Презентація на тему "Адаптація, як загальна властивість біологічних систем"

Про матеріал
Запропонований матеріал містить загальну інформації щодо адаптації, а також класифікацію адаптацій за рівнями, видами та групами адаптацій.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Адаптація, як загальна властивість біологічних систем. ВСП «Інгулецький ФК КНУ»Викладач: Борисова І. В.

Номер слайду 2

АДАПТАЦІЯ (від лат. adaptatio – пристосування) в біології –загальна властивість усіх біосистем щодо формування й розвитку нових біологічних ознак відповідно до змін умов навколишнього середовища. Адаптація – властивість пристосовуватися до змін умов існування

Номер слайду 3

БІОЛОГІЧНА СИСТЕМА – живий об’єкт чи система об’єктів різноманітної складності (клітина, тканина, орган, система органів, організм, біоценоз, екосистема, біосфера), що мають у своєму складі максимальне з відомих число рівнів структурно-функціональної організації, кожен з яких є сукупністю взаємозалежних елементів. Біологічні системи – це сукупність взаємопов’язаних структурних і функціональних компонентів

Номер слайду 4

Прикладами біологічних систем на макромасштабі є популяції організмів. На шкалі органів і тканин у ссавців та інших тварин включаються: кровоносна система, дихальна та нервова системи. У мікро-наноскопічному масштабі прикладами біологічних систем є клітини, органели,макромолекулярні комплекси та регуляторні шляхи.

Номер слайду 5

До біологічних систем належать складні системи різних рівнів організації. На кожному рівні виявляється властивість пристосовуватися до змін умов існування – адаптація.

Номер слайду 6

Розглянемо різні рівні адаптацій. Клітинними адаптаціями є пристосування на рівні одноклітинних організмів або окремих клітин багатоклітинних організмів. наприклад, під дією ультрафіолетового випромінювання на мембрани епітеліоцитів синтезується фермент тирозиназа і утворюється меланін; нестача кисню стимулює збільшення кількості мітохондрій і посилення процесу біологічного окиснення

Номер слайду 7

Прикладами адаптацій організмового рівня може слугувати зміна поведінки тварин, будови або функцій у межах спадкової норми реакції за зміни умов існування. Заєць-русак влітку. Заєць-русак взимку. Наведіть приклад поведінкової адаптації організмового рівня

Номер слайду 8

До популяційних адаптацій належать:спільне добування їжі зграєю вовків або прайдом левів, зростання в популяціях кількості самок і збільшення плодючості та кількості яєць у кладках птахів у сильно забрудненому середовищі.

Номер слайду 9

Видовими адаптаціями є шлюбні танці журавлів або турнірні бої оленів, результатом яких є добір самців й самок для успішної репродукції виду, нерест у прохідних риб, світлова комунікація у світляків.

Номер слайду 10

Прикладами екосистемних адаптацій можуть бути симбіотичні відносини між видами  Симбіоз — форма тісних відносин між організмами різних видів, за яких хоча б один з них отримує для себе користь.

Номер слайду 11

Види адаптацій: 1. Морфологічні - зміни форми або будови організму. Прикладами таких адаптацій є будова кінцівок тварин, захисні черепашки (мушлі) молюсків, видозміни листя рослин (колючки кактусів або голки та луски хвойних дерев)

Номер слайду 12

2. Фізіологічні -  системи всередині організму, що дозволяють виконувати деякі біохімічні або фізіологічні процеси — секрецію отрути, підтримання температури тіла та інше.

Номер слайду 13

3. Етологічні - видозміни поведінкових реакцій організму у відповідь на зміни в навколишньому середовищі.

Номер слайду 14

Отже, можна виділити дві групи адаптацій:1. Еволюційні – генетично закріплені особливості організмів, які виникають на рівні популяцій. Еволюційні адаптації виникають під дією природного добору. Вони формуються протягом низки поколінь. Під тиском зовнішніх факторів поступово відбувається добір особин із найбільш пристосованим генотипом

Номер слайду 15

2. Пристосувальні адаптації – пристосувальні реакції на рівні окремих організмів. Формування пристосувальних реакцій не займає багато часу.

pptx
Пов’язані теми
Біологія, 11 клас, Презентації
Додано
19 жовтня 2023
Переглядів
200
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку