Бесіда Дивовижне Чорне море

Про матеріал
Ознайомити учнів з рослинним та тваринним світом Чорного моря, екологічними проблемами, виховувати любов до батьківщини, прагнення охороняти природу.
Перегляд файлу

 

Бесіда

на тему :

«Дивовижне чорне море»

Речные ракушки картинки, стоковые фото Речные ракушки | Depositphotos 

                                                                         

 

                                                                        Вчитель початкових класів

                                                                  Малофонтанського ОЗО

                                                      Москаленко С.В.

 

 

Тема: «Дивовижне Чорне море»

Мета: ознайомити учнів з рослинним та тваринним світом Чорного моря, екологічними проблемами, виховувати любов до батьківщини, прагнення охороняти природу.

Обладнання: карта України, ілюстрації до теми уроку.

                                                     Хід уроку

І. Організаційний момент.

ІІ. Повідомлення теми уроку:

 

 Море Чорне зовсім не чорне,

 Це вигадав хтось зі зла.

 Блакитне воно і просторе,

 Лише прибійна піна біла.

 Ось воно трохи зітхає, колишеться,

 Плоскою галькою легенько брязкаючи…

                             У ньому якась музика чується,

                             Що хвилює і вабить мене…

 

ІІІ. Робота над темою уроку:

     Щорічно 31 жовтня відзначається  Міжнародний день Чорного моря  в пам'ять про день 1996 року, коли шість причорноморських країн — Болгарія, Румунія, Туреччина, Грузія, Росія і Україна — підписали Стратегічний план дій з реабілітації і захисту Чорного моря. Необхідність у складанні подібного

документа виникла після оголошення результатів досліджень Чорного моря, які показали, що за останні 30 років його стан погіршився. Щоб зупинити ці процеси і дбайливо ставитися до моря, причорноморські держави і пішли на цей крок. З 1997 року цей день відзначається як Міжнародний день Чорного моря.

     Сьогодні ми з вами познайомимося з тваринним та рослинним світом Чорного моря.

- Чому Чорне море має таку назву? Є багато різних версій. Наприклад, одна з них свідчить, що море так назвали за те, що після шторму на його берегах залишається  чорний мул. Але це не зовсім так, іл насправді не чорний, а сірий. Інша версія говорить про те, що море назвали Чорним через жахливі шторми, під час яких вода в морі темніє. Хоча, це буває дуже рідко.

     Чорне море  омиває береги України, Румунії, Болгарії, Росії, Туреччини та Грузії. Площа Чорного моря – 422 000 км² . Найбільша  глибина  до 2245 м. Нижче 150—200 метрів у Чорному морі немає ніякого життя, крім деяких бактерій — це одна з унікальних особливостей моря. У Чорне море впадають близько 15 річок, серед яких Дніпро, Дунай, Дністер, Південний Буг.

 

                                       Тваринний  світ  Чорного моря

     У Чорному морі живе 2500 видів тварин. Серед них є унікальні істоти, існування яких під загрозою й наші нащадки мають всі шанси ніколи не побачити їх у дикій природі. Це осетрові риби: білуга, севрюга, стерлядь, осетра атлантична. Осетрові є джерелом цінної чорної ікри. Через вкрай низьку чисельність та депресивний стан популяції, всі осетрові занесені до Червоної книги України .

 

     У Чорному морі живуть чотири види ссавців: три види дельфінів та один вид тюленів. Всі вони потерпають від риболовецьких сіток.

• Чорноморський дельфін афаліна - найбільша морська тварина України. Довжина тіла сягає  до 3 м , маса - 200 кг. 

• Дельфін білобокий менший за афаліну. Довжина тіла, як правило, не перевищує  2 м. Маса - 60-75 кг.

 Ще менший дельфін-азовка довжиною 1-1,5 м. Його називають морською свинею через товстий (до 4 см) шар підшкірного жиру та дихання, подібне до рохкання.

Усі дельфіни живляться рибою. Живуть до 30 років.

• Тюлень-монах - великий ссавець із довжиною тіла до 2м 75 см, масою понад 300 кг. Тримається невеликими групами і поодинці, тому й дістав таку назву. Живиться рибою та ракоподібними. В Україні вважають зниклим видом. Колись він жив біля берегів Криму. Його виловлювали задля шкури, жиру та м’яса.

     Найнебезпечнішою з мешканців Чорного моря є морський дракончик, або змійка – найотруйніша риба не лише для українських водойм, але й для всього європейського континенту. Колючки спинного плавника і зябр морського дракончика містять сильну отруту. Навіть з мертвим дракончиком треба поводитися дуже обережно, щоб не вколотися його шипом.

     Неприємна зустріч може чекати на людину із хвостоколом, або морським котом. Цей скат "озброєний" отруйним шипом. Після удару шип залишається у жертві, а у хвостокола виростає новий. За своє життя морській кіт здатен відростити декілька шипів, навіть до 35 см завдовжки.

 

     Разом з морським котом, у Чорному морі живе і морська собака. Це єдина акула, яка живе в Чорному морі – катран. Вона боїться людини і тому рідко з'являється біля берегів.

 

                                       Рослинний світ Чорного моря

      Флора Чорного моря представлена ​​величезною різноманітністю водоростей, кількість різних видів яких налічує більше двох сотень одиниць. Всі вони поділяються на три основних види: зелені, бурі і багрянки (червоні водорості). Завдяки цьому колірному разноманіттю, морське дно грає безліччю яскравих фарб під сонячними променями, проникаючими крізь товщу морської води.

    

     Людина активно використовує природні ресурси Чорного моря. Зростають обсяги вилову риби. Щороку море дає близько 1 млн т риби. Промислове значення мають деякі молюски, ракоподібні та водорості. На їхній базі розвивається харчова, зокрема рибоконсервна промисловість.

 

     У зв’язку з активним використанням природних ресурсів моря  значно загострилися екологічні проблеми Чорного моря. Останні дослідження екологів показують, що Чорне море знаходиться на першому місці за кількістю шкідливих відходів. У морську воду через Дунай, Прут і Дніпро потрапляють промислові викиди, а це визначає екологічний стан Чорного моря як несприятливий.

 

ІV. Підсумок уроку: •  Вправа «Мікрофон» :

                                     - Що нового дізналися на уроці?

                                     - Яка інформація зацікавила найбільше?

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

docx
Додано
6 січня 2022
Переглядів
455
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку