Африка. Географічне положення. Дослідження та освоєння.

Про матеріал
Тема уроку: Географічне положення. Дослідження та освоєння материка Африка. Тип уроку: вивчення нового матеріалу Форма проведення: подорож Африкою за допомогою презентації Обладнання та засоби для проведення уроків: підручник, атласи, карта Африки, проектор, мобільні телефони. Компетентності: Предметні : природничо-математичні, країнознавчі, туристичні, картознавчі, економічні. Ключові: інформаційні; комунікативні; соціальні; полікультурні; мовленнєві; самоосвіта та саморозвиток; продуктивна творча діяльність.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Африка. Географічне положення. Історія дослідження. « Африка - невиліковна пристрасть: вдихнеш порох її червоної землі, почуєш багатоголосий бій тамтамів, побачиш у відблиску нічних вогнищ танцівників у заворожуючих масках, і важко буде повертатися із цього таємного світу. Зустрівшись обличчям до обличчя із цим незвичайним світом, починаєш вірити у правдоподібність легенд і переказів, у правдивість казок, які з дитинства захоплювали уяву...« ( В.Корочанців)

Номер слайду 2

Походження назви материка “афри” населення давнього Карфагену називали людей, які існували неподалеку від міста; потім додали до неї суфікс “-са”, що означає “країна” або “край”. Пізніше Африкою стали називати і всі відомі регіони цього континенту, а потім і сам континент.

Номер слайду 3

План вивчення материка 1. Фізико-географічне положення.  2. Історія дослідження . 3. Рельєф, тектонічна будова, корисні копалини. 4. Особливості клімату. 5. Води суходолу. 6. Ґрунти. 7. Природні зони. Рослинний та тваринний світ. Охоронні території. 8. Населення. Господарська діяльність. 9. Держави та столиці 

Номер слайду 4

План вивчення ФГП материка 1. Положення материка відносно екватору, початкового меридіану. 2. Крайні точки материка, їх географічні координати. 3. Протяжність материка з півночі на південь та с заходу на схід в градусах та кілометрах. 4. Площа материка. 5. Положення відносно океанів, морів та інших материків. 6. Характер берегової лінії: затоки, півострови, острови. 7. Особливості природи материка.

Номер слайду 5

Материк розташований по обидва боки від екватора, який перетинає Африку майже посередині. Територія Африки видовжена з півночі на південь. Довжина з півночі на південь - майже 8000 км, ширина з заходу на схід на півночі складає 7500 км (мис Альмаді - мис Рас-Хафун), на півдні - близько 3100 км.

Номер слайду 6

Африку посередині перетинає екватор; більша частина лежить між тропіками, тому це самий спекотний материк на Землі; Початковий меридіан перетинає Африку на заході, тому більша частина материка лежить в східній півкулі

Номер слайду 7

Номер слайду 8

Африка омивається водами двох океанів та їх морями: з заходу і півночі - Атлантичним океаном, зі сходу і півдня - Індійським океаном, з півночі - Середземним морем, з північного сходу - Червоним морем. Африка наближена до Євразії, з якою зв'язана Суецьким перешийком, а Червоним морем відділяється від неї. Від Європи Африку відокремлюють Середземне море і Гібралтарська протока.

Номер слайду 9

Номер слайду 10

Номер слайду 11

Номер слайду 12

Номер слайду 13

Найбільшою затокою материка є Гвінейська.

Номер слайду 14

Номер слайду 15

Найбільший острів - Мадагаскар, який відокремлений від материка Мозамбікською протокою. Цей острів має материкове походження. Вулканічне походження мають острови Мадейра, Зеленого мису, Канарські, Коморські. Найбільший півострів - Сомалі. Найвища точка над рівнем моря - г. Кіліманджаро (5895 м), найнижча - западина Ассал - 155 м.

Номер слайду 16

Розташування материка відносно екватора і початкового меридіану Африка є третім за площею регіоном світу й займає 20,4 % поверхні суходолу Площа Африки становить 30,3 млн кмІ  

Номер слайду 17

Крайні точки Північна точка – мис Рас-Енгела  Південна точка – мис Агульяс (Голковий) Західна точка – мис Альмаді  Східна точка – мис Рас-Гафун 

Номер слайду 18

Координати крайніх точок Північна точка – 37˚пн.ш. та 10˚сх.д. Південна точка – 35˚пд.ш. та 20˚сх.д. Західна точка – 15˚пн.ш. та 17˚зх.д. Східна точка – 11˚пн.ш та 51˚сх.д. 

Номер слайду 19

Практичні завдання Знаходимо відстань з півночі на південь по 20˚східної довготи, та відстань із заходу на схід вздовж північного тропіка та південного тропіка. Перевіримо результати. Завдання 1.2. Північ - Південь 32опн.ш. +35опд.ш. = 67 о 111км X 67 о = 7437км Завдання 3.2. Захід - Схід 16о +36о =52 о 101,8км X 52 о =5293,6 км (Пн. тропік) 35о - 14о = 21о 101,8 X 21 о = 2137,8 км (Пд. тропік)

Номер слайду 20

« Що зайве та чому?» 1)Голковий,  Доброї Надії, Альмаді? 2)Індійський, Атлантичний, Тихий? 3) Середземне, Гвінейська, Червоне? 4) Помірний, Екваторіальний, Тропічний? 5) Гібралтарська, Мозамбіцька, Аденська? 

Номер слайду 21

Дослідження Африки Васко да Гама

Номер слайду 22

Дослідження Африки.

Номер слайду 23

Дослідження Африки Найбільш відомим дослідником Африки є Давід Лівінгстон. Він відправився в Африку з місіонерською метою - звертати в християнство аборигенів, але головною справою його життя стало вивчення континенту і боротьба з работоргівлею.

Номер слайду 24

Перші відкриття Африка була погано вивчена. Про безжиттєві пустелі і непрохідні джунглі Центральної і Південної Африки ходили моторошні легенди. Саме сюди було направлено Давіда Лівінгстона для пошуку місця, придатного для заснування християнської місії. У 1841 році Лівінгстон прибув до Куруман, британської місії на півдні Африки. Подорож була важкою і небезпечною. У Колобенге, де мешкало плем'я баквена, місіонер звернув його вождя в християнство. У 1849 році Лівінгстон і мисливець Вільям Освелл вирушили через пустелю Калахарі до озера Нгамі. Вони стали першими європейцями, які досягли цього озера. Нагорода Королівського географічного товариства надихнула Лівінгстона на новий похід. Незабаром він організував власну експедицію, в якій брала участь його вагітна дружина і маленькі діти.

Номер слайду 25

У 1851 році відбувся новий похід, в якому знову брала участь сім'я Лівінгстон і Освелл. Цього разу їм вдалося проникнути ще далі - до річок Квандо і Замбезі. За цією територією починалася «терра інкогніта». Лівінгстон склав прекрасні карти, описав клімат і специфіку цієї місцевості, тим самим «відкривши» її для світу.

Номер слайду 26

Водоспад Вікторія Водоспад, названий Лівінгстоном Вікторія на честь британської королеви, це вражаюче видовище: величезні маси води падають у вузьку щілину в базальтових породах. Розбиваючись на міріади бризок, вони утворюють густі білі хмари, підсвічені райдугами і видають неймовірний гуркіт. Вчений був заінтригований явищем, яке африканці називали «Гримлячий дим».

Номер слайду 27

Подорож по Замбезі Але шестирічна подорож принесла Лівінгстону суцільні розчарування, а уряд припинив дорогий проект. На приватні кошти Лівінгстон організував нову експедицію з метою дослідити витоки Нілу і Конго і озеро Ньяса. Лівінгстона супроводжували 60 африканців, і до кінця життя він лише одного разу зустрівся з білою людиною. Це відбулося в 1871 році. У 1856 році Лівінгстон повернувся до Лондона. Англія зустріла його як національного героя. Вийшовши з товариства, він отримав посаду британського консула в Келімане. Були виділені кошти на нову експедицію по Замбезі.

Номер слайду 28

Лівінгстон присвятив Африці більшу частину свого життя, пройшовши переважно пішки понад 50 тис. км. Він був першим, хто рішуче виступив на захист темношкірого населення Африки. Африканці дуже любили і шанували Лівінгстона, проте його життєва трагедія виражена в тому, що відкриття великого дослідника були використані жадібними британськими колонізаторами типу Сесила Родса, які намагалися підкорити Британській колоніальній імперії території від Єгипту до Південної Африки. Однак цей факт тільки підсилює велич Лівінгстона серед інших дослідників континенту. На честь Давіда Лівінгстона названі міста Лівінгстонія в Малаві і Лівінгстон (Марамба) в Замбії, а також водоспади в нижній течії Конго і гори на північному-східному березі озера Ньяса. 50 доларів 1988 р. - пам'ятна монета Островів Кука, присвячена Давіду Лівінгстону і Генрі Стенлі.

Номер слайду 29

Генрі Стенлі (1841—1904) Генрі Стенлі в 1874 році займався вивченням найбільшого озера Африки Вікторія. Він відкрив масив Рувензорі з вершинами, вкритими вічними снігами. Його ім’ям названий водоспад на річці Конго і інші географічні об'єкти. Починаючи з кінця 1880 року, почалась боротьба між державами, пов'язана з відкриттям на території Африки родовищ золота і алмазів. Експлуатувалося місцеве населення, яке використовувалося як робоча сила. Територія Африки стала залежною від таких держав, як Англія, Франція, Італія, Португалія, Іспанія.

Номер слайду 30

Дослідження Африки Єгор Ковалевський(на фото) Василь Юнкер і академік Микола Вавілов. У 1926 році Вавілов вивчав райони стародавнього землеробства в Алжирі, Марокко, Тунісі, Єгипті, Сомалі, Ефіопії. Під час своєї подорожі він зібрав понад шість тисяч зразків культурних рослин, серед них 250 видів пшениці. Сучасні дослідження на материку пов'язані з вивченням геоморфології, тектонічної будови Великих Африканських розломів.

Номер слайду 31

Перевір себе: Африку посередині перетинає екватор і тому вона знаходиться у двух півкулях. Початковий меридіан перетинає материк в західной частині, тому Африка розташована в східної та західної півкулях, більша частина в східній півкулі. Африка – це найспекотний материк , тому що він лежить між двома тропіками Африку омиває два океани. Індійський зі сходу, а Атлантичний с заходу. Африка віддалена від усіх материків крім Євразії Берегова лінія материка не дуже зрізана, біля Африки на заході утворилась велика Гвінейська затока, а на сході - острів Мадагаскар, який віддалений від материка Мозамбіцькою протокою 

Номер слайду 32

Висновки: • Африка — це другий за площею материк і найбільший уламок Гондвани. • Це «колиска людства», яку досліджували європейці — Д. Лівінґстон, Є. Ковалевський, Г. Стенлі. • Вона лежить у всіх півкулях (північній, південній, західній, східній). • Має не дуже розчленовану берегову лінію. • Омивається двома океанами — Атлантичним і Індійським; двома морями — Середземним і Червоним; до неї прилягають Ґвінейська і Аденська затоки; Ґібралтарська і Баб-ель-Мандебська протоки; острів Мадаґаскар, що відділяється Мозамбіцькою протокою.

Номер слайду 33

 «Чи вірите ви в те, що...» 1. Африка — найбільший материк за площею? 2. Вона найбільший уламок Гондвани? 3. Вона лежить у всіх півкулях? 4 . Її омивають три океани? 5. На півночі її омиває Червоне море? 6. Ґвінейська затока — найбільша у світі ? 7. Мозамбіцька протока — найдовша у світі? 8. Африку називають улюбленицею Сонця? 9. Її відкрив Васко-да-Ґама?

Номер слайду 34

Перевір себе: 1. Не вірю 2. Вірю 3. Вірю 4. Не вірю 5. Не вірю 6. Вірю 7. Вірю 8. Вірю 9. Не вірю

Номер слайду 35

Домашнє завдання Опрацювати § 9-10 Закінчити практичну роботу №3, нанести географічні об'єкти на контурну карту (стор.83), що стосуються географічного положення.

Середня оцінка розробки
Структурованість
5.0
Оригінальність викладу
5.0
Відповідність темі
5.0
Загальна:
5.0
Всього відгуків: 2
Оцінки та відгуки
  1. Островська Галина Омелянівна
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
  2. стаховська юліана
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
ppt
Додано
7 жовтня 2020
Переглядів
15319
Оцінка розробки
5.0 (2 відгука)
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку