Аналіз підручника з німецької мови

Про матеріал
У файлі подано матеріал аналізу підручника для 10 класу з німецької мови. Аналіз включає в себе інформацію щодо складових підручника, наявності методичних доробок для вчителя та робочого зошита, та саме аналіз підручника за різними критеріями.
Перегляд файлу

Формальний критерій

Назва: «English: We Learn English 10»

Автор: Несвіт А.М.

Видавництво: Київ, 2010 рік

Кількість частин: 4

Кількість сторінок: 148

Наявність книги-помічника для вчителя: є

Наявність відео- та аудіо матеріалів: є

Наявність робочого зошита для учні: є

Важливою складовою підручника також є ергономічні показники, які показують наскільки зручно використовувати цей підручник.

Якість поліграфічного виконання – висока, у підручника та матеріалів для вчителя висока якість друкованого тексту, інформація зручно подана для засвоєння, підручник має достатньо щільну палітурку, що дозволяє часто використовувати його без пошкодження.

Дизайн підручника підібрано вдало. Палітурка яскрава, викликає зацікавленість. У тексті багато тематичних зображень, які відповідають змісту тексту та допомагаю краще зрозуміти його, та зорієнтуватися на темі та важливих моментах.

Друкарська читабельність. Текст підручника оформлено просто й лаконічно, шрифт великий, що допомагає без зусиль слідкувати за навчальним процесом. Як зазначав у своїй праці Ян Чихольд «Подоба книги» : «….там вони повинні були відмітити, як чисто-білий колір сторінок діє на очі! Дійсно, це не лише холодне та неприємне, але воно заважає осліплюючи очі, як сніг. Книжкова сторінка стає неприємно прозорою: білий тон паперу замість того, щоб зливатися воєдино з шрифтовою поверхнею, відступає кудись в іншу оптичну плоскість…» [30, с. 244].

Окремо виділені важливі моменти – нові правила, виключення, граматичний матеріал. Після кожної вивченої теми окремо виділені граматичні правила, вправи на їх застосування.

Дотримання лінгвістичної читабельності текстів:

1.     Довжина речень. У підручника містяться як короткі, так і довгі речення.

2.     Довжина слів. Багато вже знайомих слів, як коротких, так і довгих.

3.     Кількість нових слів. Перед кожною новою темою подається список нових слів, але без перекладу. На уроці учні за допомогою словників, або вчителя самостійно перекладають нові слова. Інколи незнайомі слова подаються після тексту в окремій табличці, що допомагає звернути увагу та закріпити матеріал.

4.     Використання знайомих слів. У підручнику багато вправ на використання дієслів to read, to listen, to write, займенників I, me, you, іменників mom, home, phone. Велика кількість повторень вже вивченого матеріалу допомагає ще краще засвоїти іноземні слова та використовувати їх у процесі навчання.

Однією з головною метою є відповідність шкільного підручника такому засобу навчання, як повноцінна комплектність. Учні використовують підручник як на уроці з вчителем, так і під час самостійного відпрацювання матеріалу.

Загалом навчально-методичний комплект з англійської мови «English: We Learn English 10» включає в себе: підручник, посібник для вчителя, збірник тестових завдань, робочий зошит для учня та диск з аудіо матеріалами. Загалом цього комплекту достатньо для навчання школярів, але деякі вчителі додатково використовують аудіо та відео матеріали з теми взяті з мережі інтернет.

Окремим критерієм для аналізу підручника є його відповідність дидактичності зорового ряду, що зумовлено правильним та відповідним підбором наочності. Окремий розділ підручника виокремлений для вивчення та закріплення знань з граматики іноземної мови, яка вивчається. Усі граматичні теми можна знайти в кінці підручника у розділі «Grammar Referece» (с 202-220).

Наприкінці  кожного навчального року перевірити власні знання, повторити пройдений матеріал підлітки можуть в кінці підручника. «Grammar Revision» - окремий розділ в кінці підручника де зібрані вправи з читання, лексики та  граматики з матеріалу, який вивчався протягом року.

Я вважаю, що підручник англійської мови «English: We Learn English 10» добре підходить для навчання підлітків англійської мови. Застосування вчителем усього навчально-методичного комплекту «English: We Learn English 10» дозволяє учням 10 класу не тільки вивчати іноземну мову, а й покращувати навички аудіювання під час прослуховування текстів, а тестові завдання зі збірника готують старшокласників до складання майбутніх іспитів.