Авторська дитяча газета "Колосочок"

Про матеріал

Розробка авторської пізнавальної газети "Колосочок" на тему "Вулкани планети Земля і не тільки". Буде цікавою для дітей молодшого шкільного віку, які захоплюються природознавством.

Зміст слайдів
Номер слайду 1

Юний вулканолог ________________ № 2 /2018 Лютий. Снігова гора, вгорі – діра,Усередині – жара!Інколи пускає лаву,На неї не знайти управу! (Вулкан) Жив на світі бог на ім’я Вулкан. Подобалася йому ковальська справа: стояти біля ковальні, бити важким молотом по залізу, роздувати вогонь в горні. Побудував він собі кузню у середині високої гори. А гора стояла прямо посеред моря. Коли Вулкан працював, гора тремтіла від верхівки до землі, а гуркіт і гул розносилися далеко довкола. З отвору на вершині гори з оглушливим ревом летіли розжарені каміння, вогонь і попіл. «Вулкан працює», – із страхом говорили люди і вирушали жити подалі від гори, щоб не спалило вогнем їх житло, не засипало попелом їх сади і поля. Кажуть з тих пір всі вогнедишні гори стали називатися вулканами. Вулкани планети Земля і не тільки …

Номер слайду 2

Вся поверхня Землі покрита вулканами. Їх можна назвати своєрідними клапанами, через які наша планета викидає свою енергію. За даними Смітсонівського інституту на нашій планеті нараховується 1532 вулкана. Лідером за кількістю вулканів виступають США, на території яких знаходиться 180 гігантів. Друге місце за кількістю вулканів належить Росії. В її межах зосереджено 152 вершини, причому основна їх маса перебуває в Курильській гряді і на Камчатці. На третьому місці стоїть Індонезія зі 141 вулканами, на четвертому – Японія, на островах якої височіють 128 гігантів. Замикає п’ятірку Чилі, мають в цілому 104 вогненні гори. Найбільш активним вулканом світу вважається Ісалько – в Центральній Америці (держава Сальвадор). Цей вулкан є незвичним природним маяком, відомим усім морякам оскільки  його немеркнучу рожеву лаву видно на велику відстань. Найвідоміший вулкан землі є Везувій, що знаходиться на березі Неаполітанської затоки. Найвищий вулкан Євразії – Ключевська сопка (п-ів Камчатка) заввишки 4750 м. Він дуже активно вивергається кожні 6-7 років. Найвищим згаслим вулканом земної кулі є Аконкагуа (Анди Південна Америка в Аргентині). А найспокійнішим вулканом вважаються японський вулкан Фудзіяма (о. Хонсю) його активність – один-два виверження на 100 років. Найвищий вулкан Європи – це Етна (о. Сицилія) має висоту 3 340 м ще цікавий тим, що під час виверження Етни в атмосферу викидається, щодня 9 кг – платини, 240 кг. – золота, 420 кг. сірки. Правда ці багатства були розпилені, не мали ніякого практичного значення, але потрапивши в океан, збагачували воду.

Номер слайду 3

У Сонячній системі активні вулканічні процеси, крім Землі, відомі на супутнику Юпітера Іо, на супутнику Сатурна Енцеладі та на супутнику Нептуна Тритоні. Також на  Меркурії, Венері, Марсі та супутнику Землі  Місяці відомі сліди давньої бурхливої вулканічної діяльності (застиглі лавові долини, кратери, згаслі вулкани). Найбільший венеріанський вулкан — гора Маат. Тривимірна модель, розтягнута по висоті в 22,5 рази. Насправді сам вулкан темно-сірий, а небо — зеленувато-жовте. Олімп — згаслий вулкан на Марсі, найвища планетна гора в Сонячній системі. Він простягається на 540 км в ширину і має круті схили по краях висотою до 7 км. Довжина вулканічної кальдери Олімпу — 85 км, ширина — 60 км. Глибина кальдери досягає 3 км. Іо - найбільш вулканічно активне небесне тіло в Сонячній системі. Довжина шлейфів речовини, що вивергається вулканами місяця Юпітера, досягає висоти 330 км і радіусу 700 км а потоки лави розливаються на відстань до 330 км . При виверженнях на Іо з надр викидається набагато більше енергії, ніж при типовій вулканічної діяльності на Землі. Більш того, вулкан Локі, наприклад, могутніший, ніж всі земні вулкани, разом узяті. У 2005 р. були виявлені вулкани на супутнику Сатурна Енцеладі. На нашому супутнику Місяці досить багато згаслих вулканів. У районі кратера Альфонс іноді з'являються викиди речовини, що може свідчити про слабо протікаючу вулканічну активність.

Номер слайду 4

Отже, нам знадобиться матеріал для самого вулкана: їм може бути пластилін, глина, солоне тісто або скляна банка, закопана в пісок відповідним чином. Ліпимо навколо банки на який-небудь підставці (картон, коробка, дошка, стільниця) гору з кратером, яким і буде замасковане горлечко банки. Далі насипаємо в кратер 1 столову ложку питної соди(гідрокарбонат натрію), стільки ж рідини для миття посуду, кілька крапель червоного харчового барвника або бурякового соку для додання потрібно кольору лаві. Дозування подане в розрахунку на банку місткістю 100-150 мл. Якщо тепер влити в жерло вулкана 40-50 мл столового оцту 3-9%, почнеться виверження, і з жерла повалить вируюча піна. Відбувається хімічна реакція з виділенням вуглекислого газу, який пузириться, змушуючи масу переливатися через краї кратера. Цей досвід цілком нешкідливий і гарантує дитині повну безпеку від опіків, отруєнь та інших неприємностей. “ДОМАШНІЙ” ВУЛКАНПередплатний індекс 89454 Головний редактор: Дарія Біда, тел.:(032) 236-71-24, e-mail: dabida@mis.lviv.ua Дизайн і верстка: Каріне Мкртчян-Адамян. Підписано до друку 20.10.17, формат 60x84/8. Друк офсетний. Наклад 12 000 прим. Адреса редакції: 79038, м. Львів, а/с 9838. Надруковано в друкарні ТОВ “Видавничий дім „УКРПОЛ”. Автор газети: Оленіч Тамара Михайлівна, вчитель початкових класів Берестівського НВК «Зош І-ІІІ ступенів – ДНЗ»

pptx
Додано
7 липня 2018
Переглядів
1598
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку