Блок Деталі машин. Тема Черв'ячна передача.

Про матеріал
Матеріал призначений для вивчення теми "черв'ячна передача" в модулі "Механічні передачі" як додаток до лекційного матеріалу. Може бути використаний до підготовки до опитування з цієї теми.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Черв’ячна передача. Зміст. Загальні відомості. Класифікація. Застосування. Переваги то недоліки. Матеріали та конструкція деталей черв’ячної передачі.

Номер слайду 2

Загальні відомості Черв’ячна передача складається із черв'яка, що має форму гвинта, та черв'ячного колеса, яке нагадує зубчасте колесо з косими зубцями угнутої форми. Порадованная обертового руху у ЧП здійснюється за принципом гвинтової пари, де гвинтом є черв'як, а гайкою є колесо-сектор, вирізаний із довгої гайки і зігнутий по колу. У більшості випадків тяговим є черв'як і передача працює для зменшення частоти обертання веденого вала, хоча можливе передавання обертового руху і від черв'ячного колеса до черв'яка.

Номер слайду 3

Класифікація. За формою початкової поверхні черв'яка. За формою профілю витків черв'яка у торцевій площині. За розміщенням черв'яка щодо колеса. За конструктивними ознаками. За кількістю заходів різьби.

Номер слайду 4

За формою початкової поверхні черв’яка. ЦиліндричніГлобоїдні

Номер слайду 5

За формою профілю поверхні черв’яка у торцевій площиніКонволютніАрхімедовіЕвольвенті

Номер слайду 6

За розміщенням черв’яка щодо колеса. З нижнім розміщенням. З верхнім розміщенням. З боковим розміщенням

Номер слайду 7

За конструктивними ознаками ВідкритіЗакриті

Номер слайду 8

За кількістю заходів різьби ОднозаходніБагатозаходні

Номер слайду 9

Застосування Черв'ячні передачі використовуються в системах регулювання і керування — самогальмування забезпечує фіксацію положення, а велике передавальне відношення дозволяє досягти високої точності регулювання, а також використовувати низькомоментні двигуни. Завдяки цим характеристикам черв'ячні передачі і черв'ячні редуктори широко застосовуються в підйомно-транспортних машинах і механізмах

Номер слайду 10

Переваги. Плавність та безшумність роботи при високих швидкостях. Достатньо висока надійність та простота догляду в експлуатації. Компактність, тобто малі габаритні розміри при великому передаточному числі. Можливість виконання передачі самогальмівною (неможлива передача обертового руху від черв'ячного колеса до черв'яка.

Номер слайду 11

Недоліки. Порівняно невисокий ККД, що не перевишуэ у деяких випадках 0,70-0,85. Потреба використання для черв'ячного колеса дорогих антифрикційних матеріалів. Мала тримкість.

Номер слайду 12

Матеріали із яких виготовляють черв’ячну передачу Черв'яки здебільшого виготовляють із якісних вуглецевих сталей (40,50,40 Г2), а у передачах відповідального призначення-із легованих сталей (40 Х,40 ХН,35 ХГСА та ін.). Вінці черв'ячних коліс виготовляють переважно з бронзи, а інколи з латуні та чавуну. Олов'яні бронзи Бр. О10 Н1 Ф1, Бр. О10 Ф1 та інші є найкращими матеріалами для вінців черв'ячних коліс при високих швидкостях ковзання (V>5 м/с), однак вони дорогі та дефіцитні. Тому такі бронзи використовують лише для відповідальних передач. Менш дефіцитні і дешеві безолов'яні бронзи Бр. А10 Ж4 Н4, Бр. А9 Ж3 Л та ін. Вони застосовуються при середніх швидкостях ковзання V=(2…5) м/с.

pptx
Пов’язані теми
Фізика, 11 клас, Презентації
Додано
24 травня 2023
Переглядів
155
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку