Як утворюється лід ?

Про матеріал
Розширювати знання учнів про властивості води; дослідити особливості зміни стану води при замерзанні, під час дослідів виявити властивості льоду; вчити виділяти в спостережуваних об’єктах зміни, ознаки, якості, характеризувати особливості, робити висновки, повторити правила поведінки взимку. Виховувати поважне ставлення до правил безпеки.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Як утворюється лід на водоймах? Мокрий сніг потрапляє на поверхні води але не тане, а утворює крижану корку. Зверху на неї ще падає сніг, вода починає тверднути, замерзати. Каша з мокрого снігу, води й льоду перетворюється на шматочки льоду, які злипаються й утворюють крижини. Температура, за якої вода перетворюється на лід, становить 0 °C

Номер слайду 2

Як утворюються крижані бурульки ? Властивості льоду: - безбарвний; - прозорий; - твердий; - легший за воду. Якщо лід був важчий за воду, то потонув би.Тоді, навіть у глибоких водоймах, вода промерзала б узимку до дна. Усі тварини, які там мешкають, загинули б. Під льодом навіть у сильні морози є вода. Вода, що відтанула, стікає вниз. Температура під дахом нижче за нуль, і крапля, що охолоджується до того ж випаровуванням, замерзає. На замерзлу краплю натікає наступна, також замерзаюча; потім третя крапля, четверта... одинадцята і так далі. І, от диво, поступово утворюється маленька бурулька. Коли вода перетворюється на лід, вона розширюється.

Номер слайду 3

Взимку важливо дослухатися до застережень: Обережно, ожеледиця і ожеледь! Обережно, бурульки! Обережно, застуда!

Номер слайду 4

Обережно, ожеледиця! Ожеледиця – це тонкий прозорий шар льоду, що вкриває дороги, тротуари, стежки. Під час ожеледиці слід бути надзвичайно обачними. Пам’ятайте, що кращим для льоду є підошви з мікропористої  чи іншої м’якої основи та без високих підборів. Людям похилого віку  краще в «слизькі дні» взагалі не виходити з будинку. Але якщо потреба змусила, не соромтеся взяти палицю з гумовим наконечником або шипом. Прогулянки вагітних жінок в ожеледицю без супроводу – небезпечні для здоров’я. Зачекайте, поки приберуть сніг і розкидають пісок на обмерзлий тротуар.

Номер слайду 5

Обережно, ожеледь! Ожеледь – це нашарування льоду, які з’являються на землі, деревах, автомобілях та інших предметах внаслідок намерзання вологи. Це може бути дощ, сніг, туман або просто холодне повітря. Фактично, це атмосферні опади, які формують щільний шар льоду. Ожеледь з’являється або при різкому зниженні температури до мінус 10 °C , або при різкому підвищенні, коли предмети все одно залишаються холодними.

Номер слайду 6

Обережно, бурульки! Бурулька – загострена донизу льодинка, що утворилася під час стікання води. Падаючи, вона може травмувати перехожих. – проходячи повз будинку або біля високих дерев, переконатися у відсутності загрози падіння льодових наростів; – не ходити під дахом будівель, а також під балконами, по можливості триматися на відстані 3-5 метрів від будинків та інших споруд, вибираючи найбільш безпечний маршрут руху вулицями міста; – не варто заходити за межі встановлених огорож; – батькам і вчителям потрібно розповісти дітям про небезпеку падіння крижаної загрози; – власникам автотранспорту не варто паркувати свої машини біля будинків; – якщо під час руху людина почула зверху підозрілий шум – ні в якому разі не можна зупинятися, підіймати голову та роздивлятись що відбувається, можливо  це схід снігу або крижаної брили; бігти від будівлі теж не можна, треба  якомога швидко притиснутися до стіни, козирок даху послужить укриттям; – якщо через падіння з даху бурульки або снігу постраждала людина, треба викликати швидку допомогу.

Номер слайду 7

Обережно, застуда! Застуда — інфікційне захворювання вірусного походження. Зимові холоди- це сезон застуд. Імовірність повністю вберегтися від хвороб взимку - близька до нуля. ЯК ВБЕРЕГТИСЯ ВІД ЗАСТУДИ? Дотримуйтеся правил особистої гігієни — часто та ретельно мийте руки. Завжди провітрюйте приміщення та за можливості проводьте більше часу на свіжому повітрі. Збалансовано харчуйтесь, повноцінно спіть та залишайтесь фізично активні — це також ефективна профілактика хвороб.

ppt
Додано
30 травня 2020
Переглядів
2656
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку