Бізнес – план розвитку кролеферми на селі «Від хобі до бізнесу або плоди кролівництва» Матеріали до Всеукраїнської трудової акції «Кролик»

Про матеріал

Мета акції:

  • Ø виховання господаря;
  • Ø формування творчої працелюбної особистості;
  • Ø проведення професійно – орієнтаційної роботи серед підростаючого покоління;

Завдання акції:

  • ü Надання учням теоретичних знань з питань біології кролів, технології їх годівлі, систем утримання, методів розведення;
  • ü Підготовка підростаючого покоління до самостійного ведення господарства.
  • ü Формування в учнів свідомого, відповідального ставлення до роботи.
  • ü Формування навичок, умінь, надбання досвіду ведення господарства.
  • ü Виготовлення збірки рецептів приготування страв з кролятини.
Перегляд файлу

Каланчацька районна державна адміністрація

Відділ освіти

Навчально - виховнй комплекс

«Роздольненський  загальноосвітній навчальний заклад   І-ІІІ ступенів – дошкільний навчальний заклад»

Каланчацької районної ради

 

 

 Бізнес – план розвитку кролеферми на селі «Від хобі до бізнесу або плоди кролівництва»

Матеріали до Всеукраїнської

трудової акції «Кролик»

C:\Users\Elena\Pictures\Light Alloy\1.jpg

 

Підготували:

 учениця 2 класу Коваленко Світлана,

 учнівський колектив  6 класу

Керівник проекту: класний керівник 6 класу

Коваленко Олена Анатоліївна

Роздольне 2016

 

Мета акції:

  • виховання господаря;
  • формування творчої працелюбної особистості;
  • проведення професійно – орієнтаційної  роботи серед підростаючого покоління;

 

 

 

Завдання акції:

  • Надання учням теоретичних знань з питань біології кролів, технології їх годівлі, систем утримання, методів розведення;
  • Підготовка підростаючого покоління до самостійного ведення господарства.
  • Формування в учнів свідомого, відповідального ставлення до роботи.
  • Формування навичок, умінь, надбання досвіду ведення господарства.
  • Виготовлення збірки рецептів приготування страв з  кролятини.

 

 

 

 

 

 

 

Любіть травинку, і тваринку,

                                                                           І сонце завтрашнього дня,

                                                                           Вечірню в попелі жаринку,

                                                                      Шляхетну інохідь коня…

Ліна Костенко

 

Мабуть, не знайдеш в сільскій місцевості родини, яка б не займалася веденням домашнього господарства. Провідну частину серед якого займає тваринництво. Саме бережливе і чуйне ставлення до тварин – обов’язок кожної людини. В наших родинах домашня тваринка - це як член сім’ї, і потребує догляду, турботи, дбайливого ставлення.

Минулого року ми познайомилися із родиною Коваленко Світлани, які відкрили нам  свої секрети розведення і вирощування кролятини. Будучи на ексурсії в Каланчацькому районному центрі зайнятості, дізналися, що на обліку безробітних в 2016 році офіційно зареєстровано 714 чоловік. Об’єднавши дві події, ми поставили перед собою наступну мету:

  • дослідити ефективність виробництва в особистому підсобному господарстві кролятини для власних потреб і реалізації надлишків м’яса та хутра;
  • розробити бізнес – план «Від хобі до бізнесу, або плоди кролівництва» для відкриття власної кролячої ферми.

Та окреслили ряд наступних завдань:

  • Оволодіння  теоретичними знаннями з питань біології кроликів, технології їх годівлі, систем утримання, методів розведення;
  • Ознайомлення з основами економіки та менеджменту в галузі кролівництва;
  • Надбання досвіду ведення господарства на базі досвіду родини Коваленко Світлани та фермерів, що відкрили власні кролеферми.
  • Розробка бізнес – плану для відкриття власної кролячої ферми.

 

Кролівництво в Україні

Кролівництво на сьогодні становить незначний відсоток загального об’єму виробництва тваринницької продукції, займаючи четверте місце після таких галузей, як скотарство, свинарство та птахівництво.

 

Кролівництво в Україні сьогодні має декілька способів розведення і утримання кроликів, в основному їх можна віднести до трьох категорій:

1. Ретро;

2. Техно;

3. Еко.

1.Ретро-кролівництво - це кролівництво, засноване на традиційних, старих знаннях, прийомах господарювання. В основному придатне для дворових, невеликих селянських господарств. У цьому кролівництві застосовують прості способи  розведення і утримання кролів, раціон орієнтований в основному на  кормову базу, яка  є на селі - зернові, коренеплоди, відходи сільськогосподарських  культур.  Ретро кролівництво сильно схильне до захворюваності кроликів різними хворобами, а при зіткненні з важкими інфекційними хворобами кролики гинуть.

Дуже часто спостерігається низька культура кролівництва, рівень заходів що використовується по запобіганню можливим захворюванням, падіж, відсутність сучасних знань про кролика і його звички. Все це  є негативною стороною цього кролівництва.  Крім того,  самі кролики не мають ніяких своїх переваг - вони хворобливі, довго виростають до товарної ваги, схильні до сезонних відхилень і т.п. В ретро-кролівництві не використовується продумане житло, кроликів утримують аби як, піддаючи їх організми всілякому стресу.

2.Техно-кролівництво - це кролівництво, де застосовуються сучасні способи вирощування і розведення кроликів в промислових масштабах. Майже без виключення таке кролівництво виконується в критих спеціалізованих приміщеннях де в якості племінного матеріалу використовують гібридні кролики. Використання останніх дозволяє отримати товарну тушку купівельних розмірів вагою 1,5-2 кг. У такому кролівництві використовуються великі окрольні навантаження на кролиць  (в деяких до 10 разів на рік), життя кроликів під забій триває  2-3  місяці і за своє коротке життя такий кролик, не дорісши, ще в «дитячому» віці забивається. В основному в «секретному режимі»,  отримує неабияку частку препаратів, гормональних, стероїдних,

стимулюючих зростання м'язової тканини тварин і пригноблюючих статевий розвиток (заміна кастрування). В результаті такого бройлерного вирощування кролик виходить «технічним», таким, що різко відрізняється по смаковим якостям від ретро- і еко-кролівництва. Технічний кролик, як правило, це кролик цехових, тепличних порід, що нікуди не годиться  життю ні на волі, ні в клітках поза цехом або приміщенням. Якість м'яса, хутра - найнижча зі всіх видів кролівництв. По частині бізнесу технокролик  є стабільно-прибутковим, якщо масштаби такого кролівництва великі.

Окупність вкладень в таке кролівництво може відбуватися декілька років.

3.Еко-кролівництво - це кролівництво, яке використовує тільки натуральні, природні способи утримання і розведення кроликів, метою якого є виховання і збереження найвищого імунітету тварини, забезпечення для них найкращих гуманних умов утримання, та отримання з нього продукції найвищої споживчої  якості.

Використання кормів без стимуляторів росту, застосування  жорстких профілактичних і запобіжних засобів  після виникнення хвороб, епідемій,  вірусних інвазій, максимальний облік фізіологічних особливостей тварин, його звичок, створення  ідеального середовища життя – це неповний перелік розставлених акцентів в цьому  кролівництві. Еко-кролик - унікальна тварина, яка десятиліттями виховується в умовах і методі найбільшого сприяння.

В еко-кролівництві застосовують тільки натуральні, природні компоненти (раціон, профілактика хвороб, ін.)  і прийоми ( утримання, розмноження, ін. ).

Що стосується ліквідності і вартості згаданих видів кролівництв, то ретро-кролівництво не має  нічого спільного з бізнесом. На такому кролівництві  не можна отримати дохід, практично завжди супутні падіж, та довгі строки отримання продукції.  Техно-кролівництво  -  початкові капіталовкладення  дуже громіздкі. Потрібна особлива інфраструктурна підв'язка і наявність критих опалювальних приміщень. Рентабельність настає, коли господарство працює з сотнями і тисячами голів кроликів. Продукція на виході - технічне м'ясо, яке не користується такими високими рівнями продажів як інші види м'яса тварин.  Еко-кролівництво можна  організувати практично з будь-якого наявного і більш-менш значущого капіталу. Воно доступне як  простому селянинові, так і  поважному  комерсантові. Окупність вкладень може настати  і в перший рік, а ліквідність продукції, деколи якнайкраща в тваринництві, оскільки попит  перевищує пропозицію.  До можливих недоліків можна віднести необхідність комерційної ініціативи і грамотного менеджменту.

Проте  це питання професійного порядку, і думається,  при нормальній організації бізнесу подібні питання не є питанням проблематики. Продукція еко-кролика по асортименту не відрізняється від продукції  інших видів кролівництва. Проте за якістю - разюче! Перш за все необхідно зрозуміти

сам спосіб отримання екологічно чистого продукта. Еко-кролик, на відміну від своїх цехових родичів - технічних кроликів, отримує вдосталь комфорту і турбот, як з боку людини, так і з боку оберігаючого його організм технології і інструменту -спеціальних конструкцій - еко-ферм.

Перебуваючи все життя на чистому повітрі, а не в закритому приміщенні, отримуючи вдосталь радісну сонячну енергію, а не сутінки, чи світло енергозберігаючих ламп, кормлячись не хімічною мішаниною а натуральними кормами, зігріваючись взимку і охолоджуючись літом, такий еко-кролик накопичує не отрути та хімікалії в своєму організмі, а цінну біохімію, який зрештою, через м'ясо віддає людині.

Бройлерні технології вирощування кроликів не мають нічого спільного зі здоровою їжею.

Як може м'ясо кролика мати все те, що повинне бути в нормальному організмі за два місяці, підстібаючи таке зростання введенням гормонів і стимуляторів росту? Як може тварина, керована інстинктами, жити  по розпорядку дня, режимному включенні-виключенні систем обслуговування? Тільки перебуваючи в зомбованому вигляді, коли притупляються основні інстинкти і звички.  Чи згідні  їсти таке «штучне» м'ясо  споживачі, питання риторичне.  Еко-кролик  зазвичай не хворіє, його не косить на смерть перша краща епідемія на фермі, його імунітет настільки сильний, що з вакцинами або ветеринарами він може бути не знайомий зовсім. Його м'ясо – вищих гастрономічних властивостей, належить до категорії «екстра», без запаху сечі (що є справжнім прокляттям в звичайному кролівництві), молоде, молочне (але забивають кролика вже в дорослому віці - 4 місяці, коли він важить 4-6 кг). Дуже корисне для здоров'я людини м’ясо еко-кролика цілюще, оскільки молодий кролик смокче свою маму до 3-х місячного віку, відповідно, набирає

весь імунітет з молоком, а через місяць - віддає людині. Ціна на м'ясо не буває нижчою за 75 грн. І по-декуди відчувається його дефіцит! Шкірка  завжди найкраща, а є породи, у яких вона  на рівні норки по красі і міцності! Розводячи породи хутряні, наприклад, шиншилового кролика, чи кролика Білий Рекс, отримують прекрасний матеріал для підробок під диких тварин, і вартість таких шкірок куди нижча! Загалом, вперше за останні десятиліття, еко-кролівництво стало не тільки прибутковим, але напевно, лідером по рентабельності в тваринництві взагалі.

Потреби в продуктах виробництва кролятини в Україні

Україна - аграрна країна, і будь-яка галузь тваринництва має гарний потенціал. Кролівництво було популярним у нас кілька десятиліть тому, і сьогодні, після певного занепаду, воно починає відновлюватися.

Постановою кабінету міністрів України від 14 квітня 2000р. № 656 були затверджені норми харчування для дітей і дорослих. Відповідно до якої норми споживання  м’яса кролів для осіб старше 8 років є:

Набір продуктів харчування для працездатного

населення (кілограмів/рік на одну людину)

 

М'ясо та м’ясопродукти

Діти віком, роки

Дорослі

До 6

Від 6 до 8

Працездатні

Непрацездатні

Яловичина, баранина

11.7

18.3

16.0

12.9

Свинина

5.8

9.2

8.0

9.5

Птиця, кріль

5.8

9.2

14.0

5.0

Субпродукти

5.9

9.1

4.0

2.0

Ковбасні вироби

5.3

8.4

9.0

6.6

Сало

1.0

1.5

2.0

2.0

 

 Врахувавши, вищевказані норми ми  підрахували очікуваний економічний ефект вирощування кроликів для родини Коваленків.

 При середньоринковій вартості м’яса кроля 75 грн/кг затрати на кролятину родини Коваленків , що складається з 5 осіб (2 батьків, бабуся, 2 дітей) складають:

5,8*1+9,2*1+14*3= 57 (кг)

57кг*75грн/кг=4275 (грн/рік)

 При застосуванні технологій розведення та врахуванні порід, пристосованих до нашої місцевості, 1 кролик дає тушку масою 1,8 кг за 4 місяці (1/3 року), отже для забезпечення потреб родини Коваленко Світлани в кролятині достатньо утримувати:

 57/1,8*1/3≈ 10 (кроликів)

 Продавши шкурки по 10 грн/шт,  родина Світлани отримає ще додаткових 100 грн.

       Отже, постійне утримання 10 кроликів дасть змогу зменшити витрати родини Коваленків на продукти харчування на   4275+100=4375грн в рік.

Можливості розвитку проекту

   При науково – обґрунтованій раціональності норми споживання м’яса – 80кг,  в Україні  його споживається на одну особу лише  45,7 кг. Ніжне кроляче м'ясо, багате білками , містить мало жирів і холестерину, вважається дієтичним продуктом харчування. Завдяки легкій засвоюваності організмом кролятина корисна дітям і літнім людям, вагітним і хворим.

    ОТЖЕ, в Україні існує гостра потреба в продуктах кролівництва.  Попит на цей продукт обмежується , на даний момент, виключно поганою платіжною  - спроможністю громадян.

 Розрахунок необхідних матеріалів і затрат для утримання кроликів родини Коваленко Світлани

  • Для утримання кроликів використовуємо групові клітки;
  • По нормах мінімальна площа підлоги в клітках з рейковою підлогою на голову товарного молодняку не менше 0,07, ремонтного – 0,1;
  • Для обрахованої кількості кролів  достатньо буде 1 клітка (240*120см), що складається з 3 відділів (80*120см);

На дану клітку потрібно: пиломатеріалів 0,26, сітки для передньої стінки – 0,72 , шифер 3 листи.

Ескіз клітки:

http://www.zestroy.ru/images/articles/017.jpg

Розрахунок вартості проекту

Клітка:

- Дошки: 0,26*1100грн/=286грн

- Сітки:  0,72 *46грн/=33,12грн

- Шифер: 3 листи * 120грн/лист=360 грн

 

     Оплата праці найманих спеціалістів:

  • Догляд за кроликами проводитимемо  особисто
  • Щеплення кроликів, наймаємо ветеринара, що застосовує вакцину, яку сам закуповує: 3рази/рік*10 кроликів*19грн=570грн;
  • Придбання кролички для власного стада: 200грн;

Всього залучених коштів:1449,12 грн

      Зведений економічний розрахунок

  • Клітка 679,12грн
  • Кроличка 200грн
  • Витрати ветеренара на рік 570грн

Отже, окупність проекту складає – 1449,12грн/4275*365≈124 дні

Надалі господарство допоможе заощаджувати родині Світлани

4275-1449,12=2825,88 грн

C:\Users\Elena\Desktop\2015-2016н.р\Фото 5 клас\IMG_0061.JPGПородний склад стада. Для розведення кроликів  родина Коваленків використовує породу «Метелик», та ділиться секретами догляду за нею.

Характеристика  кролів породи «Метелик»

кролі метеликиМетелик (бабочка) – це загальна категорія порід кроликів, яких поєднує оригінальне розцвічення. Кролі білі із чорними плямами, які розподілені з боків і спинці в симетричному порядку. Іноді плями можуть бути шоколадних, сірих або відтінків із блакиттю. Розводять цих великих порід як для одержання коштовної шкурки, так і на м’ясо.

У нас часто всіх кроликів строкатих відтінків називають метеликами (бабочками). Через кролі метеликинеможливість контролювати охайність породи метелик (бабочка), схрещуючись із іншими кроликами, втрачають першочерговий вид шкурок.

Чистокровність породи можна визначити по таких ознаках:

  • пофарбована облямівка очей, що представляє собою широку не переривчасту облямівку. Вона не повинна сходитися з візерунком на вухах, щоках і носу;
  • темні вуха;
  • специфічне офарблення носа;
  • невелика голова;
  • великі й прямі лабети;
  • широка смуга уздовж хребта (близько 3 см) з виступаючими зубами;
  • плями на щоках і боках;
  • світлий низ хвоста й нігті;
  • темні цятки навколо сосків у кролиць.

кролі метеликиПо стандарту чистокровна порода повинна мати симетричний орнамент відносно поздовжнього напрямку шкурки. Бічні малюнки не повинні стикатися зі смужкою уздовж хребта. Вовна повинна мати середню густоту, бути короткою й м’якою, блискучою . Важить дорослий кролик метелик (бабочка) близько 4,5 кг. Тулуб довжиною 55-60 см, а обхват грудей 36-38 см. Торс виділяється потужністю й міцністю.

Кролиці породи метелик (бабочка) дуже плідні, а також мають високу молочність. За один окрол самка приводить від 8 кроленят. У неї також добре розвинений материнський інстинкт.

Кролі даної породи добре й швидко набирають вагу, можуть легко пристосовуватися до нового кормового режиму. Мають здатність адаптуватися до нової кліматичної обстановки. І в морозну, і в пекучу погоду тварини почувають себе комфортно.

Розведення і утримання

Розводити кроликів метелик (бабочка) можна використовуючи кілька систем: у клітках, шедову, напіввільну, загінну. Найкраще  для них підходить проживання в клітках. Завдяки цьому простіше контролювати процеси злучки, годівлі, вести облік строків. Утримання у клітках полегшує роботу із профілактики й боротьбі із хворобами кролів, попереджаючи їх масове поширення. Для проживання тварини не потрібна велика площа приміщення. Головне, стежити, щоб простір не продувався протягами.

Якщо цілий рік розміщати клітки із кроликами на чистому повітрі, то у тварин значно поліпшується волосяний покрив, їх організм стає більш витривалим до різних інфекційних захворювань. Багато кролівників використовують комбінований спосіб змісту – узимку тварин переміщають у приміщення, а всі інші пори року вони проводять на вулиці.

Що стосується годівлі, то метелик (бабочка) – невибаглива порода. Кролі можуть вживати різноманітну їжу, швидко звикають режиму годівлі. Для тварин підходять коренеплоди, сіно, соковиті корми, концентрати. Важливо стежити, щоб у сіно випадково не потрапили отрутні трави (чистотіл, конвалія, беладона).

Слід дотримуватися певних принципів годівлі:

  • У кролів завжди повинна бути вода, особливо в ній зростає необхідність при годівлі сухими продуктами.
  • Їжу необхідно давати мінімум 2 рази в день. Це позитивно позначається на якості шкурок і м’яса.
  • Обов’язково вводити в раціон вітаміни й мінерали.
  • У клітці завжди повинен бути присутнім корм, який кролик може гризти (морква, яблука, гілки). А якщо немає, то він почне гризти деталі клітки.
  • Щоб не спровокувати здуття, не можна годувати тварин гнилими продуктами.
  • Уникати перегодовування – це погано може відбитися на здатності розмножуватися.
  • C:\Users\Elena\Desktop\2015-2016н.р\Фото 5 клас\IMG_0060.JPGНовий продукт необхідно вводити поступово, щоб звірок звик до нього.

Чому варто розводити породу метелик (бабочка)? Декоративні кролі породи метелик (бабочка) користуються популярність через своє оригінальне офарблення. Особливо цікаві вони для дітей. Ці тварини мають дружелюбну спокійну вдачу.

На жаль, сьогодні в господарствах культивується тільки розведення більших порід. Для ферм розведення метелика (бабочка) дуже вигідне вкладення коштів. Тварина невибаглива, легко пристосовується до всього нового. Продуктивність у нього дуже висока. За дуже короткий строк можна одержати до 5 кг м’яса з однієї особини. При належному утриманні шкурки виходять густими, блискучими, з оригінальним візерунком. Це дозволяє заощаджувати засоби на барвники для вовни. Якісний натуральний матеріал також дорожче цінується.

Ще однією перевагою розведення кролів метелик (бабочка) є його невибагливість до місця проживання. Молоду тварина можна спочатку ростити як декоративну, а коли воно підросте, перемістити в клітку або вольєр. У ямах кролик теж добре себе відчуває. Але своєрідні умови проживання не завжди дають можливість одержати шкурку відповідного якості.

Розведення в домашніх умовах

Кролі метелик (бабочка) – дуже підходяща порода для вирощування в домашніх умовах, оскільки не дуже примхлива й досить продуктивна. Багато розводять навіть на балконах, у гаражах і інших незвичних місцях. Їх можна розводити в ямах і траншеях. Продуктивність при цьому не постраждає.

Метелик (бабочка) має високі показники приросту – в 4 місяця тварина досягає ваги 4-5 кілограм. Молодняк містять у клітках розмірами не менш 50х70 см. Обов’язково в них повинне бути передбачене місце для вигулу, і вкриття. Вагітних кролиць містять у клітках більшого розміру (50х100 см). У них поміщають маточник, де самка буде робити окрол. Окрольним кролицям необхідно забезпечити спокій і посилену годівлю. Висота кліток повинна бути 50 см.

При розведенні в домашніх умовах обов’язково потрібно прищеплювати кроликів. Першу вакцинацію проводять в 6- місячному віці. Щороку  необхідно робити комплексне щеплення. Між нею й іншими вакцинаціями повинно пройти не менше 14 днів. За 10 днів до процедури кроликам проводять дегельмінтизацію. Не можна прищеплювати хворих тварин, вагітних і молочних кролиць. 14 днів після вакцинації кролик повинен бути ізольований від інших.

Для кроликів породи метелик (бабочка) розведення краще проводити без схрещування з іншими видами. Це веде до погіршення якості шкурки, зміні смакових характеристик м’яса.

 На сьогоднішній день породу метелик (бабочка) розводять тільки на особистих фермах і садибах. Поширені тільки більші породні кролі. Тому поліпшення породи не ведеться. Через оригінальний зовнішній вигляд ці звірі звертають до себе увагу, їх можна тримати у будинку, як декоративних кроликів.

Сучасний стан проекту

На даний момент родина Коваленко Світлани кроликів вирощувала за наступною схемою:

  • Спарювання кролематок проводиться 3 рази на рік з лютого місяця до середини літа, щоб виключити падіж молодняка від жари та морозів.
  • На зиму залишаємо тільки ремонтний молодняк в кількості 3-4 самок і самець( бажано не від однієї кролематки).
  • C:\Users\Elena\Desktop\2015-2016н.р\Фото 5 клас\IMG_0062.JPGОбов’язкова вакцинація: від геморагічної хвороби на 45 день життя, та міксоматозу в квітні, червні, серпні.

 

Досвід розведення кроликів на базі кролеферми Олега Михайленка, що розташована в селі Якушинці Вінницької області.

33-річний Олег Михайленко з села Якушинці під Вінницею тримає 500 кролів. Їхнє м'ясо постачає в ресторани Вінниці та Могилева-Подільського.

— Домовитися з ресторанами було нескладно. Для них головне — постійна і своєчасна доставка, якість. Зараз обслуговую шість ресторанів. Кожен бере щотижня шість-вісім тушок, — розповідає господар.

На кролефермі у селі Іваньки Маньківського району на Черкащині тварин тримають у п’ятирівневих металевих стелажахТварин тримає у кролятнику з автоматизованими клітками. Вони мають сітчасне дно. Відходи потрапляють на транспортер. Стрічка повільно крутиться, виносячи їх назовні.

— Три роки тому я тримав кролів у звичайних триповерхових клітках. Та коли їх стало понад 100, прийшлося автоматизувати виробництво. Так тварини менше хворіють. Швидше пораюся.

Олег тримає кроликів новозеландської та каліфорнійської порід. Годує їх спеціальним кормом у гранулах. Купує в Коломиї Івано-Франківської області. Тонна коштує 1,5 тис. грн. Також косить лугову траву.

— Від цього корму кролі швидко ростуть. У складі — пшениця, ячмінь, макуха, сіно, вітаміни і премікси. Кожен кріль за життя з'їдає близько 20 кілограмів корму. Кожному треба двічі зробити щеплення. Одна доза коштує дві гривні. Тримаю штатного ветеринара. Ріжу кролів на сотий день від народження. За цей час набирають вагу 3 кіла чи й більше. Якщо відкинути голову та нутрощі, виходить десь 1,5 кілограма готового м'яса.

Олег Михайленко ріже і розбирає кролів самостійно. На кожного йде 15–20 хв. Ресторани платять за м'ясо по 75 грн/кг. Печінка одного кроля важить 80–100 г. Її Олег виймає і продає окремо тим же ресторанам, по 110 грн/кг. Шкуру стягує і вичиняє. Поки що складає в коморі. Торік здавав по 5 грн.

За місяць на м'ясі має близько 7 тис. грн чистого прибутку. Стільки ж витрачає на корми, щеплення і зарплату ветеринару щомісяця. Господар планує придбати автоматичну годівницю за 12 тис. грн, щоб полегшити собі роботу.

  Як відкрити кролячу ферму. Бізнес-план «Від хобі до бізнесу, або плоди кролівництва».

Як показує досвід інших країн, кролівництво - цікаве, прибуткове, швидко окуповується. Це ббезвідходне виробництво: у справу йде все: і м'ясо, і шкурка. Позитивним моментом є те, що в Україні спостерігається чітка тенденція на заміщення безпородних кроликів високопородними. Зростає якість м'яса і шкурок, підвищується ефективність.

Прорив у ветеринарії


           Українські кролівники взяли до уваги, що фінансові витрати на сучасну вакцину повертаються сторицею і позбавляють кролівника від традиційних ризиків. Поспілкувавшись з власниками кролячих ферм, ми прийшли до висновку, що основною проблемою проектів Startup у кролівництві є не економічна чи фінансова, а психологічна проблема.
            Підприємці-початківці думають, що промислове розведення кроликів - справа дуже ризикована, зокрема, через часті хвороб цих тварин. Але важливо відзначити, що протягом останніх 10 років мікробіологами та ветеринарними фармацевтами проведений реальний прорив у профілактиці захворювань тварин. Зараз на ринку України є до десятка вакцин різних виробників, які можуть ефективно протидіяти захворюванням.

Рентабельний бізнес

            При наявності можливості забезпечити здоров'я поголів'ю, кролівництво - один з найбільш рентабельних видів фермерського господарства. Ніякий інший вид сільськогосподарських тварин не може зрівнятися з кроликами за швидкістю зростання. Кроленята при народженні важать всього 40-90 р. Але вже до шостого дня їх вага подвоюється, а у віці 1 місяця збільшується в 10-12 разів. Кролики дуже швидко розвиваються. Вже у віці 3,5-4 місяців кролиці досягають статевої зрілості. Кожна з них приносить за окрол 6-9, іноді до 14 кроленят. А за рік від однієї кролиці можна отримати 6-8 і більше окролів. За рік 100% окупність.


                 Поголів'я кроликів на Україні сьогодні становить приблизно 1,5-2 млн особин. До 98% тварин містяться в індивідуальних підсобних, і 2% - у фермерсь ких  господарствах.
 

                   Українські кролівники організовуються як в регіональні, так і в загальнореспубліканські об'єднання. Проводяться семінари, науково-практичні конференції. Найчастіше ядром, об'єднуючим навколо себе кролівників в тому чи іншому регіоні, є племінні господарства.

                    Професіоналізм і любов


            Найголовніше при відкритті кролячого господарства - це любов до тварин. Відкрити бізнес з розведення кроликів не так складно, але є труднощі, які необхідно враховувати і з якими доведеться мати справу. Насамперед, важливо правильно підібрати персонал. У цьому бізнесі кадри вирішують багато чого, так як тварини ніжні, чутливі до стресів, хвороб, і непрофесійний підхід може погубити все поголів'я. Кролівництво - дохідна, але найскладніша з усіх галузей тваринництва, і успіх у розведенні кроликів, в значній мірі, залежить від всієї технології, а головне - від професіоналізму кролівника. Хороший кролівник повинен подбати про якість приміщень і кліток для тварин. Також потрібно серйозно підійти до пошуку ветлікаря (проведення вакцинації), підібрати правильне харчування. Потрібно дбати про майбутнє господарства: прибуток пускати на розвиток, використовувати сучасні технології виробництва.
Дмитро Титаренко, директор з розвитку Компанії AgroEx, офіційний представник головного фермерського порталу Fermer.ru: «Спочатку я не ставив завдання побудувати бізнес, а просто розвивав проект без оглядки на фінанси. Хотілося створити щось подібне моделі ІКЕА, коли все зрозуміло і доступно. Почати власний бізнес можна з двох кроликів, як би просто це не звучало. Ці тварини відрізняються дуже високою плодючістю, і, при правильному підході, кролиця може дати 5-6 окролів на рік (це більше 40 кроленят), що після відгодівлі складе близько 100-120 кг м'яса. Однак, домогтися гарних результатів можливо лише при забезпеченні необхідних умов утримання кроликів. Умови утримання є дуже серйозним чинником в отриманні якісної продукції кролівництва».

З якої суми стартувати?


            На думку Дмитра Титаренка, мінімально виправданий старт кролячої ферми - 80 000грн - це 10 шт. двоярусних мініферм для річної експлуатації з корисною площею по 3 кв.м. «Даної суми достатньо, щоб закупити обладнання для міні-ферми на 16 кролематок. Необхідно враховувати додатковий простір для молодняка і самців-виробників", - вважає Дмитро Титаренко. - Надалі, при нарощуванні ферми, можна повністю відмовитися від самців-виробників і використовувати систему штучного осеменіння, яка, в свою чергу, підвищує ефективність, і знижує похибку в продуктивності всієї ферми. Для дрібних фермерів або тих, хто хоче спробувати себе в цьому бізнесі, старт можливий і з 2-х міні-ферм (на 3 кролематки і самця). Сума старту до 20 000грн (з урахуванням поголів'я). У даному випадку повільніші темпи розвитку, але невеликі вклади і ризики. Подальший розвиток і нарощування бізнесу може проходити без додаткових вкладень за рахунок реінвестування. Темпи розвитку: збільшення продуктивності в 2 рази кожен рік.

Ціна маточного поголів’я


              За словами Дмитра Титаренко, в залежності від ринкових цін вартість маточного поголів'я становить до 16 000 грн  відповідно від обраної породи (16 кролематок). 16 кролематок - та кількість, яка зможе давати щомісячний обсяг м'яса близько 200 кг. Дана продуктивність дозволить розпочати роботу з налагодження каналів збуту з торговими мережами на початковому етапі. Надалі виробництво нарощується, виходячи зі зростання обсягів продажів.

 

Доходи і витрати
 

               Витрати на персонал і вакцинацію покриваються за рахунок продажу шкурок, які, як правило, не враховуються в доходах. Якщо раціонально вибудувати цикли на виробництві, то можна скоротити число днів з основними роботами на фермі до 2 на тиждень, а в інші дні проводити тільки огляд поголів'я. Всі шкурки йдуть на експорт. Залежно від їх якості вартість коливається від 8 до 30 гривень за штуку. Після повного запуску циклу на виробництві щомісячний дохід становить близько 9 600 грн. Додатковою статтею доходу є продаж племінного поголів'я живою вагою, рентабельність якого практично в 5 разів вище м'ясного. Однак воно сезонне.

Бізнес – план ферми

Сума початкових внесків:

  • заупка кроликів (максимум) : 16 х 400грн = 6 400 грн
  • закупка кліток та їх дообладнання: 10 х 8тис. = 80 тис. грн
  • інтернет-сайт: 2800грн  (можна акаунт интернет-магазину на Prom.ua)

Всього: близько 89 200 грн

Витрати на місяць:

  • корм: 700 кг х 6грн  = 4 200 грн
  • зарплата персоналу: 2400 грн  (часткова зайнятість, не враховуючи власну зайнятість )
  • реклама: нема необхідності при використанні торгових порталів

всього: близько 6 600грн

Доходи в місяць:

  • М'ясо: 160 голів х 1,5 кг х грн/кг 75 = 18 000грн
  • Шкурка: 160 шкурок х 8 = 1 280 грн

Всього: приблизно 18 000грн

Прибуток перед оподаткуванням:

  • М'ясо+ шкурки-корм-зарорбітня платня= прибуток
  • 18 тис. + 12804 2002 400 = 12 680 грн  (Рентабельність близько 50%)

Висновок

На сьогоднішній день розведення кроликів на м’ясо є одним з найрентабельніших напрямків бізнесу в тваринництві. Створення функціональної кролячої міні-ферми потребує мінімальних вкладень і здатне принести власникові хороший дохід. Розводити невибагливих тварин можна в будь-яких умовах: і в сільській місцевості, і на території передмість, і в садових товариствах.

На українському ринку продуктів харчування м’ясо кролика і продукція з цього м’яса займають дуже скромне місце через незначне виробництво. А це одне з найбільш продуктивних і скоростиглих видів тваринництва, здатних в короткі терміни давати дієтичне м’ясо, хутро і добрива.

 

Список використаних джерел та Інтернет ресурсів

  1.  Книга юного натураліста. О.В. Синадська.;худ. О.І Комякова.- К.;Веселка,1983.-144с.
  2. Кролівництво.Л.А.Білий.-К.: Вища школа, 1990.-183с.
  3. http://dovidkam.com/sadigorod/gospodarstvo/krolivnictvo-yak-biznes-rentabelnist-i-biznes-plan.html.
  4. http://franchising.ua/osnovi-biznesu/2340/yak-vidkriti-krolyachu-fermu-biznes-plan.
  5. http://www.rabbitax.com.ua/pages/vazhnost_krolikovodstva.html
  6. http://kroliki.pp.ua/

 

 

docx
Додано
8 січня 2018
Переглядів
5640
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку