Андрій Чайковський. «За сестрою». ТЛ: героїко-романтична повість, композиція

Про матеріал
Презентація для 7-го класу із української літератури на тему: "Андрій Чайковський. Коротко про митця. «За сестрою». Відтворення історичних подій із позицій гуманізму. Напружений динамічний сюжет повісті. ТЛ: героїко-романтична повість, композиція". Презентація не потребує конспекту. Рекомендовано для проведення уроків під час дистанційного навчання за підручником Л. Коваленко.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Андрій Чайковський. «За сестрою». ТЛ: героїко-романтична повість, композиція

Номер слайду 2

* Захоплення козаччиною і любов до України змусили мене заповнити прірву в нашій літературі історичними оповіданнями. А. Чайковський Епіграф уроку

Номер слайду 3

Продовжити речення «Для мене історія - це…»Поміркуйте!

Номер слайду 4

Знайомство із письменником Андрієм Чайковським. АнкетаІм'я: Андрій Якович Чайковський Дата народження: 15 травня 1857року Місце народження: м. Самбір на ЛьвівщиніСтатус: сирота, виховувався в родичів у селі Гордині коло Самбора у рідної бабусі. Освіта: початкова (вдома), Самбірська гімназія, Львівський університет ім. Франка (юридичний факультет). Діяльність: прозаїк, поет, громадський діяч, доктор права, адвокат. Жанр: історичний роман. Сім’я: дружина Гладилович Наталія Юліанівна. Подружжя Чайковських прожило разом півстоліття та мало трьох синів та три доньки.

Номер слайду 5

Номер слайду 6

Номер слайду 7

• З якими загарбниками боровся український народ? • Що вам відомо про монголо-татар? • Чому наш народ непереможний у боротьбі із завойовниками? • Яких видатних ватажків — оборонців Батьківщини ви знаєте? Чим вони прославилися? • Чому українці цінують ті надбання, які наші предки вибороли у жорстокій боротьбі з ворогом, жертвуючи власним життям? Поміркуйте!

Номер слайду 8

Повість - це…Ознаками повісті є… епічний прозовий твір, який характеризується однолінійним сюжетом, а за широтою охоплення життєвих явищ і глибиною їх розкриття займає проміжне місце між романом та оповіданням. прозова мова;великий обсяг;велика кількість персонажів;тривалість у часі;розгорнутий сюжет;наявність описів. Пригадайте. До різновидів повісті належать: Пригодницька повість;Історична повість

Номер слайду 9

Теорія літератури. Героїко-романтична повість – твір, у якому зображуються героїчні вчинки романтичного героя у надзвичайних обставинах. Романтичний герой – винятковий герой у надзвичайних обставинах. Композиція – побудова літературного твору.

Номер слайду 10

     Повість Андрія Чайковського «За сестрою» була написана у 1907 році. Це був перший історичний твір письменника, до написання якого він неабияк готувався, про що ми можемо дізнатися зі спогадів його сина: «До роботи над історичними повістями батько готувався дуже солідно: читав та конспектував всі доступні йому історичні джерела - українські, польські». Повість «За сестрою» створена на основі довготривалого ви­вчення історичних матеріалів з часів татарських нападів на українські землі та їхньої ретельної художньої обробки. В центрі — захоплююча історія юного Павлуся, молодшого сина з козацького роду Судаків, який порятував від татарського полону свою сестру Ганнусю.Історія написання твору

Номер слайду 11

Робота над І-ІІІ розділом твору Виразне читання І-ІІІ роз­ділу. Ст. 86-87

Номер слайду 12

Працюємо над змістом твору. Який час описано у творі «За сестрою»?Де відбуваються події? Що ми знаємо про село Спасівку? Зачитайте. На правому березі ріки Самари, яких десять миль від Дніпра, лежало українське село Спасівка…Спасівка не відрізнялася своєю долею від інших осель. Так само була подібна своїм зверхнім виглядом до інших осель: такі самі хати з дерева та глини, вкриті соломою або очеретом… Спасівку заложили на тому місці, бо там найшли цілий терневий гай, та й до Дніпра було недалеко, а там росли великі ліси, звідкіля можна було набирати досить дерева. Спасівчани зайшли сюди з-за Дніпра, також по татарськім погромі, а що станули на тому місці на самого Спаса, то й прозвали своє село Спасівкою. В той час, як починається наше оповідання, Спасівка була вже старшим селом…Спасівчани жили тут, наче в якій фортеці. Були вони козацького роду, то й розуміли вагу небезпеки й були настільки обережні, що на кожну ніч ставили чергою вартових при обох воротах, щоб їх ворог не напав зненацька. До того вони ще умовились із сусідніми селами, щоб у кожному були на поготівлі бочки із смолою, які на випадок татарського набігу треба запалити й так остерегти інших перед небезпекою. Такий лад завів у селі старий досвідчений козак, що прийшов сюди з першими поселенцями. Та хоча старий Охрім уже давно лежав у сирій землі, то спасівчани й дальше придержувались тих звичаїв.

Номер слайду 13

Паспорт твору «За сестрою»Тема: відтворення страшних картин поневолення татарськими за­гарбниками українського народу; зображення Павлуся, який докладає будь-яких зусиль, мужності, наполегливості, старанності, кмітливості для порятунку своєї сестри з татарського полону.Ідея: уславлення козаків — оборонців рідної землі, Павлуся — відваж­ного лицаря, їх благородство, відповідальність, мужність; засудження татар та українців-зрадників.

Номер слайду 14

Жанр: героїко-романтична повість. Проблематика повісті:- батьки і діти;- життя і смерть;- радість і трагедія;- відповідальність і безпечність;- вірність і зрада;- добро і зло;- щирість і хитрість, улесливість, підступність.

Номер слайду 15

Сьогодні на уроці

Номер слайду 16

Домашнє завдання  ст.83-93 вир.читати та переказувати, ст. 90 питання (усно), склади простий план до І-VІІ розділів та запиши цитатну характеристику образу Павлуся, сфотографуй та надішли на перевірку

pptx
Додано
4 листопада 2022
Переглядів
3291
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку