Аналіз виховної роботи із здобувачами освіти 4 класу Слобожанського ліцею за ІІ семестр 2022/2023 н.р.

Про матеріал
Аналіз містить результати виховної роботи, метою якої були: формування національної свідомості, любові до рідної землі, родини, навчатися задля розквіту держави, готовності її захищати.
Перегляд файлу

Аналіз виховної роботи із здобувачами освіти 4 класу Слобожанського ліцею за І семестр 2022/2023 н.р.

В умовах сьогодення основним стало завдання педагогів – не просто навчити, дати знання з певного предмета, забезпечити виконання освітніх програм, а заспокоїти, порадити, дати життєві орієнтири. Необхідно навчити дітей справлятися з невизначеністю та складністю, умінню вчитися самостійно, підтримувати фізичне та емоційне благополуччя своє власне та родини, співпереживати і дипломатично вирішувати конфлікти, долучатись до підтримки ЗСУ та допомагати дітям з числа ВПО.

В складний для всієї держави час, діти як ніколи потребують підтримки й уваги дорослих. Ідеться не лише про батьків, а й про вчителів, яким вони довіряють і до яких прислухаються.

Переді мною  стало  нелегке завдання  – наповнити дистанційний освітній процес виховним змістом національно-патріотичного спрямування і таким, що дасть дітям відчуття стабільності у теперішній реальності, зможе відволікти дітей і розважити, що було необхідним для позитивного фізичного і психоемоційного стану дітей.

    Тому  проведення виховних онлайн-заходів  були різноманітними: тематичні години спілкування, флешмоби,  квести, конкурси малюнків на патріотичну тематику, написання листів-подяк ЗСУ. Актуальною  була організація віртуальних екскурсій.

Метою виховання у І семестрі  було  формування морально-духовної життєво компетентної особистості, яка успішно самореалізується в соціумі. Виховна мета стала спільною для всіх ланок системи виховання та є критерієм ефективності виховного процесу. Виховна робота із здобувачами освіти мала такі напрямки:

 Ціннісне ставлення до себе.

З дітьми були проведені такі бесіди:"Для чого живе людина?", "Віра у себе", "Завтрашній характер — у сьогоднішньому вчинку», "На кого я хочу бути схожим у житті?". Учні показали свої здібності у фітнес марафоні до Олімпійського уроку.

C:\Users\Ирина\Documents\ViberDownloads\0-02-05-adb64dba0efb995283586d7f89ebe82fcece06c28aa69bf91277994ed2dbd6c6_f9873c23aca3cc05.jpg

Ціннісне ставлення до сім'ї, родини, людей.

Виховним досягненням стали

Сформованість основ національних та загальнолюдських цінностей:

— уміння та навички підтримки та збереження міжособистісної злагоди, запобігання та мирного розв'язування конфліктів;

— здатності враховувати думку інших людей, адекватно оцінювати власні вчинки та вчинки інших;

— сформованість моральних якостей (чуйності, чесності, правдивості, справедливості, гідності, толерантності, милосердя, взаємодопомоги, товариськості, співпереживання, щедрості, поваги до особистості).

З учнями були проведені години спілкування, бесіди:

"Ти знаєш, що ти —людина?". "Кожна людина неповторна!". "Хочу і треба". "Розкажи мені про себе". "Життя людини – найважливіша цінність", ", "Мудрість людської турботи", "Ні агресії і насильству". Діти написали листи-подяки воїнам ЗСУ, особливим був лист Дениса, його татко захищає нашу державу.

C:\Users\Ирина\Documents\ViberDownloads\0-02-05-a2da1dd51e7a924a85268b27d197d7467f3634fe2bd7c8e05d0a0041770e62c9_9442372114cccef9.jpgC:\Users\Ирина\Documents\ViberDownloads\0-02-05-d0e6a48ab977d0c1b960ed8775fef978bb4ed0a69fd38dbc11dce8f13a2c8bdd_ac8cf1385c51bc9e.jpg

Ціннісне ставлення до праці.

Сформованість понять та уявлень про важливість праці для людини, родини і держави:

 повага до людини праці;

 вміння і навички самообслуговування;

 почуття відповідальності, охайності, самостійності, ініціативності, дисциплінованості, старанності, наполегливості.

Були проведені бесіди:

“Праця прикрашає людину”. “Праця – джерело життя і головна його прикраса”. Проведено операцію:“Допоможи книзі! ”. Виготовлення до Дня Святого Миколая подарунків для воїнів ЗСУ: “Подарунки-обереги  власноруч» . Також учні писали листи Святому ,кожен з яких містив побажання для воїнів здоров᾽я і швидкого повернення додому.

 Ціннісне ставлення до природи

Сформованість понять та уявлень про довкілля:

  усвідомлення краси природи як унікального явища та п функцій в житті людини;

  пізнавального інтересу до природи;

— необхідності гармонійного співіснування людини та природи, відповідального ставлення до неї;

  дбайливого ставлення до природи в традиціях українського народу.

З класом проведені виховні заходи: бесіда"Стань природі другом, будь природі сином", «Збережемо красу природи"."Екологічною стежкою  до парку. "Захистимо усе живе"Фотоконкурс"Збережемо природу рідного краю»

E:\фото\фото 1 клас 19 г\IMG-8ce4434b9a23cea7b05fc6b7e6121113-V.jpgE:\фото\1645118897239.jpg  

Дітвора виготовляла годівнички для птахів, смаколики.  Порадували всіх своєю роботою: Вовк Андрій, Герасименко Ярослав.

Ціннісне ставлення до культури і мистецтва

Сформованість естетичних почуттів, уявлень і знань про прекрасне у житті та мистецтві:

— основ про видову специфіку мистецтв, засобів їх виразності;

— вміння відчувати та розуміти художні образи;

— навичок виконувати творчі завдання;

 Переглянули відео: Роботи  Марії Примаченко, Тараса Шевченка, Катерини  Білокур, на тему:"Про що розповідають картини". Після прослуховування музики, провели бесіду: "Музичні асоціації". 

  У своїх малюнках відобразили куточки  рідного краю. Роботи чудові.    Гарними віршами привітали вчителів з професійним святом. Діти із великим задоволенням розучували новорічну пісню, щедрівки.

Ціннісне ставлення особистості до суспільства і держави

Сформованість основних понять про народ, націю, суспільство, державу:

  почуття поваги та гордості до рідного краю, народу, мови;

  приналежності до української нації, відчуття себе громадянином України, шанування державних символів, Конституції України;

  любові до культури свого народу, його традицій, звичаїв і обрядів;

  розуміння правил взаємодії людей у колективі, суспільстві та безконфліктність їх спілкування, толерантного ставлення до представників інших національностей.

Перший урок цього навчального року мав  тему: "Одна-єдина на цілім світі...". Учні згадали символи нашої держави, розгадували кросворди, ребуси, малювали малюнки. Під час Тижня початкових класів досліджували народні символи в родині. Цікавими були світлини Герасименка Ярослава, Кліщ Софії.

Із здобувачами освіти проводилися бесіди: "Я — громадянин України і пишаюсь цим". "Люби і знай свій рідний край". "Люди, які прославили мій край".  До дня Миру стали учасниками естафети. Вони брали участь у Радіодиктанті національності єдності, який стартував 9 листопада на День писемності. Учні отримали масу задоволення.

 Стали учасниками  конкурсу малюнків для воїнів ЗСУ « Мій рідний край», серед яких кращими були роботи Зміївської Вікторії та Кисельова Дениса. До Дня гідності і свободи  приготували відеопривітання для наших захисників. До Дня Збройних Сил України проявили творчість під час  виготовлення книжечок з власними творами на тему « Моя маленька Батьківщина». Роботи   Герасименка Ярослава та Бондаренко Карини вразили змістом, ілюстраціями.

 За семестр учні прослухали,продивилися  ряд бесід з  Правил безпечної поведінки.  Відбувся перегляд відео: « Правила поведінки з незнайомими предметами», «Правила поведінки під час повітряної тривоги», «Обережно, міни!». Результатом  перегляду були їх малюнки. А перегляд відео «Надання першої медичної допомоги», дав їм змогу   самостійно накладати пов᾽язки, ліпити пластир. Неодноразово  згадували  і правила Дорожнього руху, брали участь у конкурсі малюнків « Знай, пам᾽ятай, виконуй!». Гарною була робота Вовка Андрія.

C:\Users\Ирина\Documents\ViberDownloads\0-02-05-a9c03eb1c7e4f3e896e4de421bd8fa67795bfcebbbb037c200f2f1cbb1fc974e_4193297a4280cee3.jpg  

C:\Users\Ирина\Documents\ViberDownloads\0-02-05-c0e025c92edd5e7ea863678e121bd7e9194c817243adb417f69c653921535711_a22d31cfe1a4aa57.jpg

 

 Після нещасного випадку на льоду з хлопчиком у нашому районі, діти переглянули відеоролики про « Про правила поведінки біля водойм взимку». Після перегляду відео,  намалювали малюнки, пройшли тестування на  платформі « Наурок». Серед малюнків є кращими роботи Герасименка Ярослава, Кисельова Дениса, Кліщ Софії, Вовка Андрія.

За  вклад у  життя класу, ліцею, за любов до рідних,за доброту і вміння співчувати,допомагати здобувачі освіти отримали грамоти та солодощі від Святого Миколая, а також новорічні подарунки.

       Повномасштабна війна, яку росія веде проти України, змушує суспільство перебувати у сильному напруженні. Здобувачі освіти також переживають стресові реакції від інформаційних впливів, внаслідок пережитих травматичних подій та втрат, що могли вплинути на навчально-виховний процес у  навчальному році. У зв’язку з цим, першочерговим завданням для мене  стало – соціально-психологічна підтримка здобувачів учнів, стабілізація їх психоемоційного стану. Їм пропонувалися вправи для зняття стресу: «Квітка та свічка» (https://youtu.be/hVTqEEVUZaw), «Ледачий кіт» https://youtu.be/NHBEUdOaHg8, «Лимон» https://youtu.be/hguSKqCOJOM, проводилися Ранкові розминки для зняття напруження.

       Виховання учня в школі і сім’ї – щоденний нерозривний процес. Класний керівник працював у тісній співпраці з батьківським колективом з метою створення найсприятливіших умов для самореалізації та розвитку школяра.                         Батьки були учасниками позакласних заходів,свят,  світом захоплень, родинними святами. Класний керівник тісно співпрацював з сім’ями своїх вихованців: відвідував дитину вдома, спілкувався з родиною, складав акти  обстеження житлово-побутових умов проживання певних категорій учнів.

      Запланована виховна робота з учнями була виконана на достатньому рівні. Цілей і мети досягли. Класний колектив став ще дружнішим, відповідальнішим.  Головне, вихованці добре тримаються, вміють відволікатися від напруги, допомагати один одному, підтримувати дітей ВПО; завдячувати людям, які піклуються про їх життя; бути обережними в будь- якій ситуації. Вони люблять своє рідне село, гордяться тим, що живуть у такій могутній країні.

 

 

Класний керівник 4 класу:   Ірина ТИМОШЕНКО 

docx
Додано
25 травня 2023
Переглядів
544
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку