Біологічні і соціальні аспекти регуляції розмноження у людини

Про матеріал
Даний матеріал дає змогу більш детально ознайомитися з представленою темою. Поглибити та закріпити свої знання.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Біологічні і соціальні аспекти регуляції розмноження у людини. Одеський ліцей №81вчитель: Чабаненко Олена Миколаївна

Номер слайду 2

Розмноження – п. Ритаманна всім організмам властивість відтворення собі подібних, завдяки чому забезпечуються безперервність і спадковість життя. Завдяки процесам розмноження різні види підтримують свою чисельність і тим самим своє існування. Основні форми розмноження живих істот – нестатеве (за допомогою однієї нестатевої клітини або групи соматичних клітин) і статеве (за допомогою гамет).

Номер слайду 3

НЕСТАТЕВЕ РОЗМНОЖЕННЯПоділ навпіл. Множинний поділ. Брунькування Фрагментація Спори

Номер слайду 4

Статеве розмноження. Поліембріонія Партеногенез Роздільностатевість Гермафродитизм

Номер слайду 5

Деякі ссавці, такі як коні, норки, бабаки й хом’яки паруються навесні. Інші тварини — олені й лосі, вівці, кози, миші — мають парувальний сезон восени. Організми цих тварин орієнтуються за довжиною світлового дня завдяки дії гормону епіфізу мелатоніну. Згадані вище тварини мають сезонне парування: статеві інстинкти «вмикаються» лише на конкретний проміжок часу, тим часом як протягом більшої частини року тварини залишаються нерепродуктивними. У ссавців і людини запліднення не може відбутися в будь-який день року, оскільки дозрівання яйцеклітини і вихід її з яєчника — овуляція — відбуваються періодично. Під час менструального циклу людини статеві гормони естрогени стимулюють розростання оболонки стінки матки — ендометрію. Якщо після овуляції відбудеться запліднення, то ембріон вросте в ендометрій і розпочнеться розвиток зародка.

Номер слайду 6

Якщо запліднення не відбудеться, то ендометрій буде виведено з організму під час маткової кровотечі — менструації й починається новий цикл. У ссавців із сезонним паруванням після одного чи кількох подібних циклів розвиток яйцеклітин зупиняється до наступного сезону парування. У людини менструальні цикли тривають протягом усього року й повторюються в середньому кожні 28 днів.

Номер слайду 7

На ранніх етапах еволюції людина була повністю включена до екосистем, і на її розмноження значно мірою впливали біологічні аспекти (особливості власної біології та взаємозв’язок з іншими видами) та абіотичні фактори (температура та осади), ніж соціальні. Значний вплив мали хвороби, голод, напади хижаків, висока дитяча смертність, а також обмеженість території зі сприятливими кліматичними умовами відповідно до фізіологічних можливостей. З розвитком культури, науки та техніки більш значну роль почали відігравати соціальні чинники. А біологічні механізми зменшили свій вплив, утім, не втративши його повністю.

Номер слайду 8

Біологічні аспекти. Статеве дозрівання настає достатньо пізно: для жінок — у 17-19 років, для чоловіків — у 18-20 років. Періоди розмноження не мають сезонної циклічності. У жінок цикл дозрівання яйцеклітини становить приблизно 28 днів і триває в середньому з 12 до 45 років. У чоловіків дозрілі сперматозоїди утворюються постійно починаючи в середньому з 14 років і до старості. Отже, діти можуть народжуватися протягом усього року. Після народження дитини цикл дозрівання нових яйцеклітин відновлюється через кілька місяців. Тож теоретично жінка може народжувати дітей з різницею в 1-1,5 року.

Номер слайду 9

Соціальні чинники. Через соціальні фактори жінки найчастіше народжують дітей після 18 і до 38 років. Хоча запліднення можливе на кілька років раніше і пізніше. Жінки зорієнтовані на піклування про дитину й через економічні труднощі найчастіше народжують 1-2 дитини. Наявність у майбутніх батьків кар’єрних амбіцій та бажання мати фінансову стабільність. Тому народження першої дитини відкладається до 30 років. Жінкам не рекомендують народжувати дитину з різницею менше ніж 2 роки задля повного відновлення організму. Оптимальною є різниця в 6 років. Велика народжуваність у найменш розвинених країнах часто пояснюється традиціями суспільства. Низька частота використання методів контрацепції населенням бідних країн.

Номер слайду 10

контрацептиви. Чоловічі презервативи. Гормональні контрацептиви. Відстежування менструальних циклів. Метод переривання статевого актуІнші методи контрацепції: чоловіча та жіноча стерилізація, протизаплідні спіралі, контрацептивні імплантати, жіночі презервативи та сперміцидні діафрагми тощо.

Номер слайду 11

Домашнє завдання. Опрацювати п. 48 (Підручник з Біології і екології (рівень стандарту). 10 клас. Андерсон - Нова програма)

Номер слайду 12

ДЯКУЮ ЗА УВАГУ!

Номер слайду 13

УЗАГАЛЬНЕННЯ, СИСТЕМАТИЗАЦІЯ Й КОНТРОЛЬ ЗНАНЬ І ВМІНЬ УЧНІВ1. Оберіть методи контрацепції:природне планування; презервативи; стерилізація; контрацептивний пластир;всі відповіді вірні2. Чи існують чоловічі гормональні контрацептиви?Так; ні 3. Задля повного відновлення організму жінкам рекомендують народжувати:з перервою у 2 роки; з перервою у рік; раз у 5 років4. Які чинники здатні справляти позитивний та негативний вплив на процеси росту та розвитку людини?5. Основні форми статевого розмноження – це: Партеногенез; множинний поділ; роздільностатевість; злиття соматичних клітин

Номер слайду 14

Використані джерела інформаціїШаламов Р., Носов Г., Каліберда М., Коміссаров А. Біологія і екологія (рівень стандарту. Підручник для 10 класу. Соболь, В. І. Біологія. Підручник для 10 класу. Кам’янець – Подільський: Абетка, 2018 Андерсон О. А. Біологія і екологія. Підручник для 10 класу. Київ: Школяр, 2018

Середня оцінка розробки
Структурованість
5.0
Оригінальність викладу
5.0
Відповідність темі
5.0
Загальна:
5.0
Всього відгуків: 1
Оцінки та відгуки
  1. Козирська Віта
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
pptx
До підручника
Біологія (профільний рівень) 10 клас (Межжерін С.В., Межжеріна Я.О., Коршевнюк Т.В.)
Додано
12 березня 2022
Переглядів
3891
Оцінка розробки
5.0 (1 відгук)
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку