Білки, як біологічні полімери.

Про матеріал
Білки, як біологічні полімери. Денатурація білків. Біологічна роль амінокислот і білків. Якісні реакції.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Білки

Номер слайду 2

Життя – це спосіб існування білкових тіл. Ф.Енгельс

Номер слайду 3

Білки – високомолекулярні природні сполуки (біополімери), що складаються із залишків амінокислот, сполучених пептидним зв’язком. Білки Протеїни Протеїди

Номер слайду 4

Класифікація амінокислот:

Номер слайду 5

Класифікація амінокислот: ІІІ. Залежно від взаємного розміщення амінної та карбоксильної груп: -АК, -АК, -АК

Номер слайду 6

Номер слайду 7

Класифікація амінокислот: повноцінні неповноцінні

Номер слайду 8

Номер слайду 9

Номер слайду 10

Номер слайду 11

Способи сполучення двох амінокислот:

Номер слайду 12

Номер слайду 13

До складу білкових речовин входять: Карбон, Гідроген, Оксиген, Нітроген, Сульфур, Фосфор. Гемоглобін – C3032H4816O872N780S8Fe4. Молекулярна маса білків коливається від декількох тисяч до декількох мільйонів. Mr білка яйця = 36 000, Mr білка мязів = 1 500 000 Якісний склад білків

Номер слайду 14

Хімічний склад білків: а також невеликі кількості Фосфору, Йоду, Феруму

Номер слайду 15

Номер слайду 16

Номер слайду 17

Номер слайду 18

Первинна структура – послідовність чергування амінокислотних залишків у поліпептидному ланцюгу.

Номер слайду 19

Номер слайду 20

Вторинна структура – просторова конфігурація поліпептидного ланцюга, тобто його можливе розташування в просторі. Для білків найчастіше зустрічається вторинна структура у вигляді спіралі.

Номер слайду 21

Поліпептидний ланцюг скручується у спіраль, яка стабілізується водневими зв’язками, які виникають між атомами Гідрогену NH2-групи одного витка спіралі та Оксигену СО- групи іншого. Радикали амінокислот залишаються ззовні спіралі. Вторинна структура білків

Номер слайду 22

Третинна структура – трьохмірна конфігурація, яку має в просторі закручена спіраль. Третинна структура пояснює специфічність білкової молекули і її біологічну активність.

Номер слайду 23

Третинна структура білків Визначається розміром, формою та полярністю R-груп та послідовністю амінокислотних залишків. Поліпептидні спіралі орієнтуються у просторі у вигляді клубка (глобули), утримуються дисульфідними зв’язками, які виникають між залишками амінокислоти цистеїну.

Номер слайду 24

Четвертинна структура – розташування в просторі декількох поліпептидних ланцюгів, кожний із яких має свою первинну, вторинну і третинну структуру і називається субодиницею.

Номер слайду 25

Виникає внаслідок об’єднання окремих глобул, які в сукупності становлять функціональну одиницю. Стабілізація визначається гідрофобними, електростатичним взаємодіями, водневими зв’язками. Четвертинна структура білків

Номер слайду 26

1) йонні зв’язки; 2) водневі зв’язки; 3) гідрофобні зв’язки; 4) сульфідні зв’язки

Номер слайду 27

Номер слайду 28

 Класифікація білків за формою молекул Глобулярні білки Фібрилярні білки

Номер слайду 29

Фізико-хімічні властивості білків Фізичний стан рідкі напіврідкі тверді в’язкі

Номер слайду 30

Фізико-хімічні властивості білків Розчинність Горіння t плав. та кип. Фібрилярні нерозчинні Гідроліз альбумози дипептиди пептони поліпептиди

Номер слайду 31

Хімічні властивості білків 1. Гідроліз (кислотно-основний, ферментативний), у результаті якого утворюються амінокислоти. 2. Денатурація – порушення природної структури білка під дією нагрівання або хімічних реагентів. Денатурований білок втрачає свої біологічні властивості.

Номер слайду 32

Денатурація білка

Номер слайду 33

Денатурація білків під дією солей важких металів

Номер слайду 34

Денатурація білка при нагріванні

Номер слайду 35

Кольорові реакції білків Ксантопротеїнова – взаємодія з концентрованою нітратною кислотою, яка супроводжується появою жовтого забарвлення. 2. Біуретова – взаємодія із свіжоосадженим купрум(II) гідроксидом, у результаті якої з’являється фіолетово-синє забарвлення.

Номер слайду 36

Ксантопротеїнова реакція

Номер слайду 37

Біуретова реакція

Номер слайду 38

Номер слайду 39

Функції білків Будівельна (пластична) – білки приймають участь в утворенні оболонки клітини, органоїдів і мембран клітини. Каталітична – всі клітинні каталізатори – білки (активні центри фермента). Рухова – скорочувальні білки викликають різноманітний рух. Транспортна – білок крові гемоглобін приєднує кисень і разносить його до всіх тканин. Захисна – вироблення білкових тіл і антитіл для знешкодження чужорідних речовин. Енергетична – 1 г білка еквівалентний 17,6 кДж. Рецепторна – реакція на зовнішній подразник.

Номер слайду 40

Функції білків каталітична структурна транспортна

Номер слайду 41

Функції білків

Номер слайду 42

Функції білків

Номер слайду 43

Номер слайду 44

1) Які речовини входять до складу білків?  а) амінокислоти; б) спирти; в) ефіри; г) кислоти  2) Скільки амінокислот беруть участь в утворенні білків?  а) 16; б) 20; в) 30; г) 10  3) Які білки називаються неповноцінними?  а) у яких відсутні деякі амінокислоти;  б) у яких відсутні деякі незамінні амінокислоти;  в) у яких відсутні деякі замінні амінокислоти.  Питання для закріплення вивченого матеріалу:

Номер слайду 45

4. У результаті якої реакції утворюються білки?  а) гідролізу; б) поліконденсації; в) гідратації; г) етерифікації. 5. Якого кольору утворюється осад при взаємодії білка з концентрованою нітратною кислотою: а) білий; б) жовтий; в) фіолетовий; г) блакитний. 6. Незворотній процес порушення первинної структури білків називається:    а) ренатурацією;     б)  денатурацією;    в) деструкцією.

Номер слайду 46

7. Пептидним називають зв’язок між: а) карбоксильною групою однієї амінокислоти і аміногрупою іншої б) карбоксильними групами двох амінокислот в) аміногрупами двох амінокислот 8. Амінокислоти, які синтезуються в організмі людини та тварин з інших сполук (з продуктів обміну речовин), називають: а) незамінними б) частково замінними в) замінними

Номер слайду 47

9. Вкажіть , які зв’язки лежать в основі утворення первинної структури білка: а) водневі; б)пептидні; в) йонні; г) не існують взагалі. 10) Вкажіть, яку функцію не виконують білки: а) будівельну; б) захисну; в) енергетичну; г) запасаючу.

ppt
Пов’язані теми
Хімія, Матеріали до уроків
Додано
22 квітня 2021
Переглядів
14643
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку