Біологічний диктант "Симбіоз та його форми"

Про матеріал
Біологічний диктант з теми "Симбіоз та його форми" за підручником В. І. Сьоболя "Біологія і Екологія"
Перегляд файлу

Біологічний диктант “Симбіоз та його форми”

Німецький ботанік і мікробіолог, один із засновників мікології  _______________ _____________________. Увів у науку поняття “симбіоз” і “__________________” у ___________ році.

Особлива стратегія адаптації живого до середовища існування, що досягається через об’єднання різних організмів для поліпшення живлення, дихання, розмноження, поширення, оселення, захисту від ворогів — це ____________________. Форма симбіозу, за якої співіснування є корисним та обов’язковим для обох симбіонтів — це __________ ________________. Форма симбіозу, за якої один із симбіонтів отримує користь від сумісного існування, не завдаючи шкоди іншому — це _____________________________.

Форма симбіозу, за якої один з симбіонтів отримує користь від сумісного існування і завдає шкоди іншому — це ______________________________.  Відкладання гірчаком ікри в черепашку беззубки річкової це форма коменсалізму  - _______________________. Жуки, які живуть у мурашнику і виманюють їжу в мурашок — це приклад _________________, який називається _______________________.Проживання аскариди людської у тонкому кишечнику людини — це приклад __________________________. Інфузорії у шлунку жуйних — це приклад ___________________________. Проживання дуплогніздних птахів у дуплах старих дерев — це приклад ______________________________.

 

 

Перевіримо завдання “Симбіоз та його форми”

Німецький ботанік і мікробіолог, один із засновників мікології  Генріх Антон де Барі. Увів у науку поняття “симбіоз” і “мутуалізм” у 1879 році.

Особлива стратегія адаптації живого до середовища існування, що досягається через об’єднання різних організмів для поліпшення живлення, дихання, розмноження, поширення, оселення, захисту від ворогів — це симбіоз. Форма симбіозу, за якої співіснування є корисним та обов’язковим для обох симбіонтів — це мутуалізм. Форма симбіозу, за якої один із симбіонтів отримує користь від сумісного існування, не завдаючи шкоди іншому — це коменсалізм. Форма симбіозу, за якої один з симбіонтів отримує користь від сумісного існування і завдає шкоди іншому — це паразитизм.  Відкладання гірчаком ікри в черепашку беззубки річкової це форма коменсалізму  -  квартиранство. Жуки, які живуть у мурашнику і виманюють їжу в мурашок — це приклад коменсалізму, який називається  нахлібництво.Проживання аскариди людської у тонкому кишечнику людини — це приклад паразитизму. Інфузорії у шлунку жуйних — це приклад мутуалізму.  Проживання дуплогніздних птахів у дуплах старих дерев — це приклад коменсалізму.

doc
Додано
13 жовтня 2023
Переглядів
575
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку