Багатоклітинні водорості: ульва, хара

Про матеріал
Презентація допоможе досягти поставленої мети на уроці. В матеріалі є повторення попереднього матеріалу, ілюстрації водоростей та підсумки.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Багатоклітинні водорості: ульва (зелений морський салат), хара

Номер слайду 2

Знайди помилкигрупа одних з найбільш примітивних багатоклітинних рослин;більшість із них не мають характерної симетрії тіла;складаються з різних типів клітин, які виконують різноманітні функції;функціонально клітини губок дуже пов’язані між собою;розміри – від 1,5 м до 2 м;активний спосіб життя;тривалість життя – від кількох годин до двох років; кінська губка може жити до 50 років;не здатність до регенерації;Розмноження тільки статеве.

Номер слайду 3

Знайди помилки(перевірка)група одних з найбільш примітивних багатоклітинних рослин;більшість із них не мають характерної симетрії тіла;складаються з різних типів клітин, які виконують різноманітні функції;функціонально клітини губок дуже пов’язані між собою;розміри – від 1,5 м до 2 м;активний спосіб життя;тривалість життя – від кількох годин до двох років; кінська губка може жити до 50 років;не здатність до регенерації;Розмноження тільки статеве.

Номер слайду 4

Виконайте завдання

Номер слайду 5

Перевірте

Номер слайду 6

Пригадаймо!Хто це?Який спосіб життя?

Номер слайду 7

хламідомонадатетрабенагоніумастрефоменапандоринавольвокс. Перехідними формами від одноклітинності до багатоклітинності є колоніальні організми. Учені розглядають три шляхи до багатоклітинності: - поділ материнської клітини на декілька дочірніх, коли вони залишаються разом; - окремі клітини збираються разом і прикріплюються одна до одної; - поділ не всієї клітини, а лише її ядра з утворенням багатоядерної клітини

Номер слайду 8

Вольвокс - високоорганізований колоніальний організм, поширений у ставках, де може викликати «цвітіння» води. Клітини, що утворюють колонію, схожі на клітини хламідомонади. Клітини з’єднані місточками з цитоплазми. У колонії може нараховуватись від 200 до 10 000 клітин. У порожнині колонії і навколо клітин знаходиться слиз

Номер слайду 9

Вольвокс - високоорганізований колоніальний організм, поширений у ставках, де може викликати «цвітіння» води. В межах колонії спостерігається спеціалізація клітин. Вегетативні клітини. Генеративні клітинияйцеклітина. Сперматозоїди виходять у воду. Один з них зливається із яйцеклітиною. Зигота, що утворилась,вкривається оболонкою,наповнюється поживнимиречовинами і переходить у стан спокою. Наступної весни зигота проростає у нову колонію. Статеве розмноження

Номер слайду 10

Вольвокс - високоорганізований колоніальний організм, поширений у ставках, де може викликати «цвітіння» води. В межах колонії спостерігається спеціалізація клітин. Вегетативні клітини. Генеративні клітини. Нестатеве розмноження. Вегетативна клітина ділиться,утворена пластинка клітин згортається в кулькуі занурюється всередину материнськоїМолоді колонії виходять через розрив стінок материнської колонії

Номер слайду 11

Ульва. Теплолюбна та світлолюбна рослина ульва мешкає в морській воді, здебільшого на відносно невеликих глибинах — до 5 м.

Номер слайду 12

Ульва. Зовнішній вигляд: нагадує яскраво-зелену пластинку з гофрованими краями, завдовжки до 18 см і більше, який може сягати 30-50 см завдовжки. Подібно до коренів рослини, на тілі є вирости – ризоїди для прикріплення до морського дна. Талом пластинчастий.

Номер слайду 13

Ульва. Будова клітини ульви. Клітини ульви зібрані у два шари. Кожна клітина має клітинну оболонку, клітинну мембрану, у цитоплазмі одне ядро та один пластинчастий хлоропласт. Клітини спеціалізуються на певних функціях: одні забезпечують процеси фотосинтезу, інші - прикріплення до поверхонь чи розмноження.

Номер слайду 14

Характерні два типи розмноження:вегетативне – частинами талому;статеве – за допомогою гаметспорофітрухливі зооспорижіночий гаметофітчоловічий гаметофітжіноча гаметачоловіча гаметазлиття гаметзигота. У життєвому циклі спостерігається чергування поколінь:спорофіт – рослина, яка формує зооспори;гаметофіт – рослина, яка формує гамети. Ульва – їстівна водорість – морський салат. Ульва

Номер слайду 15

Ульва. Значення ульви:• слугує кормом для багатьох мешканців морів;• збагачує моря киснем;• водорість багата на вітаміни та  хімічні елементи, як Ферум, Манган, Йод;• вживають в їжу в Японії та Кореї 

Номер слайду 16

Хара. Багатоклітинна зелена водорість мешкає у прісній і солоній воді (на дні озер та приморських лиманів).

Номер слайду 17

Хара. Зовнішній вигляд хари: виглядає як невеличка «справжня» рослина. Її тіло складається з довгого ниткоподібного «стебельця», від якого на певній відстані один від одного кільцями відходять промені голкоподібних «листків». До поверхонь кріпиться за допомогою ризоїдів, які нагадують корені.

Номер слайду 18

Хара. Розмноження хари: статеве (формуються спеціальні структури, у яких утворюються статеві клітини). Дослідження будови клітин під електронним мікроскопом та аналіз ДНК показали, що хара мала спільного пращура з організмами, які ми називаємо рослинами.

Номер слайду 19

Хара

Номер слайду 20

Отже,багатоклітинні водорості походять від одноклітинних;проміжною ланкою між одноклітинними водоростями та справжніми багатоклітинними рослинами є багатоклітинні водорості.

Номер слайду 21

Повторення та узагальнення

Номер слайду 22

Номер слайду 23

Номер слайду 24

Номер слайду 25

pptx
Додано
21 листопада 2021
Переглядів
11714
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку