Активні і пасивні дієприкметники.

Про матеріал
Презентація до уроку української мови на тему "Активні і пасивні дієприкметники" (за підручником О.В.Заболотного, В.В. Заболотного)
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Оберіть колір, який відповідає вашому настрою. ТРИВОЖНИЙНАПРУЖЕНИЙСВІТЛИЙПРИЄМНИЙСПОКІЙНИЙУРІВНОВАЖЕНИЙСУМНИЙУКРАЙНЕЗАДОВОЛЕНИЙЕмоційне налаштування

Номер слайду 2

“Мозковий штурм”1 – Що називається дієприкметником?2 – Які граматичні ознаки у дієприкметника від дієслова?3 – Що спільного у дієприкметника і прикметника?4 – Синтаксична роль дієприкметника.5 – Наведіть приклади дієприкметників.6 – Визначте граматичні ознаки дієприкметника усміхнений.

Номер слайду 3

Активні й пасивні дієприкметники. Їх творення

Номер слайду 4

Спостереження над мовним матеріалом. Прочитайте речення, знайдіть у них дієприкметники. Який з дієприкметників вказує на ознаку предмета, що сам виконує певну дію, який – на ознаку предмета, з яким виконує певну дію інший предмет. Вгорі цвіте блакить, усіяна хмарками. А дрімаючій смереці лісова пожежа сниться. Пливе здаля пора осінніх гроз, барвішають палаючі узлісся. Руді стежки роз’їдені дощами.

Номер слайду 5

Активні дієприкметники виражають ознаку предмета за дією, яку він сам виконує: лежачий камінь (камінь лежить сам). Пасивні дієприкметники вказують на ознаку предмета за дією, яку виконує стосовно нього інший предмет: пофарбовані стіни (стіни пофарбував хтось).

Номер слайду 6

Активні дієприкметники теперішнього часу бувають тільки недоконаного виду: палаюча зірка. Активні дієприкметники минулого часу бувають тільки доконаного виду: дозрілий плід. Пасивні дієприкметники минулого часу бувають доконаного виду (скошене поле) і недоконаного виду (кошене поле).

Номер слайду 7

Розподільний диктант. Запишіть дієприкметники у два стовпчики: І — ті, що вказують на ознаку за дією, яку виконує сам предмет (активні) ; ІІ — ті, що виражають ознаку предмета, з яким щось робили (пасивні).І- активніпожовкле листяграючий тренерзів’ялі травизамерзла річкаміцніючий організмзгасаюче сонцепосивілий дідусьзгорілий будинокІІ - пасивнізігріта ріллявишита сорочказаварені травирозказана казкаспійманий м’ячзміцнений щитскошене полевирощений урожай

Номер слайду 8

Номер слайду 9

Номер слайду 10

Бесіда. Які дієприкметники називають активними? Які – пасивними?Як творяться активні дієприкметники?Як – пасивні?Наведіть приклади активного і пасивного дієприкметників.

Номер слайду 11

Домашнє завдання. Параграфи 20-21 Вправи 200 с.72 та 213 (усі три завдання) с. 76.

pptx
Додано
24 січня
Переглядів
135
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку