Презентація "Марина Павленко. «Русалонька із 7-В, або Прокляття роду Кулаківських». Казкове й реалістичне в повісті-казці, час теперішній і минулий у ній". 7 клас

Про матеріал
Презентація призначена для проведення уроку української літератури за повістю-казкою «Русалонька із 7-В, або Прокляття роду Кулаківських» Марини Павленко (підручник: Українська література: підручник для загальноосвітніх навчальних закладів ,7 клас . / Л. Т. Коваленко. – К. : Видавничий дім «Освіта», 2017.) . Ресурс стане в нагоді при переказуванні та коментуванні сюжету повісті, допоможе розрізняти казкове і реалістичне у творі, дослідити часопростір.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Марина Павленко. «Русалонька із 7-В, або Прокляття роду Кулаківських». Казкове й реалістичне в повісті-казці, час теперішній і минулий у ній

Номер слайду 2

Епіграф уроку «Які щасливі очі у казок» Ліна Костенко

Номер слайду 3

Немає казок кращих від тих, які створює саме життя... Г.К.Андерсен В основу повісті «Русалонька із 7-В…» покладена історія роду Дульської Євгенії Іванівни із села Вишнопіль Тальнівського району Черкаської області та її прокляття.

Номер слайду 4

«Щоправда, істо­рію ту нині впізнати важко: в моїй уяві вона обросла купою нових подробиць, детективних ходів і абсолютно новою «мораллю», … характери здебільшого взяті з життя: Софійка, наприклад, багато в чому уособлює мою старшу доньку Олю, Ростик – молодшу донечку Оксаночку».

Номер слайду 5

П’ять книжок про Софій­ку-Русалоньку Марини Павленко «Русалонька із 7-В, або Прокляття роду Кулаківських» «Русалонь­ка із 7-В та Загублений у часі»

Номер слайду 6

«Русалонь­ка із 7-В проти Русалоньки з Білокрилів­ського лісу» «Русалонька із 7-В. В тенетах лабіринту»

Номер слайду 7

«Русалонька із 7-В плюс дуже морська історія Усі книги побачили світ у вінницькому видавництві «Теза»

Номер слайду 8

Перегляд буктрейлеру «Марина Павленко «Русалонька із 7-В, або Прокляття роду Кулаківських» Буктрейлер – сучасна форма реклами книги Короткий рекламний ролик, відеорозповідь про яскраві моменти у книзі на 2-3 хвилини.

Номер слайду 9

Проблемне питання Який жанр твору: повість-казка чи детектив? Авторка назвала свій твір сучасною казкою про неймовірні пригоди семикласниці Софійки, яка вміло веде детективне розслідування.

Номер слайду 10

Літературознавчий словник Повість-казка – великий розповідний прозовий твір, змальовано кількох героїв протягом тривалого часу, наявні нереальні ситуації, чарівні предмети. Детектив – різновид пригодницької літератури, передусім прозові твори, в яких розкривається певна таємниця, пов’язана зі злочином.

Номер слайду 11

Краєзнавство – збір, накопичення і популяризація відомостей про певну територію з різних точок зору: географії, геології, рослинного і тваринного світу, населення , господарства, історії, культури тощо. Детектив Краєзнавство Краєзнавчий детектив

Номер слайду 12

Розкодування назви твору Русалки в слов’янській міфології — водяні божества. Живуть здебільшого в річках. Здатні творити як добро (оберігати поля від всякої біди), так і зло (залоскочувати юнаків до смерті, закручувати сіті рибалкам, насилати на поля град тощо).

Номер слайду 13

Чому саме Русалонька, а не русалка? Софійка й досі не заспокоїться. Так гірко! Так шкода Русалоньки! Хочеться в самісіньке вухо закричати нетямущому принцові: «Це ж вона, Русалонька тебе врятувала!!!» Після прочитання якої казки Софійка довго не могла заспокоїтися?

Номер слайду 14

Софійка – Русалонька Софійка порівнює себе з Русалонькою; принца – із однокласником Вадимом Кулаківським; принцову обраницю-обманницю – із Іркою Завадчук.

Номер слайду 15

Незакінчене речення Цей твір про… Автор хотів нам сказати… (довести…, утвердити…)

Номер слайду 16

Тема твору Неймовірні пригоди семикласниці Софійки, яка намагається розплутати зловісну таємницю. Ідея твору Уславлення доброти та працелюбства семикласниці, її активної життєвої позиції, засудження зла та несправедливості.

Номер слайду 17

Робота над змістом твору Складання сюжетного ланцюжка подій до прочитаних розділів 1-30 повісті-казки та переказ найяскравіших епізодів

Номер слайду 18

– Знайомство із Софійкою та її родиною; – Пошиття весільної сукні тітоньці Сніжані; – Неспокійні ночі в новому домі через бешкети в квартирі поверхом нижче.

Номер слайду 19

Знайомство із другом Софійки – Сашком; Коралі із шухляди старовинної загадкової шафи. Сімейна таємниця Вадима Кулаківського про свій рід.

Номер слайду 20

Зникнення коралів; Перша подорож у минуле, зустріч з печальним хлопчиком зі світлини.

Номер слайду 21

Софійка в гостях у Вадима, дивна фотографія, яка опинилася у дівчинки; Друга подорож Софійки в минуле, під час якої з’ясовує, що чоловік з виколотими очима на світлині – Гордій Кулаківський.

Номер слайду 22

Підозри з Сашка знято: Софійка дізнається, хто викрав коралі; Подорож у часі: Софійка стає свідком того, як Гордій Кулаківський обманом змушує підпи­сатися Данила Міщенка на якомусь докумен­ті; Обманутий Данило Міщенко втікає з дому.

Номер слайду 23

Ро­динні історії, які розповідає бабуся Ліна ; Софійка дізнається про три цінні речі в родині: корову, шафу і коралі; Коралі поверта­ються в родину, але весілля Сніжани і Валентина так і не відбулося.

Номер слайду 24

Знову подорож Софійки в часі – обманутий Данило Міщенко втікає з дому; Зустріч зі сліпим старцем перед церквою на майдані, який каже Софійці, що прокляття вона зупинить тоді, коли «небо зійдеться із землею…».

Номер слайду 25

Ревізія у шухляді На одній із по­ жовклих фотографій – дівчатко з великими наполоханими очима, а з «Губернських відо­мостей» дівчинка дізнається, що Гордій Кулаківський дозволив родині Данила Міщенка безкоштовно мешкати у своєму колишньому домі.

Номер слайду 26

Софійка в минулому спосте­рігає за Мішелем і Юзею, втеча закоханих до Вишнополя; Юзефа, обурена обманом Мішеля, повертається з батьком додому.

Номер слайду 27

Софійка з тітонькою Сніжа­ною приїжджають до бабусі в Половинчик; Розповідь бабусі з Відьминого ставка про гріх своєї матері-знахарки; Софійка стає свідком того, як, дістаючи рушницю зі скрині, випадково застрелився Фрол, старший син Гордія Ку­лаківського, а Франя купує у знахарки зі­лля, щоб відбити Корнія у бідної сироти Клави.

Номер слайду 28

Історія з кобилою Мальвою; Подальша доля Михайла Міщенка: після невдалої спроби викрадення Юзефи Михайла Міщенка заарештували і відпра­вили до Сибіру; все майно дісталося його опікунові Кулаківському ; після трьох років заслання Міщенко опиняється на фронті.

Номер слайду 29

Казкове й реалістичне у творі Визначте, що у творі Марини Павленко є реалістичним, а що — фантастичним?

Номер слайду 30

«Прабабусина шафа не проходила в двері колишньої квартири, тож була зборищем старих речей у підвалі. Тато давно мріяв її реставрувати й зробити лялечку. Тому в нове житло шафу пропхали». Прабабусина шафа

Номер слайду 31

А шафа ця таки загадкова! «Софійка відчинила шафу і, підібгавши ноги, всілася на лахи поверх шухляди . Цієї миті , напевне, випадково зачепила дверці, і вони зі скрипом зачинилися. – Кор-р-ралі! – передражнила Софійка, дивний скрип і вже хотіла було звільнитися з мимовільної пастки, як…»

Номер слайду 32

Перша мандрівка Софійки у минуле « …Леле! Так само підібгавши ноги, вона сидить – не в шафі, ні! Софійка що, у … світлині? Це той день, коли Валентина виписували з лікарні, день, коли він і Сніжана сфотографувалися на згадку?»

Номер слайду 33

Прабабусина шафа Реалістичне Казкове предмет інтер’єру в квартирі Софійки «зв’язкова» між ми­нулим і сучасним, справжня машина часу

Номер слайду 34

Коралі «Сподівалася побачити щось незвичне, розкішне. Як ото величні морські химери з книжок і телевізора. А з’ясувалося, що це всього-на-всього коротенька, на обхват шиї, низка дрібних вишнево-коричневих трубочок».

Номер слайду 35

Магічна сила коралів «Спершу шукала схованки, але невдовзі збагнула. Що її ніхто не помічає… Невже стала невидимою? Чи не завдяки намистові?»

Номер слайду 36

Чи правда, що коралі щастя приносять? « А мама повідала…, що кожна жінка їхнього роду під вінець одягала коралі. Намисто дісталося ще прапрапрабабі. Відтоді передавалося з роду в рід на щастя».

Номер слайду 37

Коралі Реалістичне Казкове Коралі є симво­лом жіночого щастя й оберегом, який до­помагає представни­ці роду, приносить щастя у подружньо­му житті Софійці коралі є своєрідною шапкою-невидимкою в її мандрах минулим

Номер слайду 38

Сліпий старець «Під муром, просто на засніженій бруківці, втупившись у Софійку невидющими очима, сидів старець. Сліпий старець!» Реалістичне Казкове його немає в реальному житті показав Софій­ці шлях до розгадки прокляття роду Кула­ківських

Номер слайду 39

Світлини Реалістичне Казкове Звичайні фото­графії, датовані різ­ними роками Якщо сісти в шафу, взяти якусь фотогра­фію, то можна потрапити в той час і обставини, за яких зробле­но світлину

Номер слайду 40

Привиди в квартирі «Раптом поверхом нижче хтось побіг. Хтось по-молодецькому гасав кімнатами - тільки дверима хряскало! …Ці дивні бешкети відбувають в повню!!! А може, це всього-на-всього фантазія?»

Номер слайду 41

О ці лабіринти життя! Тільки-но виплуталась із тенет минулого, а вже за найближчим рогом майбутнє готується звалитись мені на голову. Марина Павленко минуле сучасне майбутнє

Номер слайду 42

Дослідження часопростору Події основних сюжетних ліній розгортаються паралельно і майже незалежно одна від одної в різних часових площинах: сьогоденні минувшині село Половинчик містечко Вишнопіль місто Київ друга половина 19 століття період громадянської війни колективізація і її наслідки згадки про Велику Вітчизняну війну 70-80 роки ХХ століття.

Номер слайду 43

Мандрівка в часі, зміна теперішнього через минуле, дія чарівних предметів – ці казкові мотиви приваблюють незвичністю, таємничістю, пригодницьким характером, поєднанням переживань за долю персонажів і захопленням їхніми кмітливістю та героїзмом.

Номер слайду 44

Підсумок уроку Як Марині Павленко вдається пов’язувати сучасне і минуле? Які предмети допомагають здійснювати екскурси у минуле і пов’язують його з сучасним життям? Як зображено минуле у творі? Який гріх став поштовхом для сімейного прокляття? Чи справді можливе таке прокляття, чи може можна пояснити такі події чимось іншим?

Номер слайду 45

Домашнє завдання Дочитати повість до кінця. Створити ілюстрації генеалогіч­них дерев трьох родин.

Номер слайду 46

СПИСОК ВИКОРИСТАНИХ ДЖЕРЕЛ: Література: Павленко М. Русалонька із 7-В, або Прокляття роду Кулаківських. – Вінниця: Теза. – 2011. –220 с. Уроки української літератури для 7 класу (ІІ семестр) 2-га частина // Бібліотечка «Дивослова». – 2015. – №10 (124). – С. 2-6 Овдійчук Л. Особливості вивчення твору Марини Павленко «Русалонька із 7-В, або Прокляття роду Кулаківських» у школі / / Українська література в загальноосвітній школі. – 2014. –№10. – С. 10-13. Інтернет-ресурси: http://qoo.by/cNo http://qoo.by/cNq

Середня оцінка розробки
Структурованість
5.0
Оригінальність викладу
4.9
Відповідність темі
5.0
Загальна:
5.0
Всього відгуків: 19
Оцінки та відгуки
  1. Бурамбаєва Оксана Олександрівна
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
  2. Роздобудько Інна Федорівна
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
  3. Олійник Лідія
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
  4. Василенко Лілія Петрівна
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
  5. Зодієва Руслана Василівна
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
  6. Окунєва Ганна Миколаївна
    Загальна:
    4.7
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    4.0
    Відповідність темі
    5.0
  7. Іщенко Тетяна Петрівна
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
  8. Отрошок Ольга Анатоліївна
    Дуже гарна робота! Дякую!
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
  9. Меринец Катя
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
  10. Бачурська Наталія Володимирівна
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
  11. Поліщук Віра Володимирівна
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
  12. Яковлєва Алла Валеріївна
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
  13. Ільченко Алла Борисівна
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
  14. Задорожня Олена Юріївна
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
  15. Andronova Oksana
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
  16. Неменко Ирина Петрівна
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
  17. Чорна Ольга Іванівна
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
  18. Піхно Анжела
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
  19. Кіріндясова Олена Сергіївна
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
Показати ще 16 відгуків
ppt
Додано
11 листопада 2022
Переглядів
31863
Оцінка розробки
5.0 (19 відгуків)
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку