Проєкт ''Анілін – основа для виробництва барвників''

Про матеріал

Анілін — найпростіший представник ароматичних амінів.

За допомогою цього проекту ми ознайомимося з аніліном як представником нітросполук, зможемо дати уявлення про будову молекули аніліну; розглянемо фізичнi та хімічні властивості аніліну, способи його одержання й застосування.

Зміст слайдів
Номер слайду 1

Проєкт. Анілін – основа для виробництва барвників.

Номер слайду 2

Мета проекту: Ознайомитися з аніліном як представником нітросполук, дати уявлення про будову молекули аніліну; розглянути фізичнi та хімічні властивості аніліну, способи його одержання й застосування. План проекту:1. Формування уявлення про ароматичнi амiни.2. Що таке анiлiн?3. Iсторiя створення анiлiну.4. Будова молекули анiлiну та його вигляд.5. Властивостi анiлiну.6. Добування та застосування анiлiну.7. Висновок.

Номер слайду 3

Номер слайду 4

Що таке анiлiн?Анілін (феніламін) — органічна сполука з формулою C6 H5 NH2, найпростіший ароматичний амін.

Номер слайду 5

Історія створення. У 1840 Ю. Ф. Фріцше виявив,що при нагріванні з лугом синє забарвлення індиго зникає і утворюється в'язка маса коричневого кольору. Очистивши цю речовину, Фріцше отримав швидко жовтіючу на повітрі маслянисту рідину і назвав її аніліном . Н. Н. Зінін в 1841 році відкрив спосіб відновлення нітробензолу до відповідного ароматичного аміну - бензідама. В 1843 роцi - Гофман встановив, що бензідам , кіанол , кристаллин і анілін - одне й те ж з'єднання . Зупинилися на аніліні .

Номер слайду 6

Будова: молекулярна, структурна формули, модель молекули, вигляд. C6 H5 NH2 - анілін

Номер слайду 7

Номер слайду 8

Фізичні властивості: Анілін - безбарвна масляниста рідина. Добре розчиняється в етанолі і бензолі. Трохи важче води, малорастворим в ній. Температура кипіння - 174 С. Проявляє слабкі основні властивості. При окисленні на повітрі стає світло-коричневого кольору. Отруйний.

Номер слайду 9

Номер слайду 10

Номер слайду 11

Отримання:

Номер слайду 12

Застосування: На даний момент у світі основна частина (85%) виробленого аніліну використовується для виробництва метілдіізоціонатов (MDI), використовуваних потім для виробництва поліуретанів. Анілін також використовується при виробництві штучних каучуків (9%), гербіцидів (2%) і барвників (2%). В Україні він в основному застосовується в якості напівпродукту у виробництві барвників, вибухових речовин і лікарських засобів (сульфаніламідні препарати).

Номер слайду 13

Номер слайду 14

Номер слайду 15

Висновок: Анiлiн- ароматичний амiн, склад молекули якого розглядають як продукт замiщення одного атому Гiдрогену в молекулi бензену на амiногрупу- NH2.

Номер слайду 16

Номер слайду 17

pptx
Пов’язані теми
Хімія, Інші матеріали
Додано
23 квітня 2021
Переглядів
16746
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку