Бібліотерапевтична година "Веселка щастя"

Про матеріал
Бібліотерапевтична година "Веселка щастя" це позитивний вплив художньої літератури, слова і емоційного фону і музики на підсвідомість читачів, здобувачів освіти, щоб пробудити почуття любові до Батьківщини, доброти, щастя, обговорити та засвоїти поняття «щастя», вчити знаходити приводи для щастя й можливості дарувати щастя іншим; розвивати ораторські та акторські здібності.
Перегляд файлу

 

 «Реалізація програми «Нова українська школа у поступі до цінностей»

 у діяльності шкільної бібліотеки»» (проєкт)

                                Соколовська  Вікторія Вікторівна

завбібліотекою  Дружківської гімназії «Інтелект» Дружківської міської ради Донецької області

 

    Назва проєкту: «Реалізація програми «Нова українська школа у поступі до цінностей» у діяльності шкільної бібліотеки»

 Автор проєкту:  Соколовська  Вікторія Вікторівна

Актуальність: За статтею 12 Закону України «Про освіту» метою повної загальної середньої освіти є всебічний розвиток, виховання і соціалізація особистості, яка здатна до життя в суспільстві та цивілізованої взаємодії з природою, має прагнення до самовдосконалення і навчання впродовж життя, готова до свідомого життєвого вибору та самореалізації. Мета виховання особистості, яка здатна до життя в суспільстві, конкретизується через формування ключових компетентностей, серед яких чільне місце займають соціальна та громадянська компетентності.

У програмі «Нова українська школа у поступі до цінностей» набуття досвіду позитивної соціальної взаємодії як запорука формування соціальної компетентності випускника закладу загальної середньої освіти  розкривається через виховання на базових духовно-моральних цінностях, серед яких – любов, гідність, свобода, відповідальність та ін.

Аналіз програми «Нова українська школа у поступі до цінностей», форм і методів виховної роботи, рекомендованих у зазначеній програмі до використання у 1-4-х, 5-6-х, 7-9-х, 10-12-х класах, доводить, що вони можуть використовуватися не тільки під час проведення урочної діяльності з предметів, виховних годин, але й бібліотечних уроків. Наприклад, для учнів 5-6 класів бібліотечні уроку можуть бути проведені за темами «Що підказує твоє серце», «Бути милосердним», «Люби Батьківщину, як сонце люби…», «Кожна людина унікальна», «Подарувати крихітку душі», «Мистецтво спілкування: коли яке слово мовити?», «Як жити в мирі з людьми» та ін. У 7-9 класах актуальними є теми  «Життя – твій шанс, цінуй його», «Чи важко бути доброчинцем», «Вчимося поважати інших», «У згоді з собою», «Моральні рішення» та ін.

Щодо форм проведення бібліотечних уроків, то у програмі «Нова українська школа у поступі до цінностей» запропоновано багато інноваційних ідей, які дозволять підвищити ефективність процесу виховання, налагодити суб’єкт-суб’єктну взаємодію між бібліотекарем та учнями. На нашу думку, актуальними для шкільної бібліотеки є наративні методи виховання (дискусії, сократівські бесіди та ін.), театралізована, ігрова діяльність.

 

Мета: створити сприятливі умови для формування соціальної та громадянської компетентностей учнів під час проведення бібліотечних уроків за допомогою наративних та ігрових методів навчання.

 

Планування проєкту.

  1.               Кроки (завдання), що сприятимуть досягненню мети проєкту:
    1.       Анкетування учнів щодо рівня сформованості соціальної компетентності.
    2.       Ознайомлення з науковою, методичною літературою за темою проєкту.
    3.       Відбір і розробка змістовного наповнення, форм і методів бібліотечних уроків. 
    4.       Апробація розробленого навчально-методичного контенту під час проведення бібліотечних уроків.
    5.       Аналіз і коригування результатів роботи за проєктом, їхня презентація на засіданні міського методичного об’єднання бібліотекарів.

 

  1.               Ресурси, що потрібні для досягнення мети проекту:
    1.       Допомога шкільного психолога під час проведення  діагностичного етапу проєктної діяльності.
    2.       Доступ до наукової, методичної літератури, зокрема:
  •                   можливість використовувати Інтернет - ресурси;
  •                   бібліотечні фонди.

 

  1.               Показники, що свідчитимуть про позитивний результат реалізації проєкту:
    1.       Підвищення рівня сформованості соціальної компетентності учнів (за результатами діагностики).
    2.       Зменшення конфліктів між учнями класів, охоплених проєктною діяльністю (за результатами спостережень).

 

Термін, необхідний для реалізації проєкту: проєкт буде реалізований протягом одного навчального року.

 

Очікувані результати проєкту:

По завершенню реалізації проєкту учні будуть:

  •                   мати досвід позитивної соціальної взаємодії;
  •                   поважати гідність кожної людини;

 

Додатки

Тема заходу: «Веселка  щастя»

Форма проведення:  бібліотерапевтична година

Мета:  позитивний вплив художньої літератури, слова і емоційного фону і музики на підсвідомість читачів, здобувачів освіти, щоб пробудити почуття любові до Батьківщини, доброти, щастя, обговорити та засвоїти поняття «щастя», вчити знаходити приводи для щастя й можливості дарувати щастя іншим;  розвивати ораторські та акторські здібності.

Автор-упорядник: завідувач бібліотеки  Дружківської гімназії «Інтелект» Дружківської міської ради  Соколовська В.В.

Обладнання: презентація, музика, книжки, відеосюжет, пісні.

 

Життя вимірюється не кількістю зроблених вдихів і    видихів, а кількістю тих моментів, коли від щастя захоплює дух.

  Метод Хітча

 «Щастя – це трикутник, а в нім три боки: віра, надія, любов»

 Б.-І. Антонович

 

Хід заходу:

І. Організаційний момент.

ІІ, Мотивація освітньої діяльності.

Бібліотекар:

Дорогі читачі! Який у вас сьогодні настрій? (відповіді)  Ваш настрій – це ваше сьогодення, і треба старатися бути у відмінному  настрої від нього залежить і ваше здоров’я і ваше життя.  Почуття щастя  життя  - чи вам знайомо?

Великий філософ Марк Аврелій висловив цю думку в дев’ятьох словах: « Наше життя є те, що ми думаємо про нього» Справді, якщо ми думаємо про щастя, ми почуваємо себе щасливими. Якщо вас відвідують сумні думки, ми сумуємо і почуваємо себе погано. Якщо ми думаємо про хвороби, цілком можливо, що ми занедужаємо. Якщо ми думаємо про невдачі, в чомусь, напевно, зазнаємо фіаско. Якщо ми читаємо позитивну художню літературу, то настрій наш покращується.

 Друзі, чим старше ви стаєте, тим більш, просто зобов’язані бути щасливішими! Щасливі люди живуть довше. Дослідники старіння з Інституту Альберта Ейнштейна виявили, що 243 учасника-довгожителя мали позитивне ставлення до життя.

 

На мою думку, для того, щоб бути щасливим, дуже важливі  віра в добро, насолода від творів мистецтва, спортивні заняття і… мудра, цікава книга. Доведено, що вони постачають нас порціями щастя - маленькими, але зате регулярними. Танець, наприклад, також могутня річ, він теж здатний приносити щастя. JL Ханна в книзі «Сила Танцю: Здоров’я та зцілення» пояснює, що танець зміцнює імунну систему, зменшує стрес і його негативні наслідки. Американська Асоціація Терапевтичного Танцю наводить дані про користь танцювальної терапії для хворих на рак, аутизм, хворобу Паркінсона і депресію.

Якщо Ви навіть будете усміхатися, нехай на самоті і зовсім без причини, то м’язи подадуть сигнали в мозок, і Вам дійсно буде радісно.

Кофеїн в розумних дозах не тільки підвищує уважність, він також може поліпшувати настрій. Кілька досліджень показують наявність зв’язку між споживанням кофеїну і зниженим ризиком депресії і самогубств. При цьому в одному з цих досліджень мова йде про вплив кави, а в інших - ще й про аналогічний вплив книги і чаю.

Щастя - річ суб’єктивна. Те, що одного радує, в іншого може викликати зовсім іншу реакцію. Але все ж прослуховування  музики,  читання літератури схоже, у багатьох людей по всьому світу піднімає рівень щастя. Одне дослідження показало, що це дозволяє регулювати негативний настрой, а також заспокоює людей.

Формулюючи цілі, краще виражатися дуже конкретно і ставити цілі реально досяжні. Тоді ви неодмінно будете щасливішими!

Будь-яка людина, що перебуває при здоровому глузді і тверезому розумі, прагне бути щасливою, або хоча б зовсім не проти того, щоб бодай зрідка, але відчувати такий стан, при якому присутнє почуття найбільшого внутрішнього задоволення своїм власним буттям, повноти і осмисленості життя. Когось це почуття залишає дуже рідко, хтось, навпаки, вже й забув, що може відчувати щось подібне, але бути щасливою людиною здавалося б дуже просто і дуже природньо.

Увага до питань щастя супроводжувала людство протягом всієї його історії. Про це написано і сказано так багато, що напевно окремо взятій людині не вистачить і усього її життя, щоб ознайомитися з повним переліком думок і міркувань, літератури з цього приводу. Однак, у спробі узагальнити цей величезний матеріал, цілком впевнено можна стверджувати, що питання щастя впритул стосується і моментів внутрішньої свободи людини, і зовнішніх факторів, які супроводжують її життя, таких понять як совість і честь, почуття власної гідності. І навіть взагалі може бути тісно пов’язане зі, здавалося б, зовсім незначними причинами та обставинами, які у багатьох просто можуть викликати відверту іронічну посмішку. Щастя можна легко втратити або позбутися. А його подальше здобуття або повернення може коштувати людині великих і неймовірних зусилль, забирати неабияку кількість сил та часу.

Враховуючи, що прагнення до щастя є основоположною метою людства, Генеральна Асамблея ООН, 28-го червня 2012- го року, на своєму 118-му пленарному засіданні прийняла відповідну резолюцію, в якій запропонувала всім державам - членам і структурам самої системи організації Об’єднаних Націй, а також і іншим регіональним і міжнародним організаціям, широкому громадянському суспільству, включаючи як неурядові організації, так і приватних осіб, відзначати Міжнародний день щастя, і постановила щорічно проводити його 20-го березня. Ця дата обрана невипадково, бо 20 березня настає весняне рівнодення, символізує однакове право на щастя всіх.

 За думкою експертів ООН, сприяння процесам сталого розвитку, справедливості та викорінення злиднів, більш комплексного та збалансованого підходу до економічного зростання, активне сприяння благополуччю всіх народів, невід’ємно стосується питань забезпечення щастя як для окремої особистості, так і для суспільства в цілому.

Підтримуючи дану ініціативу, ми,  бібліотекарі, щиро бажаємо всім і кожному бути щасливим! Нагадуємо, що навчитися радіти малому не так важко і під силу кожному з нас, читаючи позитивну художню літературу, ми навчимося цьому. Щастя і радість - це брати близнюки. Задовольняючись малим набагато легше отримати більше!

 Давайте усмішки всім дарувати –

І друзям, і гостям, і мамі, і татові

Хай радість злітає у небо, як птах,

І добрі слова у всіх на устах.

 Що таке щастя, кожен розуміє по –своєму. Так,  поняття щастя, записано  в тлумачному словнику: «Щастя – стан цілковитого задоволення життям, відчуття глибокого вдоволення та безмежної радості, яких зазнає хто-небудь».

Наші активні читачі взяли інтерв’ю та провели своє журналістське розслідування «Що таке щастя?» та «Що потрібно зробити , щоб бути щасливим?», «Чи почуваєте ви себе щасливою людиною?» Ось що з цього вийшло  це наш відеорепортаж.

ІІ. Презентація відеофільму за матеріалами учнівського журналістського дослідження та обговорення результатів опитування

ІІІ.    Поетична сторінка.

Учні читають вірші про щастя

Учениця читає вірш Ніки Мельник «Що таке щастя?» 

             Що таке щастя?

А чи не щастя жити просто так,

А чи не щастя бути поруч з вами.

Моє життя, моя мета проста –

Щоб дійсність поєдналася з думками.

Ловлю я щастя, що тіка на крилах,

Шукаю долі, але не знайду.

Чи я щаслива, може не щаслива,

Блука думками я то там, то тут.

Щасливий той, у кого є родина,

Кого чарує славний дивосвіт.

Хто прославляє ділом Україну

І пам’ятає завжди про свій рід.

Щаслива я, бо в мене б’ється серце,

І що воно ніскільки не скляне.

Щаслива я від того, що відверта,

і сонце сяє наді мной ясне.

Щаслива я, що вірю в дружбу щиру,

І що належу я сама собі.

Не вірте, коли кажу: Я нещаслива!

Не вірте ви тоді мені.

То лише мить, розчарування щирі.

Але тій миті не належу я.

То долі забавки примхливі,

То примха жалісна моя.

А я щаслива, бо вмію дарувати

Кохання, ніжність, серденько своє.

А я щаслива, бо вмію цінувати

Усе, усе, що доля нам дає.

 

  Учень:  Кажуть, що число сім – магічне. Мабуть, це і  справді  так. Бо в світі багато чого позначено числом сім: сім  днів у тижні; сім раз відміряй, а раз відріж – каже народна мудрість; є сім смертних грехів, які посилаються людині, щоб вона їх переборола; є сім чудес світу, а ще від щастя людина буває на сьомому небі. Саме тому воно і є магічним. А чому б і ні? Адже найкраще запамятовується те, що повторюється сім разів. А ще є веселка, у якій виграває дивовижних сім кольорів.  Щастя кольорове, воно – веселе, дивовижне, радісне, прекрасне, захоплююче, піднесене. Воно робить людину світлою, наділяє її силою, впевненістю у собі. Ось таке-воно – щастя. Звучить пісня «Я намалюю щастя!»

пісня Наталія Май «Щастя»

Учениця читає вірш Іванни Хомицької:

***

Про щастя ще змалку ми мрії плекали,

А що таке щастя - насправді не знали.

Є щастям - вернутись до рідної хати,

Побачити маму, побачити тата.

Та ми в цей час іншого щастя бажали,

Коли все це мали. Коли все це мали...

Це щастя - коханого бачити очі,

Та ті що чекають щодня і щоночі.

І щастя, як діти вигукують "мамо",

Можливо щохвилі, можливо ночами.

Хіба ми це щастям так часто вважаєм,

Коли все це маєм? Коли все це маєм...

Це щастя - побачити, як сонце сходить,

Як вишня розквітне, як яблуня вродить,

Веселки барвистої дивну красу,

Відчути ногами холодну росу.

Чи часто за щастя це дякуєм Богу?

За цю неповторну життєву дорогу?

Для мене є щастям, як діти здорові,

Є хліб на столі і є злагода в домі.

Це радість на серці, це спокій в душі,

Це, просто, можливість писати вірші...

IV.  Веселка щастя.

Бібліотекар:

Давайте  зараз спробуємо зануритися в світ літератури райдугою щастя.

Прийом «Асоціації».

Питання:

  •                   Які асоціації у Вас викликає зелений колір веселки? (відповіді учнів)

Коментар бібліотекаря: Особисто в мене зелений колір викликає асоціацію з життям.

 Перший колір щастя – це життя!

Прийом «Дидактичний театр».

Завдання: один учень читає оповідання, інші учні за допомогою міміки, жестів грають ролі гуски, гусенят, сонця, вітра, дощу.

Материнське щастя

Василь Сухомлинський

Гарячого літнього дня вивела гуска своїх маленьких жовтеньких гусенят на прогулянку. Вона, показувала діткам великий світ. Цей світ був зелений і радісний — перед гусенятами простягнувся величезний луг. Гуска навчала діток скубти молоду травичку. Травичка була солодка, сонечко тепле й ласкаве, моріг м’якенький, світ співав багатьма голосами жучків, метеликів, комах. Гусенята були щасливі.

Коли це налетіла чорна хмара, на землю впали краплі дощу. А потім посипались чималі, як горобині яєчка, градинки. Гусенята прибігли до мами, вона підняла крила й накрила ними дітей.

http://megaznaika.com.ua/kazka/wp-content/uploads/sites/9/2018/02/23-46-42-Buty_liudynoju_Vasyl_Suhomlynskyj_56_57.jpg

Під крильми було тепло й затишно, гусенята чули, як нібито звідкись іздалеку долинає гуркіт грому, виття вітру й стукіт градинок. Їм навіть стало весело: за материнськими крилами коїться щось страшне, а вони в теплі й затишку.

Потім усе вщухло. Гусенятам захотілось мерщій на зелений луг, але мати не піднімала крил. Гусенята вимогливо запищали: «Випускай нас, мамо».

Тихо підняла мати крила. Гусенята вибігли на траву. Вони побачили, що в матері крила зранені, вирвано чимало пір’я. Мати тяжко дихала. Але світ навколо був такий радісний, сонечко сяяло так яскраво й лагідно, жучки, бджоли, джмелі співали так гарно, що гусенятам чомусь і на думку не спало поцікавитись: «Мамо, що з тобою?» І коли одне найменше і найслабше гусеня підійшло до мами й запитало: «Чого в тебе зранені крила?» — вона тихо відповіла: «Все добре, мій синку».

Жовтенькі гусенята розсипались по траві. Мати була щаслива.

Питання для обговорення:

Чому гуска була щаслива, незважаючи на поранені крила?

Коментар бібліотекаря: сенс її життя – щастя її дітей.

Прийом «Асоціації»

  •                 Які асоціації викликає у вас жовтий колір? (відповіді дітей)

Коментар бібліотекаря:

Жовтий колір – колір життєдайного сонця – є одним із двох кольорів нашого національного прапора.

 Другий колір щастя – це твоя Батьківщина!

Бібліотекар пропонує учням прослухати вірш та взяти участь в обговоренні питання.

                                  Батьківщина

  Богдан-Ігор Антонич

Жовті косатні цвітуть на мокрих луках,

як за днів дитинства, в кучерявій млі.

Вилітають ластівками стріли з лука,

білі стріли літ.

Оси золоті в чарках троянд розквітлих,

мокрі зорі куряться під сизий вечір.

Ще горить твоєї молодости світло,

хоч новий десяток літ береш на плечі.

Слухай: Батьківщина свого сина кличе

найпростішим, неповторним, вічним словом.

У воді відбились зорі і обличчя,

кароокі люди і співуча мова.

Питання для обговорення:

-Як ви розумієте слова: «Батьківщина свого сина кличе»? До чого нас кличе Батьківщина?

-Як наше особистісне щастя залежить від щастя Батьківщини?

За аналогією розділи:

Третій колір щастя – вірні друзі! Твір Всеволода Нестайка «Чарівні окуляри»

Четвертий колір щастя –знання! Повість Івана Андрусяка «Вісім днів із життя Бурундика»

 П’ятий колір щастя – це природа! Вірш Нати Гончаренко «Краса землі моєї», «Яка чудова в нас планета».

        Шостий колір щастя – це краса, гармонія!  Пісня «Не  має України без калини»

 

           Сьомий колір щастя – це наші мрії! Вірш Богдана-Ігоря Антонича «Щастя».

 

V. Скарбничка мудрості

Бібліотекар: Можливо, щастя має більше кольорів. Хто знає? Та ми знаємо те, що воно – різнокольорове, барвисте, світле. І хай у   кожного  з вас щастя буде веселкове, чисте, бо людина приходить у світ для добра і щастя.

 

 

 

Міркування про щастя українських письменників

Учні об’єднується у четвірки, читають вислови українських письменників, надруковані на аркушах паперу, обирають вислів, який сподобався їм більш все. Після завершення виконання вправи групи по черзі називають вислів, який вони обрали, та обгрунтовують свій вибір

(лунає музика Шопена)

Г. Сковорода, «Алфавіт, або Буквар миру». Твір в афористичній формі розповідає про найважливіший у житті: «Любов виникає з любові. Бути щасливим - пізнати себе». А теперішнім щастям для кожного автор уважає улюблену роботу, тобто роботу з покликання й щоденне самовдосконалення.

Котляревский, «Наталка Полтавка». У п'єсі щастя тлумачиться як чесна й чисте життя в сім'ї з коханою людиною.

Т. Шевченко. У багатьох добутках поет обрисував трагічні картини життя українців, і все-таки є в нього й замальовки щастя. Так в «Исайя. Глава 35» картина щасливого життя зображується через метафоричне зображення квітучої землі, на якій люди живуть весело й вільно. Ще яскравіше картина ідеального щастя виникає у вірші «Садок вишневе коло будинку», сповнений гармонії й спокою щоденного буття, у якому є місце й гармонії материнства, і природі, і звичайному порядку, і ще багатьом дрібничкам, які роблять наше життя щасливої.

Марко Вовчок, «Інститутка». Твір є соціально-побутовою повістю, проте, крім соціальних питань, автор піднімає проблеми щастя й висловлює переконання: умовами щастя є воля, любов і життя в згоді ссовестью.

И.Франко У романі «Перехресні тропи» письменник розглядає проблему відносин інтелігенції й народу. Головний герой роману Євгеній Рафалович не мислить для себе щастя інакше, чим у служінні народу. Так само мислить свою життєву роль Мойсей, що служить своєму народу всупереч всьому й у тім убачає щастя.

Леся Українка. Для героїні драматичної поеми «Бояриня» немає щастя без батьківщини, без волі, як немає й самого життя. Героїня «Лісової пісні» навіть волею на якийсь час жертвує заради любові, тому що в ньому вбачає щастя.

О. Олесь Проникливий ліризм вірша «Чари ночі» оспівує щастя юності й любові. У віршах «З журбою радість обійняла» і «Астри» відображена щастя життя у світі, як можна відчувати, сподіватися, радуватися кожному дню.

У. Самчук. У повісті «Марія» із хронологічною точністю зображене життя героїні, що прагнула на щастя, сподівалася на нього, будувала його, аж поки це щастя не зійшлося на одному рівнянні: щастя = хліб, тому що хліб = життя.

О. Довженко. У кіноповісті «Зачарована Десна» розповідається про щастя мати теплу сім'ю, відчувати себе частиною великого й талановитого народу, що з терпінням і гумором долає життєві негаразди. Разом з тем цей твір - заповіт пам'ятати про свої коріння й створювати добро, не втратити «щастя бачити... зірки навіть у буденних калюжах на життєвих шляхах».

Д. Павличко Поезії його зображують увесь різноманітний світ, де є місце любові («Коли ми йшли вдвох з тобою», «Я стужився, мила, за тобою») і любові до рідної мови («Об рідне слово, хто без тебе я?»). І найвідомішим все-таки є вірш «Два кольори», у якому відбилося подання про щастя - це життя, де «переплелися, як мамине шиття, мої сумні й радісні дороги». Ще це мати й рідна земля, які плекають на долонях кожного, хто народився на цій землі, аж поки не настане час «піти в мир невідомими шляхами», несучи в серце «два кольори» - «червоний - це любов, а чорний - це журба».

 Бібліотекар: Так все ж, що таке щастя?

Це тільки ваші зусилля і ваше бачення. Немає рецепта щастя. Адже для когось щастя - це сім'я, для когось- робота, а хтось не уявляє життя без подорожей.

    Але один знаменник все-таки є − це гармонія душі і тіла, це любов до себе і ближнього. Людина, яка сіє добро і світло не може бути нещасною.

VI. Вправа «Відпустіть це, щоб бути щасливим»

(Учні пишуть словами на папері та  викидують в скриньку)

  •                   гнів і образи - вони роблять вас нещасними, ви з'їдаєте самого себе
  •                   заздрість - ви нічого не досягнете, заздрячи іншим
  •                   схвалення - ви втрачаєте себе, коли робите все тільки для того, щоб хтось вас похвалив
  •                   прагнення до ідеалу - такого немає, і це стосується всього: зовнішнього вигляду, способу тіла, умінь, навчання, роботи.

Далі завершує годину

VII. Рефлексія. Гра «Я –Щастя»  

 - «Скажи, Щастя, що ти даруєш для життя людини?»  ( діти висловлюють свої побажання для щастя, що потрібно для людини передаючи  один одному символічну корону «Щастя»)

Звучить мелодія

VIIІ. Підсумки заходу:

Всі без винятку хочуть бути щасливими. Інколи бачимо, що люди дарують один одному різні сувеніри – талісмани на щастя. Тож і ми даруємо згадку про нашу бібліотерапівтичну годину символ щастя – Підкову.

     Хай буде у світі мир, хай всіх нас вітає кожного дня привітне сонечко, хай цвіте на ваших личках радісна усмішка і хай дзвенить веселий  сміх. Будьте щасливі!

 «Щастя – це трикутник, а в нім три боки: віра, надія, любов» Б.-І. Антонович

Інсценування вірша Ірини Самариної

  А счастье на базаре не купить…

Пойду, схожу за счастьем на базар,
А после в супермаркет, за удачей…
И что с того, что это не товар…
Я попрошу ещё любви — на сдачу…

И взвесьте мне, пожалуйста, грамм сто,
Той совести, что с краю, полкой ниже…
Просрочена? Ну, ладно я потом,
Куплю в другом ларьке… А вижу-вижу:

По акции есть скидка для меня.
Давайте доброты, насколько хватит…
А есть у вас от злых людей броня?
Что-что? На это деньги жалко тратить?

А средство есть от жалости у вас?
Микстура от тоски, сироп от скуки?
Продайте мне ещё вот этот шанс…
И крепкую настойку от разлуки…

Уюта мне семейного — мешок,
Чтоб высший сорт, другого, мне не надо…
И красоты вон той, с пометкой «ШОК»,
Таблетки от неискреннего взгляда…

А дружбу как, поштучно иль навес,
Сегодня вы, любезно, продаёте?
Нет, не куплю, а просто – интерес,
Зачем так жить, и есть ли смысл в расчёте?

Ещё здоровья близким прикуплю
И буду им дарить на Дни Рожденья…
В продаже – зависть? Зависть не люблю.
Продайте лучше пол кило терпенья…

Доверия не нужно… В прошлый раз
Купила оптом, мне надолго хватит…
Продайте все запасы слёз из глаз,
Моя судьба вам, с радостью, заплатит…

Зачем? А чтоб не плакала душа
У тех людей, в которых много света…
Ведь жизнь тогда, добра и хороша,
Когда у вас в продаже боли нету…

Нет, счастья на базаре не купить…
Но если мы научимся делиться
Тем самым счастьем и любовь дарить,
То всё плохое просто испарится!

doc
Додано
26 листопада 2020
Переглядів
729
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку