Анатомічна будова дихальної системи

Про матеріал
Презентація з біології 8 класу на тему: "Анатомічна будова дихальної системи"
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Анатомічна будова дихальної системи. Пивоварової Тетяни Олександрівни вчителя біології Слобожанської ЗОШ І-ІІІ ступенів Кегичівської районної ради Харківської області

Номер слайду 2

Дихання-це сукупність процесів, внаслідок яких відбувається поглинання організмом кисню і виділення з нього вуглекислого газу. 

Номер слайду 3

Дихання людини Дихання людини складається з таких процесів: Зовнішнє дихання (вентиляція легень) надходження повітря в повітроносні шляхи і газообмін між альвеолами та зовнішнім середовищем. Внутрішнє (тканинне) споживання кисню клітинами і виділення вуглекислого газу. 

Номер слайду 4

Дихальна система. Дихальна система складається з повітроносних шляхів: верхніх (носові порожнини, носоглотки) і нижніх (гортань, трахея, бронхи) та легенів. Повітроносні шляхи вистелені війчастим епітелієм. Має захисне значення для затримання дрібних частинок, які потрапляють із повітря(бруд , бактерії).

Номер слайду 5

 Носова порожнина. Порожнина носа (лат. cavum nasi) порожнини тіла, в якій у тварин та людини розміщуються органи нюху та через яку відбувається дихання. Три носові раковини збільшують загальну поверхню порожнини носа і утворюють носові ходи (верхній, середній та нижній). Функція. Слизова оболонка стінок порожнини носа виконує нюхову та дихальну функції, тому має різну будову. Захисний рефлекс – чхання.

Номер слайду 6

 Носоглотка З носоглотки повітря надходить до глотки. У її стінці розташовані скупчення лімфоїдної тканини -мигдалики,які захищають організм від бактерій і вірусів,вдихуваних разом із повітрям. Носоглотка знаходиться над гортанню і під носовою порожниною. 

Номер слайду 7

Гортань— дихальна трубка. Гортань розміщена на рівні 4-6 шийних хребців  і з'єднується зв'язками з під’язиковою кісткою. Зверху гортань сполучається з порожниною глотки, знизу — з трахеєю. Хрящі гортані: (не парні)Щитоподібний. Перснеподібний. Надгортанний(Парні)Черпалоподібний. Ріжкоподібний. Клиноподібний. Надгортанний хрящ – надгортанник,закриває вхід у трахею під час ковтання їжі.

Номер слайду 8

Голосовий апарат. Голосовий апарат складається з двох голосових зв’язок та голосової щілини. Коли людина мовчить – голосова щілина трикутної форми.

Номер слайду 9

Трахея. Трахея (лат. trachea) - орган дихальної системи наземних хребетних та людини, що лежить спереду від стравоходу , заходячи в грудну порожнину через верхній її отвір, і йде до рівня 4-го або 5-го грудного хребця, де поділяється (біфуркація) на два головні бронхи. Починається трахея у грудних дітей на рівні 4-5 шийних хребців, у дорослих - на рівні 6-го, у людей похилого віку опускається до 7-го шийного хребця. У жінок початок трахеї лежить вище, ніж у чоловіків. Біфуркація у дітей до 1-го року розташована на рівні 3-го грудного хребця, від 2 до 6 років — на рівні 4-5, від 7 до 12 років на рівні 5-6 грудного хребця.

Номер слайду 10

Бронхи. Головні бронхи мають таку ж будову як і трахея. Вони галузяться на бронхіоли, які утворюють бронхіальне дерево. Бронхіоли закінчуються легеневими пухирцями –альвеолами. Бронхи вистелені війчастим псевдобагатошаровим епітелієм з великою кількістю келихоподібних клітин. Є клітини Клара (секреторні), які виділяють ферменти для руйнування сурфактантів. 

Номер слайду 11

Альвеоли. Альвео́ли (лат. alveolus -комірка, заглиблення, кулька) є кінцева частина дихального апарату легень, основний функціональний елемент легень, через стінку якого здійснюється газообмін. Альвеоли вистелені дихальними (сквамозними) і великими альвеоцитами.  Великі альвеоцити синтезують сурфактант, речовину ліпопротеїнової природи, що вистилає альвеоли зсередини і запобігає злипанню альвеол під час видиху. Тонка стінка альвеол складається з одношарового епітелію, через який легко проходить газ. Кожна альвеола обплетена густою сіткою капілярів — це розгалуження легеневої артерії. 

Номер слайду 12

Сурфактант. Сурфактант (сурфактантний альвеолярний комплекс) — комплекс поверхнево активних речовин (сурфактантів) ліпопротеїдної природи, які утримують поверхневий натяг в альвеолах близьким до нуля, що запобігає їх злипанню при видиху, розчиняють в собі вуглекислий газ і кисень, полегшуючи тим самим перехід цих газів через стінки альвеол і капілярів, беруть участь в створенні еластичної тяги легень. Має бактерицидну дію.

Номер слайду 13

Дякую за увагу !

pptx
Додано
5 березня 2020
Переглядів
4323
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку