Аналіз виховної роботи за І семестр

Про матеріал
Основною метою виховної діяльності є створення оптимального соціально-культурного мікроклімату в колективі, який сприяє творчому саморозвитку.
Перегляд файлу

                                                                До наради при директору від 26.12.2023

                                                                протокол №

 

Аналіз стану виховної роботи у І семестрі 2023-2024 н. р.

 

Завдання сучасної школи щодо формування творчої, всебічно розвиненої особистості вимагають від педагогів нових підходів до організації виховної роботи в школі. Основою сучасного виховного процесу є людина як найвища цінність. Виховання в школі має ґрунтуватися на відкритому діалозі педагога і дитини, що створить оптимальні умови для розвитку позитивної мотивації до навчання, формуватиме якості особистісної самостійності і відповідальності, спрямуватиме до розкриття творчого потенціалу. Провідною тенденцією виховання стає формування системи ціннісного ставлення особистості до соціального і природничого довкілля та самої себе.

На початку навчального року класні керівники ознайомили здобувачів освіти  з правилами внутрішнього розпорядку школи, проінформували про поведінку під час воєнного стану, використання мобільних телефонів та заборон тютюнопаління, споживання алкогольних напоїв.

Відповідно до наказу МОН від 06.06.2022 № 527 «Про деякі питання національно-патріотичного виховання в закладах освіти України та визнання таким, що втратив чинність, наказу Міністерства освіти і науки України  від 16.06.2015 № 641 у 2023-2024 навчальному році серед виховних напрямків найбільш актуальними виступають громадсько-патріотичне, духовно-моральне, військо-патріотичне та екологічне виховання як основні складові національно-патріотичного виховання.

Виховні заходи в школі проводилися з урахуванням обмежень у зв’язку з умовами воєнного стану.

Питання виховної роботи розглядаються на нарадах при директорові,  батьківській конференції.

У Школі успіху працюють такі шкільні гуртки: «Lego-конструювання» (Панікар Р.В.), «Навчаємось з Lego» (Третяк Л. П.), «Основи робототехніки» (Курінна Ю.І., Харченко О. Г.), «Джура» (Таібов Р. К., Ткаченко О. П.), «Ми – патріоти» (керівник Харченко Н. П.), «Я –патріот» (керівник Сидоренко Ю.М.), «Я і Україна» (керівник Мирошниченко Н. О.), «Юна майстриня (керівник Новохацька О. В.), «Зодчі» (керівник Щербак С. В.), «Крок до зірок» (керівник Царинна Л. Г.).

На базі навчального закладу діють спортивні секції з тхеквондо, карате, тенісу, баскетболу та волейболу. Зайнятість здобувачів освіти у гуртковій роботі – 97,8%.

Здобувачі освіти відвідують гуртки БДЮТ, займаються в музичній школі, відвідують спортивні секції при ДЮСШ.

Керівники гуртків на своїх заняттях ставлять за мету залучення дітей до  розвитку пізнавальних інтересів, допитливості, творчих здібностей. На шкільній сторінці у соціальній мережі «Фейсбук» «Сьома Школа-Планета успіху» висвітлюються  події освітнього процесу, шкільні новини, які користуються попитом та повагою серед користувачів мережі.

 

У навчальному закладі активно працює психологічна служба: практичний психолог Ярова О. М. та соціальний педагог Мирошниченко Н. О. проводять психодіагностичну, корекційно-відновлювальну та профілактичну роботу зі здобувачами освіти. Проведено анкетування щодо профілактики шкідливих звичок серед учнів 7-11 класів, а також по профільному навчанню в 9-11 класах.

Працює Громадська комісія, до складу якої входять представники батьківської громади, ювенальної поліції, служби у справах дітей, вчителі, соціальний педагог, психолог школи, члени Президентської Ради.

Затверджено Типове Положення про Громадську комісію, складено План роботи комісії, ведуться протоколи. На засіданнях комісії розглядаються питання правовиховної роботи.

Велика увага приділяється роботі з учнями «групи ризику» та профілактиці правопорушень. Створено банк даних учнів з девіантною поведінкою, проводиться індивідуальна робота з даними учнями та їхніми батьками. У закладі немає учнів, які перебували б на внутрішньошкільному контролі.

Щодня ведеться облік відвідування учнями школи, проводиться аналіз основних причин пропусків занять. На постійному контролі перебуває шкільна документація (книга обліку відсутніх учнів, класні журнали, медичні довідки, письмові пояснення батьків щодо причин відсутності дітей на уроках).

        Важливу роль у вихованні громадянської позиції учнів відіграє учнівське самоврядування. Це універсальна форма організаторської діяльності, яку можна вважати способом організації життя шкільного колективу та чинником творчої самореалізації особистості. Воно сприяє згуртуванню шкільного учнівського колективу, розвитку громадської думки, процесу соціалізації особистості, ефективному входженню в доросле життя. Діти стають не спостерігачами життя, а його учасниками. Через шкільне самоврядування відбувається підготовка майбутніх активних громадян держави.

Упродовж І семестру 2023-2024 навчального року учнівське самоврядування Школи успіху здійснювало свою роботу через дитячу організацію «Президентська Рада». Таким чином, ми розглядаємо учнівське самоврядування як цілісну систему, яка систематично функціонує та мотивує до дій здобувачів освіти.

Президентська Рада є постійно діючим органом шкільного самоврядування. Лідери учнівського самоврядування здійснюють тісний зв'язок з педагогічною та батьківською громадськістю.

  На першому засіданні Президентської ради було оновлено склад Президентської Ради та затверджено план роботи на І семестр.

Члени учнівського самоврядування були залучені до загальношкільних заходів, а саме:

-01.09.23 участь в загальноміській благодійній акції «Замість букета – допомога ЗСУ»;

- 01.09.23 відкриття спортивного майданчика щодо реалізації проєкту «Спортивними зростаємо – здоровими виростаємо»;

- під час декади «Безпеки руху та спорту» проведено інформаційну хвилинку з учнями 1-4 класів про правила безпеки на дорозі;

- 15.09.23 екологічна акція, присвячена Всесвітньому дню прибирання під гаслом: «Хай небо буде мирним, а Україна чистою!». World Clean Up Day — ініціатива, яка допомагає зробити наш світ чистішим та зеленішим;

- 19.09.23 організовано благодійний ярмарок «Наша сила в єднанні»;

- вересень-жовтень проводилася благодійна акція «Смілива гривня», яку організував Національний банк України;

- 05.10.23 організована ранкову зустріч для вчителів;

- 19.10.23 благодійна акція «Від серця до серця», виготовлення оберегів для захисників;

- 09.11.23 організовано екскурсію по школі для майбутніх першокласників;

- до Дня пам’яті жертв  Голодомору проведена акція «Запали свічку пам’яті».

З метою виявлення обдарованих дітей та розвитку їх творчих здібностей, формування естетичних смаків та креативності у школярів, а також згуртування класних колективів у роботі над колективною творчою справою з 23.10.2023 до 27.10.2023 учнівським самоврядуванням та педагогом-організатором Михайлик Т. В. було організовано Тиждень креативності.

Протягом означеного Тижня проведено ряд заходів:

- класні керівники та учні 1-А, 1-Б, 1-В, 2-А, 2-Б, 2-В, 3-А, 3-В, 4-А, 5-А, 6-А, 6-Б, 6-В, 7-А,7-Б, 8-А, 9-Б, 9-М, 10-Ф, 11-М, 11-Ф класів були активними учасниками осіннього челенджу «Кольоровий день мрій»;

- фестиваль черлідерів між 7-9-ми класами. Переможцями за результатами означеного фесту стали: 7-А клас (номінація «Крок до Перемоги»), 7-Б (номінація «Денс-команда»), 8-А (номінація «Спортивна надія»), 8-М (номінація «Прорив року»), 9-М (номінація «Родзинка фестивалю»), 9-В (номінація «Енерджайзери»), 9-Б клас (номінація «Переможці»).

Варто зазначити, що за ініціативи учнівського самоврядування організовано фотобатл «Осінь в Інстаграмі», де найбільше лайків отримав Дмитро Луценко, учень 10-М класу, друге місце посіла Крістина Шарпінська, учениця 6-Б класу. Грамотою за активну участь нагороджені учні 2-А та 5-Б класу.

Підсумовуючи Тиждень, найактивніших здобувачів освіти було нагороджено грамотами та подяками.

У день свята Святого Миколая лідерами учнівського самоврядування було організовано ранкову зустріч для учнів та вчителів, облаштовано новорічну фотозону.

      21 грудня 2023 року президент школи Моцний Антон та міністр ЗМІ Сереветник Анастасія взяли участь в обласній онлайн-підсумковій конференції Ліги старшокласників Черкащини.

         Ткач Вероніка, голова волонтерського загону «Полум’яні серця» активно залучає до колективних справ усі класні колективи. 17 листопада провели бесіди серед учнів 7-8 класів про шкідливість вейпинга до Міжнародного дня відмови від паління і відверто поговорили про згубну звичку серед молоді. А для учнів 5-х класів Вялова Є. та Бойко А. провели інтерактивну бесіду в кабінеті безпеки про правилах поведінки на автошляхах і залізничних коліях.

Волонтерські загони класів беруть активну участь у акціях на підтримку наших захисників та поранених бійців у госпіталях. Такі акції проводились до Міжнародного Дня Миру, до Дня козацтва, до Дня Збройних Сил України  та до Дня Святого Миколая. Діти писали листи-підтримки нашим воїнам, приносили смаколики, речі особистої гігієни, патріотичні обереги, малюнки.

Проведення  виховних  заходів  у сучасних реаліях підкреслює наявність важливих національних стимулів, до яких необхідно наближати молодь через використання нетрадиційних і розвиток традиційних  педагогічних  технологій. Найбільш дієвим методом є залучення учнів до різнопланової громадсько-патріотичної, волонтерської діяльності, що дасть змогу перетворити знання, отримані на уроці, на норму поведінки, на особисті переконання кожного учня.

Результативною роботою класних керівників 1-11 класів є: 

- участь у проведенні  Міжнародного уроку доброти (Панікар Р.В., Терещенко Н.А., Чайка Т.О., Головченко Т.І., Харченко О.Г., Гончаренко Л.В., Єфімова Л.П., Джулай А.О., Третяк Л.П., Тринченко О.Л., Волошина Л. Ю.);

   - челенджах,  у  Всеукраїнському конкурсі написання есе (Йовко О.М., Котова І.С., Лауш Т.Б., Шпильова С.П., Михайлик Т.В.);

- активну участь 1-1 класів в проєкті «Різдвяна Скриня Добра» в межах якої учні з вчителями виготовляли карманні грілки для захисників, обереги, патріотичні браслети та сувеніри, малювали малюнки, пекли різдвяні пряники, виготовляли обереги, які були передані 20 грудня захисникам України на передову.

Учні школи є активними учасниками міських, обласних, всеукраїнських конкурсів, де мають призові місця, а саме:

-         Міжнародний конкурс мистецтв “Я зможу” від ГО “Динаміка успіху” І місце Царинна Юлія та Синільник Вероніка, номінація “Образотворче мистецтво”, керівник Царинна Л. Г.;

-         Міжнародний конкурс талантів “Євро Осінь” від ГО “Динаміка успіху”, Царина Юлія, учениця 7-А класу відзначена Дипломом ІІ премії і срібним кубком переможця (керівник Царинна Л.Г.);

-         учасник міського конкурсу “Голос країни в Смілі”, керівник Царинна Л. Г.;

- здобутки в обласному конкурсі «Новорічна композиція»:

Ярова Софія (керівник Ярова О. М.) та Спіцька Мілана (керівник Сидоренко Ю. М.), учениці 5-Б класу відзначені Грамотами за І місце;

- Всеукраїнський конкурс «Омріяна Україна очима дітей» (Ярова Софія, учениця 5-Б класу (класний керівник Тринченко О. Л.), вихованка гуртка «Я – патріот» (керівник Сидоренко Ю.М.), відзначена Дипломом за І місце;

- міський конкурс «Замість ялинки – зимовий букет»:

-  І місце Ярова Софія, робота «Різдвяна зірка», викладач Тринченко О.Л.,

- ІІ місце Маслюк Єва, робота «Різдвяна зірка», викладач Царинна Л.Г.,

- ІІІ місце - Гаркавенко Софія, «Аромат Різдва», викладач Царинна Л.Г.

- обласний фотоконкурс «Україна – це ми!»:

- І місце Трикоз Богдана, учениця 5-Б класу, ІІ місце Спіцька Мілана, учениця 5-Б класу (класний керівник Тринченко О. Л.).

 Відповідно до Положення «Про порядок здійснення інноваційної освітньої діяльності», затвердженого наказом Міністерства освіти і науки України від 07.11.20 №522, зареєстрованого в Міністерстві освіти і науки України 26.12.2000 за №946/5167 (зі змінами), Положення про експериментальний загальноосвітній навчальний заклад, затвердженого наказом Міністерства освіти і науки України від 20.02.2002 №144, зареєстрованого в Міністерстві юстиції України від 13.05.2002 №428/6716, керуючись підпунктом 20 пункту 8 Положення про Управління освіти і науки Черкаської обласної державної адміністрації, затвердженого розпорядженням Черкаської обласної державної адміністрації від 03.04.2020 №196, на підставі наказу Управління освіти і науки Черкаської обласної державної адміністрації від 6.03.2023 №27 «Про проведення експериментальної роботи регіонального рівня щодо військово-патріотичного виховання учнів закладів загальної середньої освіти» та з метою визначення та апробації організаційно-педагогічних умов та технологій забезпечення єдності фізичного і військово-патріотичного виховання учнів закладів загальної середньої освіти

   Навчальний заклад з 08.03.2023 року бере участь в обласній дослідно-експериментальній роботі з теми «Організаційно-педагогічні умови та технології забезпечення єдності фізичного і військово-патріотичного виховання учнів закладів загальної середньої освіти».

     Результати нашої роботи – постійно діючий спільний проєкт з фізичного та військово-патріотичного виховання учнів. В навчальному закладі створені належні організаційні умови для впровадження заходів з використанням сучасних технологій виховання. Педагоги впроваджують інтегрований підхід, де фізичне виховання і патріотичні заходи взаємодіють, створюючи повноцінний освітній досвід для учнів. Достатньо уваги приділяється фізичному виховання включаючи елементи фізичної підготовки, які корисні для здоров’я та можуть бути використані в забезпеченні безпеки.

  Спільна робота педагогів та батьків є ключовим аспектом успішної реалізації цього підходу. Ми активно залучаємо батьків до заходів, проєктів та забезпечуємо інформаційну взаємодію.

  Протягом березня-листопада 2023 року реалізовано наступні завдання:

-         вивчено та проаналізовано нормативно-правові документи;

-         створено наказ дослідно-експериментальної роботи Смілянської загальноосвітньої школи І-ІІІ ступенів № 7 Смілянської міської ради Черкаської області;

-         сформовано дослідно-експериментальну групу вчителів по проведено анкетування педагогів, учнів, батьків щодо виявлення ставлення до проблеми патріотизму;

-         налагоджено співпрацю з Черкаським обласним Центром туризму, краєзнавства і екскурсій;

-         створено козацький курінь імені Євгена Лисенка, в якому діє сім козацьких роїв: «Незламні», «Нічні кажани», «Залізні Вовки», «Сокіл», «Звіробій», «Гайдамаки», «Крила ЗСУ»;

-         учасники шкільного проєкту «Споривними зростаємо – здоровими виростаємо». .

      Родзинки діяльності:

-         Диплом за участь у Всеукраїнському челенджі «ТОП-3 здобутки нашого куреня» Всеукраїнської дитячо-юнацької військово-патріотичної гри «Сокіл» («Джура»);

-         Грамота за І місце в напрямку «Сучасні борці за незалежність та територіальну цілісність України» в обласному патріотичному конкурсі учнівської молоді «Герої серед нас» (робота про випускника навчального закладу «Олег Мельничук – наш ідеал Героя-патріота»);

-         Грамота за ІІІ місце в напрямку «Сучасні борці за незалежність та територіальну цілісність України» в обласному патріотичному конкурсі учнівської молоді «Герої серед нас»;

-         Грамота за ІІ місце в обласному конкурсі звітів про роботу роїв Всеукраїнської дитячо-юнацької військово-патріотичної гри «Сокіл» («Джура»);

-         Диплом за участь в обласній патріотичній учнівській конференції «Герої серед нас!»

-         учасники Всеукраїнського благодійного проєкту «Крила»;

-         Диплом за участь в обласному онлайн-фестивалі ватр «Дякуємо захисникам і захисницям України» в рамках Всеукраїнської дитячо-юнацької військово-патріотичної гри «Сокіл» («Джура»);

-         Диплом за участь в обласному челенджі «Мандруємо Україною!»;

-         Диплом за участь в обласному патріотичному вишколі «Вільні творять майбутнє!» для роїв Всеукраїнської дитячо-юнацької військово-патріотичної гри «Сокіл» («Джура»);

-         відзначені Дипломом козацькі рої “Незламні” та “Залізні Вовки” за участь у Х Всеукраїнському фестивалі-конкурсі “Козацький шлях”;

-         Грамота за ІІ місце в онлайн-голосуванні обласного фотоконкурсу учнівської молоді “Україна - це ми!”, номінація “Ми - єдина Україна”, робота “Разом до Перемоги!” (козацький рій “Нічні кажани”);

-         ІІІ місце в онлайн-голосуванні обласного фотоконкурсу учнівської молоді “Україна - це ми!”, номінація “Ми - єдина Україна”, робота “Ми - щасливі діти!” (козацький рій “Залізні Вовки”);

-         Грамота за ІV місце у змаганнях з міні-футболу на Кубок міського голови 2023 року серед футбольних команд закладів загальної середньої освіти м. Сміли; 

-         Грамота за І місце з тенісу настільного серед юнаків і дівчат закладів загальної середньої освіти в рамках Спартакіади школярів;

-         учасники міських змагань з шахів серед юнаків та дівчат у рамках міської Спартакіади школярів м. Сміли;

-         Грамоти за ІV та  VІІІ місце з шахового турніру серед юнаків та дівчат у рамках міської Спартакіади серед школярів м. Сміли;

-         Грамота за ІІ місце у Чемпіонаті Черкаської області з тенісу настільного серед учнів закладів загальної середньої освіти у 2023 році.

Підсумовуючи, слід зазначити, що виховна робота протягом I семестру 2023-2024 навчальний рік була направлена на створення сприятливих умов для всебічного розвитку дітей на кожному з вікових етапів, їх адаптації в соціумі, формування демократичного світогляду, ціннісних орієнтирів, засвоєння морально - етичних норм, сприйняття власної індивідуальності, впевненості в собі, на усвідомленому виборі здорового способу життя, на осмислення самовизначення у виборі професії, на пропаганду духовних надбань українського народу, на виховання любові до рідної землі, мови, на формування правової культури, негативного ставлення до протиправних діянь, розвиток учнівського самоврядування, співпрацю з батьками. В умовах активних військових дій в результаті відкритої збройної агресії росії проти України у вищезазначених заходах було максимально дотримано всіх рекомендацій МОЗ і залучено всі центри органу учнівського самоврядування.

На позакласних заходах вчителі-наставники виховують національну самосвідомість, патріотизм, формують фізичну та екологічну культуру, здоровий спосіб життя, та створюють умови для розвитку творчої особистості;

з  метою  поширення правових знань, підвищення рівня правової освіти, профілактичної та превентивної роботи , а також забезпечення повноцінного розвитку   дітей і молоді, охорони та зміцнення їхнього здоров’я, формування фізичних здібностей особистості.

 

ПРОПОЗИЦІЇ:

 

  1. Класним керівникам 1-11 класів:

        1.1. Спланувати до 15.01.2024 року виховну роботу по цінностях у класних колективах на II семестр відповідно до річного плану роботи освітнього закладу.

       1.2. Постійно залучати учнів до участі в акціях, конкурсах, челенджах, проєктах, тематичних декадах.

       2. Педагогу-організатору Михайлик Т. В.:

     2.1.Посилити роботу щодо участі в обласних проєктах Ліги старшокласників Черкащини.

 2.2. Проводити анкетування з метою активізації та впровадження різноманітних заходів.

 3. Практичному психологу Яровій О. М. та соціальному педагогу Мирошниченко Н. О.:

       3.1. Постійно вести контроль та облік дітей девіантної поведінки.

       4. Заступнику директора з виховної роботи Сидоренко Ю. М.:

       4.1.Проаналізувати до 15.01.2024 року стан виховної роботи за І семестр 2023-2024 навчального року на методичному об’єднанні класних керівників.

       4.2. Постійно контролювати організаційну профілактичну роботу з безпеки життєдіяльності дітей, попередження негативних явищ.

  

      

 

 

 

 

 

docx
Додано
4 березня
Переглядів
64
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку