Основи технології вирощування рослин (квітів) та догляду за ними

Про матеріал
Квітникарство як частина декоративного садівництва. Однорічні, дворічні та багаторічні квіти. Поєднання квітів на присадибних ділянках, клумбах та в приміщеннях. Традиційні квіти, які прикрашають українські садиби.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Основи технології вирощування рослин (квітів) та догляду за ними

Номер слайду 2

Квітникарство галузь рослинництва, що займається селекцією і вирощуванням рослин з декоративними цілями: для зрізування букетів, створення оранжерей і зелених насаджень відкритого ґрунта, а також для прикрашання житлових і виробничих приміщень. Квітникарство — один з напрямів декоративного садівництва. Воно має справу з вирощуванням рослин для прикрашання парків і скверів. Займатися квітникарством люди почали з глибокої древності.

Номер слайду 3

ОднорічніСеред однорічників найбільш поширеними є: петунія, волошка, космея, ешольція, жоржина мінлива, майори, чорнобривці, ротики садові, вербена, агератум, шавлія блискуча (сальвія), матіола

Номер слайду 4

Космея. Невибаглива рослини з перисто – розсіченим листям та яскравими суцвіттями. Відзначається рясним та тривалим цвітінням. Використовується в оформленні різноманітних квітників, клумб, а також прекрасна у зрізі. Петунія. Рослини можуть бути як високі так і низькі, а також звисаючі з простими чи махровими квітами найрізноманітніших відтінків: білі, рожеві, червоні, сині та фіолетові, а також комбінованих кольорів. Розмножують петунію в основному насінням. Насіння зберігає схожість до чотирьох років. Після посіву сходить через 7 – 9 днів. Можна висівати як в парник так і просто у відкритий грунт. Рослини масово цвітуть на сонячних відкритих місцях. Використовують для вирощування в балконних ящиках, вазонах, на клумбах.

Номер слайду 5

Ешольція. Однорічна рослина з оригінальними великими квітами. Квіти мають дуже яскравий окрас. Цвіте рясно та довго. Чудова прикраса для бордюрів. Хоча рослина і однорічна, та якщо насіння достигає і висипається в грунт, то багато перезимовує і сходить наступного року. Майори. Рослини бувають високорослі з великими квітами і низькорослі з дрібними квітами. Цвітуть рясно та довго на сонячних захищених від вітру місцях. Можна висівати як в парник так і в відкритий грунт. Використовується для квітників, клумб, бордюрів.

Номер слайду 6

Вербена. Ефектна декоративна рослина. Цвіте рясно, коли розростається, утворює суцільний килим. Використовується на клумбах та для озеленення балконів. Чорнобривці. Рослини бувають високорослі та низькорослі, розлогі та прямостоячі. Особливу красу придають яскраві кольори, та вишукані суцвіття. Дуже добре витримують спеку. Цвіте від літа до перших приморозків. Незамінна культура для озеленення. Ротики садові. Гарні однорічники: низькорослі, високорослі та ампельні. Мають дуже яскраве забарвлення квітів. Квітує довгий час. Широко використовується для клумб, рабаток, груп. Високорослі для зрізу.

Номер слайду 7

Матіола. Цінують за велику кількість квіток, що мають стійкий п’янкий аромат увечері. Можна висівати декілька разів протягом літа. Рекомендується як доповнення до змішаних квітників, бордюрів, присадибних ділянок. Невибаглива до умов вирощування. Шавлія блискуча. Гарні яскраві квіти чарівно виглядають на фоні листя, яке підкреслює чіткість забарвлення суцвіть. Незамінна рослина для клумб, квітників. Чудово поєднується з чорнобривцями.

Номер слайду 8

Дворічні. Серед дворічників найчастіше використовуються братки, стокротки, гвоздика бородата, дзвоники.

Номер слайду 9

Братки. Компактна ранньоквітуча рослина з великими квітами. Цвіте довго та рясно. Висівають в парник, а потім в грунт. Ідеальний сорт для великих і маленьких клумб, у садах, для контейнерів. Стокротки. Розкішна рослина з невеликими квітами. Невибаглива, але потребує підживних грунтів. При частому поливі цвіте як на сонці, так і в напівтіні. Незамінний матеріал для весняного оформлення квітників. Гвоздика бородата. Рослина відмінно підходить для професійного вирощування на зріз. Має надзвичайно великі, кулеподібні суцвіття з різноманітним забарвленням. Стебла довгі та міцні. Відзначається рясним та тривалим цвітінням. Зацвітає у перший рік посадки.

Номер слайду 10

Багаторічні. Багаторічники мають багато цінних якостей. Більшість їх невимогливі, можуть рости на одному і тому ж місці 6-8 років, і при цьому масово цвісти. Найбільш поширені: гладіолуси, жоржини, канни, лілії, іриси, півонії, флокси, троянди і багато інших. Розмножуються в основному діленням кущів (коріння, бульб, цибулин), а деякі і насінням.

Номер слайду 11

Поєднання квітів. При доборі рослин у композиції важливо дотримуватися основного правила – дотримання біологічної єдності та гармонії. Необхідно врахувати їхні вимоги до умов зростання, знати висоту та діаметр суцвіть дорослих рослин. Щоб квітник тішив погляд весь сезон, добирати рослини потрібно з урахуванням термінів цвітіння.

Номер слайду 12

Домашнє завдання. Записати квіти, які прикрашають ваш сад

Середня оцінка розробки
Структурованість
5.0
Оригінальність викладу
5.0
Відповідність темі
5.0
Загальна:
5.0
Всього відгуків: 1
Оцінки та відгуки
  1. Спіленко Олена Костянтинівна
    Дякуювам за чудову роботу!
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
pptx
Пов’язані теми
Технології, 5 клас, Презентації
Додано
3 травня 2023
Переглядів
2653
Оцінка розробки
5.0 (1 відгук)
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку