Бесіда на тему: «Запобігання отруєнь"

Про матеріал
Бесіда на тему: «Запобігання отруєнь. Поширення отруєння грибами, рослинами та їх насінням. Профілактика харчових отруєнь»
Перегляд файлу

Бесіда на тему: «Запобігання отруєнь. Поширення отруєння грибами, рослинами та їх насінням. Профілактика харчових отруєнь»

Мета: познайомити з поняттям “ отруєння ”,  з грибами як з окремою групою організмів, їх різноманітністю і небезпечністю вживання, розширити знання дітей про отруйні і їстівні гриби, познайомити з місцями дозволеного збору грибів, познайомити учнів з тим, що рослини, які нас оточують можуть бути отруйними, небезпечними для здоров’я, вчити розрізняти отруйні рослини, розвивати увагу, пам’ять, бережливе ставлення до свого здоров’я.

Хід бесіди

1. Вступне слово вчителя.

Останніми роками особливої гостроти набула проблема отруєнь. Згідно з даними Всесвітньої організації охорони здоров’я, у європейських країнах з таким діагнозом потрапляє до лікарні одна людина з кожної тисячі, кількість жертв тут навіть більша, ніж при дорожньо-транспортних катастрофах!

Отруєння – це реакція організму на отруйні речовини, які надійшли до організму. Ці речовини можуть мати різну природу: хімічні речовини, зокрема, алкоголь, миючі засоби, пральні порошки, кислоти, бензин. Це можуть також бути мікробні токсини, які викликають харчові отруєння, токсини рослинного і тваринного походження (отруйні рослини, ягоди, гриби ); отрути, які потрапили в організм при укусах змій і різних комах, і, навіть, ліки. Токсичними можуть стати культури, що вирощуються на присадибних ділянках. Не злічити драматичних і трагічних випадків, які сталися з людьми лише тому, що люди скуштували невідомі їм ягоди, гриби, а то й просто клали до рота стеблинку незнайомої рослини.

Діти особливо чутливі до отруйних речовин.

2. Бесіда про харчові отруєння та причини їх виникнення.

Літньої пори помітно зростає  кількість харчових отруєнь, збудниками яких є мікроби. Близько третини всіх інфекційних захворювань нині – гострі шлункові. Щороку від них потерпає понад 500 млн. жителів планети.

Гострі шлункові захворювання називають “ розладами брудних рук ”. Важливо й правильно зберігати продукти. Готові м’ясні страви, приміром, бульйони, м’ясо, холодець, салати, делікатеси з кремом швидко псуються і стають чудовим середовищем для різних мікроорганізмів. Не рекомендується тримати в холодильнику готові страви чи напівфабрикати в поліетиленових мішечках, оскільки в них порушується вентиляція, та й контакт продуктів з хімічними речовинами небажаний. Молочні продукти також швидко псуються. Тому кефір, сирки, сир можуть лежати в холодильнику не більше 36 годин, а кип’ячене молоко, сметана – понад 3 доби. Вершкове масло за 0 оС не псується близько 10, сири - 15, яйця – 40 діб.

- Чи були у вас коли-небудь харчові отруєння і від чого?

- Як ви себе почували у цей час?

ПРИ УРАЖЕННІ ШЛУНКУ І КИШОК ВИНИКАЮТЬ БОЛІ У ЖИВОТІ, ПРОНОС, НУДОТА, БЛЮВОТА, СУХІСТЬ В РОТІ.

Дія токсину на головний мозок має наслідком незвичайну поведінку – агресивну, або, навпаки, пригнічену, головний біль, сонливість або збудження. Іноді змінюється хода – людина хитається.

При всякій підозрі на отруєння необхідно терміново викликати лікаря.

3.    Бесіда про гриби як окрему групу організмів та їх значення в житті людей.

Гриби – велика окрема систематична група організмів, що включає близько 100 тисяч видів.

Характерні ознаки грибів:

1. Гриби є організмами, що використовують органічні речовини.

2. В оболонках клітин грибів міститься хітин, речовина, характерна для покривних тканин комах.

3. Запасний продукт грибів – глікоген – це єдиний відомий у природі вуглевод, який у грибах сполучається з азотом.

- Яке значення в житті людей мають гриби?

У природі й у житті людини гриби мають велике значення. Деякі види їстівних грибів культивуються й активно вживаються населенням. Цінність цього харчового продукту перевищує цінність багатьох овочевих культур. На жаль, внаслідок аварії на Чорнобильській АЕС збирання грибів у деяких регіонах України стало неможливим. Але гриби можна вирощувати й у спеціально створених умовах. Найпопулярніші з грибів, вирощених таким чином, - глива звичайна та печериця.  За вмістом вітамінів, мікроелементів та харчовими властивостями вони не поступаються білим грибам. Крім того, вони мають цінні лікувальні властивості.

Багато видів грибів продукують різноманітні біологічно активні речовини, зокрема антибіотики, алкалоїди, вітаміни, ферменти ( навіть сичужні, які виробляються в шлунку жуйних тварин ), речовини, що прискорюють ріст (гіберелін),харчові білки.

Надґрунтові шапкові гриби, видовий склад яких різноманітний, поділяються на їстівні, умовно їстівні, неїстівні та отруйні. Вони ростуть у лісах, лісосмугах, на луках, полях; певні різновиди – на деревах.

4. Розповідь про види отруйних грибів та їх вплив на організм людини.

Про отруйні властивості деяких грибів людству відомо вже багато віків. Такі гриби ще у Стародавньому Римі, а потім у Середньовіччі ставали грізною зброєю у боротьбі за владу. Діяла ця зброя безвідмовно, отруєння було раптовим, а тогочасні медики не мали змоги чимось допомогти потерпілим. Так загинули римський імператор Клавдій – любитель грибних страв, Римський Папа - Климент VII, французький король Карл VI.

У Європі поширені  близько 80-ти видів отруйних грибів, з них дуже небезпечних – 20-25 видів. Небезпека отруєння грибами існує з ранньої весни до пізньої осені, оскільки різні їх види ростуть протягом усього цього періоду.

Залежно від вмісту отруйних речовин такі гриби можуть викликати (здебільшого) легкі нетривалі захворювання, найчастіше розлад шлунково-кишкової діяльності, після яких хворі одужують, або спричиняти тяжкі й смертельні отруєння. Слід зауважити, що наслідки вживання таких грибів залежить також від віку та стану здорової людини, кількості спожитого продукту тощо. Правильне лікування можливе тільки  при безпомилковому визначенні виду грибів, які з’їв потерпілий.

Отрути, що містяться в грибах, поділяються на три групи:

Першу становлять отрути місцевої збуджувальної дії (містяться в печериці жовтій, рядовці тигровій, недоварених опеньках осінніх справжніх). Вони спричиняють лише порушення травлення. Їхня дія проявляється через 1-2 години після вживання.

Отрути другої групи діють на нервові центри ( містяться в мухоморі червоному, пантерному, волоконниці Патуйяра, говорушці білій ). Симптоми отруєння – сильна нудота, блювання, пронос із болями, запаморочення, втрата свідомості, посиніння, сп’яніння, напади сміху, плачу, галюцинації з’являються через 0,5-2 години після вживання грибів. Звичайно хвороба виліковується, але в деяких людей її перебіг досить тяжкий. Хворому неодмінно потрібні лікарська допомога і постільний режим.

Отрути третьої групи спричиняють найтяжчі або навіть смертельні отруєння ( їх джерела знаходяться в блідій поганці, мухоморі смердючому, мухоморі білому, опеньку сірчано-жовтому (неправдивому), павутиннику оранжево-червоному). Хворобу можна виявити лише через 8-48 годин після вживання грибів. Поки отрута перебуває в шлунку і розноситься кров’ю до інших органів, не помітно порушень нормального функціонування організму. Симптоми отруєння з’являються лише тоді, коли небезпечні речовини досягають мозку  й починають впливати на нервові центри, що регулюють діяльність певних органів. Це спричиняю посилення діяльності мускулатури шлунку й надмірне виділення шлункового соку та слизу, що приводить до сильного блювання, проносу. Організм зневоднюється, згущується кров, хворий відчуває нестерпну спрагу, в нього синіють губи, холонуть руки й ноги, виникають судоми. Поступово отрута паралізує нервові центри, які регулюють роботу кровоносних судин. Судини розслабляються, в них затримується кров. Кров’яний  тиск падає. Коли організм переборює отруєння на цій стадії, хворий протягом деякого часу відчуває полегшення, однак саме тоді відбувається жирове переродження печінки, нирок, серця. Стан людини погіршується, і після цього майже завжди настає смерть.

5.Бесіда про правила збирання  грибів

Вирушаючи з кошиком до лісу, не забувайте, що в кожного їстівного гриба є отруйний двійник. Навіть у лисичок, які б здавалося, ні з чим не сплутаєш. У деякі сезони за посухи, частих вітрів, та інших перемін клімату змінює свій вигляд і бліда поганка. Одного такого “ перевертня ” на цілий кошик достатньо, щоб викликати тяжке отруєння, а токсичність поганки не знижується навіть після інтенсивного кип’ятіння.

Усі, хто любить збирати гриби, повинні дотримуватися давнього правила: грибів, яких не знаєш, до кошика не класти.

- Прочитайте основні правила збирання грибів. Про які з них ви нір азу не чули?

Основні правила збирання  грибів

Ø Збирати у лісі та лісопосадках тільки ті гриби, про які ви точно знаєте, що вони їстівні.

Ø Ніколи не збирайте шампіньйони, які мають пластинки білого кольору. У справжніх грибів вони швидко рожевіють, а потім темніють. У смертельно отруйної блідої поганки, яка схожа на шампіньйон, пластинки завжди білого кольору.

Ø Ніколи не їжте грибів сирими, а також не збирайте перезрівші, ослизлі, зіпсовані гриби.

Ø Не вірте думці, що отруйні гриби викликають потемнення цибулини або срібних предметів, якщо їх опустити в посуд, де варяться гриби. Це хибне уявлення.

Ø Не збирайте грибів, навіть їстівних, у міських парках, скверах, дворах, а також вздовж автомобільних доріг та залізниць, де вони накопичують отруйні речовини.

Ø В день збору, або не пізніше наступного ранку, гриби слід піддати кулінарній обробці.

Ø Не беріть невідомих та червивих грибів.

6. Самостійна робота.

Ознайомлення з порадами щодо запобігання отруєння грибами

Основні причини отруєння грибами

Ø  Вживання отруйних грибів;

Ø  Неправильне приготування умовно їстівних грибів;

Ø  Вживання несвіжих або зіпсованих їстівних грибів;

Ø  Вживання грибів, що мають двійників або змінилися внаслідок мутації (навіть білі грибі і підберезники мають небезпечних двійників)

- Прочитайте поради і поставте запитання товаришу, щоб перевірити його уважність

Поради щодо запобігання отруєнню грибами

Купуйте гриби тільки у відведених для їх продажу місцях ( магазинах, теплицях, спеціалізованих кіосках), уникайте купівлі на стихійних ринках.

Збирайте і купуйте тільки такі гриби, про які нам добре відомо, що вони їстівні.

Не збирайте гриби поблизу транспортних магістралей, на промислових пустирях, колишніх смітниках, у хімічно та радіаційно небезпечних зонах. Якщо можливо, перевірте зібрані гриби на радіоактивність.

Не збирайте невідомих грибів, особливо із циліндричною ніжкою, у основі якої є потовщення (“ бульба ”), оточене оболонкою.

Не збирайте грибів з ушкодженою ніжкою, старих, в’ялих, червивих або ослизлих

Ніколи не збирайте пластинчастих грибів. Отруйні гриби маскуються під них.

Не збирайте печериць (шампіньйонів), у яких пластинки нижньої поверхні шапки мають білий колір.

Не порівнюйте зібрані чи придбані гриби із зображенням в різних довідниках – останні не завжди відповідають дійсності.

Не куштуйте сирих грибів.

Перш ніж смажити гриби, їх треба відварити, потім злити воду і не зайве буде відварити ще раз.

Ще раз перевірте вдома принесені гриби, особливо ті, які зібрали діти. Усі сумнівні сміливо відкидайте. Відрізайте нижню частину ніжки гриба, що забруднена ґрунтом. Гриби ретельно промийте, у маслюків та мокрух зніміть з капелюшка слизьку плівку.

Гриби підлягають кулінарній обробці в день збирання, інакше в них утворюється трупна отрута.

Під час обробки кип’ятіть гриби 7-10 хвилин у воді, після чого відвар злийте. Лише тоді їх можна варити або смажити.

Обов’язково вимочіть або відваріть умовно їстівні гриби, які використовуються для соління, - грузді, вовнянки та інші , які містять молочний сік. Таким чином можна позбутися гірких речовин, які вражають слизову оболонку шлунка.

Ні в якому разі не пригощайте грибами дітей, літніх людей та вагітних жінок.

Деякі гриби ( зеленушки, синяк-дубовик тощо ) містять отруйні речовини, які у шлунку не розчиняються. Проте у взаємодії з алкоголем вони викликають тяжке отруєння.

7.Ознайомлення з помилковими твердженнями людей.

Увага! Ні в якому разі не керуйтеся такими помилковими твердженнями

Ø Усі їстівні гриби приємні на смак

Ø Отруйні гриби мають неприємний запах, а їстівні – приємний

Ø Усі молоді гриби їстівні

Ø Личинки комах, черви та равлики не чіпають отруйних грибів

Ø Опущені у відвар грибів срібна ложка або срібна монета чорніють, якщо в каструлі є отруйні гриби

Ø Цибуля або часник стають бурими, якщо варити їх разом з грибами, серед яких є отруйні

Ø Отруту з грибів можна видалити шляхом кип’ятіння їх протягом кількох годин

Ø Сушіння, засолювання, маринування, теплова кулінарна обробка є засобами знешкодження отрути в грибах.

8.Бесіда про надання першої допомоги при отруєнні грибами.

Перші симптоми отруєння грибами проявляються не одразу, а через деякий час.

При отруєнні починається нудота, блювання, болі в животі, розлади кишечника, які стають все відчутнішими.

- Що треба робити у таких випадках?

Слід негайно викликати лікаря.

Поки приїде  медична допомога, потерпілому треба прочистити і промити шлунок: він має випити 5-6 склянок кип’яченої води або блідо-рожевого розчину перманганату калію; натиснути пальцями на корінь язика і викликати блювання;  дати ковтнути активованого вугілля  ( 4-5 пігулок) після того, як промивні води стануть чистими.

Ні в якому разі не можна давати спиртні напої чи молоко: це прискорює всмоктування отрути в кров.

Після надання першої домедичної допомоги необхідно дати потерпілому випити міцного чаю, кави або злегка підсоленої води для відновлення водно-сольового балансу; покласти йому на живіт  і до ніг грілки.

З’ясувати, хто вживав гриби разом з потерпілим, вжити профілактичних заходів.

Залишки їжі  та блювотини слід зберігати, щоб дати лікареві для аналіз

9.Бесіда про небезпечні отруйні рослини, їхнє насіння та надання першої допомоги при таких отруєннях.

- Чи зустрічали ви такі рослини? Де?

- У яких частинах рослин може знаходитись отрута?

Рослинні токсини можуть концентруватися як у всіх частинах рослин, так і в окремих органах. Наприклад, у насінні гіркого мигдалю, кісточках персика, абрикосу, сливи, вишні, у плодах черемхи, горобини, тощо. Важке отруєння настає після вживання

10-30 кісточок абрикосу.

Перша допомога при отруєнні рослинами:

Ø Промити шлунок

Ø Увести проносне

Ø Прийняти абсорбенти ( активоване вугілля , можна таніни, перманганат калію, нейтралізуючі ( сода, кисле пиття ) та обволікаючі розчини ( крохмальний слиз, яєчний білок, молоко

10. Підсумок.

- Що належить до харчового отруєння? Як його попередити?

- Чи всі гриби їстівні?

- Чи правда, що отруйні гриби неприємно пахнуть?

- Чи можна отруїтися насінням рослин?

1

docx
Додано
9 жовтня 2023
Переглядів
639
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку