Алгоритм приготування припущених страв з риби.

Про матеріал
Додатковий матеріал до уроку теоретичного та виробничого навчання. Містить рекомендації та алгоритм приготування припущеної риби.
Перегляд файлу

Приготування страв з припущеної риби

Припускання – це варіння продукту в закритому посуді у невеликій кількості рідини (води, бульйону, відвару, молока,або у власному соку), під час якого продукти занурюють у рідину на 1/3 її об’єму.

Припускання – найпоширеніший вид теплової обробки, під час якого в бульйон переходить менше поживних речовин, ніж при варінні і тому страви, приготовані припусканням смачніші. Цим способом готують рибу, що має найбільшу енергетичну цінність, з ніжною шкірою і м’якоттю. Бульйон, в якому припускають рибу використовують для приготування соусів до цих же страв.

 

Описание: F:\SERG\Work\Мама\Аттестация2013\Новая папка (2)\Стерлядь-или-форель-кольчиками.jpg

 

Рекомендації при припусканні риби

- Припущені рибні страви раніше називали паровими, тому що поверхня риби у процесі припускання доходить до готовності під дією пари.

- Для того, щоб риба мала більш ніжний і специфічний смак при припусканні використовують лимонну кислоту, розсіл. Вишуканий, неповторний смак набуває риба при додаванні білого вина або шампанського, білих грибів або печериць, молока та соків: лимонного, апельсинового, при припусканні риби у пиві, з екзотичними плодами та ін. Часто додають різні продукти залежно від соусу, під яким вона буде подаватися: лимонну кислоту і печериці – для соусу парового; біле вино і печериці – для соусу біле вино; огірковий розсіл – для соусу розсіл.

- Основний гарнір для страв з припущеної риби – картопля відварна, картопляне пюре або овочі відварні з жиром; а додатковий – огірки свіжі або солоні, томати, печериці, гриби білі, ракові шийки або краби, лимон, зелень кропу або петрушки.

- Залежно від виду припущеної риби добирають соус. Найчастіше до неї подають: соус білий основний, паровий, біле вино, розсіл, томатний. Назва більшості припущених рибних страв, так само як і відварних, залежить від виду соусу. Наприклад: «Риба парова» (риба припущена з соусом паровим), «Риба в розсолі» (риба припущена у соусі розсіл), «Риба в томаті» (риба припущена у соусі томатному).

- Рибу з ніжним смаком, тонким ароматом (форель, судак) подають під соусом паровим, біле вино. А ту, що має сильно виражений специфічний запах (камбала, щука), - під гострими соусами: томатним, розсіл та ін.

Цілу рибу вкладають на велике блюдо, гарнірують і прикрашають, подають на банкетах. Порційні шматочки риби по одному на порцію кладуть на підігріту до 40ºС мілку столову тарілку або блюдо і поливають соусом, щоб зберегти соковитість риби і замаскувати поверхню, вкриту згустками білків. Збоку – гарнір: картопляне пюре, цілі бульби або нарізані часточками або обточені бочечками, грушками, кульками; картоплю поливають розтопленим вершковим маслом, посипають зеленню. При відпуску на шматочки риби можна покласти скибочки лимона без шкірочки і насіння, варені білі гриби або печериці, шматочки консервованих крабів або ракові шийки.

Припущену рибу до відпуску зберігають на марміті у бульйоні при температурі 60-65ºС не більше 30 хв.

 

 

 

Алгоритм приготування риби припущеної

Послідовність виконання

Інструктивні вказівки (як робити)

Підготування риби до припускання

З обробленої риби приготувати напівфабрикати: цілу рибу, ланки з осетрової риби, порційні шматочки, фаршировану рибу

Підготування посуду для припускання

Змастити маслом дно посуду для припускання риби (сотейники, рибні казани з решітками)

Підготування овочів

Провести первинну обробку сирих овочів, підготувати їх до припускання

Викладення риби у посуд для припускання

Викласти напівфабрикати з риби у підготовлений посуд в один ряд: цілу рибу – черевцем донизу; ланки осетрової риби – шкірою донизу (цілу рибу і ланки можна перев’язати і прикріпити шпагатом до решітки). Порційні шматочки вкласти під кутом 30º, (щоб один шматочок покривав частину сусіднього) шкірою донизу або тією частиною, де була шкіра, щоб товстіша частина шматочка була занурена у рідину. Прикріпити рибу фаршировану шпагатом з обох боків до двох тонких дерев’яних планочок, вирізаних за формою і розміром риби (щоб зберегти форму фаршированої риби при припусканні)

Заливання риби водою або рибним бульйоном

Залити рибу рибним бульйоном або водою (0,3 - 0,5 л на 1 кг) так, щоб рідина вкрила рибу на третину об’єму : цілу рибу і ланки – холодною водою (бульйоном); порційні шматочки – гарячою

Додавання овочів

Додати біле коріння, ріпчасту цибулю, сіль, спеції (їх підбирають так само, як і для варіння), лимонну кислоту або лимонний сік, вершкове масло. Щільно закрити посуд кришкою

Припускання

Припускати рибу у щільно закритому посуді на плиті або у жаровій шафі: довести до кипіння, зменшити нагрів (прогрівання внутрішніх шарів риби до 80 -82ºС через 8 – 14 хв.); подальше припускання при слабкому нагріванні до готовності (порційних шматків – 15 - 20 хв., цілої риби, ланок і фаршированої – 25 - 45 хв.)

Визначення готовності риби

Визначити готовність риби, проковки її кухарською голкою у товстій частині (якщо риба готова, то у місці проколювання виділиться прозорий сік, а якщо сік – рожевий, то рибу слід доварити); порційні шматочки – за зовнішнім виглядом, куштуючи рибу на смак

Виймання готової риби з бульйону

Вийняти припущену рибу з бульйону (цілу рибу і ланки витягти разом з решіткою і зняти шпагат), викласти на лоток

Проціджування бульйону

Процідити бульйон, використати його для приготування соусу

Підготування цілої риби для подальшого використання

Облити гарячим бульйоном цілу припущену рибу перед подаванням, обмити її від згустків білка. Використати для банкетів

Підготування припущених ланок осетрової риби до порціонування

Облити припущені ланки осетрової риби гарячим бульйоном. Охолодити. Нарізати на порційні шматочки, покласти у глибокий посуд. Залити бульйоном і довести до кипіння

Зберігання порційних шматочків

Зберігати порційні шматочки на марміті у посуді із бульйоном під закритою кришкою не більше 25-30 хв.

Відпускання страви

Оформити страву. Подати

 

 

docx
Додано
9 травня 2020
Переглядів
6547
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку