Античні міфи в оперному жанрі. презентація

Про матеріал
урок 7-8Герої міфів та легенд. Античні міфи в оперному жанрі. Презентація
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Мистецтво. 6 клас. Герої міфів і легенд7 урок. МІФОЛОГІЧНИЙ ЖАНРЗакони в мистецтві одні: добро — зло, чорне — біле, світло — тінь, от тільки методи різні, але це лише справа техніки, головне ж — думка, почуття!Іван Кавалерідзе

Номер слайду 2

Сюжети давньогрецьких міфів спричинили появу міфологічного жанру в образотворчому мистецтві. До нього згодом почали відносити твори за народними переказами, легендами, адже міфи, легенди, перекази є в усіх народів світу, і вони — найважливіше джерело художньої творчості. Міфологічний жанр зародився тоді, коли античні міфи перестали бути віруваннями, а стали літературними розповідями з морально-алегоричним змістом. Деякі герої міфів постають не тільки як персонажі певного сюжету, вони наділені універсальними людськими якостями, які бажано мати кожному. Наприклад, завдяки своїм надприродним здібностям вони приносять користь людям, часом жертвуючи при цьому собою. Прометей викрадає для людей вогонь, навчає їх ремесел, цивілізованого способу життя. Персей рятує світ від Горгони Медузи, визволяє Андромеду, за що отримує сприяння й винагороду богів. Геракл здійснює подвиги, найчастіше вбиваючи чудовиськ, які шкодять людям (немейського лева, гідру тощо). Тесей рятує співгромадян від жорстоких розбійників, а потім знищує потворного Мінотавра в лабіринті.

Номер слайду 3

Античні міфи стали джерелом для тем і сюжетів для видатних живописців і скульпторів різних епох і народів.Існує давньогрецький міф про скульптора Пігмаліона, царя Кіпру. Одного разу він створив зі слонової кістки статую дівчини. Вона вразила художника своєю красою й досконалістю, і Пігмаліон закохався у створену ним статую, яку назвав Галатеєю. Богиня краси Афродіта, почувши благання Пігмаліона, оживила її, і Галатея стала дружиною скульптора. У цій легенді — великий сенс. Адже всі пластичні мистецтва не тільки створюють певні зображення, вони відтворюють життя, торкаються серця і почуттів людини.

Номер слайду 4

Пригадайте, які існують різновиди скульптури. Чим відрізняється рельєф від круглої скульптури?Рельєфи, залежно від розміщення на площині, бувають такі:горельєф (дуже опуклий рельєф, виступає над площиною більш як на половину своєї товщини);барельєф (опуклість, менша від половини);контррельєф (рельєф «потопає» у площині)Боги і титани (фрагмент рельефу Пергамського алтаря)

Номер слайду 5

Творча робота. Створіть рельєфну композицію «Подорожі Одіссея» за античним сюжетом (пластилін). Об’єднайте всі створені рельєфи в одну композицію — фриз.

Номер слайду 6

МИСТЕЦЬКА СКАРБНИЧКАМіфологічний жанр — жанр мистецтва, у якому відображено сюжети й образи міфів і легенд. Фриз — горизонтальний елемент архітектурної споруди, розташований у верхній частині колони чи стіни.

Номер слайду 7

Запитання для самоперевірки1. Твори якого жанру відтворюють сюжети міфів і легенд?2. Порівняйте особливості різних видів рельєфу.3. Спостерігайте в довкіллі: які види скульптури вас оточують? Поцікавтеся, якій людині або події вони присвячені.

Номер слайду 8

 АНТИЧНІ МІФИ В ОПЕРНОМУ ЖАНРІОпера — складний синтетичний жанр мистецтва, який поєднує в єдиному театральному дійстві драматургію, вокальну й інструментальну музику, образотворче мистецтво, нерідко хореографію. В опері втілюються різні форми музики: сольний, ансамблевий і хоровий спів (арія, речитатив, ансамблі, хорові сцени), оркестрові номери (увертюра, епізоди, зокрема танцювальні).

Номер слайду 9

Найпоширенішим сюжетом у перших італійських операх став античний міф про Орфея, тому що цьому музикантові поклонялися, як богу. Згодом у мистецтві виник навіть цілий напрям — орфізм. З історії музики точно не відомо, хто і коли написав першу симфонію чи перший концерт. Ці музичні жанри розвивалися поступово протягом століть. Але абсолютно точно відомо, що в 1597 р. у Флоренції була виконана перша опера «Дафна» Якопо Пері, а через кілька років — опера цього ж італійського композитора «Еврідіка». Цей твір на сюжет міфу про Орфея — найбільш рання з опер, партитура якої дійшла до нас, адже ноти першої опери не збереглися. Опера швидко поширилась у Франції, де вона ставилася з пишними балетними номерами. Законодавцем національної французької опери став композитор італійського походження Жан Батіст Люллі. Англійська опера розвивалася з королівського театру масок, у ній використовувалися вишукані декорації та костюми. Персонажами були також античні герої, як-от в опері «Дідона і Еней» Генрі Перселла.

Номер слайду 10

По-новаторському трактував сюжет про Орфея німецький композитор Крістоф Віллібальд Глюк відповідно до принципів своєї реформи оперного мистецтва, де пріоритет надавався наскрізному музичному розвитку відповідно до драматургії. Музика опери «Орфей» органічно підпорядкована драматургії. Арії, речитативи, хори, танці не відокремлені як самостійні номери, а об’єднані у великі сцени з наскрізним драматичним розвитком. Крістоф Віллібальд Глюк. Опера «Орфей» 

pptx
Додано
15 жовтня 2020
Переглядів
3575
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку