Презентація виховного заняття "Мобільний телефон - друг чи ворог"

Про матеріал
Подана презентація містить матеріал про безпеку користування мобільним телефоном, його впливом на дитячий організм. Матеріал може бути використаний у виховній та позакласній роботі з учнями.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Номер слайду 2

Дослідити: Вплив мобільного телефону на людський, а особливо дитячий організм; Безпечність користування мобільним телефоном. Ознайомити з: Правилами користування мобільним телефоном; Телефонним етикетом.

Номер слайду 3

Мобільні телефони стали невід'ємною частиною нашого життя. Сьогодні нам уже важко уявити, як це ми раніше обходилися без такої потрібної, зручної, просто необхідної речі!

Номер слайду 4

Більше третини населення Землі користується послугами стільникового зв'язку. Прибутки виробників телефонів та операторів - мільярди доларів.

Номер слайду 5

1947р. – створений мобільний телефон вагою – 30-40 кг (без джерела живлення), призначений для монтажу в автомобілях. 50-і роки – починається мінітюаризація телефонів в машинах (займає менше місця) 70-і роки – телефони “схудли”, вага 12-14 кг 03.04.1973р. – випробування першого в світі мобільного телефону Dyna-Tac (вага – 1,15 кг, Розміри 22,5*12,3*3,75) на вершині 50-поверхового будинку в Нью-Йорку

Номер слайду 6

Номер слайду 7

Зв'язок: Завжди можна зв'язатися з навколишнім світом. Калькулятор: порахувати рішення прикладів по математиці, розв'язати задачу з хімії чи фізики. Інтернет: вихід на улюблені сайти, подивитися новини, перевірити пошту. Музика: насолоджуватися улюбленими піснями. Будильник: ніколи не проспиш. Bluetooth: можна передавати файли, листи на відстані. Календар: заздалегідь відбувається сповіщення у кого день народження в найближчі дні, що дуже зручно. Соціальні мережі: Фейсбук, Інстаграм, ВК, Телеграм, Вайбер тощо

Номер слайду 8

Номер слайду 9

Суперечки на цю тему йдуть уже не один рік. Одні фахівці кажуть, що мобільний телефон небезпечний не більше, ніж будь-які побутові прилади, інші вважають його однією з причин багатьох серйозних захворювань.

Номер слайду 10

МТ– це джерело технологічного, слабкого за інтенсивністю електромагнітного поля, дуже широкого в спектрі частот (900, 1800, 1900 МГц) Він на 90% складається із зв'язаної води (найбільший вплив на головний мозок, очі та клітини м'яких органів тіла)

Номер слайду 11

Порушується водний баланс в людському організмі; Виникають захворювання – від нервово-психічних розладів до раку головного мозку; Підвищується кровообіг у корі головного мозку

Номер слайду 12

Дослідження засвідчили зміни (а саме зміни альфа-і тета-ритму біоелектричної активності мозку) в корі головного мозку. Ці зміни з'являлися при тривалому використанні телефоном і супроводжуються підвищеною втомою і слабкими головними болями.

Номер слайду 13

У даній області було проведено безліч досліджень. Наприклад, вчений Huber R, який проводив досліди у 2000 році, встановив, що тривалий вплив електромагнітних полів телефону на мозок призводить до такого ж ефекту, що і вживання кави чи міцного чаю. Як наслідок, сон стає: гірший; неспокійний; нетривалий. В результаті організм повноцінно не відпочиває, виснажується і тому значно знижується імунітет.

Номер слайду 14

Пришвидшення чи сповільнення роботи серця; Підвищення чи різке зниження артеріального тиску; Порушення серцевого ритму.

Номер слайду 15

При тривалій розмові спостерігається збільшення температури вуха, барабанної перетинки, прилеглих тканин і прилеглої ділянки мозку. Напевно, багато хто з вас могли помітити відчуття тепла у вусі після довгої розмови. Це є не що інше, як результат впливу електромагнітного поля, створюваного передавачем телефону. Як наслідок, зниження слуху, повна або часткова його втрата, зростає ризик раку нерва.

Номер слайду 16

Виникає ймовірність розвитку істинної або помилкової короткозорості, так званої, міопії. Відмінність між цими двома патологіями полягає в наступному, при істинній короткозорості відбувається подовження очного яблука, тобто воно витягується і спотворює зображення. При міопії виникає м'язовий спазм, тому картинка втрачає різкість. Друга проблема - це розвиток синдрому сухого ока, який виникає з-за того, що дитина занадто захоплюється тим, що відбувається на екрані і забуває моргати, щоб очі зволожувалися природним чином.

Номер слайду 17

Має місце бути зміна напрямку уваги. Ви ж не раз чули по радіо чи телевізору про аварії, скоєні водіями, які розмовляли по телефону. Відбувається це тому, що водій більше зосереджується на розмові, ніж на управлінні автомобілем.

Номер слайду 18

Діти шкільного віку починають зазнавати труднощів у навчанні, у них знижується увага та пам'ять, сон. Німецькі медики продемонстрували, що електромагнітне випромінювання у різних людей викликає депресію або навпаки різкі зміни настрою, прояви агресії. Це говорить, що реакція організму дуже індивідуальна. Наслідки зловживання мобільним телефоном можуть бути жахливими.

Номер слайду 19

Діти, що активно користуються мобільними телефонами стають мовчазними, замкнутими, дратівливими, спостерігається відчуженість від зовнішнього світу, у них частіше виникають труднощі при спілкуванні в колективі однолітків.

Номер слайду 20

Занепокоєння з приводу відсутності телефону  SMS-манія  Інформаційна манія  Залежність людини від телефону  Манія переслідування  Звукові галюцинації

Номер слайду 21

Номер слайду 22

Випромінювання викликає збільшення активності білків, які знаходяться у клітинах організму Наслідок: звуження клітин та проникнення в новоутворення шкідливих молекул; зниження імунного захисту організму від вірусів, бактерій, грибів тощо; ушкодження ДНК - утворення клітин мутантів; розвиток ракових клітин.

Номер слайду 23

Номер слайду 24

З 2000 року кількість мобільних телефонів у мешканців Великобританії подвоїлася і досягла 50 мільйонів. За такий самий період часу число дітей у віці від п'яти до дев'яти років, які користуються стільниковим зв'язком, зросло вп'ятеро. Кількість людей, у яких з'явилася пухлина мозку, за останні 30 років збільшилося на 45%.

Номер слайду 25

Номер слайду 26

Номер слайду 27

Анекдот Ось, що означає сенсорний телефон… Кішка обнюхуючи його, зробила 3 знімки, відправила 5 повідомлень і викликала наряд поліції.

Номер слайду 28

Номер слайду 29

В умовах стрімкого технологічного розвитку відмовитися від мобільного зв’язку неможливо та й недоцільно. Тому майбутнє за проектуванням мобільних телефонів з максимально низьким рівнем випромінювання. До того ж питання безпеки мобільних телефонів повинно регулюватися на державному рівні за допомогою відповідних законодавчих актів, а порушники суворо каратися адже, багато компаній виробників приховують всю правду про свою продукцію. В Україні досліджень щодо шкідливості мобільних телефонів не проводилося, вони надто дорогі. Але медична література вказує на зниження уваги, поширення вегетодистонічних явищ у зв'язку з використанням мобільних телефонів. Це шкідливо для всіх, і для дорослих, і для дітей.

Номер слайду 30

Виключайте його на ніч і не тримайте поблизу голови; Не дзвоніть в машині, автобусі, поїзді, так як випромінювання там стає ще сильнішим, оскільки відбивається від металевого корпусу транспорту; Не бавтеся в ігри на мобільному телефоні; Набравши потрібний номер, не притискайте відразу телефон до вуха — саме під час з'єднання відбувається найпотужніше випромінювання. Тому стежте за процесом виклику, дивлячись на екран мобільного, і лише після того, як з'єднання відбулося, підносьте його до вуха.  Дотримуйте в момент розмови відстань в декілька метрів між собою та іншими людьми, так як вони також попадають під вплив випромінювання; При купівлі телефону звертайте увагу на значення SAR (норму дозволеного опромінення людини, виражену потужністю електромагнітної хвилі(Вт), що припадає на 1 кг живої ваги) Допустиме значення SAR (англ. Specific Absorption Rates) від 0,28 до 1,5 Вт/кг Не обирайте маленькі моделі мобільних телефонів, вони мають потужніше випромінювання порівняно з більшими. 

Номер слайду 31

Не вішайте телефон на шию, не тримайте його у внутрішній кишені чи в кишені брюк; Якщо вам доводиться багато спілкуватися мобільним телефоном, не тримайте його постійно біля вуха. Купіть собі навушники. Це частково зменшить вплив надпотужного випромінювання. Обмежте дітям і підліткам час користування телефоном, оскільки їх мозок і нервова система знаходяться у процесі формування; Дзвоніть тільки у необхідних випадках і тільки дуже коротко; Скоротіть до мінімуму розмови в місцях з поганим зв'язком . Ваш стільниковий телефон - істота інтелектуальне. Якщо зв'язок поганий , то він збільшує потужність сигналу і навпаки. Тому акустична боротьба з перешкодами нічого хорошого вам не принесе. Не відправляйте СМС під столом (відбувається відбивання електромагнітних хвиль); Тримайте телефон у момент відправлення СМС якомога далі від тіла.

Номер слайду 32

Не користуйтесь мобільним зв'язком під час навчальних занять; Вимикайте мобільні телефони там де є застереження “Будь ласка, вимкніть мобільний телефон” (у медичних закладах, з установах з великою кількістю радіоапаратури); Пам'ятайте, що треба переводити свій мобільний телефон у режим “без звуку” у театрах, музеях, кінотеатрах, на виставках; Обирайте такі рінгтони, які приємні вам і водночас не будуть турбувати оточуючих; Установіть мінімальну гучність сигналу мобільного телефону, коли ви відпочиваєте разом з іншими людьми; У громадських місцях: бібліотеці, магазинах, транспорті, ліфті намагайтеся розмовляти по мобільному телефону максимально тихо та коротко;

Номер слайду 33

Якщо вам не відповіли відразу, не повторюйте виклик – наберіться терпіння і зачекайте, доки абонент зможе передзвонити вам (“золоте” правило п'яти викликів); Не телефонуйте на мобільний до 9 годин ранку і після 22 години вечора – ваш абонент і члени його родини можуть відпочивати, і ваш дзвінок може бути недоречним; Користуючись навушниками, встановлюйте мінімальну гучність, щоб чути зовнішні звуки; Не використовуйте чужі мобільні телефони; Не повідомляйте номери телефонів третім особам без згоди їх власників; Фотографуючи чи знімаючи відео на свій мобільний телефон поважайте приватне життя інших людей.

Номер слайду 34

Це не означає, що не потрібно користуватися благами цивілізації. Потрібно знати, як це робити без шкоди для здоров’я.

Номер слайду 35

«Ні бренд, ні ціна стільникового телефону не мають значення. Доза опромінення визначається режимом роботи мережі та інтенсивністю використання телефону».

Номер слайду 36

Середня оцінка розробки
Структурованість
5.0
Оригінальність викладу
5.0
Відповідність темі
5.0
Загальна:
5.0
Всього відгуків: 1
Оцінки та відгуки
  1. Ткаченко Тетяна
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
ppt
Додано
2 березня 2020
Переглядів
6569
Оцінка розробки
5.0 (1 відгук)
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку