Бісероплетіння. Виготовлення виробів технікою паралельного плетіння.

Про матеріал
Бісероплетіння - загальна назва для ряду хендмейд-технік, основним матеріалом для яких є бісер. Цей вид рукоділля - один з найпопулярніших та демократичних: для того, щоб його освоїти, не потрібно володіти особливими художніми навиками. Матеріал містить практичну частину - виготовлення олівця в техніці паралельного плетіння.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Техніка паралельного плетіння. Виготовлення виробу Підготувала учитель технології татрудового навчання. Чернова Н.І.

Номер слайду 2

Бісер – це світ, у якому поєднуються найрізноманітніші сторони людського обдарування:майстерність виробника скла, вміння вишивальниці, фантазія художника.

Номер слайду 3

Бісерне мистецтво. Зараз ми переживаємо «бісерний бум», який зв’язаний з тим, що відомі кутюр’є стали активно використовувати вишивку бісером у своїх моделях, а як аксесуари до них пропонують вишукані прикраси з бісеру. Протягом століть створювалось народне мистецтво, розмаїте й багатогранне. Виникло воно з любові до рідного краю, всього навколишнього світу і з потреби на тільки бачити і відчувати красу, а й творити її власними руками. Бісероплетіння міцно займає своє місце поряд з іншими видами декоративно-ужиткового мистецтва.

Номер слайду 4

А ви знали, що …Виробництво бісеру. На скляних заводах бісер виробляють способом витягування та видування з пофарбованого або емальованого скла товстостінних трубочок невеликого діаметра. Їх нарізають на маленькі шматочки так отримують січений бісер. Щоб округлити ці шматочки, їх поміщають в залізний розжарений циліндр, у якому міститься суміш піску та вугільного порошку. Циліндр швидко обертається, а кусочки округляються. Так отримують бісер. Нарізаючи скляні трубочки на більш довші шматочки, одержують стеклярус. .

Номер слайду 5

Види робіт із застосуванням бісеру: Низання. Ткання (ручне та на рамі з нитковою основою)Плетіння. Вишивка. В’язання (гачками та спицями з використанням бісеру)Виклацування на воску. Бісероплетіння характеризується використанням великої кількості технік.

Номер слайду 6

низання в одну нитку;низання в дві нитки. За кількістю використаних прийомів низання вироби з бісеру бувають:прості – виконані тільки однією технікою;складні – виконані двома і більше техніками. За кількістю рядів бісерні виробу бувають:однорядні;багаторядні. За способом виконання нанизування розрізняють:

Номер слайду 7

Матеріали та інструменти для роботи з бісером. Бісер – маленькі, злегка сплющені або круглі намистинки діаметром не більше 2 мм з отвором для нитки. Рубка– короткі трубочки (довжиною 2-3 мм), круглі або багатогранні. Стеклярус – довгі трубочки (довжиною 5-10 мм), круглі або багатогранні. Голки. Для бісеру використовують дуже тонкі голки №1 та №0 або японські голки №10, №11, №12. Для втягування нитки в голку користуються нитковтягувачем. Нитки. Для бісеру використовують будь-які міцні нитки: шовкові, нейлонові,капронові, за потребою резинові. Дріт спеціальний або мідний використовують для виготовлення об’ємних композицій, фігурок тварин, квітів. Волосінь використовують № 0,20 – 0,30. Ножиці використовують малі, схожі на манікюрні. Менажниця або серветка з м’якої тканини, на яку насипають бісер. Фурнітура: гвинтові застібки, замки Картьє, круглі застібки, швензи (застібки для сережок), застібки для кліпсів.

Номер слайду 8

Номер слайду 9

Гра «Додатковий бал»Усно закінчіть речення. За правильну відповідь додається один бал до оцінки «Фальшиві перли» по-арабські називали … («бусер»). Маленькі, злегка сплющені намистинки діаметром не більше 2 мм з отвором для нитки, називають … (бісером). На скляних заводах бісер виробляють способами … (витягування та видування). Короткі трубочки довжиною 2-3 мм, називають … (рубкою)Трубочки довжиною 5-10 мм, називають … (стеклярусом). За способом низання розрізняють техніки низання … (в одну нитку, в дві нитки). Простими називають вироби з бісеру, які … (виконані тільки однією технікою). За виглядом бісерні вироби бувають … (щільні й ажурні). Складними називають такі вироби, які … (виконані двома й більше техніками).

Номер слайду 10

Правила безпечної праці та санітарно-гігієнічні вимоги під час виготовлення виробів з бісеру:

Номер слайду 11

Практична робота. Виготовлення брелочка «Олівець» технікою паралельного плетіння. Для роботи нам знадобляться : бісер трьох кольорів, дріт або волосінь 0,25-0,30 мм, ножиці або кусачки.

Номер слайду 12

Послідовність плетіння1. Відрізаємо дріт, довжиною 60 см, складаємо навпіл і плетемо за схемою.2. Набираємо бісер на перших два ряди: це 2 блакитні, 2 сині, 4 блакитні, 2 сині і 2 блакитні бісеринки. Поміщаємо їх на середину і правим кінцем дроту прохо-димо через 6 бісерин. Затягуємо на середині.3. На один кінець дроту набираємо 2 блакитні, 2 сині, 2 блакитні бісерини, іншим кінцем проходимо через набранийбісер. Це третій ряд. Повторюємо дії до 14 ряду.

Номер слайду 13

Фізкультхвилинка

Номер слайду 14

Послідовність плетіння4. 15-й ряд. Набираємо 5 жовтих бісерин, іншим кінцем проходимо назустріч.5. 16-й ряд. Набираємо 5 жовтих бісерин, повторюємо дії.6. 17-й ряд. Набираємо 4 жовтих бісерини, повторюємо дії.7. 18-й ряд. Набираємо 3 жовті бісерини, повторюємо дії.8. 19-й ряд. Набираємо 2 сині бісерини, повторюємо дії.9. 20-й ряд. Набираємо 1 синю бісерину, повторюємо дії. Закріплюємо дріт плоскогубцями або робимо петельку для брелка. Зайве обрізаємо.

Номер слайду 15

Готовий брелочок!

Номер слайду 16

Виготовлення виробів з бісеру завжди було одним із поширеніших і улюблених різновидів народної творчості. Ці витвори – це піднесений світ краси й фантазії, поетичного осмислення природи.

Номер слайду 17

Домашнє завдання: Доплести брелочок «Олівець»

pptx
Пов’язані теми
Технології, 5 клас, Презентації
Додано
30 квітня 2023
Переглядів
1373
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку