Безпека дорожнього руху

Про матеріал
В статті висвітлюються основні причини великої кількості дорожньо-транспортних пригод та їх наслідки. Автор пояснює, які правила безпеки потрібно дотримуватися, перебуваючи на дорозі.
Перегляд файлу

БЕЗПЕКА ДОРОЖНЬОГО РУХУ

 

 

Щодня на дорогах України стаються дорожньо-транспортні пригоди в яких, на жаль, травмуються і гинуть люди.

За даними статистики, кожного дня на дорогах гине близько 8 людей і стається більш 400 аварій.

Велика частина постраждалих (35%) стають жертвами ДТП, знаходячись на дорозі і будучи просто пішоходами або коли їдуть на велосипедах та мотоциклах, а не в автомобілях.

Основні причини великої кількості ДТП – це висока швидкість автомобілів в населених пунктах, погана видимість людей на нерегульованих переходах, особливо темного часу доби, відсутність у мотоциклістів та власників мопедів захисних шоломів для захисту голови, а також алкоголь в крові водіїв та пішоходів, тому що алкоголь і безпека – ці два поняття не сумісні.

Всі учасники дорожнього руху, зокрема пішоходи, мають знати правила безпеки та дотримуватися їх.

Пішоходи повинні в населеному пункті рухатися по тротуарах, дотримуючись правого боку. За межами населеного пункту пішохід, рухаючись узбіччям дороги, має йти назустріч руху автомобілів.

У темний час та в умовах обмеженої видимості пішоходи які рухаються узбіччям дороги повинні виділити себе, найкраще якщо вони на своєму одязі матимуть світло відбивальні елементи. В такому випадку водії транспортних засобів вчасно помітять людину на дорозі і нещасного випадку не станеться.

Переходити дорогу потрібно також правильно, роблять це по пішохідних переходах, а якщо вони відсутні, то на перехрестях по лініях тротуарів.

Якщо рух на дорозі регулюється, то пішоходи повинні дотримуватися сигналів світлофора.

Якщо пішохід виходить на проїзну  частину з-за транспортного засобу, який стоїть, він повинен упевнитись, що на дорозі відсутні транспортні засоби, які наближаються до нього і можуть становити небезпеку.

У випадку, коли наближається транспортний засіб з увімкненим проблисковим маячком червоного та (або) синього кольору і (або) спеціальним звуковим сигналом пішоходам потрібно утриматися від переходу дороги і негайно залишити її.

Пішоходам заборонено:

  1.     виходити на дорогу, якщо вони не впевнились у відсутності небезпеки для себе особисто та інших учасників руху;
  2.     раптово вибігати та виходити на проїзну частину, в тому числі і на пішохідний перехід;
  3.     залишати дітей без нагляду дорослих та допускати їх самостійний вихід на дорогу;
  4.     переходити проїзну частину не на пішохідних переходах якщо дорога має чотири і більше смуг для руху в обох напрямках, і в тих місцях, де встановлено огородження;
  5.     зупинятися і затримуватися на проїзній частині, якщо це не робиться для забезпечення безпеки руху;
  6.     рухатися по дорозі для автомобілів.

 

Правила дорожнього руху прості і доцільні, вони збережуть здоров’я і життя пішоходам і водіям, якщо ті будуть їх дотримуватися.

А от порушення ПРАВИЛ призводить до нещасних випадків, в яких людина втрачає і здоров’я, і життя, а іноді і гроші, і не тільки на лікування, а і за завдані матеріальні збитки власникам авто, якщо саме пішохід стане винуватцем дорожньо-транспортної пригоди.

doc
Додано
18 червня
Переглядів
30
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку