Бесіда на класну годину з теми : "Дикі тварини".

Про матеріал

Виховна бесіда на тему "Дикі тварини" спямована навчити дітей поводитися в лісі з дикими тваринами. Вчить, як правильно поводитися у НС та виробляти вольові якості.

Перегляд файлу

 

Дикі тварини

Йдеш у ліс - бери і ціпок:

  чи  не  трапиться  там  вовк.

Народна мудрість

 

Мета: навчити дітей поводитися в лісі з дикими тваринами, як правильно поводитися у НС  та виробляти вольові якості

 

Не виключено, що в поході тебе очікують зустрічі з дикими тваринами і птахами. Тобі потрібно знати, як поводитися , щоб ці зустрічі не привели до неприємних чи  трагічних   наслідків.

Потрапляючи в    ліс чи в інші місця перебування  диких тварин і птахів, люди часто поводяться по-варварськи. Неправильне поводження таких горе-туристів приводить до того, що страждають або вони самі, або тварини. Скільки можна почути розповідей про страшних  і жахливо небезпечних звірів, що нападають на людей абсолютно без  будь – якої  причини?!

Але ж у більшості нещасних випадків, викликаних нападом диких тварин, винні самі люди.

Вовочка розповідає батькам:

- Коли ми ходили в зоопарк, на Марьіванну напав тигр... Очі злющі, горять, ричить, скалиться, слиною бризкає... Мама в жахі:

- Який кошмар!

- Ти почекай    адже   я   ще   не   розповів,   як   виглядав   тигр!

  Якщо в    лісі чи будь-якій іншій місцевості ти зустрінеш дикого хижого звіра, не біжи, не повертайся до звіра спиною і не роби різких рухів.

Якщо ти почнеш махати руками, кидати в звіра чим-небудь, кричати, він може розцінити це як напад із твоєї сторони і теж почне поводитися  агресивно. Якщо ти бачиш, що тварина не збирається на тебе нападати, обережно, намагаючись не викликати шуму, задкуй назад, причому роби це повільно. Як тільки ти сховаєшся з поля видимості тварини за    деревами  чи іншим  укриттям , швидко повертайся в табір.

Нехай   страх  супроводжує  тебе  в  небезпеці, але  нехай   він залишається  на   такому ступені,   щоб,  коли  необхідно  було  його перемогти,  розум  перемагав  би  і  переборював  би  цей  страх.

Л. Вручи

Як би сильно тебе не зацікавила побачена   тобою тварина, не наближайся до неї занадто близько і тим більше не намагайся її    погладити чи погодувати. Навіть самий смирний і  нестрашний  на вид звір може напасти, якщо вирішить, що ти  вторгаєшся на його територію і проявляєш агресію.

Гуляє Вовочка по лісі, раптом йому назустріч виходить ведмідь.

- Ти хто? - запитує ведмідь.

- Турист, - відповідає Вовочка.

- Ні-і. - посміхається ведмідь. - Це я турист. А ти - сніданок туриста.

     Побачивши в лісі дитинча якої-небудь тварини і не помітивши поблизу дорослого звіра, не наближайся до маляти, навіть якщо він тобі здається самотнім і покинутим. Багато тварин відправляються на полювання, водопій і залишають ненадовго дитинчат без догляду. І якщо, повернувшись до них, тварина побачить поруч з ними тебе, воно може напасти. Помітивши безпритульних на перший погляд звірків, сповісти про це керівнику вашої групи. Тільки ретельне спостереження може установити,  чи дійсно дитинчата залишилися без   батьків чи  просто чекають їх з полювання.

    До поранених тварин наближатися теж небезпечно. Поранений звір, що відчуває  фізичні страждання, вкрай неврівноважений, а те, що він не може утекти від  людини, що наближається, ще більше змушує його боротися за своє життя. Адже поранена дика тварина не розуміє, що ти хочеш йому допомогти, і розцінює твоє наближення як напад.

Крім того, часто тварини прикидаються пораненими, щоб відвернути  увагу хижаків  і людей  що наближаються, від своїх дитинчат. Птахи в таких випадках можуть летіти низько над    землею чи  бігти, волочачи одне крило за собою, начебто воно перебито. Усе це робиться для того, щоб хижак побіг за "легкою" здобиччю - пораненим птахом - і не наблизився до гнізда з пташенятами.

А зараз допоможи друзям визначити, як потрібно правильно поводитися  при зустрічі з таким лісовим жителем, як бурий ведмідь.

Коли на стежину зненацька вийшов ведмідь, учні 6 "В" класу зробили так: Валера Воронін заліз на дерево і замаскувався під лист. Юля Рибникова пірнула у воду і забилася під корч, Сашко Доламповський упав, де стояв, прикрив очі і вуха, заткнув рот і ніс. Відважна Соня Шухер дістала з рюкзака бейсбольну биту і спробувала влучити  нею ведмедю між очі. Іван Мозковий завмер на місці, щоб не лякати і не дратувати звіра.

ХТО З ДРУЗІВ ЗРОБИВ ПРАВИЛЬНО?

 

1) Валера Воронін; так, ні;

2) Юля Рибникова: так, ні;

3) Саша Доламповський: так, ні;

4) Соня Шухер: так, ні,

5) Іван Мозковий; так, ні.

Як би тобі ні хотілося подивитися на устрій пташиного гнізда чи дупла, не варто влазити на дерево і заглядати усередину пташиного будиночку. Дорослі птахи, і  навіть зовсім невеликі, часто виявляють завидну відвагу, захищаючи своїх пташенят від людей і тварин. Пікіруючи зверху на величезній швидкості птах можуть завдати величезної шкоди здоров'ю людини. Від ударів дзьобом, від їхнього пазурів утворяться глибокі і небезпечні подряпини і синці. Якщо на тебе напав птах, закрий руками чи одягом голову і швидко відбіжи подалі від цього місця. Напевно, як тільки ти відійдеш на досить далеку відстань від гнізда, птахи припинять свою атаку.

Пам’ятай, що, відправляючись у похід, ти попадаєш у світ дикої природи, що живе за своїм законами, і тобі необхідно з ними рахуватися, якщо ти хочеш убезпечити своє життя.

doc
Додано
3 липня 2018
Переглядів
1504
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку