бібліотечний виховний урок "Вони змінили творчість на зброю"

Про матеріал
Виховний урок для 9 та старших класів, про відомих співаків, акторів, публічних людей України, які стали на захист нашої держави
Перегляд файлу

 

 

 

 

 

 

Вони змінили творчість на зброю…

(виховний захід для 8-9 класів)

http://surl.li/mymuc

(посилання на презентацію)

 

 

 

 

 

                                                                                                                       Бібліотекар:

                                                                                                      Тетяна Петрівна Коваль

 

 

 

 

 

 

 

 

 

2023

       Коли спитають: - Любиш Україну?

       Зніяковіло змовкну, як дитя…

       Ні, не слова це стверджувать повинні ,

       Єдиний доказ – це твоє життя… 

                                                          Вадим Крищенко (український поет- пісняр)

 

Сьогодні ми з вами поговоримо про патріотизм

Патріоти́зм — громадянське почуття, змістом якого є любов до Батьківщини і готовність пожертвувати своїми інтересами заради неї, відданість своєму народові, гордість за надбання національної культури, особливе емоційне переживання своєї приналежності до країни та свого громадянства, мови, історії, традицій, готовність  діяти в інтересах вітчизни та постати на її захист у разі необхідності. Так  говорить Вікіпедія….

А що ж  для вас означає бути патріотом своєї країни? (бесіда з учнями)

  Для мене це слово означає любити свою країну такою, яка вона є,  і робити все, щоб вона стала кращою, сильнішою. Патріотизм – це спільні зусилля, де не має місця байдужості, де кожен робить свій посильний внесок, відчуваючи серцем, де він потрібен. Брати участь у прибиранні довкілля, у благодійних акціях, допомагати волонтерам, уболівати за все, що відбувається в нашій країні, цінувати  культуру й традиції – ось прості кроки, саме вони роблять кожного з нас патріотом, а не просто байдужим спостерігачем, якому ні до чого немає діла.     

Бувають і такі, що зовні не демонструють, про те є справжніми патріотами своєї країни. Такі люди цікавляться історією свого рідного краю, шанують пам'ять предків, виховують дітей гідними людьми. Взагалі патріотизм починається з любові до своєї вулиці, до свого маленького села ….                         

Патріот любить та прагне розвивати свою рідну країну,  намагається захистити та зробити так, щоб інші люди поважали його країну. Справжнім патріотом України є людина, яка не тільки думками, а й діями показує любов та відданість до своєї країни.

Так вже сталося, що Україна впродовж всього свого існування виборює право жити на своїй землі. Протягом століть на неї постійно зазіхали так звані сусіди. Ось і зараз наша країна виборює право на своє існування, право жити на своїй Богом даній країні.

Але нам вистачає сил її боронити, тому що в наших жилах тече кров наших предків: козаків, героїв УПА, бандерівців. І в кожного українця серце тверде, як мури Хотина,

(На березі Дністра знаходиться красиве і цікаве місто Хотин. Хотин – містечко в Чернівецькій області, Хотинська фортеця — це справжня перлина архітектури XIII–XVIII століть з багатовіковою та цікавою історією, яка бере свій початок ще від Хотинського форту, який було побудованого у X столітті князем Володимиром Святославичем.)

або Аккермана 

 (історико-архітектурна пам'ятка та найбільша фортеця України, а споруджена за часів Пізнього середньовіччя (XIII  XV століття) на місці руїн античного поліса Тіра. Розташована в м. Білгород-Дністровський Одеської області.)

 

 

 Зараз хочу вам презентувати презентацію «Зірковий десант» про відомих вам артистів, співаків які також стали на захист нашої країни від ворога-сусіда.
     24 лютого змінилося життя всієї України. Тисячі чоловіків залишили всі справи та взяли в руки зброю, щоб захистити нашу країну. Серед них багато акторів, артистів, режисерів та інших творчих людей. Дехто з них має досвід участі у бойових діях, а для когось це перша війна. Хтось воює зі зброєю, а хтось взявся волонтерити, та у всіх однакова ціль — захищати країну. 

 

Тарас Володимирович Тополя український співак, соліст популярної групи «Антитіла» , молодіжний посол UNICEF в Україні, співзасновник благодійного фонду «Вільні — ЮА», волонтер, доброволець Сил територіальної оборони Збройних Сил України .

Лідер українського гурту Антитіла Тарас Тополя з початку повномасштабної війни служив парамедиком у складі ЗСУ, де і був 6 місяців.

Водночас Тарас Тополя зазначив, що за шість місяців війни він разом із колективом багато чого зробив, проте настав час захищати країну на культурному фронті.

"Шість місяців повномасштабної війни Антитіла віддали дуже багато. Я можу впевнено сказати, що я пишаюся своїми колегами, друзями з гурту, з якими ми врятували багато життів. Я пишаюся всім тим, що ми зробили за цей період. І далі, мабуть, очевидно, настав час трохи попрацювати на іншому напрямку, а саме просування української ідеї та українського наративу за кордоном", - додав він.

 

Олександр Ярмак – український репер та актор. 

Український репер Yarmak, справжнє ім'я Олександр Ярмак, захищає Україну від російських окупантів із початку повномасштабного вторгнення РФ. Про свої обов'язки на фронті він розповів в ефірі телемарафону.

"Я 24 лютого поїхав у військкомат, але одразу мене не прийняли, тому що не було зброї, і насамперед брали тих, хто мав бойовий досвід. І вже 25 лютого я знайшов можливість потрапити до ЗСУ через знайомство. Було два шляхи. Перший - це їхати до навчального центру, але війна, можна так сказати, вже була в Києві. Я потрапив у підрозділ до хлопців, які всі були з бойовим досвідом. Ми залишилися в роті охорони. А потім перевівся в інше місце", - зізнався репер.

Спочатку він був гранатометником. А після військових навчань працює аеророзвідником та налаштовує приціл.

 

Євген Галич - український рок-музикант і фронтмен гурту O.Torvald 

Лідер гурту O.Trovald у перші дні війни пішов у військовий комісаріат, оскільки є офіцером ЗСУ. Спочатку він допомагав бійцям, тому що його не брали ні в ЗСУ, ні в ТрО. У військо чоловік вступив всередині квітня, проте невідомо, де саме вже встиг побувати Женя.

 

Андрій Хливнюк

На початку війни лідер гурту «Бумбокс» був патрульним поліціянтом батальйону тактико-оперативного реагування у складі підрозділу «Софія» Управління патрульної поліції у місті Києві. Не оминула Андрія й ворожа куля: під час одного з чергвань Хлівнюк потрапив під мінометний обстріл, отримав поранення обличя. Зараз Хливнюк є пілотом ударного дрона Punisher. Розвідка дає завдання лідеру «Бумбоксу», а саме встановлює цілі, які треба знешкодити.

 

Олександр Положинський.

Музикант ще 15 лютого підписав контракт зі Збройними силами України. Зараз він є стрільцем 47-го окремого батальйону, одним із засновників якого є військовий, блогер та письменник Валерій Маркус. На фронті музикант продовжує творити, записуючи пісні на телефон.

 

Олег Михайлюта, він же — Фагот, він же — лідер відомого гурту ТНМК, приєднався до рядів самооборони. З початку великої війни Фагот приєднався до добровольчого батальйону "Реванш", який стояв на обороні Київщини.

Зокрема, бійці батальйону звільняли села Мощун та Лук'янівку, а нині – воюють на південному та східному напрямку.

«– Війна застала мене вдома. В ту ніч я дуже міцно спав – таке враження, що все проспав. Коли прокинувся, то зрозумів, що треба заспокоїтись і евакуювати близьких. Я не вірив, що війна могла статись. Якась велика любов всередині мене не вірила. І коли повномасштабне вторгнення відбулося, я зрозумів, що мені терміново треба зброя. Почав шукати її в Києві.

Ми з товаришем хотіли записатися в тероборону, їздили по декількох точках, де роздавали зброю. Але там були черги по 300-400 осіб. З одного боку, гордість бере, що у нас такі чолов’яги потужні, завзяті. А з іншого – я і в мирний час не дуже люблю в чергах стояти.

На третій день я почав шукати по друзях. І мені сказали: "Є люди, які дадуть тобі зброю". Так я і потрапив у батальйон "Реванш".»

Так само він закликав інших українців. кому до це до снаги, наслідувати його приклад. «Кожен, хто може тримати зброю, повинні це зробити, бо це наша земля і відступати нам нема куди. Перемога буде за нами», — написав виконавець в інстаграмі. 

 

Гарік  Бірча

Популярний український актор і комік Гарік Бірча, якого знають насамперед за роллю Вітальки в однойменному серіалі, зізнався, що до повномасштабного вторгнення не готувався, проте коли це вже сталося, то без роздумів вирішив вирушити на фронт. Тим більше, що необхідний досвід і знання артист мав – він колись служив у армії.

 

Дмитро Дікусар

Український хореограф, учасник "Танців з зірками" Дмитро Дікусар, який захищає нашу країну в лавах ЗСУ

 

Святослав Вакарчук

«Моя єдина мотивація – наблизити перемогу. Якщо на долю нашого покоління випала війна, залишається тільки перемагати. Якщо ми не виграємо, а замотаємо перемир’я ізолентою, як раніше, наші діти знову підуть воювати. Моєму сину рік, і я не хочу, щоб його покоління йшло на фронт. 

Весь березень ми їздили в місця, де люди були близько до бойових дій, – у Харків, Запоріжжя, Охтирку. Привозив гуманітарну допомогу, розмовляв з людьми, їздив у які тільки міг госпіталі. Важливо було просто сказати добре слово людям. 

У квітні ми перейшли в стадію довгої війни. Найголовніше – підіймати бойовий дух воїнів. Ми сконцентрувалися на поїздках на фронт. З початку квітня дали близько 120 виступів. 

Бійці – найсвітліші люди, яких я тільки зустрічав. Вони різні: складні, простіші, колючі, дружні. Серед них є фанати «Океану Ельзи» і ті, хто ніколи мене не слухав. Для мене вони всі брати й сестри, тому що захищають моїх дітей. 

Основне для нас – це морально-психологічна робота з військовими. Крім гітари привозимо бійцям те, що можемо. 

До війни мій благодійний фонд «Люди майбутнього» займався освітніми проєктами, зараз він допомагає бійцям і постраждалим від бойових дій. Вперше, коли потрапляєш у реанімацію і бачиш пораненого, ти боїшся туди заходити. Тобі страшно, трясуться руки. Двадцятий раз заходиш з настроєм, як лікар, дивишся на людину з травмою, питаєш у лікаря, який прогноз. Це страшне відчуття, бо це означає, що ти грубієш. 

Я хотів би написати книгу, що відбувалось після початку війни. Буду розказувати як про один великий день, який почався 24 лютого і закінчився нашою перемогою. 

Мені було морально важливо записатися до лав ЗСУ. Мене питають: «Навіщо? Ти ж не береш зброю в руки?». Розумію, що більш ефективним я є так, як це роблю. І на фронті, і виступаючи за межами держави. Відчуваю, що мене люди підтримують у цьому. 

Деякі люди йдуть на фронт у тому числі для того, щоб поговорити із собою наодинці. Деякі не йдуть на фронт, тому що бояться говорити із собою наодинці. 

Ми виступали і «на нулі», і близько до лінії фронту. Я ніколи не буду міряти, хто сміливіший, а хто ні. Не штука боятися, штука – навчитись контролювати свій страх. Якщо страх контролює тебе, це паніка. Коли ти контролюєш свій страх, то це як зчеплення в коробці передач. Ти відчуваєш, де можна підтиснути, а де краще відпустити. У кожної людини свій внутрішній пілот. 

 

 

 

 

docx
Додано
15 грудня 2023
Переглядів
98
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку