бесіда для 6 класу "Твій зовнішній вигляд"

Про матеріал
Формувати у дітей поняття про зовнішню красу, про те, яким повинен бути одяг , розвивати інтерес до оволодіння умінням одягатись зручно, доречно, модно та стильно. Виховувати в учнів естетичний смак.
Перегляд файлу

 

 

Бесіда на Тему: Твій зовнішній вигляд.

Мета. Формувати у дітей поняття про зовнішню красу, про те, яким повинен бути одяг , розвивати інтерес до оволодіння умінням одягатись зручно, доречно, модно та стильно. Виховувати в учнів естетичний смак.

Учитель:

Що тільки не мають на увазі, коли кажуть, що це красиво! Красу розуміють зовсім по-різному в різні часи, у різних народів і в різних со­ціальних групах людей. Те, що для одного є прекрасним, для іншого може бути огидним.

Поняття краси сприймається крізь призму нашої психіки й особис­тих смаків. А вони, у свою чергу, залежать від індивідуальних особливос­тей, темпераменту й життєвого досвіду, наших культурних і соціальних характеристик. Критерії людської краси настільки різноманітні, що їх майже неможливо звести до якогось спільного знаменника. Можливо, цього навіть не варто робити, оскільки краса й тримається на такій ней­мовірній розмаїтості!

Упродовж багатьох століть  жінку, яку намалював Леонардо да Вінчі, вважають красивою і таємничою. Але для кожної дитини її матуся найкрасивіша у світі.Та, зрештою, завдяки яким ознакам ми вважаємо, що ця людина красива? Чиста, гладенька й пружна шкіра, густе волосся, ясні очі, яскраві губи, доброзичлива посмішка? Але ж це звичайні ознаки за­гального здоров'я! Ми вважаємо красивими тих людей, які є здоровими й життєрадісними, з якими нам приємно бувати поруч. Вони мають бути надійними й відкритими в спілкуванні.

Ми вважаємо красивими пряму поставу й сильні м'язи, нам подобаєть­ся тіло, яке перебуває в постійному русі. Рух сам по собі теж красивий. Наші смаки багато в чому сформовані природою. Нам подобаються великі очі, густі брови, довгі вії, рівні зуби, але все це обертається ще й на користь для організму, тобто є не тільки простою красою.

Але людина може вважати красивим і те, що біологічно  ніяк не є корисним. Оскільки ми істоти соціальні, то соціальна сфера може змі­нювати поняття краси. В історії людства бувало чимало періодів, коли ідеали краси були доволі далекими від здоров'я.

Так, у Середні віки художники на своїх полотнах малювали висо­ких жінок із вузькими стегнами, з невираженими грудьми, відвислими животами й великими лобами. Зрештою, вони малювали те, що бачи­ли. А бачили вони жінок, які виросли в містах, рідко буваючи на сонці. У їхній їжі містилася недостатня кількість вітамінів, що призводило до рахіту та інших проблем, наприклад до випадіння волосся й до облисін­ня. Утім, художники часів Середньовіччя любили цих жінок і вважали їх гарними.

Сучасна людина ніколи не відмовиться від тих своїх властивостей і якостей, які роблять її здоровою. Саме здорову людину більшість людей вважають красивою.

Але є ситуації, коли людина красива для нас із зовсім інших причин. Наприклад, для дитини її мама завжди буде красивою, бо це перша лю­дина, яку вона побачила, людина, яка навчила її спілкуватись й увела до складного світу людей. Мамине обличчя відбивається в пам'яті як взірець, ідеал краси й досконалості. Мамина краса не ставиться дитиною під жод­ний сумнів, якою б зовнішністю не володіла ця жінка. Так само для кож­ної матусі її дитина є найкрасивішою у світі, оскільки це її дитина, яку вона виносила, народила, виховала, вклала в неї стільки сил. Хіба ж вона може бути некрасивою? Звісно, для неї вона прекрасна!

Наші смаки й поняття краси формуються вже в дитинстві. Красивим є той, хто приносить нам тепло й ласку. Красивим є той, хто надійно нас захищає й любить. І хоча зовнішність тих людей, які відповідають за нас, щойно народжених, може бути зовсім різною — різний колір волосся, різ­ний розріз і колір очей, різний колір шкіри,— ці мільйони відмінностей у зовнішності не заважають формуватися поняттю краси.

Для чого нам потрібен одяг? – питання для обговорення

Забезпечитись від переохолодження та перегрівання організму нам допомагає одяг. Крім того, він захищає тіло  від забруднення та механічних пошкоджень. Якщо неправильно вдягнутися, можна швидко захворіти, залежно від пори року і кліматичних умов людина вдягається по-різному. У холодну, дощову пору року одяг  може захищати від зайвої втрати тепла, а у спеку, навпаки, заважати віддачі зайвого тепла

Яким має бути одяг?

Одяг насамперед має бути зручним. Довгий та тісний  утруднює рухи, робить людину незграбною. Нижня білизна має бути виготовлена з бавовни. Міняти її на чисту слід не менш як два рази на тиждень. Білизна із синтетичної тканини перешкоджає доступу повітря до  тіла, не вбирає піт.   

У період опалювального сезону при температурі повіт­ря в приміщенні 18-21 °С одяг має складатися з двох шарів - білизни та костюма, а на відкритому повітрі - з трьох (білизни, костюма, пальта, куртки тощо).

Взимку ви гралися на вулиці, бігали, каталися на ковзанах, санчатах, лижах. Ваш одяг став мокрий від поту. Що ви зробите: продовжуватимете гру чи піде­те додому. Чому?

Влітку потрібен одяг з легких натуральних тканин (льону, бавовни), бажано світлого кольору. Покрій одягу має бути вільний.

Запам'ятайте

 Світлий колір одягу краще за інші відбиває сонячні промені.

 Синтетичні тканини не пропускають повітря, і тіло не дихає.

 Перегрівання організму не менш шкідливе, ніж пе­реохолодження.

Головний убір узимку - хутряна чи вовняна шапка, влітку - легкий капелюшок.

Взуття не повинне перешкоджати розвитку стопи. Жорстка підошва, тісне взуття утруднює ходу, стискає ногу, спричиняє біль, змінює форму ноги. До того ж у вузькому взутті взимку ноги мерзнуть, а влітку - пе­регріваються. Найкраще взуття - з натуральної шкіри. Підбори мають бути широкими, заввишки 1,5-2 см. Взуття, як і одяг, потрібно провітрювати, просушувати і чистити щіткою.

Не потрібно сліпо йти за модою, скуповувати все під­ряд - мода теж створюється людьми, а їхні смаки можуть не збігатися з твоїми власни­ми. Який стиль одягу відпо­відає твоєму характеру, на­строю, події, що саме відбиває твій внутрішній світ - вирішувати тобі. Ти маєш собі по­добатися, а тут має значен­ня не стільки одяг, скільки твоє серце, стан твоєї душі, твоя відвертість і готов­ність до спілкування.

Французи, які вважають­ся законодавцями моди, дуже цінують вміння правильно підібрати аксесуари (доповнення до одягу). Це такі дрібнички, як краватка, су­мочка, пояс, браслет інша біжутерія.

Хочеш експериментувати, змінити імідж, відчути себе іншою людиною - це можна зробити, коли йдеш на диско­теку, вечір-карнавал, а може, й на день народження до друзів. Модно вдягненою вважа­ється людина, яка знайшла власний стиль, а одяг її під­креслює переваги фігури, свід­чить про характер і гарний смак. Огрядній людині не па­сує спортивний стиль, охайно зачісана голівка дівчинки го­ворить про її зібраність. Люди відкриті й щирі завжди відда­вали перевагу теплим і яскра­вим кольорам, а самотні хова­лися у холодних, темних відтінках. Жовтий піднімає настрій, голубий - створює навколо людини загадковий серпанок. Ну, а якщо тобі зранку хочеться ходити в чер­воному, то вже точно, твоя голівонька зайнята не урока­ми! Англійська королева не стане шокувати світ ульт­рамодним поєднанням кольо­рів, а от у серіалах, що ти дивишся, у сценах маскараду чи дискотеки таке можливе.

Запитання на закріплення:

Чому важливо, щоб між тілом і одягом був прошарок повітря?

Хто з українських співаків здається тобі модно одягненим? А стильно?

Чи є відмінність між поняттями «модно вдягне­ний хлопчик» і «стильно вдягнений хлопчик»?

Вправа на закріплення

  • Зобразіть на аркуші паперу літній образ дівчини (для дівчат з використанням почутих і добутих знань)
  • Зобразіть на аркуші паперу зимовий образ хлопця (для хлопців з використанням почутих і добутих знань)

Рефлексія :

Продемонструйте свої дизайнерські рішення та наведіть приклади життєвих ситуацій де вдало його використати?


 


 

 


 

docx
Додано
12 січня 2022
Переглядів
901
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку