Біологічне значення Ме та неМе

Про матеріал
Розробка до уроку біологічне значення металів та неметалів. Дуже корисна та пізнавальна презентація, яка допоможе вам та учням розібратися з цією темою.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Біологічна роль металів і неметалівЄрьомкіна Світлана 2023

Номер слайду 2

Клас хімічних елементів і речовин з такими хімічними та фізичними властивостями: Добре проводять електричний струм і тепло,Непрозорі, але здатні відбивати світло (мають металічний блиск),Ковкі, що дозволяє надавати виробам з них потрібної форми,Пластичні, що дає можливість витягати їх у тонкий дріт. Метали

Номер слайду 3

Метали у природіМетали складають понад 80% усіх хімічних елементів. Переважна більшість металів зустрічається в природі у вигляді різних сполук і лише деякі з них — у вільному стані. Це так звані самородні метали (золото і платина), а також інколи срібло, ртуть, мідь і інші метали. Мінерали і гірські породи, придатні для добування з них металів заводським способом, називаються рудами. Важливішими рудами є оксиди (Fe2 O3, Fe3 O4, Al2 O3 • n. H2 O, Mn. O2 тощо); сульфіди (Zn. S, Pb. S, Cu2 S, Hg. S і ін.), солі (Na. Cl, KCl, Mg. Cl2 Ca. CO3 і т. д.). Малоактивні метали зустрічаються переважно у вигляді оксидів і сульфідів, а активні (лужні і лужноземельні) — винятково у вигляді солей.

Номер слайду 4

Вміст металів у земній коріМетали% маси земної кори. Алюміній8,8 Залізо5,1 Кальцій3,6 Натрій2,6 Калій2,6 Магній2,1 Титан0,6 Марганець0,09 Мідь0,01

Номер слайду 5

Метали в організмі

Номер слайду 6

Залізо. Відноситься до групи життєво важливих елементів, мікроелементів, загальне утримання заліза – 4 - 5г або 50-60 мг/кг. Більша частина заліза в організмі знаходиться в еритроцитах (60-73%).  З продуктів найбільш багата на залізо печінка (84 мг/кг), сир (76,5), бобові (50-60), овочі (5-8 мг/кг), молоко (1,5 мг/кг). Потреба заліза людини 15 – 20 мг на добу.

Номер слайду 7

Натрій. В крові натрію – 160-240 мг %, в плазмі – 300-350 мг %, в еритроцитах – 50-130 мг . Солі натрію (Na. H2 PО4, Na. HPО4, Na. HCО3) входять до складу буферних систем крові та сприяють підтриманню сталості вмісту катіонів Гідрогену (p. H). Йони Натрію активізують травні ферменти, затримують воду в організмі, беруть участь у транспортуванні амінокислот і цукрів. Вони нівелюють дію катіонів Калію. У тілі натрій міститься – 109 мг %, кістки – 180 мг %, емаль – 250 мг %, дентин – 190 мг %, м‘язи – 72 мг %, серце – 185 мг %, легені – 250 мг %, еритроцити – 80 мг %. Добова потреба натрію – 4-6 г для організму дорослої людини.

Номер слайду 8

Магній. У організмі людини знаходиться у вигляді фосфорно-окислих, вуглекислих, фтористих солей разом з кальцієм. В кістках міститься 1,5% фосфорнокислого магнію. Магній міститься в іонізованому стані у складі іонних тканин, частина його зв‘язана з білками. З віком кількість магнію у крові змінюється мало. Він стимулює перистальтику кишечнику, сприяє виведенню жовчі та холестерину з нього. Магній частково є антагоністом Кальцію, пригнічує діяльність центральної нервової системи, знижує її збудливість, посилює процеси гальмування. Він має антисептичну та судинорозширювальну дію, знижує артеріальний тиск, знімає м’язові спазми. Магній сприяє виробленню допаміну та є антистресовим мікроелементом.

Номер слайду 9

Кальцій. У дорослих потреба кальцію – 8 мг на 1 кг, у вагітних – 24 мг, у дітей – 50 мг. Серед мінеральних речовин організму людини найбільш вивчений кальцій. Порушення його обміну викликає ряд порушень. В крові дорослої людини кальцію 5-7 мг %, в еритроцитах 1 мг %, в лейкоцитах 4-5 мг %, в сироватці 9-11,6 мг %. такий: масова частка в тілі людини – близько 1,4%, уміст у крові - 90 мг/л; у кістковій тканині - 17%, у м’язовій - 0,14-0,07%. Кальцій є основним елементом кісткової тканини (Са5(ОН)(РО4)3, Са. СО3) та зубів (Ca5 F(PО4)3), підсилює їхню міцність. Він сприяє відновленню клітин усього організму, тому що є складником їхніх ядер, клітинних і тканинних рідин, забезпечує «злипання» клітин під час утворення тканин.

Номер слайду 10

Калій. Його вміст у людському організмі становить близько 140г, уміст у крові - 1620мг/л, масова частка в кістковій тканині - 0,21%; у м’язовій - 1,6%. Катіони Калію містяться в усіх клітинах і фізіологічних рідинах організму в складі солей та органічних сполук складної будови. Вони регулюють кислотно-лужну рівновагу крові, водно-сольовий баланс організму, беруть участь у вуглеводному обміні та синтезі білків. Калій потрібен для нормальної роботи м’язових клітин, нервової системи. Добова потреба людини в Калії становить 2-2,7г й за інтелектуального навантаження зростає до 5г.

Номер слайду 11

Не мають металічного блиску (за винятком йоду та графіту). Вони крихкі й руйнуються від удару. Погано проводять електричний струм і теплоту. Неметали можуть бути твердими, рідкими і газуватими. Неметали -

Номер слайду 12

не. Метали в організмі

Номер слайду 13

Оксиген. Входить до складу життєво важливих органічних сполук До складу найпоширенішої неорганічної речовини організмів — води. Кисень бере участь у різних видах обміну речовин в клітинах. Завдяки кисню в організмах відбувається окиснення білків, жирів, вуглеводів, яке супроводжується вивільненням енергії для забезпечення життєдіяльності організмів.

Номер слайду 14

Карбон. Карбон — структурний компонент усіх органічних сполук, з яких складаються живі організми. Карбон(ІУ) оксид у крові збуджує дихальний центр, розширює мозкові судини, підвищує збудливість серцевого м’яза. Гідрогенкарбонати Калію та Натрію є складниками буферних систем крові та тканин, що підтримують кислотно-лужний баланс організму. Етанова кислота бере участь у синтезі холестеролу.

Номер слайду 15

Нітроген. Нітроген є складником білків, амінокислот, нуклеїнових кислот, аденозинтрифосфатної кислоти (АТФ) та інших важливих речовин. Він міститься у продуктах обміну. Амоніак нейтралізує надлишкові кислоти в організмі. Нітроген(ІІ) оксид - один з найважливіших імунотропних медіаторів, стимулює фагоцитоз і знищення внутрішньоклітинних паразитів, бере участь у підтриманні системної та локальної гемодинаміки. Він виконує роль нейротрансмітера у шлунково-кишковому тракті, сечовивідній та статевій системах. Нітроген(ІІ) оксид бере участь у видаленні молекул, що «старіють», цитохромів, каталази, гемоглобіну тощо.

Номер слайду 16

Фосфор. Фосфор входить до складу білків, вітамінів, нуклеїнових кислот, ферментів, фосфоліпідів тощо. Він бере участь в утворенні АТФ, у формуванні кісткової тканини й зубів, в обміні білків, жирів, вуглеводів, виконує провідну роль в обмінних процесах, що відбуваються в м’язах. Фосфор потрібен для нормальної роботи центральної нервової системи. Цей хімічний елемент стимулює процеси запам’ятовування. Засвоєнню Фосфору сприяють продукти, багаті на Кальцій, а перешкоджають - пшеничний хліб і крупи з хлібних злаків, алкоголь; надлишок Кальцію та Мангану.

Номер слайду 17

флуор. Його вміст в організмі людини становить 2,6г, уміст у крові - 0,5мг/л, масова частка в кістковій тканині - 0,2-1,2%, у м’язовій - 0,05 %. Він бере участь в утворенні кісток, зубів, волосся, нігтів, епідермісу. Цей елемент упливає на ферментативні процеси: знижує обмін вуглеводів, жирів, нормалізує фосфорно-кальцієвий обмін. Флуор упливає на імунобіологічний стан організму, рівень біологічно активних речовин у ньому, гальмує біосинтез сахаридів, потрібних для бактерій, які спричиняють розвитоккарієсу. Він пригнічує тканинне дихання та функцію щитоподібної залози. Цей елемент підсилює адаптацію до холоду, перешкоджає накопиченню в організмі Стронцію.

Номер слайду 18

йод. Уміст Йоду в людському організмі становить 20-50мг, уміст у крові - 0,057мг/л, масова частка в кістковій тканині - 0,27 %, у м’язовій - (0,05-0,5)%. Йод входить до складу гормонів щитоподібної залози, які впливають на діяльність центральної нервової системи, ріст і загальний розвиток організму. Він регулює рівень основного обміну, підвищує стійкість організму до різних захворювань і холоду тощо.

Номер слайду 19

Дякую за увагу!

pptx
Пов’язані теми
Хімія, 11 клас, Презентації
Додано
2 грудня 2023
Переглядів
224
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку