці два материки проходить початковий меридіан, який ділить Землю на західну і східну півкулі. Африка — материк, поділений екватором навпіл. По обидвабоки від екватора простягаються ліси. Висота дерев у них досягає 16-поверхового будинку. Найвищою горою в Африці є вулкан Кіліманджаро 5895 м. Африка має острів Мадагаскар, якого від неї відділяє Мозамбійська протока. Екваторг. Кіліманджаро

Номер слайду 10

Номер слайду 11

Пустеля Сахара — унікальне місце. Середньодобова температура в пустелі +40 °C, проте вдень пісок іноді прогрівається і до +80 °C. Дощ у Сахарі — дуже рідкісне свято.

Номер слайду 12

Натомість часті піщані бурі, викликані гарячими пустельними вітрами.

Номер слайду 13

Вночі температура може різко впасти до -15. Корені місцевих рослин простягаються вглиб землі на 15-20 метрів. Рослинний світ Сахари вкрай бідний ,а подекуди зовсім відсутній. Де-не-де в пустелі можна зустріти оазиси. Оазис розташований біля природної водойми, острівець рослинності посеред пустелі. Оази часто стають притулком для тварин і навіть для людини, якщо мають достатню площу.

Номер слайду 14

Каракал. Піщанка. Тварини Сахари. Газель-аддакс. Антилопа. Верблюд

Номер слайду 15

Ящірки , черепахи , змії можуть жити без води досить довго . Тут поширилися різні жуки, скорпіони.

Номер слайду 16

Ефіопський їжак. Піщаний кіт

Номер слайду 17

Савани. Це безкраї трав’янисті території, подібні до наших степів. У савані існує два сезони - період дощів (літній) та сухий (зимовий).

Номер слайду 18

Рослини саван. Баобаб. Екзотична акація. Алое. Молочай. Пальми

Номер слайду 19

У саванах Африки велике різноманіття птахів. Африканський страус. Фламінго. Птах-секретар. МарабуІбіс

Номер слайду 20

У саванах Африки багато тварин. Крокодил. Слон. Жираф

Номер слайду 21

Номер слайду 22

левлеопардшакалгієна

Номер слайду 23

Вологі тропічні ліси розташовані біля екватора, там немає пір року (взимку і влітку однаково тепло). Щодня ллють дощі. Достатня вологість і тепло є сприятливими умовами для росту рослин. Тут налічують майже 25 000 видів рослин. Ліси дуже густі.

Номер слайду 24

Фікуси. Ебенове дерево. Папороть. Чагарники і мохи. Рослинність тропічних лісів

Номер слайду 25

Тваринний світ тропічного лісу дуже різноманітний. Більшість тварин пристосувалися до життя на деревах. Серед них мавпи, мартишки, шимпанзе..

Номер слайду 26

Поширені різні види папуг, та інших птахів

Номер слайду 27

На землі водяться такі тварини. Африканські оленіКитицевухіКарликові бегемоти. Леопарди

Номер слайду 28

Тестування1. Африка – це..а) перший за величиною материк земної кулі; б) другий за величиною материк земної кулі;в) третій за величиною материк земної кулі.2. Це найспекотніший континент, тому що..а) знаходиться біля материка Євразії;.б) майже посередині його перетинає екватор;в) є пустиня Сахара;.3. Материк омивається водами…а) Атлантичного й Північно-льодовитого океанів;б) Атлантичного й Тихого океанів;в) Атлантичного й Індійського океанів.4. На території Африки розміщена найбільша пустеля…а) Сахара; б) Мадагаскар; в) Ніл.5. Найбільше прісноводне озеро в Африці:а) Байкал;б) Конго;в) Вікторія.6. Найдовша річка світу на території Африки: а) Конго; б) Ніл; в) Дніпро.

Номер слайду 29

Домашнє завдання. Підручник с. 62-70 читати. Підготувати розповідь про будь-яку тварину, що мешкає в Африці.

Середня оцінка розробки
Структурованість
5.0
Оригінальність викладу
5.0
Відповідність темі
5.0
Загальна:
5.0
Всього відгуків: 1
Оцінки та відгуки
  1. Сидоренко Тамара Іванівна
    Дякую! Багато цікавої та корисної інформації для учнів 4 класу.
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
pptx
Додано
8 квітня 2021
Переглядів
3001
Оцінка розробки
5.0 (1 відгук)
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку