Бесіда "Обережно, гриби!"

Про матеріал
Сформувати в учнів уявлення про гриби, навчати розрізняти їстівні і неїстівні гриби; розвивати пізнавальну активність, уміння спостерігати; виховувати повагу і любов до природи, культуру поведінки.
Перегляд файлу

Тема: Обережно, гриби! Правила збирання грибів.

Мета: сформувати в учнів уявлення про гриби, навчати розрізняти їстівні і неїстівні гриби; розвивати пізнавальну активність, уміння спостерігати; виховувати повагу і любов до природи, культуру поведінки.

Обладнанння:  ілюстрації грибів, кошики для збирання грибів.

Хід бесіди:

Гриби людина споживає у їжу з давніх часів. До їстівних відносяться бiлi гриби, маслюки, опеньки, грузді та iн. На жаль, не всі знають, які гриби можна їсти, а які – нi. Отруєння грибами виникають при вживанні не тільки неїстівних, але й їстівних грибів при неправильній їх обробці та консервуванні. Отруєння грибами досить часто закінчуються летальними випадками.

Щоб запобігти отруєнню, необхідно дотримуватися таких правил:

  •                               Збирати гриби тільки з дорослими;
  •                               Збирати потрібно тільки тi гриби, які ви добре знаєте;
  •                               Ніколи не збирайте i не вживайте гриби, у яких біля основи ніжки є стовщення (як, наприклад, у червоного мухомора);
  •                               Намагайтеся брати гриби тільки з ніжкою, особливо це стосується сироїжок, тільки так можна запобігти зустрiчi з блідою поганкою;
  •                               Не збирайте «печериці», у яких на нижній поверхні капелюшка є пластинки білого кольору;
  •                               Пам’ятайте про несправжні опеньки: не беріть гриби з яскраво пофарбованим капелюшком;
  •                               Ніколи не вживайте сирі, червиві, ослизлі, в’ялi й зiпсованi гриби; будьте також уважними при збиранні ягід i рослин, не збирайте й не вживайте рослини та ягоди, які вам не вiдомi.
  •                               Здоров’я i навіть життя людини, що отруїлася грибами, залежить від того, наскільки своєчасно їй нададуть медичну допомогу.

При будь-якому отруєнні грибами, навіть на перший погляд нетяжкому, слід негайно звернутися до лікаря. Симптоми отруєння: нудота, блювота, біль у животі, проноси, судоми, посилене потовиділення, мимовільне сечовиділення. До приходу лікаря необхідно перш за все постаратися вивести отруйну речовину з організму. Для цього необхідно звернутися до дорослих, щоб допомогли промити шлунок i спорожнити кишківник. Шлунок промивають теплою водою, содовим розчином або слабким розчином марганцевокислого калiю.

Постраждалому не можна самому йти в лікарню, а також бігти або їхати на велосипеді. Це може сприяти швидкій дії отрути. Тому хворий до госпіталізації i в період перебування у лiкарнi повинен дотримуватися постільного режиму.

 

Щорічний аналіз отруєння грибами свідчить, що їх пік припадає на липень-жовтень. Однією з основних причин отруєння грибами є зневажливе ставлення окремих людей до санітарно-просвітницької інформації та попереджувальних заходів, що здійснюються в цьому напрямку.

До смертельно отруйних грибів відносяться:

 бліда поганка (мухомор зелений);

 опеньок сірчано-жовтий;

 волоконниця Патуйяра, плютка.

 

До дуже отруйних грибів відносяться:

        мухомор  білий;

        мухомор червоний;

        мухомор пантерний.

 

До просто отруйних грибів відносяться:

        опеньок цегляно-червоний, несправжній;

         печериця рудіюча.

Ці види отруйних грибів поширені на всій території України.

 

ОСНОВНІ  ПРАВИЛА,  ЯКИХ  НЕОБХІДНО ДОТРИМУВАТИСЯ ПРИ

ЗБИРАННІ   ТА   ПРИГОТУВАННІ  ГРИБІВ:

        збирати гриби треба тільки під контролем досвідчених грибників;

        гриби, в яких ви сумніваєтесь, ніколи не кладіть до кошика;

        якщо ви знайшли їстівні гриби, а поруч з ними ростуть отруйні або невідомі вам, не збирайте ці гриби (можлива їх мутація чи запилення отруйними спорами);

        краще збирати гриби рано-вранці, вони свіжі,міцні, добре зберігаються;

        вдома ще раз перегляньте всі зібрані гриби. Якщо помітите отруйний або невідомий вам гриб – одразу ж викиньте його;

        ніколи не пробуйте сирих грибів, в яких ви сумніваєтесь;

        зібрані гриби необхідно добре промити – не менше трьох разів аби відмити весь бруд. І в цей же день  приготувати гриби, тобто відварити або посмажити чи законсервувати;

        варити всі гриби треба як мінімум у двох водах. Не стільки важливий час варіння, скільки кількість зміненої води;

   при консервуванні грибів треба використовувати оцет, щоб не допустити інших харчових отруєнь, наприклад ботулізму, який характерний для всіх загерметизованих консервів;

        при вживанні грибів чи страв із них слід їх їсти у невеликій кількості, якщо за ніч чи день ніяких неприємних симптомів не виникло, тоді можна вживати далі. Дітям їсти гриби не рекомендується.

Що ж спричинює отруєння?

        вживання отруйних грибів;

        неправильне приготування умовно їстівних грибів;

        вживання старих або зіпсованих їстівних грибів;

        вживання грибів, що мають двійників або змінилися внаслідок мутації (навіть білі гриби та підберезники мають своїх небезпечних двійників).

Ознаки отруєння грибами:

Нудота, блювання, розлади зору (подвоєння в очах), розлади мови, прискорене серцебиття, психічне та рухове збудження, марення, підвищене потовиділення, біль у животі, пронос, задуха, судоми, втрата свідомості.

 

Перша медична допомога при отруєнні грибами.

До приїзду невідкладної медичної допомоги у потерпілого треба  викликати блювання,  дати  випити якомога більше води та повторно викликати блювання до повного очищення шлунка або промити шлунок. Прийняти активоване вугілля  (не менше 10 пігулок одночасно).

 

 

ПАМ’ЯТАЙТЕ:

Гриби – не тільки смачний, але й небезпечний продукт харчування, який може призвести до отруєння, а іноді й до смерті.

• Гра  «Найкращий грибник»(зібрати гриби у два кошики: «Їстівні» та «Отруйні»

doc
Додано
11 січня 2022
Переглядів
1407
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку