Батьківські збори на тему: "Як навчити дитину вчитися"

Про матеріал
Батьківські збори на тему: " Як навчити дитину вчитися " 9 клас.Поради батькам, анкетування. вікторина.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Дистанційні та очні форми взаємодії навчального закладу та сім'ї Батьківські збори 9 клас Одвічна проблема поколінь

Номер слайду 2

Дитина – це дзеркало життя батьків. Як у краплинці води відображається сонце, так і в дітях відображається вся організація життя сім’ї Жан Жак Руссо

Номер слайду 3

Мета:  обговорити  з  батьками  проблеми  розвитку  індивідуальності підлітків; сприяти взаєморозумінню  батьків  та  дітей,  умінню  долати   конфліктні  ситуації  в системі  «діти —  батьки»;  стимулювати  потребу  батьків  в  емоційному  контакті  з  дітьми;  сприяти  осмисленню  батьками  конфліктної  ситуації  та  шляхів  виходу  з неї.

Номер слайду 4

«Майже  завжди  доводиться  шкодувати,  що  сварка  не  була  припинена  на  початку». Л.  М.  Толстой «Стосунки  батька  й  сина — річ  непроста,  і  щоб  їх  налагодити,  потрібно  чимало  зусиль  з обох  боків». Дж.  Олдридж «Діти народжують своїх батьків». Дж.  Олдридж « Останній дюйм» «Якщо дитину підтримувати, вона вчиться впевненості у собі ». Р.Нантьє

Номер слайду 5

Притча про батьків

Номер слайду 6

Першим університетом життя для дитини є сім'я, в якій народилася дитина. Основне батьківське завдання - виростити зрілу та відповідальну людину. Але які б якості батьки не намагалися розвивати в дитині, головне - будувати виховання на любові.

Номер слайду 7

Батьки впливають на поведінку дитини методами заохочення або покарання. Батьки є основним джерелом життєвого досвіду Сім’я забезпечує почуття безпеки дитини у зовнішньому світі та дослідженні нових способів його освоєния Спілкування в сім’ї є основним фактором, який впливає на розвиток власних поглядів, норм, установок та ідей дитини. Дитина переймає у батьків основи поведінки в суспільстві. П’ять основних принципів впливу батьків на дитину

Номер слайду 8

Стилі батьківства Пам’ятайте! Що у Вас є найбільше диво на світі! Це диво – Ваша дитина!

Номер слайду 9

ПОБЛАЖЛИВИЙ СТИЛЬ. Заокруглена форма ототожнює егоцентричну волю дитини, яка не в змозі брати на себе відповідальність. УСУНУТИЙ СТИЛЬ. Така вішалка ототожнює несформовану волю та зранений дух дитини.

Номер слайду 10

ВЛАДНИЙ СТИЛЬ. Надмірні вимоги, покладені на дитину, як і надмірна вага на вішалку, ламають її дух та волю. СПРЯМОВУЮЧИЙ СТИЛЬ. Завдяки правильності форми та неушкодженому дроту вона є функціональною і може витримати вагу набагато більшу, ніж вага самої вішалки. Це ототожнює правильно сформовану волю та сильний дух дитини, що можуть витримати різні життєві навантаження.

Номер слайду 11

Анкета – самоаналіз для батьків Шановні батьки! Спробуйте подивитися на себе очима Вашої дитини і дайте відповідь на наступні питання: 1. Яким (якою) мене бачить мій син чи донька? 2. Чи відчуває моя дитина, що я її люблю? 3. Чи вважає вона, що я її розумію? 4. Чи є в неї підстави думати про мене, як про справедливу, добру, чуйну людину? 5. Чи подобається їй, як я з нею розмовляю? 6. Чи хотів (хотіла) би я, щоб вона так розмовляла зі мною, як я з нею? 7. Якщо я, коли ми сваримося чи сперечаємося, відчуваю образу, злість, то що вона відчуває до мене? 8. Чи хотів би я, щоб мене зараз виховували так, як я виховую свою дитину? 9. Чи відчуває вона себе одинокою, чи має відчуття, що її не розуміють? 10. Від чого вона страждає і чи знаю я про ці страждання або навіть не здогадуюсь? 11. Чи є у нас з нею хоча б одне заняття, яким ми обоє займаємося із задоволенням? 12. Чи часто ми разом проводимо своє дозвілля?

Номер слайду 12

1. Конфлікт — це _____ 2. Причиною конфліктної ситуації може бути _____ 3. Конфлікт може призвести до того, що _____ 4. Зазвичай приводом для конфлікту в родині може бути _____ 5. Для того, щоб запобігти виникненню конфлікту, потрібно _____ Анкета для учнів та їхніх батьків «Що таке конфлікт» Закінчіть речення:

Номер слайду 13

Доки  дитина  не  досягла   підліткового  віку,  батьки   вирішують,  що  для  неї  краще,  як  вона  повинна  поводитись у тій  чи  іншій  ситуації. Зі  вступом  у  підлітковий  вік  у  дитини  виникають  закономірні  питання:«Чому  я повинна  їх  слухати?», «Чому  вони  мають  бути  завжди  праві?».

Номер слайду 14

Таким чином, Ви, батьки, повинні  розуміти,  що  це  не  протест,  що  це період  пошуку  себе,  цілей, звичок,  думок,   переконань. Дитину  не  можна  змусити  робити  щось  просто  так. Для  цього  потрібні   розумні й переконливі аргументи. Якщо  таких  аргументів  немає,  між  батьками  й дітьми   виникають непорозуміння,   діти  чинять  опір  аргументам  батьків.  

Номер слайду 15

Причини серйозних порушень поведінки дітей Боротьба за увагу батьків Боротьба за самоствердження проти надмірної батьківської опіки та влади Втрата віри у власний успіх «Нема чого старатися, все одно нічого не вийде»

Номер слайду 16

Основні параметри порушень виховання:

Номер слайду 17

Конфлікт — це спір, суперечка, скандал, у яких сторони не скупляться на взаємні докори, образи. Найстрашніше в конфлікті — це почуття, які люди відчувають одне до одного. Страх, злість, образа, ненависть — головні почуття конфлікту.

Номер слайду 18

За що й проти чого веде боротьбу Ваша дитина в підлітковому віці? 1. За те, щоб перестати бути дитиною. 2. За припинення зазіхання на її волю. 3. За ствердження своєї особистості серед однолітків. 4. Проти зауважень, іронічних висловлювань щодо її фізичної дорослості.

Номер слайду 19

Аналіз проблемних  ситуацій Ситуація  №  1 Ви  втомилися  й  погано  себе   почуваєте,  а  до  Вашого  сина (дочки)  прийшли  друзі  прослухати  новий   диск.  Із  чого  Ви почнете  свою   розмову? Ситуація  №  2 Ваша  дитина  була  на  дні  народження  у друга.   Повернулася  додому,  і  Ви  відчули  запах  алкоголю.   Якою  буде  Ваша реакція?

Номер слайду 20

Аналіз проблемних  ситуацій Ситуація  № 3 Вас  викликають  до  школи   після  численних  зауважень  у щоденнику  Вашої  дитини.  Якими  будуть  Ваші  дії? Ситуація  № 4 Ваш  сімейний  бюджет   малий,  а  дитина  постійно  вимагає  модні  речі.   Якими  будуть  Ваші  дії?

Номер слайду 21

Аналіз проблемних  ситуацій Ситуація  № 5 Після зборів батьки повертаються додому не в дусі й  вимагають  пояснень  від  дитини.  Вони  говорять,  що  з такими результатами  її  нікуди  не  візьмуть  після  школи,  а та  спокійно  відповідає:  «Значить,  піду  працювати».  Як  вчинити в такій  ситуації?

Номер слайду 22

Листи батькам від дітей

Номер слайду 23

Як навчити дитину слухати?

Номер слайду 24

Найкращий спосіб навчити дитину слуханню – це активно її слухати. Це й називається рефлекторним слуханням. Використовуйте даний метод навчання – і настане час, коли ваші діти почнуть так само слухати вас. Станеться це чи ні, але, слухаючи свою дитину саме так, ви даєте їй зрозуміти, що вона є дуже цінною для вас і вартою вашого часу й уваги.

Номер слайду 25

Пам’ятка  для  батьків «Як  поводитися  в  конфліктній  ситуації» Перед тим як вступати в конфліктну ситуацію, подумайте, який результат від цього ви хочете одержати. Переконайтеся в тому, що цей результат для вас справді важливий. У конфлікті визнавайте не тільки свої інтереси, а й інтереси іншої людини. Дотримуйтеся етики поведінки в конфліктній ситуації, розв’язуйте проблему, а не зводьте рахунки. Будьте рішучі й щирі, якщо переконані у своїй правоті.

Номер слайду 26

Спробуйте почути доводи свого опонента. Не принижуйте й не ображайте іншу людину, щоб потім не згоряти від сорому при зустрічі з нею і не мучитися каяттям. Будьте справедливі й чесні в конфлікті, не жалійте себе. Умійте вчасно зупинитися. Дорожіть власною повагою до самого себе, зважившись іти на конфлікт із тим, хто слабший за вас.

Номер слайду 27

Безцінні Заповіді для батьків

Номер слайду 28

«Не  гнівайтеся  дуже  на  батьків,  пам’ятайте,  що  вони були  вами,  а ви  будете  ними». М.  Цвєтаєва

Номер слайду 29

Дякую  всім  за  участь  у дружній  зустрічі  двох  поколінь ! Пам’ятайте слова Ґете: «У підлітковому віці багато людських чеснот виявляються в дивацтвах й імпульсивних вчинках».

Номер слайду 30

СПИСОК ВИКОРИСТАНИХ ДЖЕРЕЛ: Література: Рогов Е.И. Настольная книга практического психолога в образовании, М., 1995. Калейдоскоп батькіських зборів: Мет. розр./ Під ред. Н.О. Алексєєвой, М., ТЦ Сфера, 2001 Інтернет-ресурси https://www.youtube.com/watch?v=FjF11X0WGRw http://viyoutube.com/video/y0tevwbNKEc https://www.youtube.com/watch?v=zas77lLYE88 https://www.youtube.com/watch?v=AM7D8nXDZAU http://viyoutube.com/video/OZ9mUbiNl6o

ppt
Додано
28 січня 2021
Переглядів
686
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку