АФРИКА — НАЙСПЕКОТНІШИЙ МАТЕРИК .

Про матеріал
Мета: ознайомити учнів з особливостями природи Африки; розвивати просторову уяву, вміння працювати із картою півкуль; розкрити зміст поняття «географічне положення материка», ознайомитись із історією відкриття і дослідження материка, розвивати в учнів первинні навички складання характеристики географічного положення материка; виступати перед класом з підготовленою інформацією; виховувати пізнавальний інтерес.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Африка Африка – другий за розміром материк після Євразії, який майже посередині перетинається екватором. Тому Африка – найбільш спекотливий континент.

Номер слайду 2

Назва материка походить від латинської “ африкус ”, що означає без морозний, той, який не знає холоду.

Номер слайду 3

Площа материка становить 30,3 млн. км2. Вона займає друге місце у світі за територією.

Номер слайду 4

Місцезнаходження материка Материк Африка розташований у північній і південній та західній та східній півкулях. Береги Африки омиваються Атлантичним та Індійськими океанами і Червоним морем на північному – сході, а на півночі – Середземним морем. На природу Африки істотно впливають морські теплі течії - Гвінейська, Мозамбійська, холодні – Комарська, Сомалійська, Бенгальська.

Номер слайду 5

Історичні відомості Перші уявлення про обриси Африки європейці дістали 1498 року завдяки плаванню Васко да Гами, який обігнув материк із півдня та перетнувши Індійський океан, досяг берегів Індії. У внутрішні райони материка успішно вдалося проникнути англійському дослідникові Давіду Лівінгстону. Понад 30 років він досліджував Південну і Центральну Африку.

Номер слайду 6

Форми поверхні, що переважають. В Африці переважають рівнини. Гори знаходяться на північному – заході – Атлас, на півдні материка розташовані Капські та Драконові гори.

Номер слайду 7

Найвищий згаслий вулкан в Африці – Кіліманджаро (5895метрів)

Номер слайду 8

Африка багата на такі корисні копалини: золото, мідні, алюмінієві, марганцеві, уранові руди, алмази, кам'яне вугілля, природний газ. Калійна сіль. Залізна руда. Золотий самородок. Кам'яне вугілля

Номер слайду 9

Клімат. Африка - найжаркіший материк. Він розташований по обидва боки від екватора, а більша її частина знаходиться в тропічних широтах. Цілий рік тут тепло. Зиму і літо можна відрізнити лише по тому, що один сезон вологий, а інший посушливий. Середні температури:взимку +10 С; +18 С;влітку +25 С; +28 С.

Номер слайду 10

Річки Африки Територією Африки протікає найдовша річка у світі – Ніл (6671км). Друга за довжиною річка – Конго. До найбільших річок Африки відносяться також Нігер, Замбезі, Оранжева. Озера материка: Вікторія,Танганьїка, Чад.

Номер слайду 11

Ліси Вологі екваторіальні ліси або гілеї знаходяться біля екватора. Вони сформувались на червоних феранітних ґрунтах і ростуть ярусами. Над зеленим морем дерев, наче велетенські колони, підносяться сейби.І ярус – 60-80м.ІІ ярус – 20-40 м (фікуси, пальми).ІІІ ярус – 10-15 м (ебенове та хлібне,сандалове дерева,какао, орхідеї)

Номер слайду 12

Тваринний світ екваторіальних лісів Африки. У шимпанзе добре розвинена міміка. Вони навіть вміють плакати та сміятися.

Номер слайду 13

Тваринний світ екваторіальних лісів Африки

Номер слайду 14

Тваринний світ екваторіальних лісів Африки Носоріг. Леопардppt_xxshearppt_xppt_xxshearppt_x

Номер слайду 15

Савани та рідколісся Спекотні рівнини, вкриті травами, із групами дерев і чагарників. Вигляд саван змінюється відповідно до сезонів. Трави іноді досягають до 5м. Баобаб – кремезні дерева. Їх вважають символом Африки.

Номер слайду 16

Тваринний світ у саванах Слону 80 років. Лев. Бегемотppt_xxshearppt_xppt_xxshearppt_xppt_xxshearppt_x

Номер слайду 17

Тваринний світ у саванах

Номер слайду 18

Тваринний світ у саванах

Номер слайду 19

У річках і озерах мешкають крокодили

Номер слайду 20

Рослинний світбаобабсеквоябананипальми

Номер слайду 21

Муха це - це спричиняє у людей сонну хворобу.комаріТерміти комахи,які їдять залишки рослин. В Африці багато зміїв різних видів

Номер слайду 22

Савани Африки багаті на птахів. Пташка марабу. Африканський страус. Нектарниця – найменша пташка саван. Рожевий фламінгоppt_xxshearppt_xppt_xxshearppt_xppt_xxshearppt_xppt_xxshearppt_x

Номер слайду 23

ПустеліПустелі становлять близько чверті поверхні Африки. І найбільша з них – Сахара. Рослинність тут бідна, дуже розріджена. Пустелі становлять близько чверті поверхні Африки. І найбільша з них – Сахара. Рослинність тут бідна, дуже розріджена.

Номер слайду 24

Рослинний світ пустелі Верблюжа колючка Алое Кактуси

Номер слайду 25

Гіднора африканська - комахоїдна квітка та паразит, що росте в пустелях Південної Африки. Все тіло рослини складається з однієї квітки або з суцвіття, тому що вегетативна частина його знаходиться всередині кореня або гілки господаря і не видно зовні.  Дивно ніжна і скромна, а іноді пишна і яскрава, узамбарская красуня давно прижилася на наших підвіконнях. Латинська назва - saintpaulia . Фіалка узамбарська, сенполія фіалкоцвітна - це дві назви одного чарівного квітки, батьківщина якого далеко, між степом Умба-Шика і річкою Пангані на сході чорного континенту. 

Номер слайду 26

Вельвічія Це дерево загадка: ні дерево, ні кущ, ні трава. Цікаво, що в цього дерева немає гілок, а є лише 2 листочки. Живе вона до 100 років.

Номер слайду 27

Населення Африки На території материка розташовано 53 держави. Серед них Єгипет (Каїр), Алжир (Алжир), ПАР (Кейптаун)

Номер слайду 28

36% африканців живуть менше, ніж на один долар в день 12 мільйонів африканських дітей – сироти Лише 31% жителів має середню освіту Кожна жінка виношує у середньому6 дітей

Номер слайду 29

У африканських племенах прийнято прикрашати своє тіло дуже різноманітними способами,

Номер слайду 30

Африка налічує близько 1 мільярда мешканців, більше 200 народів,які відносяться до 16 різних мовних груп

Номер слайду 31

Дякуємо за увагу

pptx
Пов’язані теми
Географія, 7 клас, Презентації
Додано
12 січня 2023
Переглядів
1439
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку