Бесіда "Лимончик - наш друг"

Про матеріал
Ознайомлення дітей з кімнатним лимоном, користю його для організму людини, виховання доброзичливого ставлення до кімнатних рослин.
Перегляд файлу

«Лимончик - наш друг»

Мета: узагальнити знання учнів із проблеми збереження та зміцнення здоров`я як найбільшого багатства людини; ознайомити учнів із поняттям «вітамін С», розкрити значення вітаміну С та його корисні властивості для здоров´я людини; виховувати доброзичливе ставлення до навколишнього середовища.

Обладнання: кімнатний лимон, презентація.

Хід бесіди

Вчитель: Доброго дня, діти! Рада всіх вітати на нашій бесіді. Для того, щоб налаштуватися на гарну атмосферу в класі давайте усміхнемося нашому сонечку, мені та одне одному. Дітки, сьогодні я хочу поговорити про вітамін С. Хто з вас знає чим він корисний? (Відповіді дітей)

Загадка:

Запах, колір – все відмінне,

Посміхнешся неодмінно.

Як серединку кусати,

Скривить так, що й не впізнати. (Лимон)

Вчитель:

Цитрина, або лимон (лат. Citrus limon) — рослина роду Цитрус підтриби Цитрусові (Citreae) сімейства Рутові (Rutacea), а також плоди цієї рослини. Яскраво-жовті фрукти вперше згадуються в XII столітті і походять з ареолу Індії, Китаю і тихоокеанських тропічних островів. Сьогодні лимони широко культивуються в країнах з субтропічним кліматом — за рік в світі збирають 14 млн тонн лимонів. Як і багато фруктів, лимон зацвітає навесні і плодоносить восени. Знамениті і особливо цінуються гурманами французькі лимони з Ментони, де їм присвячений цілий фестиваль, та італійські лимони з узбережжя Амальфі, з Сорренто.

      У 100 г лимону 29 калорій. М’якоть лимонів багата органічними кислотами, такими як лимонна і яблучна, пектиновими речовинами. Насіння містить масло і гірку речовину лимонин. Цікаво, що і листя лимона містять вітамін C. Пахощі лимону обумовлені ефірною олією (лимонною). В ароматерапії олія лимону використовується від головних болів, тривоги, поганого настрою, депресії.

Науково доведеною вважається користь лимона для здоров’я серця  тому числі зниження ризику інфаркту), зниження холестерину, боротьби з анемією (вітамінС сприяє засвоєнню заліза з рослин). Вважається, що лимони допомагають боротися з каменями в нирках (для цього потрібно вживати ½ склянки лимонного соку в день). Ефірна олія лимона і високі концентрації речовин, які містяться в білих частинах, в дослідженнях, що проводилися на тваринах, надавали протиракову дію.

Вчитель:

А чи знаєте ви, що лимони бувають кімнатні і можуть рости на нашому підвіконні? А для того щоб вони пригостили своїми плодами, потрібно за ними добре доглядати. Давайте складемо правила догляду за цією рослинкою.

- Кімнатний лимон любить полив, добре реагує на регулярні обприскування.

- Лимон вимагає великої кількості світла, в зимовий період його необхідно додатково підсвічувати.

-   Видалення пилу з листя.  


 

 

Вчитель:

А чи знаєте ви, що найбільшу користь лимон надає при застуді. Для цього потрібно пити чай з лимоном. Я пропоную вам рецепт який зараз ми і спробуємо.
Інгредієнти:

  • 0,5 л меду
  • 0,5 кг лимонів
  • 100 г імбиру

Лимони ретельно вимити, обдати окропом і нарізати з шкіркою. Імбир почистити і порізати шматочками. Лимон з імбиром пропустити через м’ясорубку або подрібнити за допомогою погружного блендера, додати в суміш мед, перемішати. Зберігати в холодильнику. Їсти вприкуску з чаєм або розводити в теплому чаї.

Найбільше багатство – здоров`я людини!

А люди здорові – багатство країни!

А будуть здоровими діти рости,

То буде країна багатством цвісти!

 

 

 

 

 

 

docx
Пов’язані теми
Основи здоров’я, Виховна робота
НУШ
Додано
27 лютого 2020
Переглядів
874
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку