Бінарний урок Алгебра і інформатика, 7 клас Тема. Алгебра. «Дії над многочленами» Інформатика. «Створення діаграм в програмному середовищі Excel»

Про матеріал
Алгебра. «Дії над многочленами» Інформатика. «Створення діаграм в програмному середовищі Excel» Тип уроку. Бінарний урок. Урок-дослідження «На скільки років нам вистачить власних корисних копалин» Мета уроку. Узагальнити та систематизувати знання та уміння учнів виконувати дії з многочленами; удосконалювати навички будувати діаграми у програмному середовищі Excel. розвивати пізнавальні здібності, розумову активність, фінансову грамотність. виховувати бережливе ставлення до природних запасів України, бажання зберігати та примножувати їх.
Перегляд файлу

Донецький вугільний басейн (скорочено Донецький басейн, Донбас) — промисловий регіон, що охоплює більшу частину Донецької області без Приазов'я та крайньої півночі, південь Луганської області, а також прилеглу частину— схід Дніпропетровської  області.

Назву «Донецький басейн», скорочено «Донбас» дав Ковалевський Євграф Петрович, гірничий інженер з Харкова, який виконав перше стратиграфічне і геологічне дослідження Донбасу і подав першу карту залягання вугільних пластів Донбасу (початок ХІХ ст.). 

Відкритий в 1720-х роках; промислове освоєння з кінця 19 століття.

Площа — близько 60 тис. км².

Сумарні запаси до глибини 1800 м — 145 млрд т.

Основні центри видобутку: Донецьк, Покровськ, Макіївка, Лисичанськ, Горлівка, Павлоград і ін.

Великий центр вугільної промисловості, чорної і кольорової металургії України.

На противагу усталеній думці, що Донбас це лише шахти та копанки, шахтарський край має багато цікавого та унікального як в природній сфері, так і в загальнокультурному плані. Отож, цікаві факти про Донбас. Донецький вугільний басейн (звідки, власне, і назва «Донбас») багатий не тільки природним твердим паливом. Ще в доісторичні часи тут виплавляли золото, мідь, срібло. Донецька область має у своїх надрах унікальні поклади кам’яної солі, білої глини (каоліну), використовуваної для виробництва якісного порцеляну, а також ртутної руди (кіноварі), цирконію, гранітів, крейди, вапняків. Ведеться пошук алмазів. Першими поселенцями на цих землях були запорізькі козаки, які засновували свої «зимники» в стратегічно важливих пунктах.

Курортне місто Святогірськ знамените своїм унікальним печерним монастирем, висіченим у білосніжній крейдяній скелі, що височіє над Сіверським Дінцем. За легендою, скит організували ченці Києво-Печерської лаври, які дивом врятувалися під час навали Батия. З легкої руки письменника Антона Чехова Святогір’я носить неофіційну назву «Донецька Швейцарія».

 У місті Артемівськ розташований найбільший у Східній Європі завод шампанських вин, який виробляє «сонячний напій» за класичною технологією. Щорічно по всіх континентах розходяться мільйони пляшок ігристого вина, дбайливо витриманого в місцевих підвалах загальною площею 26 гектарів.

Заповідник «Хомутовський степ» на півдні Донецької області зберіг незайманий куточок Дикого Поля, який ніколи не бачив плуга. Тут знайшли притулок десятки видів реліктових рослин, зокрема, оспіваний у козацьких думах «сива» степова ковила. Білосарайська та Крива коси, які на кілька кілометрів проникають в Азовське море, навесні і восени служать «транзитним вокзалом» для незліченної кількості перелітних птахів.

Неподалік від обласного центру розташований найбільший в країні штучний ліс — Великоанадольський (2543 гектара). Його заклав понад півтора століття тому назад видатний науковець Віктор Графф, тим самим довівши можливість займатися лісорозведенням в посушливому степу. Зараз у центрі зеленого оазису ховається озеро з цілющими радоновими джерелами
 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Льві́всько-Воли́нський вугі́льний басе́йн — у Львівській і Волинській областях України, у західному напрямі продовжується на території Польщі. Охоплює площу близько 10 тис. км².

Львівсько-Волинський вугільний басейн розташований на північному заході України у верхній течії річки Західний Буг і є південно­-східною частиною Люблінського вугільного басейну, що знаходиться на території Польщі. Площа Львівсько-Волинського вугільного басейну – 1400 квадратних кілометрів, протяжність 190 км, середня ширина приблизно 60 км.

Пошукове буріння було почато в 1938 р. в межах Львівського воєводства. До початку Другої Світової війни з 11 свердловин було закінчено 7.

В 1946–1947 рр. трест «Львіввуглерозвідка» значно розширив площу науково-розвідувальних робіт на вугілля. Бурінням були охопленні не тільки Львівська область, але і західні райони Волинської області та Білорусі.

Балансові запаси вугілля — близько 29 млрд. т.

Основні родовища: Міжрічинське, Волинське, Тяглівське, Любельське.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Дніпровський вугільний басейн розташований на території Житомирської, Вінницької, Київської, Черкаської, Кіровоградської, Запорізької і Дніпропетровської, частково Полтавської Миколаївськоїта Херсонської областей України.

За роки освоєння Дніпробасу накопичений значний геологічний матеріал території вугільного басейну та вугільних покладів зокрема. Перший етап охоплює проміжок часу з кінця ХVІІ ст. і до кінця ХІХ ст.

До другого етапу можна віднести період геолого-знімальних робіт, які дозволили систематизувати фактичний матеріал.

До третього етапу можна віднести період, в який розпочинається проведення крупномасштабної геологічної зйомки, розгортаються детальні пошуково-розвідувальні роботи на багатьох родовищах басейну, вивчення вугільних покладів окремих родовищ,

Виявлено близько 200 родовищ і вуглепроявів бурого вугілля. Площа 150 тис. км². Розвідані запаси бурого вугілля бл. 3 млрд т, з них придатні для відкритої розробки 0,5 млрд т. Пром. центр видобутку - м. Олександрія.

Дніпровський буровугільний басейн має 27 родовищ на території 5 центральних областей України.

Видобуток вугілля відкритим і підземним способами.

Балансові запаси — 2,24 млрд т, Олександріявугілля — найбільше підприємство дніпровського буровугільного басейну

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Природний газ - горюча копалина, без якої важко уявити побут сучасної людини. Газ займає перші місця в паливно-енергетичних балансах більшості розвинених країн, це також важлива сировина для різних галузей промисловості. Існують безліч цікавих фактів про газ, про які багато хто з нас навіть не здогадуються.

 

Цікаві факти про газ.

Point Green Газ, який існує як природна речовина, не має ні кольору, ні запаху. Але оскільки газ при неправильному застосуванні становить небезпеку, в нього додають речовину під назвою одорант - це дає можливість ідентифікувати характерний запах, що дозволяє людині виявити витік газу в побуті. 
Point Green Цікаво, що про корисні властивості газу люди здогадувалися ще давно, так, наприклад, в давнину природний газ використовували для домашніх потреб. Відомо, що в I столітті н.е. один спостережливий перський цар наказав побудувати палацову кухню на тому місці, де газ виходив на поверхню. Вогонь в цій кухні горів день і ніч, що дозволяло заощадити на дровах, вугіллі, і тільки лише через багато століть люди навчилися видобувати газ самі, поставляючи його в необхідні місця.
Point Green Ще одним не менш цікавим фактом про газ є те, що в 1971 р. геологи виявили улоговину, яка повністю була заповнена газом. Вчені вирішили її підпалити, щоб газ не виходив в атмосферу, оскільки концентрація його в цьому місці була висока, і ось речовина горить там і зараз, через десятки років, а це унікальне місце називають «Двері в пекло».
Point Green Газ також використовували для освітлення, така система вуличного освітлення була популярна в 19 столітті, коли газ за спеціальною системою газопроводу подавався до вуличних ліхтарів.
Point Green Рідке паливо перевозять в спеціальних танкерах, і найдовший танкер для транспортування газу досягає 345 метрів в довжину.
Point Green В даний час наша планета подібно павутині обплутана мережами газопроводу, порівнюючи довжину екватора Землі і загальну довжину газопроводів, вчені говорять про те, що протяжність екватора в 20 разів менша.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Про походження слова «нафта» вчені дискутують досі. Більшість з них упевнені, що воно має турецьке коріння, а турки, в свою чергу, запозичили його. Інші лінгвісти ріднять назву корисних копалин з аккадським дієсловом «напатум» — «вогник». Є припущення, що це може бути і іранське запозичення слова «рідка речовина». Представляємо цікаві факти про нафту.

1. Нафта — не тільки чорне, а й по-справжньому живе золото. Адже в її основі лежить морська вода і планктон, що мешкав на Землі десятками мільйонів років тому.

2. Найбільшими запасами нафти з відомих сьогодні мають п’ять держав Перської затоки. На їх частку припадає 2/3 відкритих родовищ.

3. Всього одна крапелька «чорного золота» здатна зіпсувати 25 літрів питної води.

4. Нафта, що розлилася по поверхні океану, вважається екологічним лихом. Але в історії відомий випадок, коли вона стала не руйнувальницею, а рятівницею тварин. У 19-му столітті кити піддавалися масовому винищенню, бо їх жир ідеально підходив для використання в лампах. Він не чадів, не мав неприємного запаху і витрачався дуже економно. Використовували цю речовину і для інших цілей — наприклад, для виготовлення косметики, для змазування механізмів і для виробництва свічок. Популяція китів стрімко скорочувалася, найбільші тварини Землі виявилися на межі вимирання. Китам допоміг винахід гасу — продукт перегонки нафти.

5. На зорі автомобілебудування бензин, одержуваний, як відомо, з нафти, був вкрай дешевий і практично не користувався попитом. Адже покупку авто могли собі могли дозволити одиниці, а отже, необхідності у великій кількості бензину не було. Його більше набували з гігієнічною метою — як засіб проти вошей або для відмивання жирних плям на тканині.

6. В день ми витрачаємо приблизно стільки нафти, скільки природа створювала протягом півтори тисячі років. Це земне багатство не заповнюється, і коли-небудь, хоча в дуже віддаленому майбутньому, запаси нафти на Землі опиняться вичерпані.

7. Першими отримали нафту за допомогою буріння стародавні китайці, і сталося це в 4-му столітті до нашої ери. Вони виконали в грунті свердловину глибиною 240 м за допомогою труб, виготовлених з бамбука.

8. Всі родовища нафти умовно діляться на «слонів» (так називають гігантські джерела «чорного золота») і «мишей» (маленькі родовища). На частку «слонів» припадає приблизно 60% світового нафтовидобутку, на частку «мишей» — інше.... 

Торф — порода рослинного походження, утворена протягом тисяч років з недорозкладених рослинних залишків (трав, мохів та деревини), які внаслідок високої вологості та поганого доступу повітря мінералізувалися лише частково.

Давня назва торфу  займиста земля. Згадки про торф як «займисту землю», що нею західноєвропейці користувалися для нагрівання їжі, трапляються у «Природничій історії» (46 р. н. е.) римського історика Плінія Старшого.

Вік сучасних торфовищ вимірюється 5–10 тисячами років. Усі торф'яники зазвичай дуже заводнені й заболочені. Торф іноді вкритий невеликим шаром ґрунту, при цьому він утворює пальзи.

Торф горить повільно на всю глибину його залягання. Торф'яні пожежі охоплюють великі площі й важко піддаються гасінню, коли горить шар торфу значної товщини. Торф може горіти в усіх напрямках, незалежно від напрямку й сили вітру, а під ґрунтом він горить навіть під час помірного дощу й снігопаду.

Торф'яні пожежі рухаються повільно, по декілька метрів на добу, і відзначаються тим, що їх майже неможливо згасити. Вони небезпечні раптовими проривами вогню з під землі і тим, що їх край не завжди помітний. Ознакою підземної торф'яної пожежі є характерний запах гарі, місцями з під землі просочується дим, а сама земля гаряча. Торф вигоряє зсередини, утворюючи порожнини, в які можна провалитися й згоріти. Температура в товщі торфу, охопленого пожежею, більше тисячі градусів.

  • У Європі, наразі набули поширення торф’яні ванни, що мають лікувальні властивості. У багатьох відомих SPA-салонах застосовують торф’яні ванни для лікування ревматизму і артриту.
  • Торф вже відомий і як ліки. З нього виробляють ряд лікувальних препаратів. Наприклад, «торфот», який є незамінним при лікуванні хвороб серця, нирок, екземи, відшарування сітківки ока.
  • До складу торфу входять волокна, які можна використовувати при виготовленні тканин. У Фінляндії, наприклад, вже існує одяг, тканини, виготовлені із застосуванням торфу.
  • Торф може бути використаний як абсорбуючий матеріал при ліквідації екологічних аварій різного типу, наприклад суміш торфу і активованого вугілля використовується для очищення повітря, а оброблений торф застосовується для поглинання нафти з поверхні океану або узбережжя, для очищення стічних вод від ряду барвників, фенолу, нітратів, фосфатів, іонів важких металів, жирів, протеїнів.
  • Ескімоси будують свої житла з двох шарів: внутрішнього – торфу і зовнішнього снігу.
  • Верхній шар сфагнового торфу може застосовуватися в целюлозно-паперовій промисловості для виготовлення твердих сортів паперу, картону.
  • При хімічній переробці кускового торфу під дією високих температур відбувається виділення до 98% вуглецю – так отримують вуглецевий відновлювач металу – кокс, який має широке застосування в металургії.
  • Торф’яні фільтри використовуються в акваріумах. Більшість тропічних вод мають більшу чи меншу кислотність. Йдеться про гумінові кислоти, які виділяються деревиною і листям. Воду для акваріума пропускають через торф, щоб вона вбирала в себе речовини, що містяться в ній. Багато видів декоративних риб походять з особливо чистих і «кислих» вод, тому використовуючи торф можна створити для них умови, близькі до природних.
  • Перша згадка про Віскі (Whisky) датується 1494 роком, а широке поширення досягла в 1700 році. З тих часів і до сьогодні при виготовленні Шотландського Віскі використовується торф. Торф надає віскі незрівнянного запаху і смаку. Солодовий віскі, так само як і коньяк або арманьяк, володіє унікальною серед міцних алкогольних напоїв особливістю надавати специфічний смак залежно від місця виробництва.

 

 

Перегляд файлу

 

 

MCj04244660000[1]          MCj04244800000[1]

Мені добре, я готовий                                                                    Я тривожуся,

до подорожі.                                    Мені байдуже.                       чи все вийде?

 

 

MCj04244660000[1]          MCj04244800000[1]

Мені добре, я готовий                                                                    Я тривожуся,

до подорожі.                                    Мені байдуже.                       чи все вийде?

 

 

MCj04244660000[1]          MCj04244800000[1]

Мені добре, я готовий                                                                    Я тривожуся,

до подорожі.                                    Мені байдуже.                       чи все вийде?

 

 

MCj04244660000[1]          MCj04244800000[1]

Мені добре, я готовий                                                                    Я тривожуся,

до подорожі.                                    Мені байдуже.                       чи все вийде?

 

 

MCj04244660000[1]          MCj04244800000[1]

Мені добре, я готовий                                                                    Я тривожуся,

до подорожі.                                    Мені байдуже.                       чи все вийде?

 

 

MCj04244660000[1]          MCj04244800000[1]

Мені добре, я готовий                                                                    Я тривожуся,

до подорожі.                                    Мені байдуже.                       чи все вийде?

 

 

MCj04244660000[1]          MCj04244800000[1]

Мені добре, я готовий                                                                    Я тривожуся,

до подорожі.                                    Мені байдуже.                       чи все вийде?

 

 

MCj04244660000[1]          MCj04244800000[1]

Мені добре, я готовий                                                                    Я тривожуся,

до подорожі.                                    Мені байдуже.                       чи все вийде?

 

 

MCj04244660000[1]          MCj04244800000[1]

Мені добре, я готовий                                                                    Я тривожуся,

до подорожі.                                    Мені байдуже.                       чи все вийде?

 

 

MCj04244660000[1]          MCj04244800000[1]

Мені добре, я готовий                                                                    Я тривожуся,

до подорожі.                                    Мені байдуже.                       чи все вийде?

 

 

MCj04244660000[1]          MCj04244800000[1]

Мені добре, я готовий                                                                    Я тривожуся,

до подорожі.                                    Мені байдуже.                       чи все вийде?

 

 

MCj04244660000[1]          MCj04244800000[1]

Мені добре, я готовий                                                                    Я тривожуся,

до подорожі.                                    Мені байдуже.                       чи все вийде?

 

 

MCj04244660000[1]          MCj04244800000[1]

Мені добре, я готовий                                                                    Я тривожуся,

до подорожі.                                    Мені байдуже.                       чи все вийде?

 

 

MCj04244660000[1]          MCj04244800000[1]

Мені добре, я готовий                                                                    Я тривожуся,

до подорожі.                                    Мені байдуже.                       чи все вийде?

 

 

MCj04244660000[1]          MCj04244800000[1]

Мені добре, я готовий                                                                    Я тривожуся,

до подорожі.                                    Мені байдуже.                       чи все вийде?

 

 

MCj04244660000[1]          MCj04244800000[1]

Мені добре, я готовий                                                                    Я тривожуся,

до подорожі.                                    Мені байдуже.                       чи все вийде?

 

 

MCj04244660000[1]          MCj04244800000[1]

Мені добре, я готовий                                                                    Я тривожуся,

до подорожі.                                    Мені байдуже.                       чи все вийде?

 

 

MCj04244660000[1]          MCj04244800000[1]

Мені добре, я готовий                                                                    Я тривожуся,

до подорожі.                                    Мені байдуже.                       чи все вийде?

 

 

 

Завдання

Максимальна кількість балів

Набрана кількість балів

Усний рахунок

3 бали

 

Спростити вираз та знайти його значення

2 бали

 

Побудова діаграми

2 бали

 

Рівняння

1 бал

 

Побудувати діаграму

3 бали

 

Знайти значення виразу

1 бал

 

 

 

Завдання

Максимальна кількість балів

Набрана кількість балів

Усний рахунок

3 бали

 

Спростити вираз та знайти його значення

2 бали

 

Побудова діаграми

2 бали

 

Рівняння

1 бал

 

Побудувати діаграму

3 бали

 

Знайти значення виразу

1 бал

 

 

 

Завдання

Максимальна кількість балів

Набрана кількість балів

Усний рахунок

3 бали

 

Спростити вираз та знайти його значення

2 бали

 

Побудова діаграми

2 бали

 

Рівняння

1 бал

 

Побудувати діаграму

3 бали

 

Знайти значення виразу

1 бал

 

 

Завдання

Максимальна кількість балів

Набрана кількість балів

Усний рахунок

3 бали

 

Спростити вираз та знайти його значення

2 бали

 

Побудова діаграми

2 бали

 

Рівняння

1 бал

 

Побудувати діаграму

3 бали

 

Знайти значення виразу

1 бал

 

 

 

Завдання

Максимальна кількість балів

Набрана кількість балів

Усний рахунок

3 бали

 

Спростити вираз та знайти його значення

2 бали

 

Побудова діаграми

2 бали

 

Рівняння

1 бал

 

Побудувати діаграму

3 бали

 

Знайти значення виразу

1 бал

 

 

 

Завдання

Максимальна кількість балів

Набрана кількість балів

Усний рахунок

3 бали

 

Спростити вираз та знайти його значення

2 бали

 

Побудова діаграми

2 бали

 

Рівняння

1 бал

 

Побудувати діаграму

3 бали

 

Знайти значення виразу

1 бал

 

 

Завдання

Максимальна кількість балів

Набрана кількість балів

Усний рахунок

3 бали

 

Спростити вираз та знайти його значення

2 бали

 

Побудова діаграми

2 бали

 

Рівняння

1 бал

 

Побудувати діаграму

3 бали

 

Знайти значення виразу

1 бал

 

 

 

Завдання

Максимальна кількість балів

Набрана кількість балів

Усний рахунок

3 бали

 

Спростити вираз та знайти його значення

2 бали

 

Побудова діаграми

2 бали

 

Рівняння

1 бал

 

Побудувати діаграму

3 бали

 

Знайти значення виразу

1 бал

 

 

 

Завдання

Максимальна кількість балів

Набрана кількість балів

Усний рахунок

3 бали

 

Спростити вираз та знайти його значення

2 бали

 

Побудова діаграми

2 бали

 

Рівняння

1 бал

 

Побудувати діаграму

3 бали

 

Знайти значення виразу

1 бал

 

 

 

І група

18х2-5-(10х-5+18х2)= 18х2-5-10х+5+18х2=36х2-10х

 

ІІ група

-12с2+5с+(с+12с2)= -12с2+5с+с-12с2=-24с2+6с

 

ІІІ група

7-4(2-6а)-8а=7-8-24а-8а=-32а-1

 

 

 

 

 

55

 

58

5

56

 

 

 

 

55

 

58

5

56

 

 

 

 

55

 

58

5

56

 

 

 

  1. Донецький кам’яно-вугільний басейн.

(x–5)(x-1) – (x+4)(x–1),якщо х=-12,5

 

 

  1. Львівсько-Волинський кам’яно-вугільний басейн:       

(х–6)(х–1) + (3-х)(х+1), якщо х=-4

 

 

 

  1. Дніпровський буровугільний басейн:

(у–1)(у+3) –у*(у-2), якщо у= 2,5

 

 

  1. Скільки за рік українці використовують вугілля?

25 ( х – 6 ) = 21 (х + 12)

 

  1. Скільки за рік українці використовують природного газу?

30 (х - 600) = 25 (х – 8)

 

  1. Скільки за рік українці використовують природного газу?

5( х – 6)= 44 ( х+ 3)

 

 

Перегляд файлу

Бінарний урок

Алгебра і інформатика, 7 клас

Тема.

Алгебра. «Дії над многочленами»

Інформатика. «Створення діаграм в програмному середовищі Excel»

Тип уроку. Бінарний урок. Урок-дослідження «На скільки років нам вистачить власних корисних копалин»

Мета уроку. Узагальнити  та систематизувати  знання  та уміння  учнів  виконувати дії   з  многочленами; удосконалювати навички будувати діаграми у програмному середовищі Excel.

 розвивати пізнавальні  здібності, розумову активність, фінансову грамотність.

виховувати бережливе ставлення до природних запасів України, бажання зберігати та примножувати їх.

Епіграф: Світ, що оточує людину, - це, насамперед,

світ  природи з безмежним багатством явищ,

з невичерпною красою.

Сухомлинський В.О.

Обладнання: комп’ютери, проектор, роздатковий матеріал.

 

Хід уроку

І. Організація учнів до уроку

- Добрий день, діти!  Сьогодні на нашому уроці присутні гості, то давайте  привітаємо їх. І вас я теж рада бачити, посміхнемось один одному та розпочнемо урок.

І на початок уроку я хочу вам побажати

«Бути: усміхненими, спокійними,

Прогресивними, ініціативними, хоробрими

І тоді  Ви будете успішними.

Успіх – це 99% праці і 1% творчості

Отже, давайте прагнути успіху і бути творчими.»

 

На початок уроку давайте визначимо свій настрій.

(Смайлики у дітей на парті. Вони чіпляють їх на дошку)

 

MCj04244660000[1]          MCj04244800000[1]

Мені добре, я готовий                                                                    Я тривожуся,

до подорожі.                                    Мені байдуже.                       чи все вийде?

Нам з вами пощастило народитися на мальовничій, щедрій та багатій землі, ім’я якій "Україна". Ми – українці. Це звучить гордо. Бути українцем – означає пишатися своєю Вітчизною. А нам є чим пишатися. І саме сьогодні ми з вами і будемо досліджувати, які багатства є в нас, та на скільки років природа про нас подбала. Якщо поглянути на карту «Корисні копалини України» то ми бачимо, що Україна багата. Та наскільки вона багата?

ІІ. Оголошення теми уроку

Наш урок сьогодні буде відрізнятись від всіх уроків математики, тому що  крім математики будемо на ньому використовувати знання, отримані на уроках інформатики. Отже в нас буде бінарний урок з алгебри та інформатики.

Тема нашого уроку: Алгебра. «Дії над многочленами». Інформатика. «Створення діаграм у програмному середовищі Excel».

ІІІ. Мотивація навчальної діяльності.

До наших осель непомітно підкрадається зима. По всіх каналах телебачення, весь Інтернет ряснить повідомленнями про те, яким дорогим є природній газ. Не всі люди спроможні сплачувати за нього неоправдано високі ціни. Скільки повинні викладати люди за нафту та нафтопродукти, кам’яне вугілля, торф. Які умови ми повинні виконувати, щоб та чи інша країна продала нам свої дорожезні природні багатства.

Постає просте запитання: невже ми не маємо власних природніх ресурсів? Які запаси є в нас, в Україні? На скільки років вистачить нам вітчизняних запасів?

Сьогодні ви побуваєте в ролі експертів-фінансистів та проведете ці розрахунки. Побудуєте діаграму, яка наочно покаже, чи дійсно багата, а чи вже така бідна наша ненька – Україна.

Я вам роздам картки для само оцінювання, де ви будете виставляти свої бали

 

Завдання

Максимальна кількість балів

Набрана кількість балів

Усний рахунок

3 бали

 

Спростити вираз та знайти його значення

2 бали

 

Побудова діаграми

2 бали

 

Рівняння

1 бал

 

Побудувати діаграму

3 бали

 

Знайти значення виразу

1 бал

 

 

ІV . Математика. Виконання вправ.

Та перш ніж офіційно працевлаштуватися на державну службу у експертно-фінансовий відділ ви повинні пройти співбесіду та набрати певні бали.

  1. Усний рахунок (1 бал)

Х53 ;         у8 : у4 ;    ( b5)3 ;   а538 ;   5*5а ;   у1225 ;    а77+3а7 ;      (b5)3+(b3)5 .

 

  1. Знайди помилку (1 бал)

18х2-5-(10х-5+18х2)= 18х2-5-10х+5+18х2=36х2-10х

(18х2-5-(10х-5+18х2)= 18х2-5-10х+5-18х2=-10х

 

-12с2+5с+(с+12с2)= -12с2+5с+с-12с2=-24с2+6с

(-12с2+5с+(с+12с2)= -12с2+5с+с+12с2=6с)

 

7-4(2-6а)-8а=7-8-24а-8а=-32а-1

(7-4(2-6а)-8а=7-8+24а-8а=16а-1

 

 

 

 

 

55

 

58

5

56

  1. Магічні квадрати (1 бал)

54

59

52

 53    

55

57

58

5

56

 

 

 

 

 

 

Ось і пройшли ви співбесіду. Всі ви можете бути фінансистами. Тому приступаємо до роботи.

 

V. Математика. Спростити вираз та знайти його значення. (1 бал)

Перше завдання, яке ви отримуєте – це обчислити, які поклади паливних корисних копалин є в Україні.

  1. Донецький кам’яно-вугільний басейн.

(x–5)(x-1) – (x+4)(x–1),якщо х=-12,5

-8х+9=-7*(-15,7)-1=109

Цікаві  відомості:

 

  1. Львівсько-Волинський кам’яно-вугільний басейн:       

(х–6)(х–1) + (3-х)(х+1), якщо х=-4

-5х+9=-5*(-4)+9=29

Цікаві  відомості:

 

  1. Дніпровський буровугільний басейн:

(у–1)(у+3) –у*(у-2), якщо у= 2,5

     4у-3=4*2,5-3=7

Цікаві  відомості:

 

 

Знайти значення виразу (1 бал)

  1. Запаси природного газу в Україні:

 

  1. Запаси нафти в Україні

 

 

  1. Запаси торфу в Україні

 

VІ. Інформатика. Робота в середовищі Excel. (2 бали)

Правила техніки безпеки при роботі на комп’ютері.

Побудувати стовпчасту діаграму, яка наочно відобразить нам, яких запасів в Україні є найбільше .

 

Кам’яне вугілля

145 млрд. т.

Природний газ

970 млрд. м3.

Нафта

270 млрд. т.

Торф

25 млрд. т.

 

 

VIІ.  Математика. Розв’язати рівняння (1 бал)

Як бачимо, природа і справді зробила Україну багатою. Та все ж постає питання: Скільки жителі України використовують цих надр за рік? На скільки років про нас подбала природа, якщо ми буде правильно їх використовувати?

  1. Скільки за рік українці використовують вугілля?

25 ( х – 6 ) = 21 (х + 12)

х=100,5 млн. т.

 

  1. Скільки за рік українці використовують природного газу?

30 (х - 600) = 25 (х – 8)

х= 3200 млрд. м3   

Довідка: 1 барель=0,1314 тон.

Українці за рік споживають приблизно 420  млрд. барелів нафти та нафтопродуктів.

 

  1. Скільки за рік українці використовують природного газу?

Назва палива

На скільки років вистачить

Запаси в Україні, млн. т.

 

Норми використання, млн.. т

Кам’яне вугілля

1442,8

145 000

100,5

Природній газ

303

970 000

3200

Нафта

3750

270 000

72

5( х – 6)= 44 ( х+ 3)

х=72 млн. т.

 

 VIIІ. Інформатика. Робота в середовищі Excel. (3 бали)

(Нагадую, як необхідно сидіти за комп’ютером)

Обчислити  в програмному середовищі Excel, використовуючи формули, на скільки років вистачить нашим землякам вітчизняного палива. Побудувати кругову діаграму, в якій відобразити наочно, якого палива нам вистачить на більшу користь років.

 

 

 

ІХ. Підсумок уроку

Ну ось і підрахували ми з вами, на скільки років Україна може сама себе забезпечити природними ресурсами

  •    То ж скажіть, юні експерти, чи багата наша ненька-Україна?.

Отже, діти, ми маємо що захищати і чим гордитися.

Вправа «Закінчи речення»

  1. Ми сьогодні повторили…
  2. Ми сьогодні виконували…
  3. Ми сьогодні дізналися…
  4. Найбільше зацікавило…

 

Який настрій у вас вкінці уроку,

 

MCj04244660000[1]          MCj04244800000[1]

Мені добре, я готовий                                                                    Я тривожуся,

до подорожі.                                    Мені байдуже.                       чи все вийде?

 

 

Х. Виставлення оцінок.

Давайте кожен з вас підрахує свої бали, які ви змогли набрати.

 

ХІ. Домашнє завдання.

  1. Алгебра. Виконати з підручника алгебра №
  2. Інформатика. Побудувати діаграму на якій показати на скільки років вистачило б наших корисних копалин, якщо українці 35% паливних ресурсів замінять невичерпними екологічними паливними матеріалами (енергія сонця, вітру, води тощо)
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Тема уроку : Алгебра. “Дії над многочленами” Інформатика. “Створення діаграм у програмному середовищі Excel”

Номер слайду 2

Тип уроку:

Номер слайду 3

Мета уроку:

Номер слайду 4

Епіграф: Світ, що оточує людину, - це, насамперед, світ природи з безмежним багатством явищ, з невичерпною красою. Сухомлинський В.О.

Номер слайду 5

«БУТИ: УСМІХНЕНИМИ СПОКІЙНИМИ ПРОГРЕСИВНИМИ ІНІЦІАТИВНИМИ ХОРОБРИМИ І тоді  Ви будете УСПІШНИМИ. Успіх – це 99% праці і 1% творчості Отже, давайте прагнути успіху і бути творчими.»

Номер слайду 6

Початок уроку Мені добре я готовий до подорожі мені байдуже Я тривожусь, чи все у мене вийде?

Номер слайду 7

Номер слайду 8

Номер слайду 9

Усний рахунок Y12 /Y2 *Y5 a7 +a7 +3a7 (b5)3 + (b3)5 5a5 *5а X5 *X3 Y8 :Y4 (b5)3 a5 *a3 +a8

Номер слайду 10

. -12с2+5с+(с+12с2)= -12с2+5с+с-12с2=-24с2+6с 7-4(2-6а)-8а=7-8-24а-8а=-32а-1 7-4(2-6а)-8а=7-8+24а-8а=16а-1 -12с2+5с+(с+12с2)= -12с2+5с+с+12с2=6с 18х2-5-(10х-5+18х2)= 18х2-5-10х+5-18х2=-10х І ІІ. ІІІ. Знайди помилку 18х2-5-(10х-5+18х2)= 18х2-5-10х+5+18х2=36х2-10х

Номер слайду 11

Магічні квадрати 55 58 5 56 55 58 5 56

Номер слайду 12

Магічні квадрати 54 59 52 53 55 57 58 5 56

Номер слайду 13

Номер слайду 14

. (x–5)(x-1) – (x+4)(x–1),якщо х=-15,7 (х–6)(х–1) + (3-х)(х+1), якщо х=-4 (у–1)(у+3) –у*(у-2),якщо у= 2,5 4у-3=4*2,5-3=7 -5х+9=-5*(-4)+9=29 -8х+9=-8*(-12,5)+9=109 І ІІ. ІІІ. Спростити вираз : 145 млрд. т.

Номер слайду 15

(х–6)(х–1) + (3-х)(х+1), якщо х=-4 -5х+9=-5*(-4)+9=29 970 млрд. мᵌ

Номер слайду 16

(х–6)(х–1) + (3-х)(х+1), якщо х=-4 -5х+9=-5*(-4)+9=29 145 млн. т

Номер слайду 17

-5х+9=-5*(-4)+9=29 (х–6)(х–1) + (3-х)(х+1), якщо х=-4 2,5 млн. т

Номер слайду 18

Номер слайду 19

Номер слайду 20

Кам’яне вугілля 145 Природній газ 970 Нафта 270 Торф 25 Побудова діаграми в програмному середовищі Excel

Номер слайду 21

25 ( х – 6 ) = 21 (х + 12) 30 (х - 2) = 25 (х + 4) 5( х – 6)= 44 ( х+ 3) Розв`язати рівняння :

Номер слайду 22

Розв`язати рівняння : Х=32 І ІІ ІІІ Х=100,5 Х=72

Номер слайду 23

Побудова діаграми в програмному середовищі Excel корисні копалини кількість років запаси в природі використання за рік кам'яне вугілля 1442,78607 145000 100,5 природній газ 303,125 970000 3200 нафта 37,5 270 7,2

Номер слайду 24

Підсумки уроку «Закінчи речення» Ми сьогодні повторили… Ми сьогодні виконували… Ми сьогодні дізналися… Найбільше зацікавило…

Номер слайду 25

Мені сподобалось,  я задоволений собою. мені байдуже Мені сумно, я не все засвоїв

Номер слайду 26

Алгебра. Виконати з підручника алгебра № Інформатика. Побудувати діаграму на якій показати на скільки років вистачило б наших корисних копалин, якщо українці 35% паливних ресурсів замінять невичерпними екологічними паливними матеріалами (енергія сонця, вітру, води тощо)

zip
Додано
3 березня 2019
Переглядів
1409
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку