Презентація уроку. Тема: Виготовлення декоративних квітів з кольорового паперу.

Про матеріал
Презентація до уроку технології у п'ятому класі. Урок комбінований. Можна використати у 5-6 класах під час розробки і реалізації учнівських порєктів.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Виготовлення декоративних квітів з кольорового паперу

Номер слайду 2

Мета: Навчальна: Виготовити підсумковий виріб. Повторити загальні поняття про виготовлення штучних квітів. Навчитись розрізняти інструменти і приладдя для виготовлення штучних квітів;Розвивальна: Розвивати технічну творчість, вміння і навички роботи, розширити кругозір, здібності до творчості, мислення;Виховна: виховувати відчуття прекрасного, любов до природи.

Номер слайду 3

Зразки квітів

Номер слайду 4

Про квіти ми дізнаємося із прадавніх часів, із міфів, легенд, казок, пісень, з усної народної творчості. Символіку багатьох таких легенд використовують і сьогодні при складанні квіткових композицій. Квіти були невід’ємною частиною релігійних обрядів. Із появою християнства любов до квітів не згасла, їх вирощували у монастирях, ними прикрашали храми і власні оселі. В епоху відродження (ХІV–XVI ст.) люди почали ще більше захоплюватись квітами. Наслідуючи намальовані натюрморти, починають складати букети з «живих» квітів. Слово «букет» французького походження. Воно означає складання квіткових композицій із квітів, а також аромат, запах чого-небудь. Перші букети складались заради приємного запаху, для них добирали запашні квіти.Із приходом стилю бароко і рококо (XVI–XVIII ст.) композиції стали більш вишукані і красиві. Для них брали великі рослини: лілії, півонії, троянди, тюльпани, доповнювали пальмовим листям, гілками кущів з декоративними плодами. Класицизм — це витончена простота, увага до досконалості деталей. Це проявилось не тільки в архітектурі і живопису ХVІІІ ст., а й у складанні букетів. Для букетів цього часу добирали незначну кількість рослин з вигнутими стеблами й асиметричною будовою. Улюбленими квітами були іриси, орхідеї. З плином часу квіти дедалі більше входили в життя людей. Скільки любові, тепла, уваги приділяли квітам Тарас Шевченко, Марко Вовчок, Леся Українка. Вони не тільки самі любили квіти, але несли їх в своїх творах до людей.

Номер слайду 5

Квіти — це море барв, відтінків, форм, ніжних ароматів, але вони дуже швидко в’януть. А так хочеться, щоб квіти завжди милували око своєю красою, приносили нам радість. Для того, щоб зупинити цю «прекрасну мить», люди почали виготовляти штучні квіти з різноманітних матеріалів

Номер слайду 6

Матеріали для виготовлення квітів: Кольоровий папір. Фоаміран. Фетр

Номер слайду 7

Різновиди паперу

Номер слайду 8

Кольоровий папір буває: Односторонній. Двосторонній. Глянцевий Матовий

Номер слайду 9

Фоаміран. Фоаміран (скорочене фоам, фом, від англ. Foam — піна) — це декоративний пінистий матеріал, що використовується в різних видах рукоділля. Має інші назви: пластична замша, спінена гума. До складу фоамірану входить полімер етиленвінілацетат. Фоаміран виготовляється у вигляді м'яких тонких листів (середня товщина — 1 мм) в палітрі від 20 до 24 кольорів (в залежності від виробника). Буває китайського, корейського та іранського виробництва. Іранський фоаміран вважається якіснішим і найчастіше використовується при виготовленні реалістичних квітів.

Номер слайду 10

Фетр. Фетр це отримана шляхом валяння досить щільна маса, що складається з вовняних або синтетичних волокон. Зовні він схожий на тканину, але структура в нього інша. Подібно до тканин, його продають тонкими листами, які також скочують у рулони. Фетр зручно використовувати для створення різноманітних іграшок, сувенірів, для прикраси альбомів та інших виробів.

Номер слайду 11

Практична робота: Виготовлення об’ємної квітки з кольорового паперу. Працюємо групами по два учня

Номер слайду 12

Безпека праці:

Номер слайду 13

Правила користування клеєм. Клей треба наносити обережно від середини до країв. При потраплянні клею на одяг, його треба змити водою. Закінчивши роботу, клей потрібно щільно закрити

Номер слайду 14

Шаблони майбутньої квітки. За шаблонами на кольоровому папері вирізаємо пелюстки квітки.

Номер слайду 15

Вирізаємо листочки для квітки

Номер слайду 16

Намотуємо стеблинку на спицю чи шпажку, намотуємо і фіксуємо вузьку смужку для утримання пелюстків.

Номер слайду 17

Вирізані елементи квітки

Номер слайду 18

Надаємо форму пелюсткам

Номер слайду 19

З’єднуємо деталі квітки

Номер слайду 20

Готова квітка

Номер слайду 21

Відгадаймо загадки: Що за квіточка пахуча, і червона, і колюча? Троянда. Стрінеш на луках рослину для кролів рвуть …конюшину. Біле плаття, тонка талія, травень і цвіте …. конвалія. Серед квітів справжня баба в жовтій хусточці … кульбабка. Наче м’ячики, бутони – пишні кульки, це …. піони. Червоніють там де злаки, квіти поля дикі ….маки. Тонка ніжка, наче спис, жовта квітка це - … нарцис Носить атласний жупан лицар квітів, пан - …тюльпан

Номер слайду 22

Рефлексія Чи сподобався вам урок?Що з уроку особливо запам’яталось?Як ви оцінюєте свою роботу на уроці?Який елемент квітки виконувався найважче?

Номер слайду 23

Домашнє завдання Вивчити віршик про улюблену квітку

pptx
Пов’язані теми
Технології, 5 клас, Презентації
Додано
2 травня 2023
Переглядів
1995
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку