Авторські оповідання та вірші на тему "Світ предметів"

Про матеріал

Авторські оповідання та вірші на тему "Світ предметів", це художній матеріал для творчого педагога-дошкільника, що стане в пригоді при підготовці до занять.


Перегляд файлу

 

СВІТ ПРЕДМЕТІВ

 

Щербата миска

Сьогодні в дитячому садку святковий обід. Діти завжди його так називають, коли в меню є червоний борщ і вареники. Сервірувати стіл помічнику вихователя  Вірі Євгенівні допомагають чергові – Марта і Сергійко. Вони старанно і акуратно розкладають вилки і ложки, слідкують, щоб усім вистарчило серветок. 

-   Я не хочу цієї миски, - вигукнула Христинка, яка спостерігала за роботою товаришів. – Дай мені іншу, бо ця щербата. Марта переставила щербату миску на столик, де сидів Денис. А він уже тут як тут.

-   І я не хочу їсти зі щербатої миски.

Взяла Мартуся миску в руки. Стоїть розглядає. Така вона красива – біленька з віночком червоних троянд, але збоку надщерблена. Думала дівчинка кому б поставити цю миску і нарешті придумала. 

-   Я візьму її собі. Жаль її стало мисочки, аж сльози накотилися на очі. Аж тут втрутилася Віра Євгенівна, яка усе бачила. Вона дістала з полички маленького жучка-сонечко на липучці і посадила на щербинку.

-   Ось так!  - усміхнулася. Тепер ця мисочка найкраща. Ми її вилікували.          

Збіглися діти. Подивилися на сонечко. Кожному захотілося їсти з такої посудини. Але дісталася вона лише черговій - Мартусі.

 

Хто найкращий?

Сперечалися якось телевізор із холодильником про те, хто із них більшу користь приносить.

-   Я, - хвастався телевізор, - можу все на світі. Перенесу людину у далекі незвідані краї, навчу, як потрібно жити, розвеселю, коли потрібно, подарую хвилини захоплюючих пригод під час перегляду кінофільмів. Без мене оселя сумна і німа. Для людей я – член сім'ї.  Мене всі надзвичайно люблять і поважають. Серед побутової техніки я головний.

-   Ха-ха-ха-ха!  - Тримайте мене сто, бо одному нема що, - розсміявся холодильник, аж захиталися його полички. Він гордо випнув свій великий живіт і сказав:

-   Головний – я. І це без заперечень. Дивитися телевізор може тільки сита людина. А голодному ти ні до чого. А хто може наситити людину? Звичайно я – дбайливий господар. Ось у мене тут все;  і борщик, і кашка, і огірочки, і ковбаса, і молочко, і сметанка і ще багато чого смачненького. В кімнаті тепло, а я зберігаю все у свої прохолоді свіженьким і поживним. Честь мені і хвала!

 Почула їхню суперечку дівчинка Катруся. Вона дістала із холодильника бутерброд. Із задоволенням його з’їла і включила свою улюблену телепередачу «Мультфільми для дітей». 

-   Ви обоє – найкращі, - сказала вона до холодильника і телевізора. - Щоб я без вас робила?

 

Магазин іграшок

Магазин іграшок знаходився у великій кімнаті з численними поличками, на яких були розміщенні найрізноманітніші дитячі забавки. Чого там тільки не було! Для того, щоб усе перелічити потрібно було щонайменше з пів дня, починаючи від м’ячів та кульок і закінчуючи ляльками. Та  для п’ятирічного Дениса цей магазин видавався казковим будинком, у якому проживали чарівні істоти. Кожного разу, коли він заходив туди з мамою, йому забивало подих, очі розбігалися, а серце починало так сильно битися, що ледве не вискакувало з грудей. На мамине запитання, що йому купити, він навіть не міг відповісти, адже йому хотілося усього. 

-                     Якби це все було моїм, то я був би найщасливішим у світі! – думав хлопчик. Та говорити таке мамі він не смів і завжди закінчувалося тим, що матінка купляла для нього м’ячик, машинку чи книжечку і вони йшли додому.

Одного разу хлопчикові приснився сон, що він сам опинився у іграшковому магазині. А там усе ожило. До нього стрибали зайчики і говорили ляльки, над ним літали пташки і літаки, їздили машини, грали музичні інструменти, тарахкотіли брязкальця. Спів, крик, шум і гармидер, а ще різноманітні жуки, жабки та змії не давали Денисикові спокою. Він хотів узяти м’ячик, щоб пограти, а він пострибав від нього. Забажав машини - вона із шаленою швидкістю прошмигнула повз нього, хотів дістати з полички ведмедика, а він підстрибнув і голосно заричав, та так, що хлопчик прокинувся.

-                     Добре, що це був сон, - подумав. Глянув на свою поличку, де стояли іграшки і усміхнувся.

 

Хто з ким товаришує

Одного разу Андрійко підслухав цікаву розмову. Хлопчик залишився сам вдома і тихенько лежав у ліжечку, чекаючи поки мама повернеться з магазину. Андрійко почув спочатку шепіт, а потім голоснішу мову. Це розмовляли меблі в кімнаті. 

-                     Підсуньтеся до мене ближче, я вам пісеньку заспіваю, - сказав великий стіл, і чотири стільці швидко присунулися до нього. А стіл почав їм співати, притупуючи своєю дерев’яною ніжкою: Я великий стіл письмовий, Я простий не гоноровий. Задивляється на мене, Скатертиночка зелена. Гей, стільці, товариші, Потанцюйте для душі. Хоч вона і дерев’яна

Але лагідна, слухняна.

І стільці почали весело танцювати гопака, присідаючи навколо стола.

Побачило це ліжко і каже до шафи:

-                     Ти бачиш, тітко шафо, що діється у нас в кімнаті. Це ж вони не хочуть нас навіть помічати, так подружилися між собою.

-                     Не хвилюйся, - відповіла шафа, - нехай товаришують на здоров’ячко собі, а я буду дружити з тобою. Вдвох нам буде жити веселіше, аніж стояти поодинці. Андрійко послухав їхню розмову і вирішив зателефонувати до свого товариша Сергійка. Добре мати друга, - подумав.

 

Пригода

-     Андрійку, одягни кофтинку, на вулиці холодно, - попросила мама. Хлопчик скривився: 

-     Не хочу, вона кусає. 

-     Та що ж вона зуби має, - здивувалася мама. То візьми курточку, - запропонувала. 

-     Та вона не модна, віддай її в село, - сказав сердито син.

-     І черевики взуй,  застудишся, - поросила мама.

А він:

-     Не хочу цих черевиків, не подобаються вони мені.

Почули це все одяг і взуття і покинули хлопчика. Заховалися від нього далеко в стару шафу. Вранці прокинувся Андрійко, тай захотів одягнутися.

Підійшов до вішачка, а він порожній, зазирнув на поличку, та там нічого.

Куди подівся одяг і взуття? 

Стоїть Андрійко голий, лишень в трусиках, труситься від холоду і нічого не розуміє. Аж тут бабуся нагодилася. Кинувся хлопчик до неї з плачем:

-     Бабусю, десь одяг мій пропав і взуття!

-     А ти не прогнівав його часом? – запитала старенька.

Андрійко набурмосився і похмуро сказав, - Напевно так.

-     То тепер виправляй помилку, - порадила бабуся. Проси пробачення.

-     А як це? – стурбувався малий.

-     Дуже просто. – промовила бабуся. Так, як ти це завжди робиш. Хлопчик  задумався. Але холод дошкуляв. Він зажмурив очка і швидко промовив:

-     Пробачте мені усі, я вас буду любити. А коли розтулив вічка, то весь одяг і взуття були на місті. 

 

                                               Про мою маму

Моя мама старша медична сестра у дитячому садку. Вона слідкує за тим, щоб усі дітки були здоровими, а ще кожного дня складає дитяче меню. 

Продукти харчування, які підбирає моя матуся для приготування страв, усі якісні, поживні та калорійні. Ось, наприклад, вчора малята із задоволенням смакували на сніданок кукурудзяною кашою з молоком. На обід був червоний борщ і вареники з сиром, а вечеряли малята омлетом  і салатом із свіжої капусти. 

Кожна страва має свою історію. Ось, наприклад, вареники полюбляли ще Запорізькі козаки, червоний борщ із сметаною надавав сили і здоров’я подорожнім. Моя матуся знає все-все про продукти харчування і страви які з них можна приготувати. Я дуже люблю свою маму, горджуся нею і поважаю її працю.

           На автостоянці

На автостоянці машини стоять Їх там стереже охоронець Кіндрат.

Машини в рядочках, немов на підбір, Від них кольоровим зробився весь двір.

Червоні, зелені і білі авто,

Про що вони мріють, не знає ніхто. Напевно, про рейси в далекі краї, Та ще про веселі дороги свої.

 

            Машина

Я - машина легкова, В мене срібна голова. Перевожу я малят З дому у дитячий сад.

 

Я – веселий тракторець, Я – завзятий молодець. Я у полі й на городі Стану людям у пригоді.

 

Я – вантажний грузовик, Дармувати я не звик. Перевожу цеглу, глину, Працьовита я машина.

 

           У театрі

Ми ходили у театр.

Перше місце, п’ятий ряд, Друге місце п’ятий ряд, Сіли з мамою підряд.

 

Ми побачили виставу, Мелодійну і цікаву. Про козацьку честь і славу Показали нам виставу.

 

По закінченні всі встали, Стоячи аплодували. Всіх акторів привітали, Квіти їм подарували.

 

Музей

Музей краєзнавчий у нашому місті.

Є в ньому світлини старі, експонати, І книги, і зброя і одяг барвистий, І навіть колишня військова гармата.

 

В музеї екскурсії різні проводять, Там дуже цікаво все розповідають. В музей різні люди щоденно приходять, Для того, щоб знати історію краю.

 

У бібліотеці

У бібліотеці, в нашій книгозбірні Книги на поличках вистроїлись в ряд. Повісті, романи і казки чарівні, Збірники поезій, приказок, порад.

 

У бібліотеці, в цьому славнім домі, Книги у родиннім затишку живуть. Тут знайдеш для себе диво невідоме І тебе до сонця крила понесуть.

 

Кінофільм

До кінотеатру вирушили ми, Кінофільм дивитися про звірів. Не злякались снігу, ми ані зими, Наші щічки вмить зарум’яніли.

 

Хоч мороз лютує нині за вікном, На екрані літо променисте. Слоненя маленьке з татусем-слоном Заховались в затінок під листя.

 

Відпочинок

Центр спортивно-розважальний - Гарне місце для діток. Є тут автомати гральні, Тренажери і каток.

 

Можуть діти малювати, Бо працює майстер-клас. І кіно переглядати, Все доступним є для нас.

 

В центрі гамірно і людно,

Тут звучить веселий сміх.

І у свята, і у будні Відпочинок є для всіх.

           

 

      В лісовій аптеці

Зайченя прийшло в аптеку По мікстуру і таблетки. Бо у лісі заєць-татко До пенька поранив лапку. Лис – поважний фармацевт Вимагає, - Дай рецепт. Спершу я рецепт читаю,  Потім ліки відпускаю.

Зайченя сказало стиха, - - Без рецепта я, ой лихо, Лис малого запитав, - Лікар тата оглядав? - Ні, бо ми не викликали, Лапку лиш перев’язали. Лис порадив, - Ти іди,

Швидше вовка приведи

Він в нас лікар знаменитий, Все напише, що робити. Аж тоді прийдеш в аптеку По мікстуру і таблетки.

 

До магазину

Ми пішли до магазину,

Де продукти продають.

Розглядаю я вітрину,

В магазин знайомі йдуть І виходять з магазину, І несуть покупки всі. Повні кошики й корзини, Хліб і вироби м’ясні.

Сир, сметану і батони,

Яйця, йогурт, мармелад, А моя купила мама

Помідори на салат.

 

           Лікарня​  В нашім місті є лікарня, Новий дім, великий, гарний.

В ньому різні ліки мають, Всі хвороби проганяють Роботящі молодці, Наші славні фахівці.

Лікарі вам допоможуть,

Лікувати вміє кожен

Окуліст і стоматолог,

Терапевт і травматолог,

Та іще й хірург завзятий. Медсестер тут є багато. Завжди, кожної хвилини Всі уважні до людини.

 

  Завітайте в перукарню

Зроблять вам у перукарні Манікюр і стрижку гарну. Навіть зачіску  до свята Тут уміють майструвати.

Ви сідаєте у крісло,

Ну а майстер, завжди, звісно, Вмить стає чарівником З гребінцем і рушником. Лак пахучий йде у дію Майстер все чудово вміє. Чеше, сушить і вкладає, Як волосся стригти знає. Щоби вигляд мати гарний, Завітайте в перукарню.

 

На ринку

На ринку очі розбігаються, Тут стільки різних цікавинок. Вам продавці завжди всміхаються, Гуде, мов повний вулик, ринок.

 

У павільйонах, на прилавочках Є все, чого душа бажає. Продукти, посуд, квіти в вазочках, Ось зелень чоловік тримає.

 

А там – м’ясні ряди розміщені, Тут – молоко, а там – сметана, Ковбаси тут смачні розвішані Й сміються булочки духмяні. 

 

На ринку люди зустрічаються, Розмови про життя там точаться. І поні кошики вгинаються, Несуть до столу, все що хочеться.

 

 

  

 

Мурлянчик-фантазер

У селі, в бабусі Дусі,

Що ходила все в кожусі, 

(Дуже мерзла вже старенька), Тож вдягалася тепленько. Жив Мурлянчик – котик чорний І веселий, і моторний.

Цей красивий кіт потішний Мав пухнастих хвіст розкішний.

Кіт в бабусі в хаті жив,

Та мишей він не ловив,

А любив на сонці спати І у мріях мандрувати.

Ось одного разу вранці Влаштували миші танці. Присідали і скакали, Дуже голосно пищали.

А Мурлячик без упину

Малював такі картини: Наче миші, це пірати

І взялися грабувати Корабель, що плив у морі, (Це відро було в коморі). Гамір, тріск і писк стояв, Ну, а кіт фантазував.

Ось він вічка зажмурив

І мишей перетворив

Вже в страшних прибульців сірих, Що із Марса прилетіли.

Синім світяться їх очі,

А Мурлянчик наш регоче.

Він у вус собі й не дує,

Що мишня весь дім руйнує. Під підлогу риє діри, І гризе усе без міри. Тут зайшла бабуся в дім, Ой, дісталося усім!

Повтікали миші з хати,

Перестав фантазувати

Кіт Мурлянчик – добре серце, Бо дала бабуся перцю.

По спині дістав мітлою, Вліз під ковдру з головою. Стала Дуся дорікати,

Примовляти і навчати.

-   Ой, ти ледар, лежебока.

Ти не кіт, а ти – морока.

Годі вже фантазувати.

Треба в хаті лад тримати.

-   Я тебе в останнє прошу, Стань господарем хорошим! А не станеш – то візьму, Геть із хати прожену.

 

Чиє житло краще

Катруся живе у міській квартирі, а Петрусь у сільській хаті. Якось влітку приїхала Катруся до бабусі в село і познайомилася там із Петрусем, який мешкав по сусідстві із Катрусиною бабусею. Спершу діти гралися у «Доганялки», а коли потомилися і сіли відпочивати на лавці під старим кленом, то почали розповідати кожен про своє житло. Розмова дійшла до суперечки, адже кожен із дітей хвалив свій дім.

-                     Моя квартира широка, простора і дуже затишна, - вихвалялася Катруся. - У нас в квартирі і газ, і вода холодна та гаряча, і всі зручності, а з віконечка коли поглянеш, то так високо, наче ти у літаку летиш, адже мешкаю я на восьмому поверсі.

-                     Зате в мене,- перебив її Петрусь, - в хатинці є піч, у якій можна пекти хліб і смачні тістечка, а біля хати квітник, город, садок, неподалік протікає річка.

Та я своєї хатини нізащо не проміняю на міську квартиру.

Катруся задумалася і сказала:

-                     Кожен любить той дім, в якому він живе, і тих людей, які для нього найрідніші, і оточують його своєю ласкою і турботою. 

-                     Правду кажеш, - погодився Петрусь і вони більше на цю тему не сперечалися. 

Середня оцінка розробки
Структурованість
5.0
Оригінальність викладу
5.0
Відповідність темі
5.0
Загальна:
5.0
Всього відгуків: 1
Оцінки та відгуки
  1. Кот Світлана
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
pdf
Додано
26 березня 2018
Переглядів
2552
Оцінка розробки
5.0 (1 відгук)
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку