Брейн - ринг до Дня Українського козацтва

Про матеріал
Брейн - ринг до Дня Українського козацтва, інтелектуальна гра, цікаві запитання
Перегляд файлу

Брейн – ринг

До Дня українського козацтва

Правила

1. Брейн-ринг буде складатися з двох турів. На перший та другий тур виноситься по десять запитань. Яка команда дасть більше правильних відповідей, та і стане переможцем цього туру.

2. За кожну правильну відповідь на одне питання команда отримує одне очко. Обговорення кожного питання триває одну хвилину.

3. Якщо жодна з команд не дала правильної відповіді на запитання, воно знімається.

4. Якщо в однієї з команд був фальстарт, то право дати відповідь отримує інша команда.

5. Якщо переможцем у першому турі стане одна команда, а в другому інша, то для визначення переможця дається додаткове питання.

6. Задача капітанів команд — вчасно сигналізувати про готовність команди дати відповідь на запитання за допомогою спеціальної сигнальної палички. Однак упродовж усього часу зачитування питання ця паличка повинна лежати на столі. Лише після того як я скажу: «Час пішов!», капітани отримують право користуватися ними. І нарешті, забезпечувати об’єктивність і справедливість сьогоднішньої гри буде компетентне журі (три або п’ять осіб із числа викладачів). Журі за підтримки залу буде вирішувати, яка з команд першою заявила про свою готовність дати відповідь на запитання.

Після закінчення другого туру журі підбиває підсумки гри й оголошує переможця. Відбувається нагородження учасників обох команд почесними грамотами, а команда-переможниця отримує спеціальний приз.

 

 

 

 

 

 

І тур

1.Назвіть в якому столітті в історичних документах вперше згадуються українські козаки? (XV століття)

 

2.  Назвіть, будь ласка, острів де була зведена перша козацька фортеця?

(Мала Хортиця)

 

3. Назвіть, будь ласка, як звались козаки, які перебували на державній службі?  (Реєстрові.)

 

4. Відомо, що запорожці особливо любили шикувати рушницями й пістолетами і звертали на них велику увагу, оздоблюючи дорогою оправою та прикрасами й завжди намагалися утримувати їх у великій чистоті (через що й побутував вислів «ясна зброя»). Питання: навіщо перед походами козаки змочували рушниці й пістолети розсолом? (Щоб вони приржавіли й не були помітні під час бойових дій. Козаки говорили так: «Щоб не грало враже око на ясній зброї…»)

 

5. У 1908 році в Англії виник скаутський рух, який швидко став розповсюджуватись по всій Європі (англ. scouting — розвідка). В Україні подібна скаутська організація виникла у 1911 році й отримала назву «Пласт». Як стверджували її засновники, слово «пласт» походило від назви козаків-пластунів. Назвіть, будь ласка, чим займались козаки-пластуни?

озаки-пластуни вміли добре повзати по-пластунськи і виконували функції розвідників у козацькому війську.)

6. Що було атрибутом козака? (Оселедець.)

7. Назвіть основну військову одиницю козацького війська. (Полк.)

8. За чиїм наказом і коли було остаточно ліквідовано гетьманат? (За наказом Катерини II у 1764 р.)

9. У якому місті за часів гетьманування Б. Хмельницького розташовувалася резиденція гетьмана? (У Чигирині.)

10. Який колір мала січова корогва? (Малиновий.)

11.  Чому козацькі укріплення називалися Січчю? (Були збудовані з рублених або січених із дерева колод.)

12.Що становило основну частину Війська Запорозького — піхота чи кіннота? (Піхота.)

13.  За чиїм наказом і коли вперше було зруйновано Запорозьку Січ? (За наказом Петра І у 1709 р.)

14.  Що козаки обов’язково будували на Січі? (Церкву.)

15. Що було атрибутом гетьманської влади? (Булава.)

 

ІІ – тур

1. Назвіть, будь ласка, найвідомішу козацьку страву та які основні інгредієнти до неї входять?  (Куліш. Пшоно, сало, м'ясо, цибуля, картопля.)

 

2. Назвіть, будь ласка, що означає для козака слово «чайка»? (Човен.)

 

3. Назвіть, будь ласка, найвідоміший козацький танок та козацький двобій. (Гопак.)

 

4. Увага! Козацькі звання: осавул, курінний, хорунжий. Розташуйте, будь ласка, козацькі звання у зростаючій послідовності – від молодшого до старшого. Хорунжий (лейтенант); курінний (майор); осавул (підполковник).

5. Назвіть автора тритомної праці «Історія запорізьких козаків». (Дмитро Яворницький.)

6. Хто очолив перше велике антифеодальне селянсько -козацьке повстання 1591—1593 pp. (Криштоф Косинський.)

7. Як називалася фортеця, побудована в середині XVII ст. Річчю Посполитою на правому березі Дніпра для запобігання масовим втечам селян на Запорозьку Січ? (Кодак.)

8. У якій Січі в лютому 1648 р. Б. Хмельницького було обрано гетьманом? (У Микитинській)

9. Яким було перше запитання, з яким зверталися до новачка, котрий бажав вступити до запорозького товариства? («У Бога віруєш?»)

10. Який святий вважається покровителем козацтва? (Архангел Михаїл.)

11. Який злочин у Запорозькій Січі вважався особливо ганебним? (Зрада кохання, зрада дружини чи друга.)

12. Як відомо, козаки мали свій флот, який складався з великих човнів. Скажіть, будь ласка, як вони називалися. ( Чайки або байдаки.)

13. З яких мов походить слово «козак»? (З тюркських.)

14. Хто такі реєстрові козаки і чому вони так називалися? (Це ті козаки, які перебували на службі у польського короля і записувалися у реєстр.)

15. Назвіть, у яких містах козаки здобули дві перші перемоги під час Визвольної війни 1648—1654 pp. (м. Жовті Води, м. Корсунь.)

 

ІІІ – тур

1. Назвіть, будь ласка, хто був головою козацького уряду? (Гетьман.)

 

2. Увага! Гетьмани України: Петро Дорошенко, Богдан Хмельницький, Іван Скоропадський, Іван Мазепа. Розташуйте, будь ласка, гетьманів України в хронологічній залежності від часів їх правління – від раннього до пізнього.

(Богдан Хмельницький – 1648-1657; Петро Дорошенко – 1669-1676; Іван Мазепа – 1687-1708; Іван Скоропадський – 1708-1722.)

 

3. Кого з гетьманів сучасники називали «українським Спартаком», «Ганібалом», з ім'ям якого пов'язують створення козацької кінноти як роду військ, а в пам’яті народній він залишився національним героєм?

(Богдан Хмельницький.)

 

4. Назвіть, будь ласка, ім’я легендарного козака, прозваного турками Урус-шайтаном, тобто українським чортом. Відомо, що він виходив переможцем 54 рази із проведених 55 битв. (Іван Сірко.)

 

5. Назвіть, будь ласка, хто вважається автором першої української Конституції? (Пилип  Орлик.)

 

6. Він був першим українським гетьманом, який незмінно тримав гетьманську булаву протягом 8081 дня. Цей період характеризувався економічним розвитком України-Гетьманщини, стабілізацією соціальної ситуації, піднесенням церковно-релігійного життя та культури.

Походив з шляхетського роду. Навчався в Києво-Могилянській колегії. Певний час жив і навчався в Варшаві, Парижі, відвідав Німеччину та Італію, де слухав лекції в Падуанській академії. На початку XVIII ст., в умовах Північної війни (1700—1721), гетьман в союзі з польським королем Станіславом Лещинським та шведським королем Карлом ХІІ здійснив спробу реалізувати свій військово-політичний проект, метою якого був вихід з-під протекторату Московської держави і утворення на українських землях незалежної держави. Його портрет є на купюрі номіналом 10 гривень. Назвіть, будь ласка, ім’я цього гетьмана. (Іван Мазепа.)

 

7. За правління якого гетьмана в 1620 р. було відновлено Київську митрополію і всю пра-вославну ієрархію? (За правління Петра Сагайдачного.)

8. Назвіть автора й назву найвідомішої картини кінця XIX ст., присвяченої козацтву. (Ілля Рєпін «Запорожці пишуть листа турецькому султанові».)

9. Відомо, що могутній і повноводий за козацьких часів Дніпро утворював цілу низку порогів. Скажіть, будь ласка, як називався найнебезпечніший поріг? (Ненаситецький.)

10. Чи дозволялося козакам одружуватися? (Так.)

11. Про що мріяв Іван Мазепа? (Про незалежну Україну.)

12. Яким чином козаки повідомляли на далеку відстань про небезпеку? (Запалювали «фігури» або бочки.)

13. Хто був останнім гетьманом України? (Кирило Розумовський.)

14. Хто очолив визвольну війну 1648—1657 рр.? (Богдан Хмельницький.)

15. У якому місті було укладено договір України з Росією? (Переяславі.)

 

 

 

 

 

 

 

 

docx
Додав(-ла)
Кравець Олена
Додано
4 грудня 2021
Переглядів
1332
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку