Брати Якоб та Вільгельм Грімм. Значення діяльності Я. та В. Грімм для розвитку європейської культури. Казка “Пані Метелиця”

Про матеріал
Презентація познайомить учнів із біографією братів Якоба та Вільгельма Грімм, значенням їх діяльності для розвитку європейської культури
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Брати Якоб та Вільгельм Грімм. Значення діяльності Я. та В. Грімм для розвитку європейської культури. Казка “Пані Метелиця”

Номер слайду 2

Номер слайду 3

Брати Грімм народилися в невеличкому німецькому містечку Ханау й усе життя були нерозлучними. Якоб Людвіг Грімм народився – 4 січня 1785 року, а Вільгельм Карл Грімм – 24 лютого 1786 року. В Штайнау Грімми жили у великому будинку, схожому на замок із казки. У 1998 році цей будинок став музеєм братів Грімм. Матір, Доротея Грімм, народила вісьмох дітей,двоє з котрих померли. У родині Грімм панувала атмосфера поваги, релігійного послуху та особливої любові до рідного краю. Батько хлопців був адвокатом, після народження братів він посів місце судді в невеличкому містечку Штайнау, куди вся сім'я переїхала у 1791 році. Ханау. Будинок, в якому народились брати Грімм. Штайнау. Музей братів Грімм

Номер слайду 4

   У 1796 році життя сім’ї різко змінилося: помер батько, а мати не змогла впоратися з усіма труднощами, що випали на її долю. Тому сестра матері – Дороті взяла на себе опікування подальшою долею братів Якоба й Вільгельма, які разом із нею переїхали до міста Кассель. Там вони навчалися в гімназії, туди повернулися й по закінченні університету в Марбурзі, де вивчали право.   У Касселі брати Грімм працювали в Гессенській федеральній бібліотеці. Кассель. Пам’ятникбратам Грімм. Кассель. Палац Бельвю. Музей братів Грімм

Номер слайду 5

 З 1806 року Якоб та Вільгельм Грімм почали збирати казки й легенди німецького народу. Перший том казок під назвою «Дитячі та сімейні казки» з’явився 1812 року в Берліні. У скромній за оформленням книзі було всього 83 казки. Людвіг Грімм Заключне (сьоме) видання збірки казок братів Грімм опубліковане в 1857 році, воно містило 210 сказок та легенд. Ілюстрації до одного з перших видань казок (7 гравюр на міді) створив їх брат-художник Людвіг Еміль Грімм. Ще 70 казок видані 1814 року в 2-му томі збірки. Тепер збірка відома під назвою «Казки братів Грімм». 

Номер слайду 6

Казки Якоба і Вільгельма Грімм перекладені практично на всі європейські мови, вони справили величезний вплив на дітей всього світу. Брати Грімм вважаються засновниками германської філології. Грандіозну працю братів Грімм «Словник німецької мови» було розпочато в кінці 1830-х років, згодом роботу над ним продовжили Геттінгенський університет та Берлінська академія наук. Перше видання книги завершено 1960 року. У 1896 році в Ханау на ратушній площі було встановлено пам’ятник на честь братів Грімм. Від монумента бере початок вулиця Німецьких казок. У 2006 році місту Ханау був привласнений офіційний статус «Місто Братів Грімм».

Номер слайду 7

Номер слайду 8

Номер слайду 9

Номер слайду 10

Місто Бремен. Знамениті «Бременські музиканти» родом саме звідси. Ображені невдячними господарями, Осел, Пес, Кіт і Півень вирішують спробувати щастя у великому місті Бремені, ставши бродячими музикантами. Об’єднавшись, четверо друзів знаходять потрібне їм житло і можливість безбідно жити. Вони перемогли злих розбійників, вигнавши їх з лісового будиночка. Вороги завжди пасують перед винахідливістю і дружбою.

Номер слайду 11

Не тільки в Європі, але й в Азії та Африці розповідають казки, подібні до історії про Червону Шапочку, за якою дівчинка обманює монстра, імітуючи голос брата. В кінці її живою вирізають з живота чудовиська. Старовинне містечко Швальмштадт називають столицею «Країни Червоної Шапочки». За старих часів червоні головні убори носили майже всі жінки цієї місцевості. Казка, записана у Німеччині братами Грімм під назвою «Червона шапочка», була включена в перше видання книги «Дитячі і сімейні казки».

Номер слайду 12

 Можна провести паралель між казкою про Білосніжку, пушкінською «Казкою про мертву царівну та сімох богатирів» і східноафриканською казкою «Чарівне дзеркало», де замість семи гномів чи семи богатирів десять мисливців. Білосніжка народилася у містечку Оберверзер. Будинок, де вона жила, один із найстаріших в регіоні і зараз є ратушею. Вона знайшла притулок у жителів лісу — семи гномів. Зла заздрісниця отруїла Білосніжку яблуком, але та воскресла від поцілунку прекрасного принца. Білосніжка — красива дівчина, яку зла мачуха вигнала у ліс.

Номер слайду 13

Обервезер-Одельшайм. Тут жив молодший син мельника , який успадкував від батька тільки кота. Все інше дісталося братам. Було від чого впасти у відчай, та тільки кіт виявився не простим, а на рідкість заповзятливим малим.  Хитрий, веселий, сміливий кіт і долю хазяїна облаштував, і сам став поважною персоною. Завдяки діловій хватці кота, його господар отримав титул, повагу короля, замок, багатство та любов прекрасної принцеси.

Номер слайду 14

Подібний варіант казки був знайдений в Древньому Єгипті. Коли прекрасна дівчина купалася в річці,  орел вкрав її сандалію і приніс фараонові. Сандалія була такою маленькою, що фараон одразу оголосив розшук. І Фодоріс, так звали єгипетську Попелюшку, знайшли. Вона стала дружиною фараона. Мачуха змушувала пасербицю  виконувати найважчу і найбруднішу роботу. Відпочивала дівчина , сидячи на ящику з попелом біля каміну, тому сестри прозвали її Попелюшкою. У містечку Полле розташований замок Еверштайн, де відбувалися події казки про Попелюшку. Зворушлива історія про бідну сироту, яку покохав молодий принц.

Номер слайду 15

В народній казці Рапунцель завагітніла від принца, якому весь час спускала коси з темниці. Мачуха відстригла дівчині коси та вигнала з дому, а принца зіштовхнула з вежі й засліпила. Молода сім’я жила по сусідству з чаклункою. Вагітна жінка захотіла поласувати чарівною рослиною із саду чаклунки — рапунцель. Чоловік вночі пробрався в сад, але чаклунка схопила його і не хотіла відпускати. Хоча була одна умова, за якої чоловік знову міг бути вільним. Він із дружиною повинен був віддати свою дитину після народження чаклунці.  З величезної вежі зачарованого замку Трендельбург красуня Рапунцель опускала свої чудові коси.

Номер слайду 16

Королівна із казки братів Грімм «Король Дроздобород» жила в містечку Дессау. Вона була дуже горда. Батько хотів видати її заміж, але дівчина знаходила недоліки у всіх женихів. Одному із них вона дала їдке прізвисько "Дроздобород", тому що його підборіддя було схоже на дзьоб дрозда. Батькові набридло дивитися, як дочка знущається над іменитими женихами, і він пообіцяв видати її заміж за першого жебрака, який з'явиться перед палацом.

Номер слайду 17

Достеменно відомо, що сувора Пані Метелиця живе на одній із гірських вершин між Хайлігенштадтом і Геттінгеном. Щозими вона збиває свої снігові перини. Пані Метелиця, чарівниця із колодязя, чуйна і справедлива. Вона винагородила працелюбну дівчину і покарала ліниву.

Номер слайду 18

pptx
Додано
17 квітня 2023
Переглядів
1030
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку