Біосфера.Грунтовий покрив земної кулі.Вплив людини на біосферу.

Про матеріал
Презентацію до двух об єднанних уроків ".Грунтовий покрив земної кулі.Вплив людини на біосферу." можно використовувати як для проведення оф-лайн,так і для он-лайн уроків
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Біосфера. Грунтовий покрив земної кулі. Вплив людини на біосферу.

Номер слайду 2

Мета уроку:сформувати знання про біосферу;називати суттєві ознаки поняття «біосфера»;мати первинні уявлення про ґрунт та умови його утворення;визнавати важливість наукових географічних знань про зв’язки між оболонками Землі;знати, про вплив людини на компоненти біосфери.

Номер слайду 3

План уроку:1. Що таке біосфера;2. Структура та складові біосфери;3. Як пов’язані між собою складові біосфери;4. Грунт та чинники його утворення;5. Властивості грунту;6. Карта грунтів Світу та України;7. Вплив людини на біосферу.

Номер слайду 4

Номер слайду 5

Теорії походження життя на Землі: Божественна;Космічна;Еволюційна. QR-код для перегляду фільму від. National Geographic “Винекнення життя на Землі”

Номер слайду 6

Номер слайду 7

Номер слайду 8

Номер слайду 9

Номер слайду 10

Номер слайду 11

Номер слайду 12

Номер слайду 13

Але, існування і рослин, і тварин, і людини залежить від грунту. Завдяки наявності у ґрунті поживних речовин, повітря і вологи ростуть і розвиваються рослини, які являються їжею для тварини і людини. Усі процеси, що відбуваються на сучасній Землі, пов’язані з життям і безпосередньо впливають на ґрунт і його властивості, рослини, тварини і людину.

Номер слайду 14

Ґрунт - це верхній пухкий родючий шар земної кори, де ростуть рослини, мешкають тварини та інші організми.

Номер слайду 15

Ґрунтознавство — наука, що вивчає ґрунти, їхнє походження, розвиток, склад, властивості, закономірності поширення, формування, родючість, їхнє раціональне використання. Фундатором ґрунтознавства є видатний учений, професор Василь Васильович Докучаєв. Карта чорноземів (В. В. Докучаєв)

Номер слайду 16

Чинники ґрунтоутворення

Номер слайду 17

. Основною властивостью грунту – є родючість. Тобто, здатність ґрунту забезпечувати рослини елементами мінерального живлення та водою. А родючість залежить від гумусу (перегною), який утворюється внаслідок процесу розкладу й окислення решток рослин і тварин під впливом мікроорганізмів

Номер слайду 18

Ґрунтоутворення - довготривалий процес. Товщина ґрунту на різних ділянках земної поверхні неоднакова — від кількох сантиметрів до 10 метрів. Утворюються ґрунти дуже повільно: за сто років шар ґрунту може збільшитися на 0,5-2 см. Тундрово-глеєвий грунт (потужність до 10 см)Чорноземи глибокі (потужність до 120 см)

Номер слайду 19

Ґрунти світу – змінюються з широтою – від екватора к полюсам

Номер слайду 20

Грунти дуже різноманітні,тому що утворюються за різних умов. Грунти змінюються від екватора до полюсів

Номер слайду 21

Ґрунти України

Номер слайду 22

Номер слайду 23

Гея – богиня землі у давніх греків. Мати – сира Земля – богиня Землі давніх слов’ян

Номер слайду 24

Вплив людини на біосферу і ґрунти. Невпинне зростання кількості населення на земній кулі супроводжується активним руйнуванням середовища життя багатьох рослин і тварин. Надзвичайно швидко природне середовище зникає внаслідок стрімкого росту міст, розвитку промисловості та сільського господарства і масового вирубування лісів. Вирубування лісів в Карпатах

Номер слайду 25

Вирубування лісу та інтенсивне випасання худоби в окремих регіонах Землі спричинили спустелення земель на значних площах. У результаті цього загинули не тільки мільйони тварин, а й тисячі людей. Наслідки вирубування лісів в Індонезії17 червня – Всесвітній день боротьби з опустелюванням та посухами

Номер слайду 26

Був зруйнований ґрунтовий покрив. Відомо, що родючість ґрунтів залежить не тільки від природних чинників, а й від господарської діяльності людини. Так, вносячи добрива, вона може підвищити родючість ґрунтів або, навпаки, звести її нанівець. Завдяки осушенню чи надмірному зрошенню розвивається вітрова й водна ерозія ґрунтів. Пилова буря - вітрова ерозія ґрунту. Вимоїни і яри- водна ерозія ґрунту

Номер слайду 27

Великої шкоди живим організмам завдає забруднення суходолу, морів і океанів шкідливими відходами.

Номер слайду 28

Щоб зменшити руйнування середовища життя рослин і тварин, потрібно створювати нові заповідники, а також природні парки в містах і селах. Варто здійснювати суворий міжнародний контроль за станом навколишнього середовища, заборонити полювання на деяких диких тварин і торгівлю ними. Асканія Нова – найстаріший степовий біосферний заповідник України і світу (Херсонська область). Тут охороняється єдина в Європі ділянка цілинного степу (якого ніколи не торкалася господарська діяльність людини).

Номер слайду 29

Для захисту ґрунтового покриву від руйнування слід збільшити лісонасадження, застосовувати нові методи зрошення і осушення земель. Ці заходи можуть істотно зменшити й наступ пустель. Внесення органічних, а не хімічних добрив сприяє збереженню вологи в ґрунті, перешкоджає його висиханню і вивітрюванню. Захистити лісові насадження від вирубування можна, зменшивши обсяги використання деревини на дрова. Для зменшення кількості сміття і сміттєзвалищ в багатьох країнах проводиться вторинна переробка сировини.

Номер слайду 30

Навчитися з повагою ставитися до живої природи дуже важливо. І не тільки тому, що вона задовольняє наші потреби в їжі, одязі, а й тому, що в неї є право існувати і розвиватися за своїми законами.

Номер слайду 31

Середня оцінка розробки
Структурованість
5.0
Оригінальність викладу
5.0
Відповідність темі
5.0
Загальна:
5.0
Всього відгуків: 1
Оцінки та відгуки
  1. Чікаленко Ганна Вікторівна
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
pptx
Додано
12 серпня 2020
Переглядів
1603
Оцінка розробки
5.0 (1 відгук)
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку