"Азимут, умовні знаки. Види змагань з спортивного орієнтування"

Про матеріал

Презентація може бути використана в позакласній діяльності, на занятті краєзнавчого гуртка. Мета: поглибити і систематизувати знання про способи орієнтування на місцевості, «азимут», умовні знаки; розвивати практичні вміння орієнтуватися на місцевості, визначати азимут об'єктів; розвиток комунікативних навичок, пізнавальної активності, лідерських якостей; виховання відповідальності.

Перегляд файлу


Керівник гуртка “Юні історикикраєзнавці” на базі КЗО “Письмечівська СЗШ І-ІІІ ступенів” Приймак О.М.

Мета: поглибити і систематизувати знання про способи орієнтування на місцевості, «азимут», умовні знаки; розвивати практичні вміння орієнтуватися на місцевості, визначати азимут об’єктів; розвиток комунікативних навичок, пізнавальної активності, лідерських якостей; виховання відповідальності.

Робота зі словником

Орієнтуватися — це значить уміти визначити сторони горизонту і своє положення на місцевості відносно сторін горизонту і навколишніх предметів.

Бесіда

   Які сторони горизонту ви знаєте?

   Назвіть основні сторони горизонту, проміжні сторони горизонту.

Як можна орієнтуватися на місцевості вдень і вночі?

   За якими ознаками можна визначити напрямок на північ?   

Орієнтування на місцевості

Орієнтуватися на місцевості – вміти визначити своє місцеперебування відносно сторін горизонту.

Основні сторони горизонту – північ, південь, захід і схід, проміжні – північний схід, південний схід, південний схід та північний захід.

Визначати сторони горизонту можна за природними об’єктами.

•Мурашники майже завжди розташовані з південного боку дерева, пня чи куща.

•У поодиноких дерев кора з північного боку товстіша, часто вкрита мохом.

•У ясний день можна орієнтуватися за cонцем. Опівдні, о 12 год, Сонце знаходиться на півдні. Тому тінь від предметів буде направлена на північ. Лінію тіні північ–південь називають полуденною лінією.

•Надійно орієнтуватися можна за Полярною зорею, яка завжди вказує напрямок на північ з точністю до 1.

Орієнтування за Полярною зорею

Алгоритм орієнтування за Полярною зорею:

Bідшукати сузір’я Великої

Ведмедиці у вигляді «ковша» з семи яскравих зір.

Провести уявну лінію через дві крайні зорі «ковша».

Bідкласти на лінії п’ять разів відстань, яка дорівнює відстані між двома крайніми зорями.

Орієнтування за компасом

Послідовність дій для орієнтування за компасом:

Установити компас на горизонтальну площину.

Вивільнити за допомогою спеціального важеля намагнічену стрілку.

Зачекати, доки стрілка заспокоїться. Повернути корпус компаса, доки позначка N (North – північ) не збіжиться з напрямком, указаним темним кінцем стрілки.

Азимут

Азимут — це горизонтальний кут мiж напрямком на пiвнiч i напрямком на обраний об’єкт.

Кут відраховують тільки за годинниковою стрілкою. Величина азимута може змінюватися від 0 до 360 .

Алгоритм визначення азимута за планом:

Зорієнтувати план за допомогою компаса. Для цього необхідно повернути план таким чином, щоб його напрямок на північ збігся з напрямком, який указує компас.

Установити компас у тій точці плану, звідки потрібно визначити азимут на той або інший предмет. Зорієнтувати компас за сторонами горизонту.

Визначити азимут за шкалою компаса, повертаючи кільце доки, аж доки уявна лінія не з’єднає проріз, мушку й зображення об’єкта, на який визначається азимут.

Завдання

1.        Туристи рухались за такими азимутами: 90°, 45°, 225°. Укажіть напрями руху туристів.

2.        Тунель почали копати з двох боків. З одного кінця проходку вели за азимутом 315°. За яким азимутом слід іти з іншого кінця тунелю щоб прохідники зустрілись? (315 + 180° = 495°; 495 360° = 135°)

Умовні знаки

Поділяють на масштабні, позамасштабні, лінійні, пояснювальні.

Масштабні умовні знаки передають дійсні розміри об’єктів, виражені у масштабі карти. Масштабні умовні знаки складаються з контуру. Наприклад, контур лісу чи болота і його заповнення, яке позначають кольором чи штрихуванням.

Позамасштабні умовні знаки застосовують до об’єктів, які не виражені в масштабі карти. Це можуть бути геометричні фігури, буквені символи, схематичні малюнки. Такими знаками на карті позначають населені пункти, родовища корисних копалин, електростанції та інші об’єкти. Лінійними умовними знаками на картах передають лінійні об’єкти: річки, дороги, кордони, лінії зв’язку.

До них також належать ізолінії – лінії з однаковими значеннями абсолютних висот (ізогіпси), температур порід (ізотерми), магнітних схилень (ізогони), атмосферного тиску (ізобари), морських глибин (ізобати), опадами (ізогієти), солоністю (ізогаліни).

Всі ці умовні знаки за своєю довжиною і конфігурацією є масштабними, а за шириною – позамасштабними. Пояснювальні

умовні знаки — це, наприклад, стрілки, які вказують напрямок течії річки, вітру тощо.








Завдання

1.На захід від будинку лісника на відстані 100 м протікає річка з північного сходу на південний захід. Ширина річки — 70 м. Правий і лівий береги — урвисті. По берегах річки ростуть рідкі чагарники й поодинокі дерева. На відстані 30 м на схід від будинку лісника пролягає з півночі на південь ґрунтова дорога, яка підходить до дерев’яного мосту через річку. На відстані 350 м від будинку лісника на південь по дорозі знаходиться кар’єр. На схід від дороги на 300 м простягнувся мішаний ліс, який змінюється густим чагарником. Масштаб:

в 1 см 100 м.

2.Від будинку лісника в напрямі зі сходу на захід проходить ґрунтова дорога. Через один кілометр на схід від будинку лісника дорога підходить до річки з дерев’яним мостом. Річка тече з північного заходу на південний схід. На північ від будинку лісника — мішаний ліс, а на південь простяглася вирубка. Через два кілометри на захід від будинку лісника лежить кар’єр, де добувають граніт.

Масштаб: в 1 см 500 м.


Класифікація видів спортивного орієнтування

За видами спортивного орієнтування проводяться такі види змагань

 

орієнтування в заданому напрямку

 

орієнтування

за вибором

 

 

 

орієнтування на

маркірованій трасі

 

рогейн «РГ»

Орієнтування в заданому напрямку

Орієнтування в заданому напрямку «ДТ» полягає в тому, щоб пройти дистанцію в заданому порядку, у момент старту (в окремих випадках за 1 хвилину до старту) учасник отримує картку, на якій нанесені місце старту, контрольні пункти (надалі КП), з'єднані лінією, яка позначає послідовність проходження КП, переможець визначається за найменшим часом проходження дистанції.

Орієнтування за вибором

Орієнтування за вибором «ВО» полягає в тому, щоб пройти дистанцію в довільному порядку, перед стартом кожному учаснику видається карта з нанесеним місцем старту, фінішу і контрольними пунктами, існує два варіанти проведення змагань такого вигляду): 1) проходження дистанції від старту до фінішу з необхідною кількістю КП (очок) за найменший час; 2) набір найбільшої кількості очок (КП) за визначений контрольний час (контрольним пунктам, в залежності від складності та дальності, призначаються бали, а за перевищення контрольного часу призначається штраф, як правило, шляхом вирахування з результату по одному балу за кожну повну хвилину перевищення контрольного часу).

Орієнтування на маркірованій трасі

Орієнтування на маркованої трасі «МТ» полягає в тому, що учаснику надається спортивна карта з позначеним на ній місцем старту, слідуючи по маркірованій трасі, учасник вносить в карту (голкою або спец. компостером) розташування КП, які зустрічає по дорозі. На фініші судді перевіряють точність визначення розташування контрольного пункту і нараховують штраф залежно від помилки учасника, штрафом можуть бути додатковий час або штрафні кола, орієнтування на маркірованій трасі, в основному, зустрічається тільки в Росії та країнах колишнього СРСР).

Рогейн ―РГ‖

Командні добові змагання, зазвичай 24 години, скорочений формат - 6, 8, 12 годин, з орієнтування, різновид змагань за вибором, де необхідно набрати максимальну суму очок, які присуджуються за відвідування КП, встановлених на місцевості.


Розрізняють змагання із спортивного орієнтування і за іншими критеріями:

-час проведення змагань (денні, нічні); -взаємодія спортсменів (індивідуальні, естафетні, групові змагання);

-спосіб організації старту (роздільний, гандикап, загальний);

-характер заліку результатів (особисті, особисто-командні, командні);

-спосіб визначення результату змагань

(одноразові, багаторазові, кваліфікаційні) …


Рекреаційне орієнтування

Рекреаційне орієнтування виникло під дією багатьох факторів, серед них:

статичність змагань зі спортивного орієнтування

локалізованість та прив’язка до умов навколишнього середовища одноманітність завдань та контрольних пунктів

неможливість участі без

наявності спортивного досвіду

тощо

Складові рекреаційного орієнтування


Маршрут квесту


pdf
Додано
5 квітня 2018
Переглядів
7122
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку