«Алкени і алкіни. Загальні та молекулярні формули алкенів і алкінів, структурна ізомерія, систематична номенклатура»

Про матеріал
Презентація з теми: «Алкени і алкіни. Загальні та молекулярні формули алкенів і алкінів, структурна ізомерія, систематична номенклатура»
Зміст слайдів
Номер слайду 1

"Алкени та алкіни. Загальна та молекулярні формули, структурна ізомерія, систематична номенклатура".

Номер слайду 2

Історія: Ще 1862 року Еміль Ерленмейер висловив ідею про те, що в молекулі етену наявний подвійний зв’язок між атомами Карбону, а в молекулі етину — потрійний. Після становлення теорії валентного зв’язку в наступному столітті ця ідея була підтверджена.

Номер слайду 3

Етен та етин — найпростіші ненасичені вуглеводні, вони є першими представниками двох гомологічних рядів — алкенів і алкінів. Алкени — ненасичені нециклічні вуглеводні, у молекулах яких є один подвійний зв’язок між атомами Карбону. Алкіни — ненасичені нециклічні вуглеводні, у молекулах яких є один потрійний зв’язок між атомами Карбону. Етен С2 Н4 Етин. C2 Н2

Номер слайду 4

Порівняння насичених і ненасичених вуглеводнів:

Номер слайду 5

За номенклатурою IUPAC наявність у молекулі подвійного зв’язку C=C у назві позначають суфіксом -ен-(-єн-), як в етену. У молекулі етину наявний потрійний зв’язок C≡C, який у назві за номенклатурою IUPAC позначають суфіксом -ин- (-ін-). Складання структурних формул на прикладі пропену та пропіну:

Номер слайду 6

Гомологічні ряди алкенів і алкінів.

Номер слайду 7

Ненасичені вуглеводні: ізомерія та номенклатура Як і для алканів, для алкенів та алкінів характерна структурна ізомерія, а саме ізомерія карбонового ланцюга. Разом із цим для них також характерний ще один вид ізомерії — ізомерія положення кратного зв’язку, що обов’язково відображається в назвах сполук. Принцип складання назв алкенів, алкінів та їхніх похідних такий самий, як і для алканів, але існують певні особливості.

pptx
Додав(-ла)
Половинка Юлія
Пов’язані теми
Хімія, 10 клас, Презентації
Додано
14 жовтня 2023
Переглядів
341
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку