Бесіда на тему "Правильне харчування".

Про матеріал

Бесіда на тему "Правильне харчування" розрахована на учнів початкової та середньої школи. Містить пояснення правильного харчування, правила та цікавий матеріал з теми.

Перегляд файлу

 

Правильне харчування

Ні насичення, ні голод

і ніщо інше не добре,

якщо  воно  переступає міру природи.

Гіппократ

 

Ти, напевно, чув про правильне харчування?

А  чи знаєш ти, що це значить? Про всякий випадок давай припустимо, що ти не в курсі, і спробуємо пояснити глибокий зміст цього поняття.

Лікарі-дієтологи стверджують, що при правильному харчуванні добова калорійність їжі повинна відповідати добовій витраті енергії.

 Простіше кажучи, треба їсти  стільки, скільки потрібно організму, щоб він нормально функціонував протягом  дня, - і ні грама більше.

Попереджаємо, будеш перевищувати визначену норму калорійності харчування і при цьому менше рухатися - станеш жирним.

Якщо тобі не подобається це слово, тоді товстим. Адже подібна невідповідність між  їжею, що поглинається, і витратою енергії приводить до відкладення на  тілі  під  шкірою  жирів.

 

Петько - Вовочці:

- Вовка, а що ти звичайно робиш після обіду?

Той подумавши:

- Чекаю вечері...

 

І навпаки, якщо ти зведеш споживання їжі до мінімуму, то це приведе до загального виснаження організму. А серед однолітків, це  вже напевно, ти заробиш прізвисько Скелет, що недобре позначиться на твоєму психічному здоров'ї.

Правильне харчування припускає також, що твій організм одержує не тільки калорії, але і всі живильні речовини, необхідні йому для життєдіяльності, у потрібній кількості.

Такими речовинами є білки, вуглеводи і жири.

БІЛКИ будують клітини  й органи твого тіла. Одержати білки  ти зможеш, отримати якщо будеш їсти м'ясо, рибу, молочні продукти, горіхи, представників сімейства бобових (горох, квасоля).

ВУГЛЕВОДИ постачають енергією  в твій організм. Вуглеводи одержувати легко і навіть приємно, тому що вони містяться крім хліба і каш у тістечках  і печиві, шоколаді і борошняних виробах, в овочах і фруктах.

ЖИРИ теж є пальним для твого організму. Їх можна зустріти у вершковій і рослинній оліях, салі, сметані. Але в їхньому споживанні намагайся не перестаратися, тому що надлишки жирових відкладень (так-так, жири теж уміють відкладатися) приводять до збою роботи серця і органу  дихання.

Як не дивно, вода - теж живильна речовина. Власне, це  і не дивно, тому що організм людини складається на 90%  з води.  Тому без води людина в  змозі  прожити усього лише кілька днів. Потім він   помирає. Щоб уникнути подібної долі, тобі варто споживати її в тім чи іншому виді.

СОЛІ МІНЕРАЛЬНІ - також невід'ємна складова людського організму. Без них ми прожити не зможемо, а при їхній  недостачі страждаємо тяжкими захворюваннями.

 Приведемо кілька прикладів: солі кальцію зміцнюють кісти і зуби, відповідно, якщо ти будеш зневажати їжею, в  склад  якої  входять  ці  солі , станеш схожим на гібрид Баби-яги і Чахлика  Безсмертного: беззубий з ламкими кістами. До мінеральних солей відносяться ще солі фосфору і магнію, залізо, йод, магній і ін., тому твій раціон повинний містити в собі найрізноманітнішу  їжу - від яєчних жовтків до висівок (не знаєш, що це таке, запитай у мами).

 

Цікаво, а як харчуєшся ти сам? Дай відповідь на питання тесту - і все стане ясно.

 

Коля Сухоткин харчується всухомятку і з'їдає на сніданок п'ять здобних булок без чаю.

Оля Сладкова щогодини  з'їдає по одному батончику "Марс".

 Сашко Тугопузенко з'їдає вісьмох гамбургерів за раз і пачку сосисок у додачу, щоб наїстися про запас.

Женя Знахарєв з'їдає ранком сніданок, перекушує в школі бутербродом, після школи з'їдає гарячий обід із трьох страв, а ввечері - легка вечеря в колі родини.

А Клава Шифер увесь час боїться поправитися, тому їсть дієтичний суп - одна морквина і половинка цибулинки на відро води.

 

ХТО З ДРУЗІВ ХАРЧУЄТЬСЯ ПРАВИЛЬНО?

1) Коля Сухоткін: так, ні;

2) Оля Сладкова; так, ні;

3) Сашко Тугопузенко: так, ні;

4) Женя Знахарєв: так, ні;

5) Клава Шифер: так, ні.

 

 

 

Але ж режим треба дотримувати навіть у їжі. Щоб їжа принесла тобі найбільшу користь, треба не їсти  коли попало - краще це робити у визначені години.

Різноманітне, збалансоване і своєчасне харчування - гарантія того, що ти будеш довго жити в цьому найкращому зі світів.

doc
Додано
3 липня 2018
Переглядів
700
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку