Акція "Первоцвіти потребують допомоги"

Про матеріал

Метою цієї акції є вчити учнів усвідомлювати первинність природи, розвивати екологічну віповідальність, формувати потребу не лише споглядати, а й бережливо ставитися до природи, охороняти й збагачувати її.

Перегляд файлу

 

 

 

Акція «Підсніжник»

 

 

 

 

 

 

Підготувала: Кайзер Л.І.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Мета: усвідомлювати первинність природи, розуміння природних закономірностей, необхідність їх дотримання людиною; розвивати екологічну відповідальність; формувати потребу не лише споглядати, а й бережливо ставитися до природи, охороняти й збагачувати її.

Обладнання: мультимедійна дошка, зображення первоцвітів, легенди, зображення листівки.

 

                                           Хід заняття

 

І. Вступне слово вчителя.

Дуже давно, коли на землі ще не було людини, ґрунт пробив маленький пагінець, потягнувся до неба, до сонця й розквітнув квіткою. Це у світ прийшла краса. Квіти супроводжують нас усе життя, від народження до останньої хвилини. Квіти – очі землі. Вони бачать нас, люблять, чарують, навіть лікують. Будьмо ж і ми вдячні їм.

 

ІІ. Вікторина «Первоцвіти України».

1. Яка лісова квітка у легендах багатьох народів Європи є символом золотих ключів весни? (Первоцвіт – ключ-трава).

2. У ХΥІ-ХΥІІ ст. в Голандії за кілька цибулинок однієї рослини можна було купити будинок. Що це за надзвичайна рослина? (Тюльпан).

3. Яку квітку названо на честь прекрасного грецького юнака – коханого трьох богинь Афродіти, Артеміди, Персефони? (Нарцис).

4. Якщо довіряти легендам, то навесні в наших лісах розкриває свої чудові квіти «лікар очей». Варто подивитись на неї лише 10 хвилин – і втоми, як не було. Назвіть ім’я цієї надзвичайної квітки. (Анемона).

5. Героїня однієї казки, Білосніжка, змушена була втекти від злої мачухи. Втікаючи, вона загубила в лісі намисто, яке розсипалося тендітними гарними квітами. Відтоді щороку навесні ці квіти дивують нас своєю красою. Назвіть їх. (Конвалія).

6. Про яку рослину йшлося в давньоруських легендах: «Хто носить цю траву з собою, від тієї людини вся нечиста сила біжить». (Сон-трава).

7. Про яку маленьку квіточку йдеться в одній із казок Ганса Христіана Андерсена? Як називається ця квітка? (Підсніжник).

8. Які первоцвіти занесені до Червоної книги України? (Тюльпан Шренка, тюльпан дібровний, підсніжник звичайний, тюльпан вузьколистий).

 

ІІ. Зупинка «Підсніжник».

 

  1. Наукове обґрунтування.

Підсніжники – це декілька рослин первоцвітів. Наукова назва підсніжників – «галантус». У перекладі з давньогрецької, підсніжник означає молочно-квітковий, тому що має білі квіти. Молочно-білі квіти здавна символізують ніжність, чистоту, стійкість, вірність. Інколи підсніжники вважали емблемою надії.

  1. Легенда про підсніжники.

 

Коли Бог вигнав із раю Адама і Єву, ішов сніг, тому Єва дуже змерзла. На втіху їй кілька сніжинок перетворилися  на ніжно-білі квітки підсніжника. Змерзлій Єві вони нібито дали надію, що незабаром буде потепління. Відтоді підсніжники вважаються вісниками тепла.

За іншою легендою, Снігуронька плакала, проводжала зиму. Ішла сумна, за нею почали всі тужити. Там, де вона йшла і плакала, торкаючи лози, виросли підсніжники – сльози Снігуроньки.

 

  1. Екологічна довідка.

В Україні найбільше поширений підсніжник звичайний, що росте у Закарпатті, Передкарпатті, Українських Карпатах, а також на Правобережжі, Поліссі, Лісостепу і Степу та підсніжник складчастий, що поширений у Гірському Криму.

 

А всього у світі нараховують приблизно 18 видів підсніжників. Цікаво, що англійці називають цю квітку сніговою краплею, а німці – сніговою конвалією.

 

Популяції підсніжника є локальними, здебільшого численними, але спостерігається тенденція до зменшення кількості особин, що пов’язано з масовим зриванням квітів на букети, викопуванням цибулин.

 

Саме так! Підсніжники є не тільки провісниками весни, але й гарними декоративними й польовими квітами. Ця краса не лише спонукає до почуття прекрасного, а навпаки, є об’єктом наживи.

 

Підсніжники є не тільки окрасою весняного періоду в природі, вони мають велике значення. Їх використовують у медицині та у народній медицині.

 

ІІІ. Виступ екологів, правознавців.

 

  1. Людина на земній кулі вже знищила понад 270 видів диких тварин. Знищено багато рослин.
  2. У Конституції України (ст. 66) зазначено: «Кожен зобов’язаний не заподіювати шкоди природі, культурній спадщині; відшкодовувати завдані ним збитки».
  3. Підсніжник звичайний занесений до Червоної книги України.
  4. Прошу всіх присутніх запам’ятати, що порушення закону про охорону підсніжників карається штрафом у 300 гривень, а за кожну зірвану квітку доведеться заплатити ще по 15 гривень.
  5. Громадяни України повинні дотримуватися всіх законів і оберігати природу.
  6. Ми пропонуємо провести акцію «Підсніжник».

 

ІΥ. Виготовлення і розповсюдження листівки:

  • розроблення ескізу листівки;
  • виготовлення листівки на уроках художньо-естетичного циклу;
  • розповсюдження листівок серед учнів середньої та старшої школи;
  • розклеювання листівок на дошках оголошень;
  • коротка бесіда з перехожими та вручення листівок;
  • розповсюдження листівок у приватному секторі.

 

 

 

                                         ЛИСТІВКА

Рослина – окраса землі!

У ранньовесняний період розцвітають підсніжники, сон-трава, фіалка, первоцвіт, ряст, калюжниця та інші ранньоквітучі квіти. Багато з них занесено до Червоної книги України як зникаючі та рідкісні види.

Пам’ятайте! Найкраща квітка – та, що квітує там, де зросла. Не губіть її!

 

                                              Учні  Миколай-Пільського НВК

 

 

docx
Додано
1 липня 2018
Переглядів
905
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку