Бібліотечно-виховний захід для НУШ (10 тиждень) Тема: Моя країна – Україна.

Про матеріал
Мета розробки: закріпити знання стосовно державної та народної української символіки, дати уявлення про національну спадщину; формувати усвідомлення своєї приналежності до України; виховувати шанобливе ставлення до символів, до людей – громадян України.
Перегляд файлу

Сіробаба О. В.,

завідувач бібліотекою

Слов'янської ЗОШ І-ІІ ст. № 19

 

Бібліотечно-виховний захід для НУШ 2 клас (10 тиждень)

Тема: Моя країна – Україна.

 

Мета: закріпити знання стосовно державної та народної української  символіки, дати уявлення про національну спадщину; формувати усвідомлення своєї приналежності до України; виховувати шанобливе ставлення до символів, до людей – громадян України.


Обладнання : леп-бук «Моя Україна»                                               .

 

Хід заходу

 

Доброго дня. Подивиться, що я вам принесла. Це леп-бук. Як він називається?(відповіді дітей) Так, «Моя Україна».

 

F:\DCIM\100OLYMP\PB270093.JPG

 

Про це ми сьогодні і поговоримо. Знаєте, що можна робити за допомогою цього леп-буку? Давайте прочитаємо: «розглядай, вивчай, запам’ятовуй, шануй свою Батьківщину, відгадуй, розфарбовуй, грайся, пишайся рідною Україною».

F:\DCIM\100OLYMP\PB270095.JPG

 

Тож сьогодні ми з вами повторимо те, що ви вже знаєте про Україну, та дізнаємось щось нове. Починаємо працювати? Добре. Давайте відкриємо леп-бук.

F:\DCIM\100OLYMP\PB270097.JPG

 

Що ми бачимо по центру? (відповіді дітей)  Так, українську символіку. Кожна країна має свою державну символіку, тобто особливі розпізнавальні знаки – прапор, герб, гімн. Які державні символи має Україна? (відповіді дітей)  Правильно, це герб-тризуб, синьо-жовтий прапор  та гімн «Ще не вмерла України ні слава, ні воля…». Що треба зробити, коли звучить гімн України? (відповіді дітей)  Правильно, встати.

 

F:\DCIM\100OLYMP\PB270099.JPG

Окрім державних, офіційних, тобто закріплених законом, символів, у кожній країні є народні, неофіційні символи.

 

F:\DCIM\100OLYMP\PB270100.JPG

 

Народні символи – це те, що найбільше любить і шанує даний народ. В одних народів їх більше, в інших менше. Називаючи народний символ, можна дізнатися, про яку раїну іде мова. Так, коли ми говоримо – клен, то знаємо, що це символ Канади. А коли ми говоримо «Україна», що першим спадає на думку? (відповіді дітей) Так, правильно, земля, красива, родюча, пшеничне поле, ріка Дніпро, на якій стоїть столиця нашої країни – місто Київ. Давайте відшукаємо, в яких квітках заховані зображення цих основних символів України – земля, найголовніший скарб нашого народу, і Дніпро, найбільша річка України. Так, молодці.

 

F:\DCIM\100OLYMP\PB270101.JPG     F:\DCIM\100OLYMP\PB270102.JPG

 

Є ще багато різних народних символів, які можна умовно  об’єднати в три групи: тваринні (до них відносяться тварини-символи), рослинні (що до них відноситься? (відповіді дітей)  Правильно, рослини) та побутові (ті, що пов’язані з життєдіяльністю людини).  Давайте роздивимось і назвемо їх. (відповіді дітей) Так, побутові, це хата, хліб, вишитий рушник, писанка, вишиванка та віночок.

F:\DCIM\100OLYMP\PB270103.JPG

 

Український віночок — не просто прикраса, а оберіг, адже в ньому є така чаклунська сила, що болі знімає, волосся береже. У дівочому віночку (одягати його могли лише дівчата, заміжні жінки мали пов’язувати голову хусткою) кожна квітка, кожна стрічка значення. Давайте пригадаємо, яке значення мають кольори стрічок мала? (відповіді дітей)  Добре, а тепер перевіримо, чи правильно ви відповіли.

 

F:\DCIM\100OLYMP\PB270105.JPG

 

Рідна хата — наша берегиня. Вона зігріта теплом материнської любові, осяяна мудрістю батька. Хліб — символ життя. З давніх-давен він у великій пошані в народу.  Рушники є символом матеріальної культури, важливою складовою обрядів та ритуалів. Писанка – це символ Сонця; життя, його безсмертя; любові і краси; весняного відродження; добра, щастя, радості, символ воскресіння. Вишиванка — символ здоров'я, краси, щасливої долі, родової пам'яті, порядності, чесності, любові, святковості; оберіг. У кого з вас є вишиванка? (відповіді дітей) Це добре.

F:\DCIM\100OLYMP\PB270109.JPG

 

Серед тварин-символів найперше місце посідає кінь. Як ви вважаєте, чому? (відповіді дітей)  Так, він і в господарстві перший помічник, і козаку в бою товариш. У багатьох думах, піснях оспівували козака і тут же згадували його коня.

Але найулюбленішими тваринними символами є птахи. Зозуля. Про зозулю в Україні ніхто ніколи не говорив погано. У народних піснях її порівнювали з матір'ю, яка побивається за своїми дітьми, називали лагідно "зозуленькою-матінкою". Лелека є символом птаха, що за старовинними переказами в давній Україні-Русі символізувала Матір Славу - жіночий образ Святого Духа - покровительки України-Русі. Символом туги за рідним краєм є журавель. Символом матері є ластівка. Український народ дуже співучий. Соловей за легендою є пташкою, пісні якої стали перекладом на пташину мову пісень нашої Батьківщини.

 

F:\DCIM\100OLYMP\PB270110.JPG

 

До рослинних символів відносяться дерева, кущі та квіти. Давайте роздивимось та назвемо їх. Мальва  -  символ любові до рідної землі, до свого народу, до батьківської хати. Уособлює духовне коріння людини, її вірність духовній спадщині предків. Барвінок є символом кохання. Жито - символ життя і життєвого благополуччя. Волошки  - символ хлоп'ячої краси і доброти, дівочої ніжності та скромності. Соняшник  - символ сонячної енергії, життя, здоров'я та процвітання. Чорнобривець уособлює дитинство, рідну матір і батька, рідну оселю.

 

F:\DCIM\100OLYMP\PB270107.JPG

 

Здавна у нашому народі найбільш шанованим деревом є верба. Вона своїми коренями скріплює береги, очищає воду. Завжди любили люди цілющу красуню калину, яка є символом дівочої краси, ніжності. Вона росла біля кожної хати. Красива вона і в пору цвітіння, і коли багряніє восени листя, і взимку, коли на тлі білого снігу червоніють її ягоди. Дівчата вишивали на сорочках калину, її вплітали у віночок. Тополя також є нашим народним символом. Зі стрункою тополею порівнювали гнучкий дівочий стан та нещасливу дівочу долю. Символом сили, могутності, довголіття є дуб.  Вишня  - символ світового дерева, життя; символ України, рідної землі; матері; дівчини-нареченої.  Хміль -  символ родючості, молодого буяння.

 

F:\DCIM\100OLYMP\PB270108.JPG

 І, звичайно, ми не можемо не згадати про цікавий символ українського Різдва, як дідух -  символу  урожаю, добробуту, багатства, безсмертного предка, зачинателя роду, духовного життя українців, оберега роду. 

Народні символи відтворені у вишивці на сорочках та рушниках, у розписі посуду, в кованих виробах, у різьбленні, в  прикрашанні житла, у гравюрі, в писанках. Вони оспівані в українських піснях, використовуються в обрядах.

 

Історія нашої держави почалась давним-давно ще за часів Київської Русі. В кінці ІХ століття про Київську Русь поширилась слава,  як про сильну, незалежну, багату державу. Через її територію пролягали торгівельні шляхи.

Сучасна Україна є другою за величиною серед країн Європи після Росії (або найбільшою країною, яка повністю лежить в Європі). А чи знаєте ви, скільки областей в Україні? (відповіді дітей) Давайте відкриємо першу скриньку та порахуємо. (відповіді дітей)

 

F:\DCIM\100OLYMP\PB270111.JPG        F:\DCIM\100OLYMP\PB270112.JPG

 

А зараз я пропоную вам невеличку гру. Оберіть собі будь-який регіон. Тепер відкриємо другу та третю скриньки. Доберіть до вашого регіону який національний одяг йому відповідає та якою вишивкою його прикрашали. Покажіть усім, що у вас вийшло. Дякую.  Молодці.

 

F:\DCIM\100OLYMP\PB270114.JPG

Українці – дуже талановита нація й дуже працьовита. Вони створювали не лише красивий одяг. Невід’ємною частиною культури та побуту традиційного українського суспільства є народні ремесла. Вони не лише пов’язані із господарством та освоєнням природних ресурсів, а також відображають творчість та знання народу. 

 

F:\DCIM\100OLYMP\PB270115.JPG

 

Давайте відриємо оці стулки та роздивимось, якими ремеслами здавна славиться наша країна. Виберіть серед них ті, що притаманні нашому регіону.

F:\DCIM\100OLYMP\PB270117.JPG

 

Добре. Звичайно, це …(відповіді дітей) (кераміка, шевство, ткацтво, краветська справа, теслярство)

Чи не стомилися ви? Я пропоную вам невеличку подорож, але спочатку треба трошки розім’ятися. (фізкультхвилинка)

Потягнемось  вверх тополею,

Похилімось вниз вербою,

Пострибаємо як коні,

Будемо міцні як дуби.

 

У 2007 році була започаткована Всеукраїнська акція «7 чудес України», що мала на меті показати українцям і світу красиве та унікальне обличчя держави, в якій ми живемо.  За результатами акції країна визначила «7 чудес України», якими стали: Національний  заповідник «Кам’янець», Києво-Печерська Лавра, Державний заповідник «Хотинська фортеця», Національний дендрологічний парк «Софіївка», Херсонес Таврійський, Софія Київська та Національний заповідник-острів «Хортиця». Давайте подивимось.

F:\DCIM\100OLYMP\PB270119.JPG

 

Національний заповідник «Кам’янець» є одним із найстаріших на території України. Загальна площа заповідника сягає 121 га та налічує майже 200 пам’яток архітектури.

Києво-Печерська Лавра  - найбільший музейний комплекс України, де зосереджено 144 споруди, 122 з яких – пам’ятки історії і культури. Серед них – 2 унікальних підземних комплекси, храми, пам’ятки архітектури XI–XIX ст., численні виставкові приміщення.

Національний дендрологічний парк  «Софіївка» – одне з найвидатніших творінь світового садово-паркового мистецтва кінця ХVІІІ – першої половини ХІХ ст. Парк розкинувся на площі майже 180 га на узбіччі старовинного міста Умань Черкаської області.

Найвеличнішою спорудою Національного заповідника  «Софія Київська» є Софійський собор – всесвітньо відома пам’ятка архітектури і монументального живопису ХІ ст.

Херсонес Таврійський – таку назву носило місто, засноване давньогрецькими колоністами понад дві з половиною тисячі років тому на південному заході Кримського півострова. Історія Херсонеса є частиною історії Давньої Греції, Давнього Риму, Візантії, Київської Русі.

Хотинська фортеця – свідок численних війн та баталій. Протягом століть вона була центром розвитку ремесел і торгівлі, культури та економіки.

Острів Хортиця – найбільший острів на Дніпрі, унікальність якого – у рідкісному поєднанні на одній території різноманітних природних комплексів, пам’яток геології, культури, історії…

 Я бажаю вам в майбутньому здійснити справжню мандрівку цими славетними місцями.

А під час подорожі завжди пробуджується не лише цікавість, але й добрий апетит. Давайте роздивимось, які блюда є в український національній кухні.

 

F:\DCIM\100OLYMP\PB270120.JPG   F:\DCIM\100OLYMP\PB270121.JPG

 

З цим «столом» можна трохи пограти. Оберіть, що б ви хотіли «покуштувати на обід», прочитайте назви цих страв і «накрийте на стіл». Як гарно вийшло.

 

F:\DCIM\100OLYMP\PB270122.JPG

У цьому леп-буку для вас є ще два невеликі завдання. Які? (відповіді дітей)  Так, правильно, «розфарбуй» та «відгадай».

 

F:\DCIM\100OLYMP\PB270123.JPG    F:\DCIM\100OLYMP\PB270124.JPG

 

Кожен з вас має витягнути з теки загадку та відгадати її (не бійтеся, якщо не відгадаєте, друзі або  «смайлик»  підкаже).

 

F:\DCIM\100OLYMP\PB270125.JPG

 

За правильну відповідь ви матимете право вибрати собі розмальовку.

А на останок я хочу запросити вас разом з вашими батьками відвідати нашу бібліотеку. В нас є різноманітні книги про Україну, її історію та традиції, які вам буде цікаво прочитати всією родиною. Які саме? Про це ви можете дізнатися, якщо відкриєте останню скриньку нашого Леп-буку «Це цікаво».

 

F:\DCIM\100OLYMP\PB270126.JPG     F:\DCIM\100OLYMP\PB270127.JPG

 

А чи сподобалось вам наше спілкування?   (відповіді дітей) 

Що запам’ятали? (відповіді дітей) 

Чи є у вас бажання ще попрацювати з цим леп-буком? (відповіді дітей) 

Добре,дякую,  до побачення.

docx
Додав(-ла)
Sirobaba Lina
Додано
25 травня 2020
Переглядів
450
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку