Автор: Жалковський Роман Дмитрович Тема: СПРЕД ЧИ ВЕРШКОВЕ МАСЛО – ЩО МИ ВЖИВАЄМО?

Про матеріал

Збалансоване харчування є природною біологічною потребою

людини. В Україні 9 лютого 2023 року, відбулась стратегічна сесія

«Реформа шкільного харчування: стратегічний розвиток в умовах війни та

повоєнного відновлення України» за участі ініціаторки реформи першої

леді Олени Зеленської. Одним із напрямів реалізації Реформи є

формування культури здорового харчування.

Вважаю, що одним із компонентів є якісні продукти, такі як

вершкове масло, і саме з ним пов'язана проблема науково-дослідницької

роботи.

Доцільним є популяризація знань про: вплив вершкового масла,

особливо на дітей, його перевірку та правильний вибір.

Таким чином, «Спред чи вершкове масло – що ми вживаємо?» є

актуальною досліджуваною проблемою.

Перегляд файлу

image

АКТУАЛЬНІСТЬ ДОСЛІДЖЕННЯ

Збалансоване  харчування є природною біологічною      потребою людини. В   Україні 9 лютого 2023 року, відбулась     стратегічна  сесія «Реформа шкільного харчування: стратегічний розвиток в умовах війни та повоєнного відновлення України» за участі ініціаторки реформи першої леді    Олени Зеленської. Одним    із   напрямів реалізації    Реформи     є формування культури здорового харчування.

Вважаю, що одним із компонентів є якісні продукти, такі як вершкове масло, і саме з ним пов’язана проблема науково-дослідницької роботи.

Доцільним є популяризація знань про: вплив вершкового масла, особливо на дітей, його перевірку та правильний вибір.

Таким чином, «Спред чи вершкове масло – що ми вживаємо?» є актуальною досліджуваною проблемою.

НАУКОВИЙ АПАРАТ

Мета дослідницького проєкту: дослідження органолептичних та фізикохімічних показників якості зразків вершкового масла.

Завдання дослідження:

1.            Опрацювати наукові    праці  та      інтернет-джерела   з    питання   впливу вершкового масла, особливо на дітей, його перевірку та правильний вибір.

2.            Розробити та провести онлайн-опитування респондентів «Спред чи вершкове масло – що ми вживаємо?»

3.            Опрацювати методики дослідження органолептичних та фізико-хімічних показників якості зразків вершкового масла та провести їх.

4.            Розробити відеоролик для каналу YouTube «Спред чи вершкове масло – що  ми      вживаємо?» та  Іnteractive     image, як      основу     для     подальшого розповсюдження інформації в соцмережах.

5.            Провести вихідне онлайн-опитування респондентів «Спред чи вершкове масло – що ми вживаємо».

6.            Здійснити апробацію результатів науково-дослідницької роботи.

НАУКОВИЙ АПАРАТ

Об’єкт дослідження: результати вхідного та вихідного онлайнопитування респондентів та зразки вершкового масла.

Предмет дослідження: вплив якості вершкового масла для збалансованого харчування.

Гіпотеза: дослідити органолептичні та фізико-хімічні показники якості зразків вершкового масла та рекомендувати продукт для збалансованого харчування

Наукова новизна: вперше в Чугуївській громаді досліджено органолептичні та фізико-хімічні показники якості зразків вершкового масла; розроблено онлайн-опитування, відеоролик на каналі YouTube «Спред чи вершкове масло – що ми вживаємо?» та Іnteractive image.

Практичне значення: експериментальні дослідження можуть бути використані при введенні вершкового масла дітям в раціон харчування, при готуванні кондитерських виробів та при власному виборі масла.

МЕТОДИ ДОСЛІДЖЕНЬ

Теоретичний: аналіз наукових праць, інтернет-джерел та бесіда з сімейним лікарем.

Соціологічний: вхідне і вихідне онлайн-опитування респондентів «Спред чи вершкове масло – що ми вживаємо?».

Лабораторний: опрацювання методики дослідження органолептичних та фізико-хімічних показників якості зразків вершкового масла та проведення їх.

Практичний: розробка відеоролика для каналу YouTube та Іnteractive image.

image

ТЕОРЕТИЧНИЙ ЕТАП ДОСЛІДЖЕННЯ

Опрацювали наукові праці, інтернет-джерела та провели бесіду з Золіною Людмилою Анатольївною сімейним лікарем Комунального підприємства «Чугуївський міський центр первинної медико-санітарної допомоги» з питання видів вершкового масла, його ознак та правил вживання.

Визначили зміст понять: збалансоване харчування, вершкове масло, спред.

Розглянули вплив вершкового масла, особливо на дітей, його перевірку та правильний вибір.

Встановили, що у спредах є вміст рослинних жирів, харчових добавок, і якщо ці компоненти будуть у вершковому маслі, то це буде фальсифікованим продуктом.

Підтвердили, що вершкове масло є більш сприятливим до вживання для збалансованого харчуванням, а дітям спред особливо заборонено.

СОЦІОЛОГІЧНИЙ ЕТАП ДОСЛІДЖЕННЯ

Провели вхідне онлайн опитування «Спред чи вершкове масло – що ми вживаємо?» з респондентами КЗ «Чугуївський ліцей № 2» з 1 травня (дедлайн 10 травня

2023 року). Всього в дослідженні взяли участь 111 учнів/учениць 5 – 10 класів

image

СОЦІОЛОГІЧНИЙ ЕТАП ДОСЛІДЖЕННЯ

image


З урахуванням результатів соціологічного дослідження нами обрано вершкове масло: залежно від масової частки жиру 72,5% - 79,9% (63,9% голосів); залежно від технологічних особливостей та органолептичних показників «Солодковершкове» (77,4% голосів); залежно від ТМ:

image

                         40% голосів         6,4% голосів брендовий продукт 37,3% голосів

Чугуївської громади

image

Дослідження органолептичних та фізико-хімічних показників якості зразків вершкового масла

image


ПРАКТИЧНИЙ ЕТАП ДОСЛІДЖЕННЯ

За результатами проведення вхідного соціологічного, органолептичного та фізикохімічного дослідження було розроблено відеоролик для каналу YouTube

(гіперпосилання: https://youtu.be/08YQKYUxNXA) та Іnteractive image

(гіперпосилання: https://view.genial.ly/64df1bcbe0592e00133c178a/interactiveimage-interactive-image-spred-chi-vershkove-maslo-sho-mi-vzhivayemo) для подальшого розповсюдження інформації.

image

СОЦІОЛОГІЧНИЙ ЕТАП ДОСЛІДЖЕННЯ

Провели вихідне онлайн опитування «Спред чи вершкове масло – що ми вживаємо?» з респондентами КЗ «Чугуївський ліцей № 2» з 1 вересня (дедлайн 10 вересня 2023 року). Всього в дослідженні взяли участь 102 учнів/учениць 6 – 11 класів

image

ВИСНОВКИ

1.          Опрацьовано наукові праці та інтернет-джерела з питання впливу вершкового масла, особливо на дітей, його перевірку та правильний вибір.

2.          Розроблено     та  проведено     онлайн-опитування респондентів «Спред чи вершкове масло – що ми вживаємо?»

3.          Опрацьовано методики дослідження органолептичних та фізикохімічних показників якості зразків вершкового масла та проведено їх.

4.          Розроблено відеоролик для каналу YouTube «Спред чи вершкове масло – що ми вживаємо?» та Іnteractive image, як основу для подальшого розповсюдження інформації в соцмережах.

5.          Проведено вихідне онлайн-опитування респондентів «Спред чи вершкове масло – що ми вживаємо».

6.          Здійснено апробацію результатів науково-дослідницької роботи.

ВИСНОВКИ

Експериментально     перевірено  та досліджено органолептичні      та фізико-хімічні показники якості зразків вершкового масла чотирьох ТМ України: «Селянське», «Наш молочник», «Агромол» та «Ферма». Всі зразки продуктів мають ознаки спреду, але можемо рекомендувати масло ТМ «Агромол», яке набрало найбільшу кількість балів – 11 з 12. Отже гіпотеза перевірена і підтверджена.

image


image

pdf
Пов’язані теми
Біологія, Позакласні заходи
Додано
12 вересня 2023
Переглядів
261
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку