Бесіда на тему "Поведінка з незнайомими людьми"

Про матеріал
Однією з найбільш серйозних небезпек, що постійно підстерігає дітей і підлітків, може бути зустріч із небезпечними незнайомцями – людьми схильними до злочинних дій, психічно неврівноваженими, а також тими, хто перебуває в наркотичному чи алкогольному сп’янінні. Серед них можуть бути ґвалтівники, грабіжники, хулігани, убивці, маніяки та ін. Діти, особливо маленькі, дуже товариські, які хочуть познайомитися практично з усіма підряд, особливо з тими, хто посміхається, мило з ним розмовляє, пропонує іграшки та солодощі. Однак через довірливість, діти можуть потрапляти в неприємні ситуації.
Перегляд файлу

«Як спілкуватися із незнайомими людьми»

Мета: актуалізувати і узагальнити знання учнів з безпечної поведінки під час небезпечних т надзвичайних ситуацій, навчити їх запобігати; формувати в учнів якості свідомо особистості, виховувати мужність і спроможність приймати швидкі і правильні рішення екстремальних умовах.

Однією з найбільш серйозних небезпек, що постійно підстерігає дітей і підлітків, може бути зустріч із небезпечними незнайомцями – людьми схильними до злочинних дій, психічно неврівноваженими, а також тими, хто перебуває в наркотичному чи алкогольному сп’янінні. Серед них можуть бути ґвалтівники, грабіжники, хулігани, убивці, маніяки та ін. Діти, особливо маленькі, дуже товариські, які хочуть познайомитися практично з усіма підряд, особливо з тими, хто посміхається, мило з ним розмовляє, пропонує іграшки та солодощі. Однак через довірливість, діти можуть потрапляти в неприємні ситуації. Для того, щоб уникнути такої небажаної зустрічі, а якщо вона все ж таки відбулася, зберегти своє життя й здоров’я, необхідно знати й завжди дотримуватися простих правил поведінки: На вулиці:

          Будь ввічливим та привітним у спілкуванні з людьми. Така поведінка викликає позитивне відношення до тебе серед оточуючих.

          Тримайся подалі від незнайомих людей, які поводять себе не добре, уникай будь-яких розмов із ними. Намагайся не відповідати на грубість і нахабство тим же. Краще промовчати або зробити влучне зауваження про невихованість грубіяна.

          Не грайся на вулиці допізна.

          Ніколи не йди гуляти на вулицю, не повідомивши батьків чи інших близьких тобі людей про те, куди ти ідеш і з ким.

          image   Якщо ти загубив батьків у незнайомому місці, стій там, де ти загубився. Якщо ти не можеш їх знайти, звернись про допомогу до міліціонера чи інших дорослих.

          Якщо ти відчуваєш, що хтось переслідує тебе, намагайся скритися від нього, але не заходь у безлюдні місця.

          Ніколи не погоджуйся йти з незнайомими людьми до чужого під’їзду, підвалу або інших безлюдних місць.

          Намагайся не показувати на вулиці серед великої кількості людей свої дорогі речі (мобільний телефон, гроші, інші коштовності).

          Не приймай від незнайомих людей ласощі, подарунки.

          Якщо біля тебе зупиняється авто і незнайома людина звертається з якимось проханням, головне – не підходь надто близько до машини. Якщо запитання тобі здаються сумнівними, то ввічливо скажи незнайомцю, що ти поспішаєш; ні в якому разі не сідай до машини, що б тобі не пропонували.

          Якщо ти бачиш на вулиці, у транспорті коробку, сумку, згорток, пакет – не чіпай їх.

У під’їзді чи в ліфті:

          Перед тим, як увійти до ліфту, під’їзду, добре роздивись навколо.

image

          Не заходь у ліфт із незнайомими, краще почекай чи йди пішки.

          Якщо в ліфт сідає незнайома людина, то не повертайся до неї спиною, краще стежити за її діями.

          Якщо незнайомець увійшов до ліфта після тебе і ти боїшся їхати з ним, натисни кнопку «Стоп», і тоді двері кабіни не закриються.

          Якщо ти відчуваєш небезпеку під час руху ліфта, натисни кнопку «Виклик диспетчера» і розкажи диспетчеру ситуацію. Це відверне увагу незнайомця, а може, і зовсім злякає його.

          Якщо на тебе напали у ліфті чи у під’їзді, голосно кричи про допомогу, дряпайся, кусайся й іншими

Гра «Хрестики-нулики»

А зараз ми згадаємо як треба поводитися з незнайомими людьми. На дошці ігрове поле. Гравець дістає і читає питання. Якщо він правильно відповів на питання, то ставить свій знак в клітинку, а якщо неправильно - знак противника. Розігрується право першого ходу.

Питання для ігрового поля.

1. На вулиці до тебе звернувся незнайомець і сказав, що твоя мама прислала його за тобою. Як ти вчиниш? 2. Якщо до тебе звернувся незнайомий чоловік, як ти будеш з ним розмовляти? 3. Якщо біля тебе загальмувала машина, і тебе запрошують поїхати на зйомки будь-якого фільму. Твої дії. 4. Якщо незнайома людина взяла тебе за руку і намагається відвести з собою, що ти будеш робити? 5. Опиши як виглядають сучасні лиходії. 6. Назвіть найбільш небезпечні місця у дворі. 7. Якщо до тебе підійшли незнайомці та запитують, як знайти вулицю або будинок, що ти будеш робити? 8. Дзвонять у двері і кажуть «Телеграма. Потрібно розписатися ». Що ти зробиш? 9. Вам здається, що хтось йде за вами слідом. Як ви вчините?

Отже, Тож нехай деякі наші поради щодо виконання норм поведінки і безпеки підлітків убезпечать дітлахів від можливих трагічних наслідків та негараздів.

pdf
Додав(-ла)
Мащенко Ірина
Додано
11 жовтня
Переглядів
90
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку