Презентація до уроку з біології на тему "Особливості функціонування ока людини"

Про матеріал
Презентація за темою "Особливості функціонування ока людини" для 8 класу. Містить схеми, рисунки
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Особливості функціонування ока людини. Захворювання зорової системи.

Номер слайду 2

Взаємодія різних складових зорової сенсорної системи дає змогу людині спостерігати цілісну й безперервну картину довколишнього світу. Ця картина виникає з окремих зображень, які послідовно змінюють одне одного на сітківці правого й лівого ока.

Номер слайду 3

Бінокулярний зір— це зір двома очима, при якому в мозку зображення зливається в єдиний образ. Завдяки бінокулярному зору можна визначати відстань до предмета, взаємне розташування предметів.

Номер слайду 4

Сонячні промені - найголовніше джерело світла на нашій планеті — мають різну довжину хвиль. Людина може сприймати промені світла з довжиною хвиль від 400 до 750 нм1. Довгохвильові компоненти сонячного спектра ми сприймаємо як червоний колір, а короткохвильові - як синьо-фіолетовий. Світловий спектр

Номер слайду 5

Перед тим як потрапити на світлочутливі рецептори сітківки, промені світла проходять через оптичну систему ока: рогівку, передню та задню камери ока, заповнені рідиною, кришталик, склисте тіло. При цьому вони заломлюються таким чином, що на сітківці утворюється зменшене та перевернуте зображення предмета, який ми спостерігаємо

Номер слайду 6

Акомодація ока це пристосування ока до чіткого бачення предметів, що розміщені на різній відстані від нього. Відбувається шляхом зміни форми кришталика або його відстані до сітківки.

Номер слайду 7

Формування зору з віком

Номер слайду 8

Куряча сліпота (гемералопія) хвороба, яку спричинює нестача в організмі людини вітаміну А. Вітамін А (ретинол) міститься в структурі світлочутливої речовини сітківки ока людини. Людина, яка захворіла на гемералопію, дуже погано бачить при слабкому освітленні, їй доводиться напружувати зір, щоб пристосуватися бачити в темряві. Це основний і унікальний симптом курячої сліпоти.

Номер слайду 9

Міопія. Міопія (короткозорість) - це дефект (аномалія рефракції) зору, при якому зображення формується не на сітківці ока, а перед нею. Дитина добре бачить близькі розташовані предмети і погано - віддалені.

Номер слайду 10

Гіперметропія. Гіперметропія - це порушення рефракції (процесу заломлення світлових променів в оптичній системі ока), при якому промені світла, відбиті від предмета, фокусуються (сходяться в одній точці) за сітківкою. Порушується зір як вдалину, так і на близькій відстані, проте останнім набагато помітніше.

Номер слайду 11

Астигматизм. Астигматизм - дефект зору, пов'язаний з порушенням форми кришталика або рогівки, за якого промені світла не фокусуються в одній точці. В результаті людина втрачає здатність до чіткого бачення. Дитина бачить предмети нечіткими або спотвореними, незалежно від того, де вони розташовані.

Номер слайду 12

Амбліопія. Амбліопія - це функціональне, оборотне зниження зору, при якому одине з двох очей майже (або взагалі) не задіяний зоровому процесі. Очі бачать занадто різні картинки, і мозок не може поєднати їх в одну об'ємну. В результаті пригнічується робота одного ока. Якщо порушення вроджене, то дитина не знає, що можна бачити якось по іншому. Тому сприймають все як норму і сама скаржитися на зір не буде.

Номер слайду 13

Глаукома. Глаукома - це хронічне захворювання ока, при якому підвищується внутрішньоочний тиск (ВОТ) та уражається зоровий нерв. При цьому зір знижується, аж до настання сліпоти. Одним з основних зовнішніх ознак є зміна кольору зіниці - його перефарбування в зеленуватий або блакитний відтінок.

Номер слайду 14

Катаракта. Катаракта - патологічний стан, пов'язаний з помутнінням кришталика ока і викликає різні ступені розладу зору аж до повної його втрати. Зображення виглядає як крізь запітніле скло, з віком порушення прогресує.

Номер слайду 15

Ністагм. Ністагм - це коливальні рухи очних яблук, які людина контролювати не може. Рухи можуть бути як фізіологічні, так і патологічні. Так, якщо при нормальному зорі ви, переміщаючись по кімнаті, сфокусувалися на одному предметі, ваш зіницю буде переміщатися. А якщо говорити про мимовільних переміщеннях зіниці, то це вже хвороба. Виявити такі коливальні рухи дуже просто: потрібно лише поставити палець на відстані 20-30 сантиметрів в довжину і на 10-15 см в сторону.

Номер слайду 16

Атрофія зорового нерва. Атрофія зорового нерва - це поступове відмирання волокон зорового нерва, в результаті якого інформація з сітківки ока надходить в мозок в спотвореному вигляді. Знижується гострота зору, зміна поля зору і сприйняття кольорів

Номер слайду 17

Ретинопатія. Ретинопатія - ураження сітківки очного яблука. Основною причиною є судинні порушення, що приводить до порушення кровопостачання сітківки, її дистрофії, атрофії зорового нерва і сліпоти. Ретинопатія протікає безболісно: при цьому відзначається поява перед очима плаваючих плям (худобою) і пелени, прогресуюче зниження зору.

Номер слайду 18

Дальтонізм. Дальтонізм або колірна сліпота — спадкова, рідше набута особливість зору людини та приматів, що виражається в нездатності розрізняти один або декілька кольорів.

pptx
До підручника
Біологія 8 клас (Матяш Н.Ю., Остапченко Л.І., Пасічніченко О.М., Балан П.Г.)
Додано
9 березня 2020
Переглядів
9072
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку